malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Mogę się trochę powymądrzac na temat karm? Intestinal Royal Canin polecam. Żaden pies, nawet ten, który ma biegunkę po ryżu z kurczakiem (gotowanym), nie dostanie rozwolnienia po tej karmie. Ona ma specyficzne właściwości, wchłania się przez osmozę, czyli nawet przy całkowicie zniszczonych kosmkach jelitowych ( np. po nosówce), przedostaje się do krwi i odżywia. Jest w formie "puszkowej". Można kupić w internecie - widziałam ostatnio na Krakvecie. Ale wystarczy wpisać w Google i wyskoczy. Nie miałam netu pół dnia, wiec nie doczytałam wszystkiego, wybaczcie. Czy były jeszcze jakies pytania. Stomorgyl jest antybiotykiem dedykowanym do zwalczania bakterii występujacych w jamie ustnej - podaje się często przed czyszczeniem zębów, żeby bakterie nie przedostały się do krwi, bo sa koszmarnie zjadliwe (vide: waran;-)) jest bardzo skuteczny. Aha, teoretycznie tej karmy nie ma w sklepach, ale de facto jest:) Sprawdzone, sama kupuje w necie wszystkie diety weterynaryjne. Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 A to na kolację dla Was :) deserek dnia , czyli nasz Światuś w drodze od weta i na spacerze z dziewczyną i wnukiem :) Quote
malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Ekstras! To nie jest kolacja! To uczta:) Quote
Poker Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 śliczna trójca, wszystkie corne, Światuś jest śliczny ,a jak dzielnie maszeruje dziadeczek. Widzę,że ktoś się plącze w smyczach, zupełnie jakbym siebie widziała ze swoją trójką na spacerze :evil_lol: A który to wnuk? ten maluszek? Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 ooo i Ivette się załapała na sesję :evil_lol: i jak się chodzi z 3 psami na spacer? ;) to zostańmy przy tym gotowanym + witaminy bo i dobre, a do tego podajmy mu osłonę royal dobry jak piszecie ale jak z finansami Światusia... trzeba myśleć też o tym Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 ale mu brzydką smycz i obrożę kupiłam :( Quote
malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Jak to brzydką?! Pięknie mu w czerwonym:) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 WNUK TO TEN NAJWIĘKSZY :) - Gucio , BABCIA Gamosia ( Gamoń) I DZIADZIO Światosław Burczyńscy SĄ MALI I PUCHACI :) mnie się też Światuś w czerwonym podoba :) - trochę tylko kaszle od obróżki i myślę czy mu szelek nie sprawić ale on mało w zasadzie w tym chodzi ... Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 malibo57 napisał(a):Mogę się trochę powymądrzac na temat karm? Intestinal Royal Canin polecam. Żaden pies, nawet ten, który ma biegunkę po ryżu z kurczakiem (gotowanym), nie dostanie rozwolnienia po tej karmie. Ona ma specyficzne właściwości, wchłania się przez osmozę, czyli nawet przy całkowicie zniszczonych kosmkach jelitowych ( np. po nosówce), przedostaje się do krwi i odżywia. Jest w formie "puszkowej". Można kupić w internecie - widziałam ostatnio na Krakvecie. Ale wystarczy wpisać w Google i wyskoczy. Nie miałam netu pół dnia, wiec nie doczytałam wszystkiego, wybaczcie. Czy były jeszcze jakies pytania. Stomorgyl jest antybiotykiem dedykowanym do zwalczania bakterii występujacych w jamie ustnej - podaje się często przed czyszczeniem zębów, żeby bakterie nie przedostały się do krwi, bo sa koszmarnie zjadliwe (vide: waran;-)) jest bardzo skuteczny. Aha, teoretycznie tej karmy nie ma w sklepach, ale de facto jest:) Sprawdzone, sama kupuje w necie wszystkie diety weterynaryjne. No to co piszesz pokrywa się z tym co mi wet. tłumaczyła, tylko ja używam skrótów przy powtarzaniu i jeszcze nie wszystko zapamiętuję....szczerze mówiąc miałabym ochotę mu to kupić ale to musi gonia zdecydować czy nas stać na to . Dla porządku podsumuję:koszt wizyty to 30 zł- i będzie potrzeba iść 28 XII na kontrolę- chyba będę musiała płacić jak za wizytę....a mam aktualnie 15 zł. więc albo nic już nie kupujemy albo trzeba doliczyć koszt tej puszki lub puszki i czegoś co jeszcze chcecie np.te tabletki(chociaż mnie się wydaje,że leków nie ma co mu tyle wpychać)...i nawet jutro mogę ją kupić u weta. Goniu - szanowna buchalterko - decyduj - masz głos ostateczny ... Quote
malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Tabletki Światopełk już ma - widziałam na zdjęciu ten Stomorgyl:) Ja chętnie zasponsoruję żarciuszko - moge wysłać kurierem, jeśli dostanę adres na PW, Ivette. Lub przeleję kasę do Goni. Tylko proszę o info, ile puszeczek się należy. Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 malibo57 napisał(a):Tabletki Światopełk już ma - widziałam na zdjęciu ten Stomorgyl:) Ja chętnie zasponsoruję żarciuszko - moge wysłać kurierem, jeśli dostanę adres na PW, Ivette. Lub przeleję kasę do Goni. Tylko proszę o info, ile puszeczek się należy. Bardzo dziękuje w imieniu dziadzia -anemika :) .Ja też uważam ,że tabletek mu wystarczy ,bo nie wiadomo jeszcze jak będzie je znosił.Co do puszeczek to myślę,że jedna teraz wystarczy,bo też zobaczmy najpierw jak mu to zasmakuje i czy zda egzamin...(a skoro działa osłonowo na jelita to się przyda ) Proponuję więc,abyś posłała na konto goni pieniążki na jedną - czyli około max 15 zł , a gonia prześle do mnie już cała sumę czyli : za puszkę 15 zł i brakujące do wizyty poświątecznej-kontrolnej Może tak być? ps Chyba ,że masz możliwość kupić więcej a taniej i kurier nie pochłonie tego zysku ....to może innym pieskom z dogo by się przydały.... Quote
avii Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 [quote name='ivette3']No to co piszesz pokrywa się z tym co mi wet. tłumaczyła, tylko ja używam skrótów przy powtarzaniu i jeszcze nie wszystko zapamiętuję....szczerze mówiąc miałabym ochotę mu to kupić ale to musi gonia zdecydować czy nas stać na to . Dla porządku podsumuję:koszt wizyty to 30 zł- i będzie potrzeba iść 28 XII na kontrolę- chyba będę musiała płacić jak za wizytę....a mam aktualnie 15 zł. więc albo nic już nie kupujemy albo trzeba doliczyć koszt tej puszki lub puszki i czegoś co jeszcze chcecie np.te tabletki(chociaż mnie się wydaje,że leków nie ma co mu tyle wpychać)...i nawet jutro mogę ją kupić u weta. Goniu - szanowna buchalterko - decyduj - masz głos ostateczny ... A ja z uporem maniaka ... i czynie to w interesie Swiata ten psiak jest wyniszczony schroniskiem , brakiem odżywiania ma zagłodzony organizm , wycieńczony.. czy wy choremu w rodzinie na którym wam zalezy podawalibyście pólprodukty ?? W których nie wiadomo co jest przemielone ?? Sa wygodne fakt, ale ile one stoja na pólkach !! Hepatic śmierdział i rodzina u mnie kazała wywalić , kupilismy puszki cukrzycowe , pies nie jadł 2 dni ale nie ruszył ( mnie też smierdziały) kupcie przynajmniej jedną dwie na próbę czy pieskowi będzie służyc bo potem co ?? szkoda będzie wyrzucić .. ale czy temu maleńkiemu ciałkowi przynajmniej w okresie dochodzenia do siebie nie warto dać to co widac na talerzu? pamietajcie że teraz dostaje troche lekarstw to tez chemia ... ale to moje zdanie zdanie praktyka i oczywiście tak jak juz kiedys wcześniej pisałam >> ivette nie powinna z tym zostac sama :cool3: to są koszty No ok.....ale na tego indyka z ryzem i warzywami tez potrzebna kasa..i na probiotyki...i na hepatil....nie mozesz zostac bez pieniedzy Ivette...zcekam na dyspozycje ile mam wyslac.. Quote
xmartix Posted December 17, 2009 Author Posted December 17, 2009 czyli avii konkretnie jeszcze raz co proponujesz? gotowane? ja jestem za. ale mówię nie znam się... royal drogi.. a jakie dziewczyny chcecie te puszki zamówić? royala? Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 xmartix napisał(a):czyli avii konkretnie jeszcze raz co proponujesz? gotowane? ja jestem za. ale mówię nie znam się... royal drogi.. a jakie dziewczyny chcecie te puszki zamówić? royala? ja też jestem za gotowanym,ale nie zawsze z tego co jest gotowane psiak może i chce zjeść,dlatego zgodnie z sugestią weta i potwierdzeniem malibo57 skłonna jestem wypróbować na przemian tą puszkę też - zwłaszcza skoro malibo chce ją extra dla Światusia sponsorować :) - czyli nie uszczupli to jego skarpety :) On nie ma chorego przewodu pokarmowego czy nerek , jest za chudy ....i ma kłopot z ząbkami ,gardłem i oskrzelami. I jeszcze jedno za ...w tym są skomponowane składniki ,których nie zawsze da się wkomponować w domowe jedzenie... Quote
Nemko Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Ojej, czy to znaczy, ze trzeba bedzie mu te zabki powyrywac?? Skoro ma ropnie? Czy to nie sieje mu wlasnie na serduszko?? Quote
avii Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 ivette3 napisał(a):ja też jestem za gotowanym,ale nie zawsze z tego co jest gotowane psiak może i chce zjeść,dlatego zgodnie z sugestią weta i potwierdzeniem malibo57 skłonna jestem wypróbować na przemian tą puszkę też - zwłaszcza skoro malibo chce ją extra dla Światusia sponsorować :) - czyli nie uszczupli to jego skarpety :) On nie ma chorego przewodu pokarmowego czy nerek , jest za chudy ....i ma kłopot z ząbkami ,gardłem i oskrzelami każdy wet proponuje karmy i nie dziwota z tego żyja i maja kasę żaden wet nawet nie pafatyguje sie by pogłębić temat żywienia bo i po co ?? gałąź sobie będą podcinać ? nieliczni tak jak wet na westie.net jasno określił dlaczego jest za gotowanym udostępnił opracowania jak w karmach amerykańskich mielono padlinę ( w tym psy ) dla dociekliwych troche tego w necie jest dlatego że ten temat zgłębiłam poczytałam powąchałam , kupę kasy na puszki wet wydałam i wywaliłam pozwoliłam sobie stanąć w dyskusji jako głos , przedstawiciel Swiata jak stanie jako tako na nogi to mozna mu to jedzenie zamienić ivette i daj mu czasami tego chleba , psy schroniskowe są na tym karmione i chociaż warunki im sie w domkach poprawiają to chleb dla nich jest ...TYM jedzeniem :( Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 chyba powinnam wam dopisać coś jeszcze o czym p.wet mówiła a my tu wszyscy wiemy , tylko radość z widoku tego malucha nam o tym pozwala zapomnieć. Otóż p.wet. określiła jego wiek na co najmniej te 16 lat - powiedziała ,że on może mieć więcej i ,że jego życia już nie można liczyć na lata....Powiedziała również , że na cud w jego regenerację liczyć nie należy, tylko trzeba pomóc mu nabrać sił , wzmocnić i tym samym umilić i ułatwić resztę życia.... nie można tu liczyć na sam organizm ( stary i niezdolny do odrodzenia)...... To nie było powiedziane w ramach diagnozy tylko naszej o psiaku i jego losach rozmowy....ale to fakt.... avii- dobrze ,ze tu wymieniamy sieę poglądami i wiedza bo to dla dobra psiaków....i mam nadzieję,że nikt nie odbiera tu różnic jako powód do gniewu...:) w zasadzie to wszyscy mają rację....:) Co do tej gałęzi podcinanej też się zgadzam....musze tu jednak zaznaczyć,że wet. mi nie proponowała od razu tej puszki-- już po wecie tu na dogo ktoś poprosił abym zadzwoniła i zapytała o coś takiego. Zadzwoniłam i wtedy podała mi to jako propozycję - odpowiedz na pytanie.....sama wcześniej nie namawiała mnie do niczego...,więc chyba z Tą wet, nie jest aż tak żle :) Quote
malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 Przepraszam, nie jestem ani producentem, ani dystrybutorem gotowych karm. Nie mój interes je tutaj reklamować. Występuję też w dobrze pojętym interesie Świata. Nie da sie przygotować odżywczego bio-posiłku ze skażonych produktów. Dzisiejsze kurczaki to przeważnie sama chemia, a polskie biją w przekroczeniu norm zawartości dioksyn, antybiotyków i innych bardzo szkodliwych substancji chemicznych, wszystkie inne. Intestinal znam z praktyki. Uratował życie psu ze schroniska, który zachorował jako dorosły niemal osobnik na nosówkę. Zalecono diete kurczak-ryz, a pies miał biegunke nawet po ryzu na wodzie. Umierał z głodu na naszych oczach. Madry lekarz polecił innowacyjny wtedy jeszcze Intestinal - pies zyje do dziś, już 11 lat. Znam ONka, który od 6 lat żyje tylko na Intestinalu, bo nie przyswaja nic innego. Też był na granicy śmierci głodowej. Zawsze mam w domu Intestinal, jako lekarstwo dla moich psów - i zawsze skutkuje przy różnych zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Różne firmy produkują diety wet., nie wiem, na jaka trafiłaś Avii, ale, jeśli chodzi o karmy hepatyczne i Intestinal, właśnie, to ze spokojnym sumieniem mogę polecić RC. Quote
avii Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 [quote name='ivette3']chyba powinnam wam dopisać coś jeszcze o czym p.wet mówiła a my tu wszyscy wiemy , tylko radość z widoku tego malucha nam o tym pozwala zapomnieć. Otóż p.wet. określiła jego wiek na co najmniej te 16 lat - powiedziała ,że on może mieć więcej i ,że jego życia już nie można liczyć na lata....Powiedziała również , że na cud w jego regenerację liczyć nie należy, tylko trzeba pomóc mu nabrać sił , wzmocnić i tym samym umilić i ułatwić resztę życia.... nie można tu liczyć na sam organizm ( stary i niezdolny do odrodzenia)...... To nie było powiedziane w ramach diagnozy tylko naszej o psiaku i jego losach rozmowy....ale to fakt.... avii- dobrze ,ze tu wymieniamy sieę poglądami i wiedza bo to dla dobra psiaków....i mam nadzieję,że nikt nie odbiera tu różnic jako powód do gniewu...:) w zasadzie to wszyscy mają rację....:) Co do tej gałęzi podcinanej też się zgadzam....musze tu jednak zaznaczyć,że wet. mi nie proponowała od razu tej puszki-- już po wecie tu na dogo ktoś poprosił abym zadzwoniła i zapytała o coś takiego. Zadzwoniłam i wtedy podała mi to jako propozycję - odpowiedz na pytanie.....sama wcześniej nie namawiała mnie do niczego...,więc chyba z Tą wet, nie jest aż tak żle :) no i dyskutujemy :)) bo wszystkim nam na sercu leży dobro staruszka :) ivvet ty bedziesz wiedziała co zrobić by było dobrze :) w końcu dwa maluszki masz a pogladami trzeba sie wymieniac poszerzają horyzonty , no nie ? :) malibu napisał Zawsze mam w domu Intestinal, jako lekarstwo dla moich psów - i zawsze skutkuje przy różnych zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Różne firmy produkują diety wet., nie wiem, na jaka trafiłaś Avii, ale, jeśli chodzi o karmy hepatyczne i Intestinal, właśnie, to ze spokojnym sumieniem mogę polecić RC.ja wyedukowana ---tylko najlepsze :) ale moja psica to ....analfabetka , mam równiez kilowe opakowanie RC dla cukrzyków i kilowe dla trzustkowców w kulki w kuchni gra jak próbuje ja przekonac jakie to najlepsze dla niej :))) i jeszcze jedno nie ma to nic do rzeczy ale nie kupujcie nigdy Eucanuby --- ta firma strasznie męczy zwierzęta !!! oglądałam link umierających w potwornych męczarniach psiaków na których testowano różne karmy??? nawet na dogo ten link chyba jest potworne :( Quote
malibo57 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 avii napisał(a):no i dyskutujemy :)) bo wszystkim nam na sercu leży dobro staruszka :) ivvet ty bedziesz wiedziała co zrobić by było dobrze :) w końcu dwa maluszki masz a pogladami trzeba sie wymieniac poszerzają horyzonty , no nie ? :) :) Avii, ale za ten chlebek, to Cie wycałuję! Pieski uwielbiają, szczególnie ten bez "polepszaczy" i na zakwasie. Mniam! Moje dostają w nagrodę i traktuja, jak przysmak:) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 malibo57 napisał(a):Avii, ale za ten chlebek, to Cie wycałuję! Pieski uwielbiają, szczególnie ten bez "polepszaczy" i na zakwasie. Mniam! Moje dostają w nagrodę i traktuja, jak przysmak:) w takim razie zrobimy tak :) malibo i avii zdecydowali ,że Światuś ma jeść chleb z intestinalem .Proszę więc malibo o przesłamie porcji na mój adres lub gotówki do goni..... a avii w ramach i tak już ogromnej deklaracji zostaje ogłoszona honorowym dawcą chleba :lol:. Pasuje ??? :lol::lol::lol: Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 a ja bardzo prosze cioteczke malibu coby zakupila ta karme bo ja naparwde jestem zeilona i jeszcze cos pomyle..no i mysle ze to nie jedna puszeczka...zreszta malibu bedzie wiedziala..juz mialam wczesniej napisac to samo co ivette na podsumowanie, nawet zaczelam ale rodzina zawezwala:) Mysle ze i jedno i drugi moze psiurek jesc....czyli troche tego troche tego...a Malibu jak opisywala przyklady swoich psow uratowanych- to ja dolosze"swoja" Lusie z podpisu- dokladnie taki sam przypadek...Biafra pojechala po cielecinke z ryzem, bo zabiedzona i zachudzona..a ona malo nie zeszla przez to jedzonko:( dopiero te karmy jej poprawily stan na tyle, ze dzis uważamy Lusie za cud...autentycznie:):) A avii o tej eucanubie to wyraxnie napisz prosze i wielkimi literami- ma to ma do rzeczy tutaj...Dobrze, ze wiem..nigdy nie kupie a jestem wlasnie w trakcie testowania roznuych, bo moja Salma juz gotowanego nie n chce..niczego....ani mielonego ani wątrobeczki a juz ryzu czyzy warzyw????w zyciu- tak zje , wygrzebie dokladnie i nie przejdzie jej przez gardlo....wiec ja szukam dobrego suchego dla niej(zdrowa jest:))..i juz wiem czego nie kupowac na pewno:):) CZyli ile mam slac pieniazkow???Prosze o wytyczne- to wasze pieniazki cioteczki:) Quote
ivette3 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 gonia66 napisał(a):a ja bardzo prosze cioteczke malibu coby zakupila ta karme bo ja naparwde jestem zeilona i jeszcze cos pomyle..no i mysle ze to nie jedna puszeczka...zreszta malibu bedzie wiedziala..juz mialam wczesniej napisac to samo co ivette na podsumowanie, nawet zaczelam ale rodzina zawezwala:) Mysle ze i jedno i drugi moze psiurek jesc....czyli troche tego troche tego...a Malibu jak opisywala przyklady swoich psow uratowanych- to ja dolosze"swoja" Lusie z podpisu- dokladnie taki sam przypadek...Biafra pojechala po cielecinke z ryzem, bo zabiedzona i zachudzona..a ona malo nie zeszla przez to jedzonko:( dopiero te karmy jej poprawily stan na tyle, ze dzis uważamy Lusie za cud...autentycznie:):) A avii o tej eucanubie to wyraxnie napisz prosze i wielkimi literami- ma to ma do rzeczy tutaj...Dobrze, ze wiem..nigdy nie kupie a jestem wlasnie w trakcie testowania roznuych, bo moja Salma juz gotowanego nie n chce..niczego....ani mielonego ani wątrobeczki a juz ryzu czyzy warzyw????w zyciu- tak zje , wygrzebie dokladnie i nie przejdzie jej przez gardlo....wiec ja szukam dobrego suchego dla niej(zdrowa jest:))..i juz wiem czego nie kupowac na pewno:):) CZyli ile mam slac pieniazkow???Prosze o wytyczne- to wasze pieniazki cioteczki:) Goniu :) adres do malibo na PW posłałam i Światuś czeka na świąteczny smakołyk - Dziękuję w jego imieniu malibo :) Co do pieniążków to już pisałam ,że reszty ( zgodnie z wyliczeniem na zdjęciu :) ) zostało 15zł. W poniedziałek po świętach idziemy na kontrolę po antybiotyku (serii 12 dawek ) i będę chyba musiała zapłacić normalnie jak za wizytę czyli brakuje mi na to 15 zł( bo sama wizyta to 30 zł ). Mam nadzieję,że już będzie wszystko dobrze i że w międzyczasie nic się działo nie będzie. Na tą chwilę Świat jest już po 2 dawkach Theoventu i 1 dawce Stomorgylu i śpi ( nie ma nudności czy innych niepokojących objawów) :roll:tylko żeby zdążyło dojść do świąt :roll: Quote
gonia66 Posted December 17, 2009 Posted December 17, 2009 NO tak ale mowilymsy tez o probiotykach i cos tam na watrobe...dobrze..zrobimy tak....przesle 50 zł ze skarbonki Swiatunia....mysle , ze musisz miec hcocby malenki zapasik, chocby na chlebek i indyka z warzywami dla dziadunia:) A jak kupisz te probiotyki to i tak nie wiadomo czy cos zostanie...juz wysylam , najwyzej cioteczki mnie skrzycza(a jak powiedza ze za malo- dosylam zaraz reszte):) Quote
Recommended Posts