avii Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 gonia66 napisał(a):Ivette..pojdziesz z nim do weta moze???Oczywiscie kasa na wizyte i leki od nas zaraz wyslana..NO WLASNIE.....KOMU MAM WYSLAC ZA PODROZ KAROLINKI???Dzis doszla wplata od cioteczki Namco- 55 zł oraz Ivette- 10 zł:):)POra wiec na pierwsze rozliczenia- bo potem nie dojdziemy do ladu: Swiat posiada aktualnie: 220 zł ze skarbonki czarusiowej wplaty: Lidan- 10 zł Eski- 10 zł Bazarek Poker (zakupy Goni)- 15 zł Nemco- 55 zł Ivette- 10 zł STAN SKARPETY SWIATOWEJ WYNOSI NA DZIŚ- 320 zł:):)bardzo dziekujemy wszystkim za wszystko:D moja wplatę dostaniesz jutro , bo przelew puściłam dopiero w południe ... Quote
xmartix Posted December 14, 2009 Author Posted December 14, 2009 o nie! nie oszczędziła mnie :( hehe żartuję, już wklejam Quote
gonia66 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 gonia66 napisał(a):Ivette..pojdziesz z nim do weta moze???Oczywiscie kasa na wizyte i leki od nas zaraz wyslana..NO WLASNIE.....KOMU MAM WYSLAC ZA PODROZ KAROLINKI???Dzis doszla wplata od cioteczki Namco- 55 zł oraz Ivette- 10 zł:):)POra wiec na pierwsze rozliczenia- bo potem nie dojdziemy do ladu: Swiat posiada aktualnie: 220 zł ze skarbonki czarusiowej wplaty: Lidan- 10 zł Eski- 10 zł Bazarek Poker (zakupy Goni)- 15 zł Nemco- 55 zł Ivette- 10 zł STAN SKARPETY SWIATOWEJ WYNOSI NA DZIŚ- 320 zł:):)bardzo dziekujemy wszystkim za wszystko:D ZACYTUJE SAMA SIEBIE, BO W GĄSZCZU FOTEK MOGLYSCIE NIE ZAUWAZYC DROGIE CIOTECZKI- A SPRAWA NIESTEY CHOC PRZYZIEMNA- BARDZO WAŻNA:) PROSIMY POZOSTALE CIOTECZKI DEKLARUJACE I WUJASZKA O WPLATY DLA DZIADECZKA...moze na fryzjera uzbieramy:D Quote
ivette3 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 gonia66 napisał(a):Ivette..pojdziesz z nim do weta moze???Oczywiscie kasa na wizyte i leki od nas zaraz wyslana..NO WLASNIE.....KOMU MAM WYSLAC ZA PODROZ KAROLINKI???Dzis doszla wplata od cioteczki Namco- 55 zł oraz Ivette- 10 zł:):)POra wiec na pierwsze rozliczenia- bo potem nie dojdziemy do ladu: Swiat posiada aktualnie: 220 zł ze skarbonki czarusiowej wplaty: Lidan- 10 zł Eski- 10 zł Bazarek Poker (zakupy Goni)- 15 zł Nemco- 55 zł Ivette- 10 zł STAN SKARPETY SWIATOWEJ WYNOSI NA DZIŚ- 320 zł:):)bardzo dziekujemy wszystkim za wszystko:D Podróż to razem wyszło 45 zł i możesz na to konto co tam masz czyli mojego TŻ , co do weta to możemy jutro dopracować, bo nie bardzo dzisiaj kojarzę a to poważna sprawa... Jak zdecydujecie to oczywiście pójdę ale po konsultacji z Wami ,żeby mieć jakieś wskazówki - ok? Quote
gonia66 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 avii napisał(a):moja wplatę dostaniesz jutro , bo przelew puściłam dopiero w południe ... Nie ma sparwy Kochan cioteczko:) poki co mamy na pierwsze wydatki:D..tylko nie mamy pelnych deklaracji na hotelik..ale kto wie??Moze nie beda POTRZEBNE;D Quote
gonia66 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 ivette3 napisał(a):Podróż to razem wyszło 45 zł i możesz na to konto co tam masz czyli mojego TŻ , co do weta to możemy jutro dopracować, bo nie bardzo dzisiaj kojarzę a to poważna sprawa... Jak zdecydujecie to oczywiście pójdę ale po konsultacji z Wami ,żeby mieć jakieś wskazówki - ok?Ivette..a nie bedzie probleme jesli wyslesz mi numer konta na PW....??Kiedys tak chcialam odeslac komus pieniazki i nie umialam..musialam przepisywac numer konta na kartke i wpisywac od nowa..bo w banku nie da sie kopiowac chyba..nie pamietam ale nie umialam:(Latwiej wiec byloby mi wkleic :D Quote
malibo57 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 gonia66 napisał(a):ZACYTUJE SAMA SIEBIE, BO W GĄSZCZU FOTEK MOGLYSCIE NIE ZAUWAZYC DROGIE CIOTECZKI- A SPRAWA NIESTEY CHOC PRZYZIEMNA- BARDZO WAŻNA:) PROSIMY POZOSTALE CIOTECZKI DEKLARUJACE I WUJASZKA O WPLATY DLA DZIADECZKA...moze na fryzjera uzbieramy:D Qurcze, Gonia, może ja zalegam? Bo były przenosiny od Czarusia, ale nie wiem czy grudniową wpłatę dostał już Świat? Quote
gonia66 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 ivette3 napisał(a):Podróż to razem wyszło 45 zł i możesz na to konto co tam masz czyli mojego TŻ , co do weta to możemy jutro dopracować, bo nie bardzo dzisiaj kojarzę a to poważna sprawa... Jak zdecydujecie to oczywiście pójdę ale po konsultacji z Wami ,żeby mieć jakieś wskazówki - ok?MYsle ze wet koniecznie- bo to serduszko..kaszelek..oczka...ale wskazowki to juz musi podac konkretnie xmatrix- oona go zna najlepiej:) Quote
gonia66 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 malibo57 napisał(a):Qurcze, Gonia, może ja zalegam? Bo były przenosiny od Czarusia, ale nie wiem czy grudniową wpłatę dostał już Świat? Kochan cioteczko- Ty jestes prymuska i Twoj grudniowy przelew przyszedl 1.12, dlatego byl w puli CZARUSIOWEJ SKARBONKI do podzialu...no nie moglam inaczej tego rozdzielic..Te cioteczki ktore do tamtej pory nie wplacily, juz bezposrednio na konto Swiata wplacaja i niektore polowe na konto Edusia:) Twoja deklaracja zapisana jest dla Swiata- ale to "dopiero" w styczniu:D Quote
danal1983 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 a On naprawde taki niekumaty ? zyje w swoim świecie? świat?:) Quote
ivette3 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 Dziękujęxmartix za pomoc :) goniu - poślę ten numer na twoje PW - tylko póżniej bo teraz to sama pomylę A światuś ma nas w koncertowym "poważaniu " i poszedł spać :):):) Quote
xmartix Posted December 14, 2009 Author Posted December 14, 2009 no wstaję bo coś tam o tej godzinie robię i muszę jeszcze psiurka wysikać.. ale potem idę znowu spać :D tylko nie dzisiaj bo miałam dużo spraw dzisiaj w każdym razie co do Świata - według wet ze schronu oprócz kaszlu (powiedzieli że to typowy kaszel staruszków) nic mu nie jest, ale to nie tak, on kaszle bo ma chore serce, trzeba by sprawdzić u weta jego ogólny stan zdrowia, wraz z badaniami krwi, serce niech osłuchają, w zęby zajrzą, oczy itd. ja wiem że staruszek on jest i tu żadnych operacji mu szykować nie będziemy, ale takie podstawowe rzeczy niech zrobi ten wet przy nim, Świat był zaszczepiony na wściekliznę, sprawdźcie w książeczcę czy był odrobaczany bo nikt mi nic nie mówił w schronie o tym Quote
Poker Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 właśnie przelałam obiecane 50 zł na Światosława, jeszcze z bazarku będzie parę groszy. Nie wiem czy jego strzyc, chyba tylko wyczesać i ewentualnie dredy obciąć. A serducha na pewno podreperować tabletkami i oczka podleczyć. Quote
avii Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 xmartix napisał(a): w każdym razie co do Świata - według wet ze schronu oprócz kaszlu (powiedzieli że to typowy kaszel staruszków) nic mu nie jest, ale to nie tak, on kaszle bo ma chore serce, trzeba by sprawdzić u weta jego ogólny stan zdrowia, wraz z badaniami krwi, serce niech osłuchają, w zęby zajrzą, oczy itd. ja wiem że staruszek on jest i tu żadnych operacji mu szykować nie będziemy, ale takie podstawowe rzeczy niech zrobi ten wet przy nim, Świat był zaszczepiony na wściekliznę, sprawdźcie w książeczcę czy był odrobaczany bo nikt mi nic nie mówił w schronie o tym Uważam że każdy , podkreślam każdy pies wyciągnięty ze schroniska powinien być przebadany u weta i to na podstawowe badania krew mocz i koniecznie biochemie która ukazuje nam co dzieję sie z wątroba , nerkami i trzustką .. a w szczególności u starszych juz psów nie wiem dlaczego ale zauwazyłam na dogo że tego w wiekszości przypadków sie nie robi... oszczędnośc ?? jesli tak to żle pojeta .. bo może sie okazać że z wielkim trudem pies został wyciągnięty , wszyscy sie cieszą że bezpieczny a tu ..zonk dokladamy cierpienie zwierzęciu np nieodpowiednia karmą , bo nikt nie wiedział że coś tam u psiaka szwankuje .... jestem jak najbardziej za porządna wizytą u weta , z badaniami na to pieniądze zawsze powinny sie znaleźć Quote
ivette3 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 Świat wita Was :) Noc minęła w miarę spokojnie.Psiak był wyraźnie zmęczony i zgodnie z widokiem na zdjęciu, przespał aż do około 8 .00.Troszkę przez sen płakał ale pogłaskany przestawał i spał znów jak niemowlę :).Kaszelek mu również czasem dokuczał niestety - z tym ,że nie bardzo często - może trzy,cztery razy pokasływał.Rano tuptaniem po domu, wzbudził alarm u mojego 8 miesięcznego Gucia,który na widok spacerującego po domu gościa, zaczął szczekać.Światuś się przestraszył- czyli usłyszał chyba i przylgnął do ściany w bezruchu.Pogłaskałam obu i wygląda na to,że spięć nie będzie,tylko muszą się wszyscy psi domownicy przyzwyczaić do swojej obecności i zachowań...Staruszka-11 letnia sunia- Gamosia, w ogóle lekceważy panów :) więc jest ok . Światuś po porannym napiciu się wody wyraźnie pokazał kolo drzwi,że ma ochotę wyskoczyć na "sikundę " na dwór( nie nabrudził w domu wcale)( po schodach potrafi chodzić, ale bardzo go to męczy, więc jest noszony- w końcu to aż 2 piętro ).Teraz zjadł śniadanko- malutko ale z apetytem i tupta po domu zdziwiony otoczeniem.Zachowuje się przy tym , jak typowy dziadek , bo coś tam poburkuje czasem pod nosem - zgrzędzi :).Nie wiem o co mu chodzi,więc obserwuję go tylko i nie czepiam się- a niech się wygada :).Na oczka słabo ale widzi - przynajmniej na jedno, bo reaguje na cichy gest ręki nawet z daleka-zauważa go i obraca głowę w ślad za ręką. Dalsze relacje nastąpią :) Quote
danal1983 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 juz sobie wyobrazam to jego poburkiwanie:) a lubi pieszczotki??:) Quote
Poker Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 kochany dziaduniek :loveu: i Ty i Twoje piesy i córa też, pewnie TZ też. Ja robię badania krwi u psów na DT.Lepiej wiedzieć na czym sie siedzi.Szczególnie u starszych psów. Ale pieniędzy to pewnie czasem niektórym osobom brakuje, gdy biorą na bezpłatne DT, a ich coraz mniej:-(. Zaobserwowałam niemal całkowitą zmianę sposobu działanie na dogomanii prze te 2,5 roku mojej obecności na niej. Teraz prawie nie ma bezpłatnych DT.Prawie na każdym wątku jest wołanie o wpłaty. Ja nie krytykuję, ja się zastanawiam dlaczego to poszło aż tak mocno w tym kierunku. Rozumiem,że nie każdy ma fundusze na utrzymanie dodatkowego psa, ale chodzi mi o to ,że czasem DT prosi o opłatę za swoją pracę. Quote
xmartix Posted December 15, 2009 Author Posted December 15, 2009 Poker ja myślę, że to nie jest aż takie proste jak się dostaje osobnika wymagającego jakiejś szczególnej opieki, to raz, a drugi raz - ludzie chcą pomagać ale dużo osób ma już deklaracje i pewnie nie dają rady finansowo, a może i są osoby które chcą zarobić na tym, tzw. całkowicie płatne dt. no nic, dziękujemy Ivette za opis Świata :) imię Zrzęduś powinien mieć :D rewelacyjnie że utrzymuje czystość! uwielbiam za to psy, że pamiętają o takich rzeczach nawet po pobycie w schronie będzie dzisiaj u niego fryzjer? te dredziki przydałoby się mu obciąć i rozczesać tę jego yorkową szatę :D Quote
sleepingbyday Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 mysle, ze troche jest tak, że wszyscy sie zapsili po dachy i zmęczeni materiału finansowego nastąpiło. ale ci, co mogą, dalej dają bezpłatne dt. ci, co nie mogą, to nie dają. jeśli sa takie osoby, dla których wazne jets tez to, ze zarobia, to niestety, ale nie widze w tym grzechu. jesli to dobre, troskliwe dt, to ok. było by bosko, jkaby było mnóstwo bezpłatnych dt, ale dobrze, ze są w ogóle. dla mnie wiekszym problemem jest to, że i dt i hoteliki czesto sa bez należytego nadzoru. a w ogóle to światek kojarzy mi się ze ś.p. jeżykiem.... ivette - milion pozdrowień! Quote
ivette3 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 Lord Światosław Zrzęduś z Wrocławskich rodem , leży centralnie na środku dywanu i najwyraźniej uznał,że on tu rządzi- nadzoruje :) Pieszczoty oczywiście lubi,choć troszkę widać jeszcze u niego stresik przy dotyku, więc nie napadam go z czułościami jakoś natarczywie - mamy czas :) Dzisiaj po południu wybieram się z nim na takie rutynowe badanie, czy nie jest przeziębiony- nie chcę go kąpać bez takiej wiedzy...a trochę brudku by się przydało z niego zdjąć :roll:. Co do innych badań to już poważniejszy temat.Ja jestem ostatnią osobą,która brałaby pieniądze za jedzenie czy jeszcze gorzej wkład w opiekę nad zwierzakiem.Światuś jest moim kochanym gościem i już na zawsze będzie mi bliski, gdziekolwiek jego los go zaprowadzi. Jednak uczucia to jedno a rozum i odpowiedzialność to drugie.Nie jestem i nie chcę uchodzić za DT....taka jest potrzeba chwili , więc staram się pomóc.Pomóc odpowiedzialnie.Zgadzam się z sugestiami co do konieczności dokładnego przebadania psiaka i tu nie ma co dyskutować.Jednak wspomniane przez was kwestie materialne nie dadzą się pominąć :roll:.W moim przypadku ,otwarcie napiszę: na utrzymaniu z jednej pensji męża są 3 dorosłe osoby (w tym studjująca -w innym mieście córka ,a to dodatkowe koszty...) i dwa psiaki. Koszty badań i leków dla takiego staruszka , jak Światuś to nie kilka złotych i nie przez dzień ,tydzień czy miesiąc....Mam nadzieję,że rozumiecie zatem, że nie materializm a rozsądek i odpowiedzialność nie pozwalają mi podjąć się tego koniecznego dla psiaka obowiązku.Ponad to myślę,że są inne też ważne powody dla których te poważne badania należy troszkę odwlec i przemyśleć. Otóż : 1/Psiak jest teraz zmęczony,zestresowany i nie wiadomo po jakich przejściach (kulinarnych też ) więc taka kilkudniowa kwarantanna od wszystkiego co nie jest podstawowym jedzeniem mu się przyda i niestresowanie wizytami w gabinetach wet. ,czyli odpoczynek psychiczny również. 2/Jest okres przedświąteczny i wcale nie jest takie proste szybko i dobrze porobić badania na serce,wątrobę,nerki itd. a w/g mnie zanim będzie miał cokolwiek leczone-podawane leki, trzeba najpierw mieć pewność,że na coś innego mu to nie zaszkodzi.( przez święta to już nawet zwykła porada weta,jeśli coś po lekach by było nie tak, jest utrudniona) 3/Koszty leczenia i kolejne płatne wizyty u weta.prywatnie będą, jak myślę droższe niż robienie tego wszystkiego już w hoteliku , gdzie psiak będzie zaaklimatyzowany i pod stałym okiem weta, który z tym hotelikiem współpracuje.Robienie znów trochę teraz u mnie a resztę gdzieś indziej.....? to jakoś wydaje mi się mało korzystne dla psiaka, dla weta,który za niego będzie odpowiadał i wreszcie dla kosztów... Mam nadzieję,że moje przemyślenia są racjonalne a argumenty zrozumiałe. Wypowiedzcie się proszę i wspólnie podejmijmy decyzję ze wspólną odpowiedzialnością.Dla dobra Światusia i nieemocjonalnej a mądrej, praktycznej pomocy temu cudnemu burczusiowi. Quote
xmartix Posted December 15, 2009 Author Posted December 15, 2009 ja uważam że na ten teraz powinien mieć Świat zrobione badania krwi (wtedy wyjdzie co z nerkami i wątrobą też) oraz osłuchane serce i żeby wet zadecydował że teraz lub później Świat ma być leczony.Niech się wypowie również wet na tej wizycie co z kąpielą, w schronie mówili że nie jest przeziębiony. co do kasy - ivette wcale nie musiałaś się tłumaczyć :) nie o to chodziło w tej dyskusji, to takie wolne myśli. Quote
ivette3 Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 xmartix napisał(a):ja uważam że na ten teraz powinien mieć Świat zrobione badania krwi (wtedy wyjdzie co z nerkami i wątrobą też) oraz osłuchane serce i żeby wet zadecydował że teraz lub później Świat ma być leczony.Niech się wypowie również wet na tej wizycie co z kąpielą, w schronie mówili że nie jest przeziębiony. co do kasy - ivette wcale nie musiałaś się tłumaczyć :) nie o to chodziło w tej dyskusji, to takie wolne myśli. :) wiem,że nie musiałam i nie wzięłam tego jakoś drażliwie do siebie :). Choć nie ukrywam,że jest to dla mnie dość krępujące ( wolałabym być piękna,młoda ,bogata i niezależna :) :eviltong:). Uważam tylko,że mówiąc otwarcie,a nie owijając w bawełnę o tym co mogę z siebie dać, a czego nie jestem w stanie podjąć( w obecnych swoich możliwościach na tu i teraz).... pomagam osobom od ,których zależą decyzje i finanse ( dysponowanie nimi) w podjęciu właściwej decyzji.Piszę po prostu co mogę i sprostam temu a czego nie dam rady choć sercem bym bardzo chciała. Quote
Poker Posted December 15, 2009 Posted December 15, 2009 oczywiście ,że moja wypowiedź była tylko ogólnym przemyśleniem i nie tyczyła ivette3 , bo chwała Jej za to ,że ugościła Świata.Zgadzam się też z tym,że może brakować funduszy na kolejne zwierzę i jestem za ,by w tym zakresie wspomagać DT, jeżeli tego oczekuje.Natomiast boli mnie jeżeli DT chce zarabiać na swojej pracy.Dla mnie pomoc bezinteresowna psom polega na świadczeniu mojej osobistej opieki bezpłatnie. Ja też jestem DT, bezpłatnym i się z tego bardzo cieszę.Jak szykują mi się większe wydatki to wspomagam się bazarkami. ivette3 , dzięki za to co robisz dla Staruszka i bądź tym DT, a koszty badań i leczenia psiaków poniesiemy wspólnie. Ja też bym chciała być piękna, zdrowa i młoda :eviltong:, bo niezależna finansowo jestem :p Rozpisałam się, już nie będę. Wracając do Swiata i jego zdrówka,to myślę ,że jednak przydałoby się już podziałać w tym zakresie.!0 dni to dużo, może w tym czasie już dostać odpowiednie leki czy karmę. Ma chłopak trochę uzbieranej kasy.Damy radę. Quote
Recommended Posts