Kashkaj Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Witam wszystkich. Nazywam się Kaśka i to ja wraz z mężem, wczoraj adoptowaliśmy psa Kaśkę. Piszę, żeby wszystkich uspokoić. Tak więc w skrócie: - Kasza (ostatecznie zdecydowaliśmy się, że będzie Kaszą, ze względu na zbieżność imion ;), ale chcieliśmy zachować podobne brzmienie, bo pies reaguje na swoje imię) doskonale zniosła 3,5 godzinną podroż samochodem. Zrobiliśmy jej jedna przerwę na siku i wystarczyło. Generalnie spała, żadnych kłopotów żołądkowych. Dla nas to ważne, bo będziemy z nią jeździć. - w domu trochę była zaniepokojona i do 1 w nocy "stukała pazurkami" po podłodze i nie mogła sobie znaleźć miejsca, ale w końcu zasnęła - żadnych problemów z brudzeniem w domu. wszystko załatwia na spacerze. - dostaje ryż z marchewką i indykiem 4 razy dziennie małe porcje, ale docelowo chce ja karmić 2 razy dziennie włączając w to suchą karmę - nasza córka (2,5 roku) przetestowała na niej różne pozycje, głaskanie, siedzenie, przytulanie - zero agresji - dzisiaj byliśmy na długim spacerze w lesie z zaprzyjaźnionym psem. Kasza przeszczęśliwa tarzała sie w śniegu i jak to tej pory nie przejawia agresji wobec innych zwierząt (nasze świnki morskie są dla niej pewna zagadką, ale podchodzi do nich z zaciekawieniem) - dzisiaj byliśmy u weterynarza - czyszczenie uszu + krople na świerzbowca, obcinane pazurki ( ufff.. juz tak nie stuka po panelach), zbadał ją i kazał odchudzić ;), zbadał również tylną lewą nogę: najprawdopodobniej uszkodzona jest poduszka - nic poważnego. Kasza była spokojna, raz warknęła, ale zupełny spokój. Badanie zniosła dzielnie. Jest ogromna zwolenniczką śniegu ! Jedynym niewielkim problemem jest fakt, że jest jej chyba w mieszkaniu trochę za gorąco. Mamy jednak nadzieję, że wkrótce schudnie i przyzwyczai się do temperatury domowej. Wydaje nam się, że ma silny instynkt stadny i nie wygląda na to, żeby chciała gdzieś uciekać. Ale oczywiście zobaczymy jak wszystko potoczy kiedy poczuje się z nami pewniej. Czeka nas jeszcze kąpiel Kaszy ! Pozdrawiamy wszystkich i dziękujemy za fajnego psa. Quote
Onaa Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Cieszę się bardzo że suni Kachnie, obecnie Kaszy, trafił się fajny domek :). Że jej gorąco to nic dziwnego, piesek musi mieć czas żeby się przyzwyczaić z warunków polowych przebywać w domu, gdzie jest ciepło. Podobno gdy piesek spędza życie na dworze, to wytwarza się u niego więcej tkanki tłuszczowej i grubsza sierść się robi, aby mu nie było zimno. Tak więc jak piesek zmienia warunki, to i cały jego organizm się musi przestawić. Quote
kora78 Posted February 16, 2010 Author Posted February 16, 2010 witam na dogomanii :) A widzicie? Wcale nie zapraszałam Państwa na wątek, a jacy mądrzy sami tu przyszli gwarantować, że suńka ma się dobrze :) Kachula ma wspaniały domek i jak widać, wszelkie wymagania, jakich nie byliśmy pewni, Kaszka spełnia i nawet cienia wątpliwości nie ma. Miała być grzeczna dla dziecka i już dała się ujeżdżać :) Miała nie mieć choroby lokomcyjnej i śpi w aucie :) Ma być kochaniuta i jest kochaniutka :) cudo Kasiu, ja tak myślę, może ja ta skóa swędzi jakoś od sierści, że tak się tarza wciąż. Dwa psiaki nasze schrosnikowe też kochają się tarzać w śniegu, może je skóra swędzi z braku pielęgnacji, itp... Ciekawe, czy za rok, jak już wydobrzeje, też będzie się tak często tarzać. Ale bałwan z niej wtedy, prawda? :) A ma jakies legowisko, swoje miejsce, kocyk? Spała w nocy, gdzie popadło? Na kanapę wchodzi? Może na początku troszkę przykręćcie ogrzewanie, na 1-2 dni? Ile Kaszka waży, wet ją ważył? Ciekawa jestem, jak kąpiel będzie wyglądać :D utrzymać takie ciało w wannie... Quote
Kashkaj Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Legowisko jej zrobiliśmy, ale trochę sobie miejsca nie mogła znaleźć. Weszła tylko na matarec, który jest naszym łóżkiem i leży na ziemi, ale została "wyrzucona" i więcej nie próbowała. Teraz jaj koce leża obok sofy, ale docelowo chcemy ja przenieść. Chyba, że sama sobie znajdzie jakieś ulubione miejsce. Wtedy tam ją usadowimy. Wet jej nie ważył. Po badaniach nie chcieliśmy jej dłużej męczyć. Za 2 tyg. kolejna wizyta w związku z uszami, więc wtedy ją zważymy. Na oko ocenił 40 kg ;) Co do sierści/skóry to zgodnie z tym co powiedział Wet naskórek będzie schodził i się odbudowywał w związku ze zaminą jedzenia. Na razie sierści nie gubi. Być może będzie wymagała "strzyżenia" podobnie jak teriery ale to zobaczymy po pewnym czasie jak schudnie, a pełnowartościowe jedzenie będzie odpowiednie w składniki odżywcze. Znam psy, które tarzają się w śniegu bez konkretnej przyczyny. Po prostu lubią :). A Kasza wyraźnie ma bardzo pogodne usposobienie. W domu się nie drapie. Czyszczenie i zakroplenie uszu też pomogło. Myślę, ze odezwę się jeszcze za jakiś czas. Prześlę zdjęcia jak już będą widoczne jakieś zamiany w wyglądzie ;) Życzę powodzenia z innymi psami i trzyma kciuki za wolontariuszki/wolontariuszy. Powodzenia Quote
marta0731 Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Wiem że te słowa już padły, ale nie mogę się powstrzymać: CO TAKI PIES ROBIŁ W SCHRONIE!!!??? Jakie szczęście miała w nieszczęściu że ją ciotki wypatrzyły i się uparły jej dom znaleźć:) Fajne imię Kaszka dostała:) a najważniejsze szczęśliwe życie:multi: Quote
kizimizi Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 Super sie czyta, naprawde! Tylko to 40 kg?! KASKHAJ ile ona powinna ważyc 20-25?;) Quote
kora78 Posted February 16, 2010 Author Posted February 16, 2010 ja mówiłam na początkum, że Kaszka waży te 20kg minimum, tak do 30.. ale gafa! Quote
fiorsteinbock Posted February 16, 2010 Posted February 16, 2010 ojjjj...przyzwyczajenie :evil_lol: moje sa automatycznie ustawione na 640 i te tak sobie wrzucilam, bez pomniejszania. Quote
Onaa Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Trzeba zdjęcia zmniejszyć i wtedy wkleić, bo tych ja np. nie widzę, tylko w części, no i długo się otwierają. Quote
marta0731 Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Wiem że sunia jest duża..... Ale te zdjęcia są mega wielkie ;) Quote
fiorsteinbock Posted February 18, 2010 Posted February 18, 2010 I jak Kasienko, szczesliwa?:loveu: Quote
kora78 Posted February 19, 2010 Author Posted February 19, 2010 No to zadzwoniłam, jak się ciocie pytają :) U Kaszki wszystko ok, pani sama mówi,że to pies idealny :) Ale pilnuje, czy nikt z domu jej nie ucieka, czujnie śledzi każdy ruch domowników. Śpi sobie łądnie w nocy na swoim posłanku w stołowym pokoju. Dużo spaceruje, nie leni się jeszcze tragicznie. Kacha ma pewno dożywotni domek, fuksiara za pierwszym razem i po tylu perypetiach:) doczekała się i mimo lat w schronie bardzo się nie zmieniła. pies zachowuje swoją tożsamość, jak widać, jeśli ma temperament Kachuli :) oby wszystkie miały tyle szczęścia jakby dobrze było, gdyby opiekunowie więcej wiedzieli o psach i pomagali ludziom wybierać nie według wielkości i koloru, raja według charakteru i stylu życia nowych właścicieli.. raj Quote
Onaa Posted February 19, 2010 Posted February 19, 2010 Nie powiem że z pewną dozą niepewności wchodzę na wątek, bo w życiu a zwł. w adopcjach różnie bywa, tym bardziej więc cieszę się że u suni wszystko dobrze :). Quote
kora78 Posted March 6, 2010 Author Posted March 6, 2010 Mam wieści o Kaszy. Dzwoniłąm do pani. Kochana jest i wszystko ok. Bardzo lubi się tarza ć, w czasie, gdy zeszły śniegi, tarzałą się na spacerach, w polu w wysokiej, suchej trawie. Na dziecko jeden jedyny raz warknęła, ale dostałą ochrzan i sytuacja igdy się nie powtórzyła. Ziaja nadal, gorąco jej, a w domu upału nie ma. Nie len isię strasznie. W kąpieli grzeczna w brodziku. 2 razy już kąpana była. Waży ok 40kg. Już trochę poewno schudła, bo taka szalona lata na spacerach. Jadać suchego za bardzo nie chce, woli gotowane. Teraz neico kuleje na przednią łapkę, ale daje sobie ją dotykać, oglądać i macać i nie wykazuje reakcji bólowych. Za 2 dni pójdzie do weta, jak samo nie przejdzie, bo mozę w szaleństwach się tylko nadwyrężyła. Głową już nie trzepie, świerzbowiec wyleczony. ' j;km Quote
kora78 Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 mail od włąścicieli, pozwalam sobie część wkleić. No i foteczki też mam. Standardowo- kto tu doda?? marta miałą mnie wcziraj uczyć i zapomniałyśmy, jak zwykle... Łapa została zbadana i wygląda na to, że to problemy przeciążeniowe wynikające z tego, że pies dużo waży i po 3 latach nagle zaczął się intensywnie ruszać. Jest pod obserwacją, więc w razie jakiś poważnych problemów będzie leczona weterynaryjne. Mamy jednak nadzieję, że schudnie, wzmocni mięśnie i stawy na spacerach, nabierze kondycji i problemy zniknął. Quote
kora78 Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 Dostałąm maila z fotkami Kachy, jak się tapla w struimieniu z kijem, w lesie. jak leży w liściach z patykiem oczywiście i robi z niego drzazgi :) Quote
kizimizi Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 dziewczyny dodam fotki jutro bo dzis nie dam rady już ich zalaczyc (mam przeladowanego fotosika i musiałąbym usunac cos). Takze do jutra. A Kaśka super! Tylko gruuuba ;) Quote
kora78 Posted March 23, 2010 Author Posted March 23, 2010 marta może wstawi, jej też posłałąm.ale jej teraz na dogo nie ma no gruybaska nadal :) Quote
kizimizi Posted March 25, 2010 Posted March 25, 2010 nie mogłam Koach znalesc watku. Dopiero na zakończonych adopcjach ją wygrzebałam. A oto fotki: Quote
kora78 Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 nowe fotki i wiadomosci. sama napisalam do panstwa krotki i zwiezle, kasza ma sie dobrze, duzo biega i korzysta z wolnosci. schudla 10kg!!!!!!!! Quote
Onaa Posted August 30, 2010 Posted August 30, 2010 Wspaniale się ogląda takie zdjęcia, jak widać, że psiak szczęśliwy jest w swoim domku. Quote
kora78 Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 ja sie tez bardzo ciesze :) kaska byla kiedys moim priorytetem, a tyle zamieszania z nia bylo...... ta austria, ta zyczliwa dogomanka..... eh Quote
Recommended Posts