Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Alicja']nie do końca ..pamiętaj że polaczek przeciętny prawo miał zawsze w dupie czy to pies czy człowiek czy to PRL czy Rzeczpospolita ,wg mnie to się ciągnie od czasów szlacheckich , niby sielana na obrazkach i ekranizacjach powieści ale dobrze się wczytać w stare pisadła i to wszystko wychodzi ...Tylko na szczęście zawsze wśród tych małych polaczków byli jeszcze LUDZIE[/QUOTE]

jedna jest zasługa ogromna bo my som katolicy :diabloti:

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Zrobiłam sobie dzisiaj prezent, który już bardzo długo za mną chodził ale jakoś weny nie miałam na gotowanie... Zupa gulaszowa. Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałam. :lol:[/QUOTE]
uwielbiam tą zupę. ostatnio mama zrobiła na taty przyjazd, zapomnieliśmy schować i w sumie cały gar poszedł do kibla, bo się zepsuła ...

Posted

Jakby ktoś chciał zrobić, podaję przepis:

Na 2l garnek:
400g kartkówki bez kości
cebula
marchewka duża
seler ćwiartka
kostka rosołowa, wołowa, maggi
ziemniaki dwa
pierczarki
papryka
papryka słodka w proszku

Mięso pokroić bardzo drobno w kosteczkę (im drobniej pokroisz tym szybciej się ugotuje). Podsmażyć mięso na oleju,pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia cebulki. Do garnka z gorącą wodą przełożyć podsmażone mięso z cebulką. Na patelnię wlać odrobinę wody z garnka z zupą,chwilę odczekać i wywar ze smażonego mięsa wlać do zupy. Mięso gotować ok.30 min.lekko posolić. Po 30 min.ziemniaki pokrojone w kosteczkę,marchew, seler tarte na tarce wsypać do garnka.Doprawić sporą ilością papryki słodkiej w proszku (ja zużyłam prawie całe opakowanie na 2 l garnek) kostką rosołową (można też dodać wołową), pieprzem i maggi. Pod koniec gotowania,kiedy zmiękną ziemniaki dodać kilka umytych pokrojonych w plasterki pieczarek i papryki. Ogólnie gotować całość na średnim ogniu, nie na maxa. Smacznego. :)

Mama, czy ktoś się będzie ze mną bawił?
[IMG]http://images49.fotosik.pl/1728/6a4f7f7ff21675fe.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Alicja']ja własnie o tym samym myślałam , TZ twierdzi ze silikonowe szczotki są super i że u mojego fryzjera widział i dziwi sie ze ja nie :roll: ( czy ja u fryzjera na szczotki zaglądam :diabloti:)[/QUOTE]Póki sama nie zobacze i nie wypróbuję, to jakos nie mam do tego przekonania. Ale jestem przynajmniej otwarta, prawda/:))

[quote name='FredziaFredzia']Jakby ktoś chciał zrobić, podaję przepis:
Na 2l garnek:
400g kartkówki bez kości
cebula
marchewka duża
seler ćwiartka
kostka rosołowa, wołowa, maggi
ziemniaki dwa
pierczarki
papryka
papryka słodka w proszku
Mięso pokroić bardzo drobno w kosteczkę (im drobniej pokroisz tym szybciej się ugotuje). Podsmażyć mięso na oleju,pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia cebulki. Do garnka z gorącą wodą przełożyć podsmażone mięso z cebulką. Na patelnię wlać odrobinę wody z garnka z zupą,chwilę odczekać i wywar ze smażonego mięsa wlać do zupy. Mięso gotować ok.30 min.lekko posolić. Po 30 min.ziemniaki pokrojone w kosteczkę,marchew, seler tarte na tarce wsypać do garnka.Doprawić sporą ilością papryki słodkiej w proszku (ja zużyłam prawie całe opakowanie na 2 l garnek) kostką rosołową (można też dodać wołową), pieprzem i maggi. Pod koniec gotowania,kiedy zmiękną ziemniaki dodać kilka umytych pokrojonych w plasterki pieczarek i papryki. Ogólnie gotować całość na średnim ogniu, nie na maxa. Smacznego. :)
[/QUOTE]
Taka super zupka na zimowe dnie - jak znalazł:)
Ja jeszcze dodaję kminek. Jak ktos nie lubi w ziarenkach, to można zmielić:)

pzdr.

Posted

[quote name='omry']Eris w swoim żywiole, co? :razz:

Jak najbardziej! Szkoda, że już stopniał śnieg.

[quote name='monia&nero']Eris pięknie komponuje się z krajobrazem zimowym :) a Franiowi widzę tez ni przeszkadza że Pańci zimno i nie chce wracać do domu :)

Dziękuję, w końcu pies północy! ;)

[quote name='Sonka95']http://images47.fotosik.pl/1654/7c95fee5412176f6.jpg - zimę to samojedy kochają :loveu:
http://images37.fotosik.pl/1895/628c528c9f0c595c.jpg - cudo :D

Dziękuję. Kochają, oj kochają.

Chłopaki i ja życzymy wszystkim wesołych i pogodnych Świąt!

Eris mina "chyba nikomu tego nie pokażesz?!", Franek - "daj ciastko. Już." :diabloti:

Posted

Halo Gdańsk! Nie chce mnie ktoś przenocować z Frankiem w Gdańsku na noc z 12 na 13 stycznia?! Bo się zastanawiam, czy na wystawę 13 nie pojechać...

Edit: No i oczywiście dziękuję za życzenia i cieszę się, że zdjęcie chłopaków świątecznych się podoba :)