Vectra Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 [quote name='Alicja']nie do końca ..pamiętaj że polaczek przeciętny prawo miał zawsze w dupie czy to pies czy człowiek czy to PRL czy Rzeczpospolita ,wg mnie to się ciągnie od czasów szlacheckich , niby sielana na obrazkach i ekranizacjach powieści ale dobrze się wczytać w stare pisadła i to wszystko wychodzi ...Tylko na szczęście zawsze wśród tych małych polaczków byli jeszcze LUDZIE[/QUOTE] jedna jest zasługa ogromna bo my som katolicy :diabloti: Quote
FredziaFredzia Posted December 5, 2012 Author Posted December 5, 2012 Tak, to jest uniwersalna odpowiedź na wszystko... :diabloti: Ale to właśnie katolicy palili na stosie, składali ofiary ze zwierząt itd. I bądź tu człowieku mądry. Quote
Alicja Posted December 5, 2012 Posted December 5, 2012 [quote name='Vectra']jedna jest zasługa ogromna bo my som katolicy :diabloti:[/QUOTE] o to to :diabloti: Quote
FredziaFredzia Posted December 6, 2012 Author Posted December 6, 2012 Zrobiłam sobie dzisiaj prezent, który już bardzo długo za mną chodził ale jakoś weny nie miałam na gotowanie... Zupa gulaszowa. Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałam. :lol: Quote
Lucky. Posted December 6, 2012 Posted December 6, 2012 [quote name='FredziaFredzia']Zrobiłam sobie dzisiaj prezent, który już bardzo długo za mną chodził ale jakoś weny nie miałam na gotowanie... Zupa gulaszowa. Wyszła jeszcze lepsza niż się spodziewałam. :lol:[/QUOTE] uwielbiam tą zupę. ostatnio mama zrobiła na taty przyjazd, zapomnieliśmy schować i w sumie cały gar poszedł do kibla, bo się zepsuła ... Quote
FredziaFredzia Posted December 8, 2012 Author Posted December 8, 2012 Jakby ktoś chciał zrobić, podaję przepis: Na 2l garnek: 400g kartkówki bez kości cebula marchewka duża seler ćwiartka kostka rosołowa, wołowa, maggi ziemniaki dwa pierczarki papryka papryka słodka w proszku Mięso pokroić bardzo drobno w kosteczkę (im drobniej pokroisz tym szybciej się ugotuje). Podsmażyć mięso na oleju,pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia cebulki. Do garnka z gorącą wodą przełożyć podsmażone mięso z cebulką. Na patelnię wlać odrobinę wody z garnka z zupą,chwilę odczekać i wywar ze smażonego mięsa wlać do zupy. Mięso gotować ok.30 min.lekko posolić. Po 30 min.ziemniaki pokrojone w kosteczkę,marchew, seler tarte na tarce wsypać do garnka.Doprawić sporą ilością papryki słodkiej w proszku (ja zużyłam prawie całe opakowanie na 2 l garnek) kostką rosołową (można też dodać wołową), pieprzem i maggi. Pod koniec gotowania,kiedy zmiękną ziemniaki dodać kilka umytych pokrojonych w plasterki pieczarek i papryki. Ogólnie gotować całość na średnim ogniu, nie na maxa. Smacznego. :) Mama, czy ktoś się będzie ze mną bawił? [IMG]http://images49.fotosik.pl/1728/6a4f7f7ff21675fe.jpg[/IMG] Quote
Alicja Posted December 8, 2012 Posted December 8, 2012 no i zgłodniałam ...a dziś tylko spagetti Quote
jonQuilla Posted December 8, 2012 Posted December 8, 2012 mam 20zł do poniedziałku a Ty mi z takim przepisem tutaj...a idź Ty ;) chętnie pobawiłabym się z taką płaskomordą :) Quote
monia&nero Posted December 8, 2012 Posted December 8, 2012 [url]http://images49.fotosik.pl/1728/6a4f7f7ff21675fe.jpg[/url] Kobieto nie bądź bez serca! Pobaw się z nim :) :) :) Quote
Asiaczek Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 [quote name='Alicja']ja własnie o tym samym myślałam , TZ twierdzi ze silikonowe szczotki są super i że u mojego fryzjera widział i dziwi sie ze ja nie :roll: ( czy ja u fryzjera na szczotki zaglądam :diabloti:)[/QUOTE]Póki sama nie zobacze i nie wypróbuję, to jakos nie mam do tego przekonania. Ale jestem przynajmniej otwarta, prawda/:)) [quote name='FredziaFredzia']Jakby ktoś chciał zrobić, podaję przepis: Na 2l garnek: 400g kartkówki bez kości cebula marchewka duża seler ćwiartka kostka rosołowa, wołowa, maggi ziemniaki dwa pierczarki papryka papryka słodka w proszku Mięso pokroić bardzo drobno w kosteczkę (im drobniej pokroisz tym szybciej się ugotuje). Podsmażyć mięso na oleju,pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia cebulki. Do garnka z gorącą wodą przełożyć podsmażone mięso z cebulką. Na patelnię wlać odrobinę wody z garnka z zupą,chwilę odczekać i wywar ze smażonego mięsa wlać do zupy. Mięso gotować ok.30 min.lekko posolić. Po 30 min.ziemniaki pokrojone w kosteczkę,marchew, seler tarte na tarce wsypać do garnka.Doprawić sporą ilością papryki słodkiej w proszku (ja zużyłam prawie całe opakowanie na 2 l garnek) kostką rosołową (można też dodać wołową), pieprzem i maggi. Pod koniec gotowania,kiedy zmiękną ziemniaki dodać kilka umytych pokrojonych w plasterki pieczarek i papryki. Ogólnie gotować całość na średnim ogniu, nie na maxa. Smacznego. :) [/QUOTE] Taka super zupka na zimowe dnie - jak znalazł:) Ja jeszcze dodaję kminek. Jak ktos nie lubi w ziarenkach, to można zmielić:) pzdr. Quote
FredziaFredzia Posted December 12, 2012 Author Posted December 12, 2012 Kminku nie lubię, to u mnie odpada... A zjadłabym dzisiaj taką zupkę, idealna jest na kaca. :( Zapozuję Ci, ale szybko! Dobry ten śnieg! Jak to "zimno, wracamy"? Run Forrest, run! Quote
monia&nero Posted December 13, 2012 Posted December 13, 2012 Eris pięknie komponuje się z krajobrazem zimowym :) a Franiowi widzę tez ni przeszkadza że Pańci zimno i nie chce wracać do domu :) Quote
Sonka95 Posted December 18, 2012 Posted December 18, 2012 http://images47.fotosik.pl/1654/7c95fee5412176f6.jpg - zimę to samojedy kochają :loveu: http://images37.fotosik.pl/1895/628c528c9f0c595c.jpg - cudo :D Quote
FredziaFredzia Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 [quote name='omry']Eris w swoim żywiole, co? :razz: Jak najbardziej! Szkoda, że już stopniał śnieg. [quote name='monia&nero']Eris pięknie komponuje się z krajobrazem zimowym :) a Franiowi widzę tez ni przeszkadza że Pańci zimno i nie chce wracać do domu :) Dziękuję, w końcu pies północy! ;) [quote name='Sonka95']http://images47.fotosik.pl/1654/7c95fee5412176f6.jpg - zimę to samojedy kochają :loveu: http://images37.fotosik.pl/1895/628c528c9f0c595c.jpg - cudo :D Dziękuję. Kochają, oj kochają. Chłopaki i ja życzymy wszystkim wesołych i pogodnych Świąt! Eris mina "chyba nikomu tego nie pokażesz?!", Franek - "daj ciastko. Już." :diabloti: Quote
Saththa Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Eris mina "chyba nikomu tego nie pokażesz?!", Franek - "daj ciastko. Już." :diabloti: Hahahahha dosłownie :) Quote
Alicja Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 :loveu: http://images37.fotosik.pl/1902/fc7fc2993f50b49agen.jpg Wesołych i zdrowych :) Quote
monia&nero Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 http://images37.fotosik.pl/1902/fc7fc2993f50b49agen.jpg wymiękam! rewelacyjne zdjęcie! Również zdrowych, wesołych buldożkowo-samojedowych Świąt :) Quote
Sonka95 Posted December 24, 2012 Posted December 24, 2012 Ale cudny mikołajek i reniferek ... Wesołych spokojnych Świąt wam życzymy z Sonią :loveu: Quote
eria Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 choinkowa fotka wraz z podpisem wymiata ! :) Quote
FredziaFredzia Posted December 27, 2012 Author Posted December 27, 2012 Halo Gdańsk! Nie chce mnie ktoś przenocować z Frankiem w Gdańsku na noc z 12 na 13 stycznia?! Bo się zastanawiam, czy na wystawę 13 nie pojechać... Edit: No i oczywiście dziękuję za życzenia i cieszę się, że zdjęcie chłopaków świątecznych się podoba :) Quote
roadtonowhere Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Witamy!. Śliczne psiaki, ale Franio jest moim faworytem. :) Będziemy wpadać. Pozdrawiamy. Quote
FredziaFredzia Posted December 30, 2012 Author Posted December 30, 2012 (edited) Zapraszam zapraszam. ;) Eris - 8,5 roku :loveu: I przypom Edited December 30, 2012 by FredziaFredzia Quote
Alicja Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Eris prawie rówieśnik Ozzy'ego , 8 i pół będzie 19 lutego Quote
Recommended Posts