Jump to content
Dogomania

Pół roku trzymali go w piwnicy!!!A teraz śpi na kanapie:) Marlej ma dom! :):)

Recommended Posts

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ewa Marta']I co było dzisiaj? Wszedł do domu Państwa? Jak się zachowywał, nadal miły i spokojny przy nich?[/QUOTE]

Dzisiaj Gusia w teatrze - jutro Marlej ma w planie przedadopcyjną :-).

Posted

[quote name='Ewa Marta']No tak... już mi się z tych nerwów pokićkało:-) Dzięki Jolu;-)[/QUOTE]
Na każdym wątku nerwy, trzeba nam będzie się leczyc niedługo ;)

Posted

[quote name='jola_li']Dzisiaj Gusia w teatrze - jutro Marlej ma w planie przedadopcyjną :-).[/QUOTE]

ta to ma nerwy ;)
zbliża się taki dzieńa ta do teatru poszła ;)

btw na czym byłas? :)

Posted

No więc tak - boję się jak cholera....
Na dodatek dzisiaj wyjeżdżam i nie będę wiedziała, co się dzieje (laptopa brak).
Wymyśliłam, że może by jakie konsultacje z Piotrem-behawiorystą się przydały?... Poradziłyby np. czy jeśli zapadnie decyzja o przeprowadzce Marleja, to odcięcie pępowiny ma być radykalne, czy może warto by na początku Gusia codziennie przyjeżdżała na spacery, a potem co dwa dni, a potem w zależności od sytuacji?....
Kurczę, normalnie głupi ja człowiek, spanikowany :-(.

Posted

[quote name='jola_li']No więc tak - boję się jak cholera....
Na dodatek dzisiaj wyjeżdżam i nie będę wiedziała, co się dzieje (laptopa brak).
Wymyśliłam, że może by jakie konsultacje z Piotrem-behawiorystą się przydały?... Poradziłyby np. czy jeśli zapadnie decyzja o przeprowadzce Marleja, to odcięcie pępowiny ma być radykalne, czy może warto by na początku Gusia codziennie przyjeżdżała na spacery, a potem co dwa dni, a potem w zależności od sytuacji?....
Kurczę, normalnie głupi ja człowiek, spanikowany :-(.[/QUOTE]

Się konsultowałam. Zdecydowane przecięcie pępowiny. On nie zroumie czemu pojawiam się i znikam....

Posted

[quote name='jola_li']No więc tak - boję się jak cholera....
Kurczę, normalnie głupi ja człowiek, spanikowany :-(.[/QUOTE]

Wrzuć mi swój telefon na PW Jolu. Jakby się coś działo (zakładam, że nic nie będzie), zadzwonię.

Posted

[quote name='gusia0106']Się konsultowałam. Zdecydowane przecięcie pępowiny. On nie zroumie czemu pojawiam się i znikam....[/QUOTE]

W zasadzie jest tak codziennie, ale p. Piotr na pewno ma rację.

Jeden saridon już dziś wzięłam ;-(...

Posted

[quote name='Ewa Marta']Wrzuć mi swój telefon na PW Jolu. Jakby się coś działo (zakładam, że nic nie będzie), zadzwonię.[/QUOTE]

Dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki :-).........
Już wysyłam!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Marlej już zaczipowany:-) Był bardzo grzeczny, chociaż go bolało. W odwiedziny jedzie na 20:30, czyli właśnie się spotykają.
Ja postanowiłam milczeć, bo jakoś ciężko mi optymizm z siebie wykrzesać, a paniki siać nie chcę:-(

Posted

[quote name='Ewa Marta'][B]Marlej już zaczipowany:-)[/B] Był bardzo grzeczny, chociaż go bolało. W odwiedziny jedzie na 20:30, czyli właśnie się spotykają.
Ja postanowiłam milczeć, bo jakoś ciężko mi optymizm z siebie wykrzesać, a paniki siać nie chcę:-([/QUOTE]

i ja nic o tym nie wiem ? :mad:

najwyżej gusia mnie utłucze ale napisze :evil_lol:
kurde moze Marlejucha wyczuje pismo nosem i coś głupiego odwali?

Posted

[QUOTE=3 x;14758069
najwyżej gusia mnie utłucze ale napisze :evil_lol:
kurde moze Marlejucha wyczuje pismo nosem i coś głupiego odwali?[/QUOTE]

Mam nadzieję,że nie. I trzymam mocno kciuki za cierpliwość nowych ludziów od Marlejka.
I dajmy w końcu Gusi odsapnąć.

Posted

Po pierwsze - Marlej zaczipowany! Gdzie jest mój marcepaaaaaaaaaaaaaaaaaaan?!? ;)

Po drugie - Marlej wykąpany, pachnący i rozkoszny.

Po trzecie - na wizycie bardzo grzeczny......

Najpierw spacer - poznaje okolicę i czuje się tam dość swobodnie. Terenu jeszcze nie znaczy ale załatwia się tam bez problemu.
Chodzi na smyczy prowadzony przez Piotrka i się ładnie słucha.
A jak się nie słucha to Piotrek zdecydowanym ruchem mu pomaga.

Winda nie stanowi żadnej przeszkody. Z wjeżdżaniem nie było najmniejszych problemów, troszkę przestraszył się szarpnięcia jak ruszała w dół, ale położył się i wysiadł z niej bez problemu. W domku nie był specjalnie ciekawski - wszedł do kuchni, do jednego z pokoi a później już położył się na dywanie w pokoju głównym, w którym my siedzieliśmy. Widać było, że jest troszkę zestresowany, ale po chwili już nie za bardzo na co mam dowody ;)

[IMG]http://img35.imageshack.us/img35/157/20100526001i.jpg[/IMG]

Na specjalnie zestresowanego nie wygląda, nie? ;)

Dał się głaskać i Piotrkowi i jego Mamie. Jest bezwględnym zdrajcą ale w zasadzie to bardzo mnie to cieszy.
Przekupstwo w postaci gotowanego kurczaczka zdecydowanie spełniło swoją rolę.

Stresowały go oczywiście dźwięki dobiegające z góry - puknięcie, stuknięcie itp.
Chciał wleźć na kanapę w pokoju głównym ale byłam zołzą i mu nie pozwoliłam.
Poszedł na kolejny obchód mieszkania i....zniknął.
Po jakiś 5 minutach poprosiłam Piotrka żeby sprawdził, gdzie się Łajza szwęda.
I kto zgadnie? Gdzie był pieseczek?

Taaaaak, oczywiście, u Piotra na łóżku :) Bardzo szybko się zadomawia, że tak powiem ;)
Wszyscy zachwyceni - Marlej faktem, że leżał na łóżku, Piotrek z Mamą faktem, że się tam wgramolił :)

No nieźle - będzie miał gotowane jedzonko i możliwość spania na kanapie. U mnie na takie luksusy nie miałby co liczyć ;)

Posiedzieliśmy z godzinę i pojechaliśmy umawiając się na dzisiaj. A jutro.............................Marlej zostaje, a ja jadę.......................

Posted

Wczorajsza wizyta uświadomiła mi bardzo ważną rzecz.

Ja, znając przeszłość Marleja (szczątkowo, ale jednak), mając w pamięci to, w jakim był stanie, jak ciężko szło robienie postępów itp. obchodzę się z nim jak ze zgniłym jajem. Byle nie puknąć niczym, nie hałasować, smakołyki w odpowiedniej pozycji, głaskanie nie po łapach i kupa innych obostrzeń.

Państwo wiedzą, że to jest pies po ostrej traumie i obchodzą się z nim jak z jajem ale nie zgniłym. I to jest bardzo dobre. Starają się go traktować jak normalnego psa na co ja bym się nigdy nie zdobyła. Przykład: wczoraj Pani wychodzi z kuchni trzymając w ręku kawałek kurczaka i mówi - Chodź Marlej, mam coś dla Ciebie. Ja mam w głowie milion myśli - oczywiście, że nie podejdzie - nie do osoby, której nie zna, nie w miejscu, którego nie zna, nie do Pani w pozycji stojącej i już na pewno nie po jedzenie. Marlej wstaje, podchodzi do stojącej Pani i sam w pozycji stojącej w wyciągniętym łbem bierze kurczaczka z ręki. Ja siedzę z rozdziawioną gębą i zastanawiam się jak jest możliwe to, co czego przed chwilą byłam świadkiem. Państwo są zdziwieni, że ja taka zdziwiona, a jeszcze bardziej jak im mówię, że ja na taką reakcję musiałam pracować miesiącami.

Zmierzam do tego, że oni traktują go normalnie, a on reaguje normalnie. Myślę że będzie mu tak łatwiej.
Ja bym tego nie umiała....