Alicja Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='dbsst']nioooooooom smakuja polowe zjadlam jak byly surowym ciachem tez pyyyyyyyszne :D mniami mniami i te kamyki :d iiiiiiiiiiiiiiiiii[/quote]ale mi smaczka narobiłas :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: one takie ładne , ja też chcę :lookarou: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 20, 2005 Author Share Posted December 20, 2005 aaaaa, zaraz oszaleje!!! ja tez chce piec ciasteczka!!! a nie moglam dzisiaj :( [B]Debe[/B], pysznościowo wygladaja Twoje ciacha. Ten nadgryziony az sie prosi (MNIE prosi) zeby go szybo skonczyc ;) [quote name='Alicjarydzewska']A ja miałam kamyczki na Ciasteczka Duński i .... już nie mam :puppydog:[/quote] [quote name='dbsst']upppppppppppppssssssssss a ja zjadlam juz prawie wszystkie :/ 1/3 kubeczka to za malo prawda :/[/quote] hahahahahaha, ja tak samo :lol: kupilam wczoraj specjalnie do ciasteczek i zjadlam wszystkie :oops: Straszne jest zycie łasucha... I pomyslec ze jeszcze pare lat temu bylam najwiekszym niejadkiem wszechczasow... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 o nie ja jadkiem slodyczowym bylam zawsze :D a co do kamykow tak sobie wyliczylam jak zeszlam po druga paczusze ze ledwo mi ta szklaneczka styknela :oops: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sayma Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 jak się cieszkam że spróbuje jutro Duńskie ciacha :multi: :multi: :Dog_run: ] jak to smakowicie wygląda o jaaaaaaaaa :sabber: :sabber: [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/5231/img79743jv.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]A ja tak nieśmiało, bardzo nieśmiało się przypomnę ....[/B] [B][SIZE=5]MOKRE PROSZĘ !!!![/SIZE][/B] [B][SIZE=5][/SIZE][/B] [B]Kupiłam jakąś masę makową w puszce. Chciałabym zrobić z niej użytek . Nie znam żadnego prostego przepisu na torcik makowy. Na przykład z masą budyniową...[/B] [B]Może ktoś coś takiego juz przećwiczył ???[/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][B]A ja tak nieśmiało, bardzo nieśmiało się przypomnę ....[/B] [B][SIZE=5]MOKRE PROSZĘ !!!![/SIZE][/B] [B]Kupiłam jakąś masę makową w puszce. Chciałabym zrobić z niej użytek . Nie znam żadnego prostego przepisu na torcik makowy. Na przykład z masą budyniową...[/B] [B]Może ktoś coś takiego juz przećwiczył ???[/B][/quote] Robiłam już z tego puszkowego maku - będziesz go musiała po swojemu przyprawić, przynajmnie mnie nie do końca taki puszkowy przypadł do gustu. Ja robiłam taki tradycyjny, drożdżowy zawijaniec. Ale można by :hmmmm: zrobić np. spód z gotowych herbatników, na to mak, na to warstwę :hmmmm: dżemu wiśniowego a na górę Twoje jabłka z galaretką :niewiem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]No właśnie nie bardzo wiem jaki jest ten mak. Kupiłam go, bo sobie pomyślałam, że nie trzeba moczyć i ileśtam razy mielić... No tak, ale powinnam domyśleć się, że to namiastka ...[/B] :cry: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][B]No właśnie nie bardzo wiem jaki jest ten mak. Kupiłam go, bo sobie pomyślałam, że nie trzeba moczyć i ileśtam razy mielić... No tak, ale powinnam domyśleć się, że to namiastka ...[/B] :cry:[/quote] ale całkiem wygodna namiastka - dodaj trochę usmażonej skórki pomarańczowej z syropem a zdecydowanie poprawi się smak. O ile pamiętam to rodzynek i migdałów też trzeba trochę dodać - używałam go chyba ze 2 lata temu - może się poprawił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 To ja tez pochwale sie dzisiejszymi, a wlasciwie wczorajszymi juz wypiekami. :flasings: :flasings: :flasings: Pierniczki wg przepisu Tekluni ;-) + ciasteczka maslane. :) Mam pytanie odn. pierniczkow, po wyschnieciu zrobily sie b. twarde. Chce je schowac do pojemnika, a co zrobic, zeby potem byly miekkie, tzn. przed podaniem do jedzenia. I na choince jak bede chciala powiesic, to one same zmiekna za jakis czas czy nie? Czy beda wtedy jadalne?? :puppydog: :puppydog: :puppydog: Aha, ozdobilam ciasteczka lukrem, kolor rozowy uzyskalam dodajac sok marchewkowy ;-) + kupilam takie perelki jadalne: srebrne i rozowe. :flasings: [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/5317/dsc44673nq.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/5536/dsc44788js.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/3186/dsc44563ca.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/4125/dsc44804sg.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/8922/dsc44650xp.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/1077/dsc44620io.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/7853/dsc44595fm.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asher Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Sliczne! :-o Dziewczyny pisały, że pierniczki muszą poleżeć kilka dni, ale nie w szczelnym pudełku, tylko tak, żeby miało do nich dostęp powietrze - wtedy miękną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Ooo, a mialam zamiar schowac je do pudelka :puppydog: , dzieki za odp. :flasings: :flasings: . Pierniczki pieklam po raz pierwszy, wiec nie znam sie na nich za bardzo. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [quote name='isabelle']Pierniczki pieklam po raz pierwszy, wiec nie znam sie na nich za bardzo. ;-)[/quote] [B]No nie mów ! Pierwsze ? A wyglądaja tak, jakbyś nic innego nie robiła, tylko pierniczki ![/B] :bigok: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 no, dziewczyny :klacz: :klacz: :klacz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 21, 2005 Author Share Posted December 21, 2005 [quote name='isabelle']To ja tez pochwale sie dzisiejszymi, a wlasciwie wczorajszymi juz wypiekami. :flasings: :flasings: :flasings: Pierniczki wg przepisu Tekluni ;-) + ciasteczka maslane. :) Mam pytanie odn. pierniczkow, po wyschnieciu zrobily sie b. twarde. Chce je schowac do pojemnika, a co zrobic, zeby potem byly miekkie, tzn. przed podaniem do jedzenia. I na choince jak bede chciala powiesic, to one same zmiekna za jakis czas czy nie? Czy beda wtedy jadalne?? :puppydog: :puppydog: :puppydog: Aha, ozdobilam ciasteczka lukrem, kolor rozowy uzyskalam dodajac sok marchewkowy ;-) + kupilam takie perelki jadalne: srebrne i rozowe. :flasings: [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/1077/dsc44620io.jpg[/IMG] [IMG]http://img467.imageshack.us/img467/7853/dsc44595fm.jpg[/IMG][/quote] przede wszystkim to chce powiedziec ze [B]SA PRZEPIEKNE! [/B]A te perełki to gdzie sie kupuje, bo daja rewelacyjny efekt? A jesli chodzi o zmiekniecie, to mozna wlasnie przechowac kilka dni z dostepem powietrza albo wlozyc do puszki razem zobierkami od jabłka. Wtedy szybciutko (1-2 dni) zmiekna :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 21, 2005 Author Share Posted December 21, 2005 Drogie Panie! Wlasnie wlozylam do piekarnika pierwsza porcje Ciastek Duńskich :) I juz milo pachnie :sabber: Tak jakoś maślano... :) Nie moge sie doczekac efektów, tym bardziej, ze powycinalam z nich świąteczne kształty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alka Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 wow, Agata, Twoje ciasteczka są prześliczne. [IMG]http://img363.imageshack.us/img363/8754/super15nv.gif[/IMG] jak pięknie ozdobilaś ! rozkosz dla oka ( dla nas ), estetyka, precyzja, szczerze podziwiam ! [IMG]http://img363.imageshack.us/img363/752/3617519if.gif[/IMG] jak długo ozdabiałaś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 Dzieki za rady i porady :flasings: :-D :flasings: Ciasteczka nieco koslawe, ale powybiera sie te najladniejsze i najprostsze, to jakos powinny sie prezentowac. ;-) :flasings: [B]Ala[/B], ozdabialam dosc dlugo, i w koncu wpadlam na pomysl i nakladalam perelki pensetka, :haha: niemniej troche to trwa, bo kazda trzeba nakladac pojedynczo. 8-) [B]Teklunia[/B], ja kupilam te perelki na targowisku w budkach, gdzie maja rozne takie rzeczy, ktore trudno dostac normalnie w sklepach. A zobaczylam je na zdjeciu w gazecie, wiec pewnie teraz sie pokazaly. Sa w pudeleczkach, po 6 zł. [IMG]http://img355.imageshack.us/img355/4982/dsc45398yq.jpg[/IMG] [IMG]http://img355.imageshack.us/img355/5166/dsc45365mb.jpg[/IMG] Zabieram sie teraz za kolejne ciasteczka, bo pozniej musze wyjsc. ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daga_i_Oskar Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [COLOR=darkslateblue][B]Agatko, [/B][/COLOR] [COLOR=darkslateblue][B]ciasteczka wyszły Ci rewelacyjnie, a te perełki dodają uroku tym pierniczkom.[/B][/COLOR] [COLOR=darkslateblue][B]Kupiłaś je gdzieś w pobliżu siebie czy w centrum? Chętnie bym się na takie skusiła, ale nie wiem gdzie dokładie szukać.[/B][/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 21, 2005 Author Share Posted December 21, 2005 [quote name='isabelle'] [IMG]http://img355.imageshack.us/img355/4982/dsc45398yq.jpg[/IMG] [IMG]http://img355.imageshack.us/img355/5166/dsc45365mb.jpg[/IMG] [/quote] Sa rewelacyjna! Muszesie rozejrzec za takimi... :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 To jeszcze dorzuce przepis na ciasteczka maslane, bardzo proste i smaczne. ;-) [B][SIZE=4][COLOR=red]CIASTECZKA MAŚLANE[/COLOR][/SIZE][/B] [COLOR=black]25 dag maki[/COLOR] 10 dag cukru 20 dag masla 1 jajko + 1 zoltko sol Lukier: 2 lyzki cukru pudru sok z cytryny Polewa czekoladowa: 5 dag mlecznej czekolady lyzeczka masla Wymieszac make, cukier i odrobine soli. Dodac zoltko i maslo i wyrobic calosc na gladka mase. Zawinac w folie i na 1/2 h do lodowki. Wyjac, rozwalkowac i powycinac dowolne ksztalty. Piec w piekarniku w temp. 75 st. (i tu chyba jest blad, bo w tej temp. to mi sie nigdy nie chca upiec, wiec pieke w wyzszej: 150-170 stopni), okolo 20 min., nastepne partie krocej (12 min). Ciasteczka beda zlotobrazowe jesli posmarujemy je przed wlozeniem do piekarnika rozmaconym jajkiem. [U]Lukier[/U]: wymieszac cukier z lyzeczka wody + kilka kropli soku z cytryny. [U]Polewa[/U]: rozpuscic maslo i czekolade na malym ogniu, ciagle mieszajac, bo sie przypali. (mi sie niestety troche przypalilo, ale A. wrocil, to zjadl ;-) ). I nakladac na upieczone ciasteczka lukier badz polewe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [quote name='Daga_i_Oskar'][COLOR=darkslateblue][B]Agatko, [/B][/COLOR] [COLOR=darkslateblue][B]ciasteczka wyszły Ci rewelacyjnie, a te perełki dodają uroku tym pierniczkom.[/B][/COLOR] [COLOR=darkslateblue][B]Kupiłaś je gdzieś w pobliżu siebie czy w centrum? Chętnie bym się na takie skusiła, ale nie wiem gdzie dokładie szukać.[/B][/COLOR][/quote] [B]Dagus[/B], kupilam je w Katowicach na Placu Miarki, jest to takie targowisko, na ktorym sprzedaja warzywa, owoce + rozne fajne rzeczy. ;-) Trzeba tylko poszukac, bo nie wszystkie budki maja wszystko, ja kupowalam w budce zaraz na poczatku targowiska, idac ul. Kosciuszki w gore (od centrum). ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daga_i_Oskar Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 dzięki Agatko :buzi: jak uda mi się to jutro tam podjadę :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [SIZE=5][COLOR=red]Ciastka "ratunkowe"[/COLOR][/SIZE] kupujemy - opakowanie ciastek okrągłych pełnych - opakowanie ciastek okrągłych z dziurką (podobnego rozmiaru jak te pełne) - krem karpatkowy - słoiczek dżemu z całymi owocami - lub jeżeli mamy prawdziwych konfitur Robimy krem, nakładamy na pełne ciasteczka, przykrywamy tymi z dziurką, przyciskamy, na wierzch kładziemy owocka z konfitur i już!!!:flasings: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [B]Oooo, ale CWANE !!![/B] :-o :-o :-o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][B]Oooo, ale CWANE !!![/B] :-o :-o :-o[/quote] zjadło mi posta :vamp: :vamp: :vamp: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.