Jump to content
Dogomania

Pręguś odnalazł swoje miejsce na ziemi :) Po ponad roku czekania ma dom ...

Recommended Posts

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Część I (poniedziałek)

No no, grzecznie miało być, a było :

Pregus hat es einigermaßen schwer mit dem Eingewöhnen - er ist weiter sehr
müde und
erschöpft, zeigt Anzeichen von Stress und hat gestern Abend Anton attackiert ......
Było jak było, Pręgol chyba uwierzył, że jest kumplem króla puszczy i .... czepnął Antona :oops:. No ...... raz można wybaczyć dziadziowi.
Ale już wszystko pod kontrolą. Najważniejsze, że Anton to niespotykanie spokojny człowiek i Claudia z Christianem robią wszystko by odstresować Pręgola.
Generalnie poszło o miejsce na sofie - to teraz mają oba dwa zakaz włażenia na miękkie.
Poza salonem nie ma problemów z Nimi, w salonie jak są wszyscy w kupie Pręgol próbuje Antona trochę odstraszać od kontaktu z Claudią - może zazdrosny o Claudię.
Claudia twierdzi, że da radę, ma też pomoc dwu bliskich przyjaciółek. Obie są trenerkami psowatych. Wszyscy są zdania, że trzeba dać dziadziowi czas.

Część II (wtorek)

so - alles unter Kontrolle! Unser kleiner Opi kommt so ganz allmählich zur Ruhe. Wir
haben erst mal für beide Hunde eine Sofa-Sperre eingeführt, nachdem Pregus Anton am Montag Abend attackiert hatte ......
czyli to już wiecie - obaj mają szlaban na 'miękkie'. Dalej, nie stwierdzono żadnych innych objawów agresji w stosunku do Antona. Cały czas Pręgol jest jednak jeszcze 'nabuzowany i w stresie'. W nocy śpi bardzo nerwowo, budzi się , wstaje, czegoś szuka, w dzień śpi głęboko zmęczony. Nowy dom, nowe zapachy, wszystko nowe. Powoli jednak oswaja się ze wszystkim i uspokaja. W kuchni kładzie się obok Antona, plechy w plechy - spokój, choć to 'koryto'. Pręguś z Antonem mają coraz lepszy kontakt, zaczynają się dobrze tolerować. Claudia mówi

Wir werden weiter alles in Ruhe angehen und ihm Zeit geben. Wir haben ihn sehr lieb
und möchten, dass er sich hier zu Hause und in Sicherheit fühlt.
No to czekamy co Giguś Dziadziuś wymyśli. Dziadziuś Pręgol dostał nową ksywkę : BoBo . Jak ktoś zgadnie co ona oznacza dostanie super fotkę Pręgola BoBo.

Część III(środa)

Są fotki, zaraz dam, ważniejsze to :

Noch guckt ernst und traurig - aber einmal kam er mir heute schon entgegen gehüpft, so dass ich dachte, ein wenig Freude erkennen zu können.
czyli : wygląda poważnie i smutno jeszcze - ale dziś podszedł do mnie podskakując, także myślę, że rozpoznałam (w Nim) trochę radości.
Noooo i o to chodzi, powoli , powoli ..... może BoBo sam uwierzy, że ma 'ludziów' wreszcie i Kumpla - Antona w komplecie.

No to fotki :

No to starczy. Jak przestanie padać będą lepsze fotki z zajęć w terenie.

Bis dann. Liebe Grüße an Claudia, Christian, Anton, Pręguś BoBo und Alle :lol:

PS. Nie zapominajcie o konkursie :razz:

Posted

o kurcze fotki super , mam nadzieję że Pręgusiowi wróci radosc życia , ja jakoś nadal nie mogę się przyzwyczaic że ma domek :) a konkurs strasznie trudny ... hmmm... może przez to że przestraszony ?? Bobo - jak dla dziecka coś strasznego to bobo...

Posted

Tak sobie pomyślałam ,że czas najwyższy na poważnie zająć się koleżanką Pręgusia z posesji z której został zabrany... Jest to zdziała z powodu braku kontaktu z człowiekiem sunia w typie ON Diana ma ok 6 lat... Od ponad roku ją dokarmiam, usiłuje oswoić na nowo, ale w tych warunkach jest to nie możliwe... Razu udało mi się zapobiec by nie miał szczeniaków, drugi raz nie... było ich cztery, trzy mają już bardzo fajne domy , ostatni szczeniak jeszcze jest u mnie... Ona lada moment znowu może być szczenna, bo niestety podawanie tabletek hormonalnych w tych warunkach nie zawsze skutkuje. Pięć razy podejmowałam próby złapania jej, kiedy była szansa na dom dla niej, ale dom się wycofał . To był kiedyś pies przydomowy, który był związany z człowiekiem dlatego jest ogromna szansa na jej ponowne oswojenie.

Czy któraś z Pręgusiowych Ciotek rozważyłaby możliwość wpierania teraz jego koleżanki? Wiem, że p. Asia przyjęłaby ją na tych samych warunkach co Pręgusia....

Posted

lilo napisał(a):
moze zalozysz suni osobny wątek ?? jak by sie udalo ze kilka cioteczek przeniesie deklaracje z Pręgola to reszte sie jakos dozbiera

Jej szczeniaki mają wątek, a Diance się on jeszcze bardziej należy.

Posted

A ja zapraszam na bazarek dla bezdomnej ONeczki i jej corki
[url]http://www.dogomania.pl/threads/201280-Wielka-odziezowa-wyprzedaz-na-bezdomna-Onke-bazarek-do-10.02.br.?p=16218491#post16218491[/url]

Posted

Taką minę miał Pręguś przed wyjazdem z hoteliku ;) gdyby wiedział gdzie jedzie ...:evil_lol:

[IMG]http://img821.imageshack.us/img821/9770/cpregusek.jpg[/IMG]

Posted

Czołem. Rozmawiałem właśnie z Claudią. Wieści o Pręgusiu - SUPER. Wszystko układa się jak najlepiej. Stres przechodzi, Pręguś się prawie całkowicie zaaklimatyzował, wcześniejsze niejasności w ustalaniu status quo i tym kto ma lepsze 'dojście' do Króla Puszczy, Anton czy Pręguś, okazały się nieistotne :p. Pręguś został określony jako bardzo inteligentny, szybko uczący się Miluch, czyli Kochaś - wszyscy się w Pręgolu zakochali po uszy. Zna swoje miejsce, ma swoje rewiry, nikt nikomu nie wadzi - jest bardzo dobrze. Najśmieszniej jest po spacerze - biega już czasami bez linki, bardzo dobrze reaguje na swoje imię i jest posłuszny, kiedy wraca zmęczony i wylatany do imentu pada w domu na swoje posłanie plackiem i leży jak kudłata poducha bez ruchu :sleep2:. Obecnie wysypia się dobrze, nie ma efektu stałego czuwania. Znaczy jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej. Jedno jest tylko dalej paskudne ..... pogoda. Jak będzie wreszcie trochę słońca będą nowe foty - no ile razy można pokazywać jak śpi lub je albo właśnie czeka z Antonem na papu.
Pozdrawiamy Claudię, Christiana i Kudłatych Kolesiów :loveu: :Rose:

Posted

lilo napisał(a):
no dobra ,a co to Bobo ??

Ja wiem, ale nie mogę powiedzieć :lol:

Najważniejsze, że Pręguś jest kochany:iloveyou:

Dla Claudii :Rose: i Christiana :Rose: