Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czyli dzoszliśmy do konsensusu :P :D :P

Przeciwwaga czy współgranie - na jedno wychodzi.

no jednak nie na jedno, bo rzecz osłabiajaca dzialanie innej to nie wzajemne uzupełnianie się :-?

komplementarność

tak tak tak :fadein:

• Replies 568
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tynka, KIRA Mada Energizer - mojej małej nie poznałaś, ale my się poznałyśmy w Poznaniu :D - poza tym, będę na spotkanku miłośników OB.

Posted
będę na spotkanku miłośników OB.

mam prośbę, czy możecie mi wysłać info o tym spotkaniu??

najlepiej na prv, bo tu to nico nie w temacie (chyba, że będą próby użytkowe psów wystawowych :wink: :D )

dzieki Kamila

Posted

DeDe

No to jak widziałaś, a raczej wciskałaś takiej jednej z czarnym kosmatym i troche mniejszym prawie białym, mniej kosmatym, to byłam ja. Pamietasz ? ;)

Posted

Mnie sie już wszystkie mytlały w pewnym momencie... ale jesli wciskała ci taka mała, ciemne włosy, to to bylam ja:) <po kija o tych włosach, po samym wzroście można mnie poznać> :D

Posted

Ach DeDe - to ja Ciebie kojarzę - dałaś nam ulotkę i powiedziałaś - a to pewnie jest Shep i Fabia - nie mogłaś powiedzieć kto ty za jedna!!! A ja się zastanawiałam skąd możesz moje psiury znać!

A o spotkaniu belgomaniaków możecie się dowiedzieć prawie wszystkiego tutaj - to jest mocno nieformalne zgrupowanie - ale my belgomaniacy postanowiliśmy zewrzeć szeregi!

http://www.owczarkibelgijskie.waw.pl/

Posted

No proszę, jak na zawołanie :D

W najnowszym numerze "Psa" na stronie 45 jest artykuł o PON-ach Zygmunta Jakubowskiego pt. "Sędziowanie PON-a - aspekty kynologiczne i pozakynologiczne".

Polecam go zwłaszcza Dzitce, która hoduje tą rasę i jest za typem wystawowym. Czekam na jej komentarz i ustosunkowanie się do apelu proszącego o uratowanie cech użytkowych PON-a poprzez użytkowanie właśnie

PS. Dla niewtajemniczonych: autor uważa, że samo wystawianie zabija u PON-a cechy psa pasterskiego, czyni z niego wypchaną kukłę, a hodowcom będących przeciwko użytkowości zarzuca, że zaprzepaszczają dwukrotne, ciężkie restaurowanie tej rasy, które kładło nacisk na cechy użytkowe tego psa.

Posted

a to widocznie mi się pomyliło z innym artykułem, w innej gazecie - ale też właśnie w najnowszym numerze było o PONach - łeb sobie dam uciąć że Redlicki to napisał - ale oczywiście sprawdzę!

Wirka - co jest na okładce tego Twojego pisemka - bo zaczynam się obawiać o swój stan psychiczny - ale Fabia ma cieczkę i zapewnia mi moc emocji...

Posted

Uffff... to inna gazeta :) z tego co pamiętam to jest na moim pisemku berneńczyk - znaczy nie zwariowałam :)

A panowie - Paweł z Shepem ponad 2 tygodnie temy zostali wyeksmitowani z chałupy - robimy z słomiane wdowy. Jedyna rada - bo Shep też temperamentny wielce i zaczynał zaloty na długo przed, a Fabia nie miała okresu odganiania psów, prawie siadała mu na nos... nie wiem co to kiedyś będzie - pióra będą leciały ;-)

Posted

Nie mam teraz czasu, a chętnie bym przepisała co ważniejsze fragmenty tego artykułu, które świetnie pasują do tej dyskusji. No i autor sprytnie pomaga nam w tej dyskusji... (nam, którzy jesteśmi za mieszanką wystawowo-użytkową)

Posted

Przeczytałem artykuł , obowiązkowo.

To jest jeszcze nadzieja dla PONów. :lol:

Widać nie wszyscy hodowcy myślą tak jak Dzidtka i Mar. ( na szczęście ) :wink: