Buldog Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Dziwne, bo na poprzedniej stronie (od Twego postu w cytacie odnosząc) są cztery posty Dzidtki do moich tekstów, pytania do Dzidtki nie kierowałem, w moim tekście jedyne pytanie to ZH - wez mnie nie zalamuj... od tego postu Dzidtki: 11 Gru, 2003 - 16:36 do tego Twojego postu: 11 Gru, 2003 - 22:22 gwarzymy sobie z nia tylko we dwojke - i nie ma tam ani slowa odpowiedzi na Twoje pytanie, ani u niej, ani u mnie. prawda? prawda. do tegoz Twojego postu sie odnosilem? do tego. to, co kto napisal potem, nie ma wiec w tym przypadku znaczenia, bo nie o tym byla mowa. czego nie rozumiesz? :niewiem: wiesz, dlaczego jest mowa o tym, ze "truchlo ozylo"? przeczytales calosc? to przeczytaj - a jesli nadal nie bedziesz wiedzial, czemu niektore osoby nie maja ochoty rozmawiac na ten temat, no to juz tak chyba musi byc i nic na to nie poradze. mialem cos do powiedzenia Dzidtce, to powiedzialem. na huskych sie nie znam, wiec nie bede pier... bez sensu. Ty sie znasz - pisz. ja sobie poczytam i sie pewnie czegos ciekawego dowiem. pozdrawiam Quote
Rotti Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 ZH Ta, co napisała "może poczyta i zamilknie", czyli ja miałam na mysli tylko i wyłącznie tyle, że właściwie wszystko już zostało powiedziane. I jeżeli bys poczytał, to może doszedłbyś do wniosku, że dalsza dyskusja nie ma sensu, bo tworzą się niezdrowe emocje. A przecież nie o to chodzi. Każdy z nas ma prawo do wypowiadania się. Jednak minimum kultury obowiązuje. Stąd słowa, które zcytowałeś. Ale skoro zamierzasz duskutować,bo to co przeczytałeś nie spowodowało wyczerpania tematu, to do roboty ! :lol: Quote
mar Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Brawo "ZaHoryzontem"! I celnie i błyskotliwie. Quote
Kamilapon Posted December 12, 2003 Author Posted December 12, 2003 Witam odp do Shep - tak, spotkałysmy się na egzaminie PT I - kibicowałam DERESZOWI (braciszkowi Bzika - juz trzy psiaki z tego miotu mają PT I :) ) odp do Mar: powiedz mi gdzie w moim ostatnim poście mowa o uzytkjowych pon-ach??? Jakoś nie zauważyłam, ale widocznie widzisz nieopisane. Także zaczynając ten temat nie myślałam wyłącznie o pon-ach tylko o psach OGÓLNIE (oczywiście o rasach w którychś jakaś praca jest możliwa), ale nie kłopocz się z odpowiedzią, przecież według Ciebie "specjalizacja jest niezbędna" czyli "renesans się skończył". Ja jednak lubię i renesans i komparatystykę - łączenie wielu dziedzin jest dla mnie fascynujące. Nie musisz więc sobie strzępić języka - jestem niereformowalnym prymitywem i nic pewnie nie zrozumiem :-? Quote
mar Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Ja jednak lubię i renesans i komparatystykę - łączenie wielu dziedzin jest dla mnie fascynujące. Nie musisz więc sobie strzępić języka - jestem niereformowalnym prymitywem i nic pewnie nie zrozumiem :-? To połącz teraz PONy piękne i użytkowe, hie hie... Uczyć się na błędach - jak się okazuje również i własnych dla niektórych - trudna rzecz. Jak to dobrze, że mnie to nie dotyczy... :) Dzięki Ci Panie. Quote
Masza Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Uczyć się na błędach - jak się okazuje również i własnych dla niektórych - trudna rzecz. Jak to dobrze, że mnie to nie dotyczy... :) Dzięki Ci Panie. tzn co? Ty sie na błędach nie uczysz?... :roll: Quote
mar Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Uczę, uczę, cudzych chwałabogu. A nie dotyczy mnie fraza, że to trudna rzecz :) Quote
Kamilapon Posted December 12, 2003 Author Posted December 12, 2003 To połącz teraz PONy piękne i użytkowe, hie hie... nie muszę m. in. finowie zrobili to za mnie :D a co z wychodowana w Polsce MISS POLONIA Misiura??? Śliczna suka i wygrywała duże fińskie zawody agility Dla zainteresowanych jak można "użytkować" pon-y czy też bawić się z nimi odsyłam na strony fińskie. Jest tam wiele pięknych pon-ów (obok tych mniej pięknych), które trenują agility i nie przeszkadza to ich urodzie ;) Quote
Dzidtka_Gl Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 taaaaaa MISS POLONIA Misiura nie wygrała a zajeła II lokatę do tego to było jakieś 12 lat temu... i to by było tyle, dysponuje jej zdjęciem (zresztą jest w książce p.M.Redlickiego o PONach z serii hobby) czy mam rozumieć, że do takiego PONa dążysz ? Fińskie piękne PONy lub troszke mniej są wystawiane te bardzo "mniej" są w agility (np suka Majki B. z Flinkbein, rozczarowana wystawami zaczeła bawić się w agility, nawet coś wygrała ale z tego co wiem juz ta suka nie żyje) Quote
Kamilapon Posted December 12, 2003 Author Posted December 12, 2003 Oceniając anatomię (choć i włos miała super) to TAK WŁAŚNIE DO TAKIEGO pon-a chciałabym dążyć - znam ją tylko z fotografii, ale z tego co na nich widzę to to zwierzę mi sie podoba. To nie prawda, że w Finlandii szkolą tylko niewystawowe pon-y np Flinkbein Czary ma AGILITY CHAMPIONSHIP Beginner's class 1. (a tam zawody są o wiele lepiej obsadzone niż u nas) Jeżeli kogoś interesują inne rasy to zapraszam na http://www.bestfriendsagility.com/studentphotos3.html czego oni tam nie szkolą :D Quote
mar Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Kamila - mam pytanie: czy zamierzasz w swej przyszłej hodowli stosować inbred na SÓJKĘ z Kuny dążąc do w.w celu? Quote
Kamilapon Posted December 12, 2003 Author Posted December 12, 2003 Mar: nie, nie zamierzam - Grotrejka nie jest parą dla Bzika i nigdy nie będzie (zresztą nie jestem zwolennikiem tak bliskich inbredów). Czekałam na Nią już masę czasu, aż w końcu raczyła sie zjawić :) Samą Sójkę uwielbiam - jest najukochańszym pon-em jakiego spotkałam i mam nadzieję, że córa pójdzie w jej ślady Rotti: w tej szkole trenuje whippet Waldo (ale jest też Boston Terrier i Chihuahua), ale wogóle np w Poznaniu (chyba w 2000 roku) startowała bardzo utalentowana afganka z Czech. pozdrawiam Kamila Quote
Rotti Posted December 12, 2003 Posted December 12, 2003 Kami A w czym starowała ta afganka ??????? :o Whipp ??? Podaj namairy, jeżeli możesz. Ps. Whippy nie są takie bardzo trudne, ale to zawsze jakby nie było chart ;) Quote
Buldog Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 ZH - nie rozumiem, o co Ci chodzi. przepraszam, ale wszystko, co mialem do napisania, juz napisalem. nie mam zamiaru pisac tego samego po raz kolejny, ani kolejnych przypisow do przypisow. oburzyles sie, ze ktos odpisal w taki, a nie inny sposob - wiec Ci wyjasnilem, skad to sie wzielo. spytalem pare razy, czy przeczytales calosc - nadal nie dostalem odpowiedzi. moze sprobuj to wreszcie zrobic? zakonczy to ta bezsensowna pisanine i bedziesz mogl sie poswiecic wylacznie rozwazaniom, ktore zapewne nie tylko Ciebie interesuja. zwlaszcza, ze ostatnio gdzies narzekales, ze nie masz za duzo wolnego czasu... pozdrawiam Quote
PATIszon Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 Buldogu, ja rozumiem, że się zdenerwowałeś, ale żeby tak od razu tyłem do wszystkich :niewiem: Quote
tunio Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 wlasnie tez sie nad tym zastanawiam.....I wydaje mi sie ze chlopcy maja problem :lol: Gdyby to sie zdarzylo w szkole to bym ich do pedagoga szkolnego wyslala :lol: Quote
Buldog Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 Buldogu, ja rozumiem, że się zdenerwowałeś, ale żeby tak od razu tyłem do wszystkich :niewiem: no to nie rozumiesz. podobnie, jak carry. Muminek sie Wam nie podoba? Quote
Rotti Posted December 13, 2003 Posted December 13, 2003 Ja tej, ale ze mnie slepota ! Buldogu muminek cool :lol: Quote
tunio Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 Buldog ale cosmy my Ci zawinili ? :-? Akurat sa tu ludzie ktorzy Twoje uwagi cenia ale Ty na to jak na lato ...:-? Quote
Buldog Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 dlaczego sie odzywam? Jacek - uparles sie, zeby mi dorobic jakas "gebe". obojetnie, co napisze, to Ty to przekrecasz tak, zeby "pasowalo" do jakiegos Twojego mniej, lub bardziej tajemniczego szablonu, w ktorym mnie sobie zamknales i przypisujesz mi jakies przez siebie wymyslone motywy. odezwalem sie pare razy, zeby Ci wyjasnic Twoja bledna i krzywdzaca ocene kilku postow - ale widac nie interesuje Cie to, dlaczego pare osob odezwalo sie tak, a nie inaczej, wolisz wymyslac jakies dziwne na pol spiskowe teorie. odezwalem sie rowniez, zeby zwrocic Ci uwage na to, ze te Twoje interpretacje sa bledne. no, ale to Twoje prawo wiedziec lepiej. musze niestety stwierdzic, ze rozmowa z Toba jest z powyzszych wzgledow calkowicie bezowocna. szkoda. pozdrawiam. Quote
Buldog Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 Buldog ale cosmy my Ci zawinili ? :-?Akurat sa tu ludzie ktorzy Twoje uwagi cenia ale Ty na to jak na lato ...:-? carry, ja serio nie wiem, o co Ci chodzi - nie podoba Ci sie Muminek? to jest moje ulubione zdjecie, ale jesli Wam sie az tak bardzo nie podoba, to moge zmienic np. na poprzednie. Rotti pewnie to jakos zniesie ;) Quote
Kamilapon Posted December 14, 2003 Author Posted December 14, 2003 Właśnie ZH co wtedy?? Myślę, że tu zaczyna się rozbijanie o postrzeganie wzorca - np amerykanie dopasowują wzorce do psa, europejsczyce są bardziej konserwatywni co nie przeszkadza im w wyższej ocenie "ładnych huskie". Dlatego ja pytałam czy to wogóle jest możliwe. Mój ideał to taki huskie, który wygrywając wystawy mógłby świetnie sprawdzać się w zaprzęgu - ale czy to możliwe :niewiem: jak juz pisłam jestem konserwatywna i nie chcę dwóch linii tylko jedną "akuratną", ale wiem że nie we wszystkich rasach to możliwe. Ale: jeżeli coś jest niemożliwe to wyślijcie kogoś kto o tym nie iwe - pójdzie i zrobi ;) Quote
mar Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 Chyba, że przyjmiemy, iż każda rasa zmienia się bez przerwy, że wzorzec to nic stałego. Wzorce się zmieniają - to po pierwsze, zmienia się ich interpretacja - to po drugie. Wzorzec to tylko słowa. Rozumieć je można różnie. Tak samo jak przepisy prawne. Są i zwroty niedokreślone i luki itd. Już nie mówiąc o tym, że każda rasa ewoluuje. Zmieniają się poglądy, dążenia hodowców. Psy sprzed lat są często zupełnie inne aniżeli przedstawiciele danej rasy obecnie. Takie zjawisko obecnie wyraźnie widoczne jest choćby w PONach. Quote
tunio Posted December 14, 2003 Posted December 14, 2003 E muminek moze nawet byc ale szczerze mowiac wolalam to zdjecie z bliska :roll: Quote
Recommended Posts