betty_labrador Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 [quote name='Grey']Betty_labrador a może chcesz spróbować ? . Chyba się zaraziłaś np. od Cockermaniaczki pisaniem takich postów .[/QUOTE] tak, chętnie spróbuje. Kiedy i gdzie? Quote
Grey Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Betty_labrador teraz trzeba poczekać ,warto się spotkać z tą rasą . Większość opiekunów miałaby bardzo duże trudności z pielęgnacją. Quote
betty_labrador Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 [quote name='Grey']Betty_labrador teraz trzeba poczekać ,warto się spotkać z tą rasą . Większość opiekunów miałaby bardzo duże trudności z pielęgnacją.[/QUOTE] ale na co mam czekać? Bo nie bardzo rozumiem? A dasz mi znać jak bedzie pies do robienia? Chce sprobować- tak jak proponowałeś. ;) Quote
ajcka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 To najpierw kocio-był kołtunek a jest śliczny rudzielec. Następnie foxio staruszek 14 lat,robiony bez kąpieli ze względu na stan zdrowia i wiek,biedaczek zawsze drży cały i wygląda słabo ,ale jak wychodzi zrobiony to się cieszy. foty z komórki będą więc nie najlepsze [IMG]http://images38.fotosik.pl/390/5f325ea8452e4c9fgen.jpg[/IMG], [IMG]http://images47.fotosik.pl/396/c6ef6ced07886c41gen.jpg[/IMG] Quote
betty_labrador Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 Kotek fajnie wyczesany. Ale foksik, nie wyglada jak foksik... na łapach za krotko, pysk nie taki, i inne. Quote
Ilka21 Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 Betty bierz zawsze poprawkę na to że właściciele chcą tak a nie inaczej i nie często tak naprawdę jest okazja zrobić psa "na wystawowo" a szkoda... Quote
betty_labrador Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 [quote name='Ilka21']Betty bierz zawsze poprawkę na to że właściciele chcą tak a nie inaczej i nie często tak naprawdę jest okazja zrobić psa "na wystawowo" a szkoda...[/QUOTE] no tak w sumie racja. Jakby nie patrzeć. Ale i tak chcialabym spróbowac w ogole ;) skoro nadarza się okazja :) Quote
Bura Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 [quote name='betty_labrador']no tak w sumie racja. Jakby nie patrzeć. Ale i tak chcialabym spróbowac w ogole ;) skoro nadarza się okazja :)[/QUOTE] Ale weź pod uwagę, że tak rkawiec kraje jak mu materiału staje. Nie zawsze uda się wyrzeźbić tę sylwetkę... Quote
betty_labrador Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 [quote name='Bura']Ale weź pod uwagę, że tak rkawiec kraje jak mu materiału staje. Nie zawsze uda się wyrzeźbić tę sylwetkę...[/QUOTE] Ale sprobowac można. Czy może chcecie odwieść mnie od tego pomysłu? Quote
Ilka21 Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 Betty próbowac można tylko przychodzi własciciel i mówi ci że chce tu krócej i tu i tam i niestety musisz drugi raz strzyc, jak nie powie wczesniej jak chce dokładnie to luz ale jak przychodzi i mówi ze krótko no to nie da rady chyba że przegina z krótkością to ja staram się wytłumaczyć że nie bedzie tak dobrze i dlaczego. Akurat tego psa starucha bym się nei czepiała bo wiadomo ze skoro stary i schorowany to jak najwięcej ściąć jak się da ,ale tak by było schludnie, by psa często nie stersować wizytami. Quote
betty_labrador Posted November 19, 2010 Posted November 19, 2010 hmm no tak, w sumie rozumiem. Z klientami to cieższa rzecz, bo ludzie sa różni. Sama mam do czynienia z najrozmaitszymi ludzmi ktorzy przychodza do mnie do sklepu(zoologicznego) i jak niektorzy marudza, a Ty zawsze musisz sie usmiechać nawet jak Cie denerwuja :D No ale pomijajac to- najlepiej to chyba cwiczyc na psach cwiczebnych-tylko skad je zdobyc ;) raczej niełatwo. Chyba ze kursy... Quote
NightQueen Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 [quote name='Ilka21']Betty próbowac można tylko przychodzi własciciel i mówi ci że chce tu krócej i tu i tam i niestety musisz drugi raz strzyc, jak nie powie wczesniej jak chce dokładnie to luz ale jak przychodzi i mówi ze krótko no to nie da rady chyba że przegina z krótkością to ja staram się wytłumaczyć że nie bedzie tak dobrze i dlaczego. .[/QUOTE] skąd ja to znam :hmmmm: czasami praca się wydłuża dwa razy bo właściciel stwierdzi jak już jest pies praktycznie gotowy że mogło być krócej :razz: Quote
Ilka21 Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 betty są "model dogi" ale sa drogie a ponad to, to nie jest dla mnie strzyżenie jak prawdziwego psa bo ten się rusza i czasami ciapnie się nie tak jak byśmy chcieli, nie zawsze daje zrobic nam tak jak byśmy chcieli a kursy fajna rzecz tylko kupa kasy i np. ja bym bardzo chciała ale nei mogę sobie w tym momencie mego życia pozwolić... Quote
lilix4 Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Nie zawsze kursy się sprawdzają.Znam osobę która ukończyła kurs a pudla nie zrobi. Quote
Bura Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 [quote name='lilix4']Nie zawsze kursy się sprawdzają.Znam osobę która ukończyła kurs a pudla nie zrobi.[/QUOTE] Bo na kursie to cie nie nauczą rasy wystawowo robic, przynajmniej w PL. Chyba, że zrobisz u kogoś kurs mistrzowski, ale zrób sobie taki u nas :D Quote
Grey Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Bura chyba przesadzasz. Strzyżenie to nie wszystko , trzeba umieć zapanować nad psem , wyciszać go . Quote
Ilka21 Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 Ja się nie dziwię, ze po kursie ktoś pudla nie umie zrobić bo pudel nie jest prosta sprawą. Oczywiście jak się pójdzie na kurs w kierunku danej rasy to co innego a na ogolnym to raczej uczy się "ras powszechnych". Ja jestem zdania że kazdy jest w innych rasach dobry i nawet jeśli ktoś zrobi każdą (a to na pewno po wielu latach pracy by dobrze to zrobił) to i tak będzie miał "swojego konika", którego zrobi perfekt. Quote
ajcka Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Kocurek grubasek jest the best,większy od moich psów.:-) foxik to jak już napisaliście ma swój wzór,absolutnie to nie jest wystawowy piesek,nie był nigdy taki,zawsze krótko maszynką cięty i tak teraz na tułowiu dłużej bo z włosem strzyżony. Chciałabym zrobić wystawowego foxia ale gdzie takowego znaleźć. A teraz kolejny pienio,jak widać też niewystawowo tylko na życzenie właścicielki jak naj naj krócej,uszy też. [IMG]http://images41.fotosik.pl/396/6ca04fa1d9b660f3gen.jpg[/IMG], [IMG]http://images41.fotosik.pl/396/fb6679a1a1f7a4dfgen.jpg[/IMG] Quote
Iwax Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 [quote name='Ilka21']Ja się nie dziwię, ze po kursie ktoś pudla nie umie zrobić bo pudel nie jest prosta sprawą. Oczywiście jak się pójdzie na kurs w kierunku danej rasy to co innego a na ogolnym to raczej uczy się "ras powszechnych". Ja jestem zdania że kazdy jest w innych rasach dobry i nawet jeśli ktoś zrobi każdą (a to na pewno po wielu latach pracy by dobrze to zrobił) to i tak będzie miał "swojego konika", którego zrobi perfekt.[/QUOTE] Dokładnie tak jest jak napisałaś: uczenie się (wszystkiego) to nie pojedyncze zdarzenie , a proces, który w ty przypadku nigdy chyba się nie kończy, a pudla by zrobi,ć dobrze jest o tyle trudno, że samemu trzeba 1.znać doskonale anatomię i samą rasę pudla,by wiedzieć do czego dążyć 2.użyć wyobraźni,by sobie umieć wyobrazić to, do czego za chwilę się zabierzemy z nożyczkami i grzebieniem 3.mieć umiejętności, by pogodzić to cośmy sobie wyobrazili z tym , co fizycznie uczynimy,czyli doświadczenie praktyczne. I dlatego pudel to bardzo trudna działka, której nie sposób się nauczyć na kursie nawet kilkutygodniowym, bo sznaucerowi czy spanielowi jak cos odstaje to przyczeszesz i przylizesz lub zniwelujesz degażówkami. Tu nie ma opcji "pomyłka", - po prostu pozostanie dziura,która będzie musiała odrosnąć. Pudla trzeba dosłownie WYRZEŹBIĆ !! Quote
Grey Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Najtrudniejsze u pudla jest jego czesanie i nie dopuszczenie do sfilcowania , a reszta to rzeźbienie .Pudel jedna z łatwiejszych ras . Ajcka nie ulegaj tak życzeniom ,bo może być dla Ciebie takie strzyżenie antyreklamą . Quote
bonsai_88 Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Grey jak dla ciebie pudle to jedne z łatwiejszych ras to podziwiam... dla mnie wszelkie puchate są trudne, zwłaszcza pudle [bo dużą część sierści się zostawia na psie, a nie ścina na krótko]. Quote
Grey Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Bonsai_88 od tego jest maszynka , cieniuje się i można strzyc w powietrzu przecież nie co się bawić nożyczkami . Quote
Iza. Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Bonsai, Grey zawsze powie odwrotnie niż wszyscy :evil_lol: Quote
Iza. Posted November 21, 2010 Posted November 21, 2010 Gru, dlaczego nie przypomniałaś mi o fotkach ? Zapomniałam zupełnie, dopiero jak weszłam na ten wątek mi się przypomniało :( Więc fotki od [B]GRU[/B] Sznaucer robiony na wystawę w Kielcach. [IMG]http://lh6.ggpht.com/_4WRmliOAze0/TOk3slHG8JI/AAAAAAAANb0/_A-Zy5zEFqg/mimek%20026.jpg[/IMG] [IMG]http://lh6.ggpht.com/_4WRmliOAze0/TOk3t1EpOpI/AAAAAAAANb4/W7XmvPnL_iI/s576/mimek%20027.jpg[/IMG] [IMG]http://lh4.ggpht.com/_4WRmliOAze0/TOk3uo6wVOI/AAAAAAAANb8/UsZgdvabbqA/s576/mimek%20032.jpg[/IMG] [IMG]http://lh3.ggpht.com/_4WRmliOAze0/TOk3vSlk2WI/AAAAAAAANcA/vk2FGOYW_0I/s512/mimek%20042.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts