asiaf1 Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 [quote name='oktawia6']czy ma ktoś możliwość ogłoszenia go w Moim Psie? Może w telewizji?[/quote] Oskar będzie miał artykuł w Moim Psie. Co do telewizji to Kora coś załatwia. Quote
Olga132 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [FONT=Times New Roman][SIZE=3]A ja mam takie pytanie:[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Rozumiem, że Oskar nie kontroluje odruchów fizjologicznych – ja to wygląda : czy on robi jak już mu się uzbiera czy cały czas popuszcza. I jak z jego sikaniem? Czy robi sam czy trzeba go wyciskać(naciskać mu na pęcherz, żeby zrobił siku ?)[/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT] Quote
Ludek Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [quote name='Bodziulka']Myślę, że jak na AFN już będą jakies pieniądze dla Oskara to znajdzie się też czas i faktura do wysłania. Asia wysyła faktury do Psiego Anioła, więc z AFN nie powinno być kłopotów.[/quote] Myślę, że skoro jest pod opieką Fundacji pod Psim Aniołem, to w aukcjach można podac konto tej fundacji, a jeśli ktoś z jakis przyczyn woli AFN, to niech wpłaci na AFN. Quote
asiaf1 Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 Zgadzam się z moją przedmówczynią. Faktury dla AFN będę miała więc nie będzie problemu z wyjęciem pieniędzy. [quote name='Ludek']Myślę, że skoro jest pod opieką Fundacji pod Psim Aniołem, to w aukcjach można podac konto tej fundacji, a jeśli ktoś z jakis przyczyn woli AFN, to niech wpłaci na AFN.[/quote] Quote
asiaf1 Posted July 10, 2007 Author Posted July 10, 2007 na resztę pytań odpowiem poźniej bo terez lecę do hotelu zabrać misia i bobika (niestety nie do swoich domów :-() Quote
MaxSta Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Oktawia6 co to za banerek z Lenką pisze tu a nie na priv bo jakoś odpowida ze masz przepełnioną skrz. Quote
tania11 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Oglądałam filmik na youtube, pięknie zrobiony. Pozdrawiam Oskarka. Łatek prosi o podpisy [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=6321090#post6321090[/URL] Quote
pidzej Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Oskar rano caly czas sie bawił, dopóki nie przyszla Asiaf na chwilę, i później to już było tylko wpatrywanie się w drzwi i piszczenie;) napiszcie kto jutro będzie. ja bym wolała rano. Quote
TOZ Wrocław Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 jeśli mozna jakoś pomóc Oskarowi, to deklaruję chęć zamieszczenia filmów na jego temat i jakiegoś apelu w jego sprawie na naszej stronie [URL="http://www.zotozwro.org.pl/"]www.zotozwro.org.pl[/URL] wobec powyższego prosze o ich udostępnienie lub o ich przesłanie na adres [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] Quote
Olga132 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 moim zdaniem jak najwięcej osób powinno powstawiac oskarka na swoje strony - w ten sposób dotrzemy do ludzi w całym kraju. Ja go juz dałam na stronę Emir [URL]http://fundacja-emir.org/aktualnosci/akt1.htm[/URL] Quote
mycha101 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Oskarek jest już na [URL="http://www.pawlowo.maxlive.pl"]www.pawlowo.maxlive.pl[/URL] w aktualnościach a dokładniej tu: [URL]http://www.maxlive.pl/pawlowo/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=27&Itemid=38[/URL] Quote
sati Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Mam pytanie. Strasznie mnie wzruszyl (zreszta pewnie jak kazdego) filmik o Oskarku na stronie Emir czy to prawda ze jak sie nie znajdzie ktos kto go pokocha to Oskarek zostanie uśpiony??? Zaraz wpłacam pieniążki chociaz tak mogę pomóc..... Quote
ANETTTA Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 WITAM WATEK jest bardzo długi i obszerny przyznam sie ze duzo poczytałam ale nie doczytałam dlaczego oskarek tak nagle stracił dom DT z dnia na dzień ????????i dlaczego zaden DT nie wchodzi w gre prosze nawet o inf na pv bardzo dziekuje Quote
Bodziulka Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 1. Oskar chyba częściową kontrolę na fizjologią ma - tak mi się wydaje, bo siku robi raz na jakiś czas i to konkretnie, chociaz czasami zdarza mu się zrobić to w turach, ale w odstępach minuty czy dwóch; kupę też robi co jakiś czas, zazwyczaj chwilę po jedzeniu, więc z tym nie trzeba mu pomagać ;) 2. Sati, Oskar nie może zostać długo w klinice, tylko do wyleczenia rany na plecach, to jeszcze kilka dni, a potem nie ma gdzie pójść; zajmowanie się nim do ogromny obowiązek i poświęcenie, psa nie można ciągle przerzucać z miejsca na miejsce, bo będzie się dodatkowo do swojego kalectwa męczył psychicznie, więc jedynym rozwiązaniem jest stały dom - to jest też odpowiedź na pytanie ANETTTA czemu DT nie wchodzi w grę - pies musi mieć stabilizację 3. Jutro rano jestem ja i chyba Asia z Marzeną, więc potrzebne są osoby na popołudnie Quote
ulvhedinn Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Nie dałam rady wczoraj podrzucić fufra na dworzec, czy da się jeszcze którego dnia? Quote
Olga132 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [quote name='pidzej']ok to jutro ja przed 18stą. Olga byłaś dziś?[/quote] tak byłam - jak przyszłam to Oskarek miał właśnie sprzątane i siedział w klatce - jak tylko został przeniesiony to poszłam z nim posiedzieć. Niestety Oskarek nie był zachwycony moim towarzystwem - tzn mizianko a i owszem go interesowała ale bardziej to co sie dzieje za drzwiami - cały czas nasłuchiwał. Trzeba mu zwrócić uwagę, że nasłuchiwac to sobie może jak jest sam a nie jak gości przyjmuje.;) Nic do prania nie zabrałam - bo nie było !!! Chyba wszystko poprali alepowiedziałam lekarzowi, kt zajmuje się Oskarkiem, że w czwartek podjadę po ew brudne ręczniki. Quote
Olga132 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 mam takie pytanie - może głupie - ale czy nie dałoby się jakoś no nie wiem...może podwiązać nóg Oskarka aby mógł byc w takiej pozycji: [IMG]http://img236.imageshack.us/img236/9997/23gq.jpg[/IMG] ten piesek tez jest sparaliżowany ale o wiele sprawniej się poruszał bez wózka niż oskarek bo te nogi mu tak nie przeszkadzały- poruszał sie na prawdę szybko - jak foczka. A ta pozysja oprócz tego, że psu jest wygodniej sie podciagać na przednich łapkach ma jeszcze jedna zaletę - pies tak bardzo się nie brudzi tzn - nie obsikuje i jak robi kupę to jej nie rozmazuje. Ja wiem, że każdy przypadek jest inny ... Nie wiecie jak inne sparaliżowane pieski trzymaja nogi? Quote
ulvhedinn Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 to zależy czy porażenie jest wiotkie, czy spastyczne i jak sie nogi układają- po jakimś czasie dochodzi do przykurczów... KrA ma np. wiotkie, więc łapska wlecze za sobą. A Fuksik miał porażenie spastyczne- łapki wyciągniete przed soebie, tak jakby siedział. No i dużo zależy od wysokosci paraliżu- ile mięśni, także grzbietowych jest porażonych, a więc do jakiego stopnia pies panuje nad łapkami. Quote
diabelkowa Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Jak Oskarek sie wygoi to co dalej ? co z nim bedzie gdzie bedzie ?? Quote
magda222 Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 Hoooooooooooooop Oskarku!!!Jesteś pięknym psem i napewno ktoś da Ci dom i odda serce!!! Quote
ARKA Posted July 10, 2007 Posted July 10, 2007 [quote name='ulvhedinn']to zależy czy porażenie jest wiotkie, czy spastyczne i jak sie nogi układają- po jakimś czasie dochodzi do przykurczów... KrA ma np. wiotkie, więc łapska wlecze za sobą. A Fuksik miał porażenie spastyczne- łapki wyciągniete przed soebie, tak jakby siedział. No i dużo zależy od wysokosci paraliżu- ile mięśni, także grzbietowych jest porażonych, a więc do jakiego stopnia pies panuje nad łapkami.[/quote] Tak sie zaczelam zastanawiac, nie znam sie na tym. Moze to zabrzmi brutalnie ale czy np. amputacja łap, nie pomglaby mu w poruszaniu się itd, nie poprawiła by mu komfortu zycia poprostu? Byl Kaceprek niepełnosprawny i wlasnie wet mi powiedział, poniewaz jedna łapa tylna wrecz przeszkadzal drugiej; ze jesli zabieg nie pomoze a miał ta łapke operowana i odbarczany kręgoslup, ze wlasnie tylko amputacja łapy wrecz bedzie pomocna aby ta sprawniejsza łapa mogla lepiej funkcjonowac. Obylo sie bez amputacji bo zabieg pomogł. Kacepr nauczyl sie tez switnie sobie radzic, poprostu biedactwo nauczylo sie chodzic na dwoch przednich łapkach z 'kuprem' do gory. Ale Kacper byl psiakiem takim sredniaczkiem- malym, 12 kg i nie mial az tak uszkodzonego kregoslupa poniewaz kontrolował potrzeby fizjologiczne. Quote
idalia46 Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 czy wiecie kiedy oscarek bedzie mial swoja bryczke Quote
Recommended Posts