puzzle Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Ja w pewnym momencie mialam 4:diabloti: Gdyby ktos gdzies widzial fioletowa flexi bylabym wdzieczna za info. Szukam takiej, a niestety tylko na ebay'u moge znalezc, ale przy smyczy za 50zl, trudno zaplacic za przesylke 140zl:cool1:. Wklejam kilka fotek dla rozpoznania;). [IMG]http://www.thatpetplace.com/images/presentation/P44057.jpg[/IMG] [IMG]http://www.pet-dog-cat-supply-store.com/shop/shop_image/product/8560036849e11238b1f3f9467604d596.jpg[/IMG] [IMG]http://ecx.images-amazon.com/images/I/11VAT4TY1JL._SL500_AA200_.jpg[/IMG] [IMG]http://www.rescuepetstore.com/mm5/graphics/flexi_colors.gif[/IMG] [IMG]http://www.cherrybrook.com/images/catalog/live/imageLibrary/C59AC50FE391E2185739FDDA392BCF8AT.jpg[/IMG] Najlepiej gdyby to byla comfort compact 3 (tasma do 50kg z gumowa raczka), ale moze byc tez dowolona do 50kg, na tasmie/lince, 5m/8m, z gumowa raczka, albo i bez, chodzi o wage i kolor:diabloti:. Quote
Milka__ Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Fioletowej nie widziałam, ale różową tak :D Te najnowsze, wybajerowane kosztują ok 150 zł, to dużo, ale są wytrzymałe. Na opakowaniu jest zawsze informacja o tym, dla psów o jakiej wadze jest przeznaczona ta linka . Mój ma taką do 10 kg bodajże (opakowanie już dawno wyrzuciłam), a waży 20, ale nie ciągnie, dlatego dobrze się trzyma, choć z powodzeniem wytrzymała też ciągnięcie dobermana i innych psiaków ;) Najlepsze są taśmowe i można szybciej przyciągnąć psa. jak taka linka przejedzie po ręce i sie rozgrzeje, to ból jest niesamowity. po prostu taśma jest wygodniejsza i trwalsza. Niby takie smyczy nie są zbyt dobre, bo uczą psa ciągnąć, ale moim zdaniem to wszystko zależy od zwierzęcia. Ja mojego nauczyłam tak, że na komende równaj zwalnia albo po prostu, kiedy czuje że jest koniec smyczy, to zwalnia tak, żeby nie szarpać i iść na luźnej. Generalnie chodzi w krótkiej skórzanej dingo, ale kiedy wiem, że nie będę go spuszczać, to biorę rozciąganą, żeby miał chociaż większe pole manewru ;) I doskonale się sprawdza. Quote
_ogonek_ Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Tyle, że FLEXI to na małe psy? Bo giganta takiego to chyba nie da rady :evil_lol::evil_lol: Quote
Lucky. Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Ja niedługo zamawiam automat flexi summertime zielona ;D Bardzo mi się podoba. Quote
_ogonek_ Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='Lucky.']Ja niedługo zamawiam automat flexi summertime zielona ;D Bardzo mi się podoba.[/quote] Osobiście to mnie się najbardziej spodobała fioletowa :oops: Quote
Marta_Ares Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 a ja chcialam sie zapytac czy ktos stosuje te amortyzatory do smyczy automatycznych?? czy sa faktycznie funkcjonalne?? odciążają chyba troche smycz i mechanizm?? Quote
Genesis Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Ja mam flexi kilka miesięcy i są kłopoty, bo moja sunia przeciągnęła mnie koło śmietnika zahaczając o metalowy narożnik. Smycz się nadpruła - więc zszyłam. Następnie pewnego pięknego dnia sunia licznie odgryzła się ze smyczy :mad:. Równiutko, ślicznie... Muszę dać do zszycia na maszynie, bo ręcznie nic nie poradzę. Tak więc moja smycz po paru miesiącach wygląda tak, jakbym prowadzała na niej lamparta, później użyła jej jako linki holowniczej przy tirze a na koniec ostrzyła na niej brzytwę :cool3: Quote
Lucky. Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='AdaK']Osobiście to mnie się najbardziej spodobała fioletowa :oops:[/quote] Fioletowej nie ma :razz: Jest tylko różowa z tej serii , chyba, że chodzi ci o elegance, alo o tą co jeszcze w polesce nie ma :razz: Quote
puzzle Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 W PL od dawna jest duzy wybor elegance, jezeli ktos chce to musi sie pospieszyc, bo znaczna czesc kolorow wycofali. Jezeli chodzi o "giganty", to jest smycz flexi giant;) [IMG]http://www.vetexpress.ro/petshop/images/flexi-giant-dog-lead-105-3109_zoom.jpg[/IMG] Kosztuje 100-150zl, ale jest warta swojej ceny;) Co do tego, ze pies uczy sie ciagnac na flexi to nie rozumiem o co chodzi. Jezeli pies umie chodzic na smyczy to wg mnie nie ma roznicy czy ta smycz ma 1m czy 20m:roll:, ale moze sie mysle. Moj pies cale zycie chodzi na flexi, z pojedynczymi dniami na krotkiej ok 1,5m smyczy i nie zauwazam roznicy;). Quote
Milka__ Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Wiesz, to tylko hipoteza, mój pies także nie ciągnie mimo że chodzi często na smyczy automatycznej. ;] Ale konkretnie chodzi o to, że pies ma po prostu dużo więcej miejsca i uczy się, że lata gdzie chce, a nie idzie przy nodze czy blisko właściciela. Jak pociągnie to ona sie wydłuża i idzie aż do oporu. Już ktos o tym gdzieś pisał. Ale wszystko zależy od wychowania psa i ja osobiście uważam, że [B]umiejętne[/B] stosowanie tej smyczy + ćwiczenia, to nie będzie żadnego problemu, a przynajmniej być nie powinno ;) Quote
puzzle Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Mojego psa pierwsza smycza byla flexi i fakt cwiczylam gdzies do roku. Od dwoch lat zadnych komend, cwiczen i chodzi jak chodzil. Jak z nim wyjde na metrowej smyczy, to zdarza mu sie ze dwa razy na poczatku napiac smycz (nie szarpnac) i idzie normalnie. Dla mnie smycz jak kazda inna tylko psa trzeba nauczyc, a jak faktycznie zrozumie to niepowinno byc problemu. Kwestia jest taka zeby pies faktycznie zrozumial czego my od niego oczekujemy;). Co do fioletowej to nie mam pojecia co z nia jest:roll:. W PL nie bylo i nie wiem czy one dopiero wchodza i u nas jeszcze nie ma, czy juz wychodza. Tylko, ze od kilku lat nie widzialam zeby pojawily sie w ofercie flexi, a to dosyc dziwne:roll:. No, ale pozyjemy, zobaczymy, mam nadzieje, ze do nas dojda:p. Quote
_ogonek_ Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Ja lubię bardzo smycze automatyczne, ale w przypadku takich malutkich psiaków, bo te duże się rwą i raz się urwała taka smycz... (ale to było tanie badziewie, no ale się zraziłam...:oops:). Quote
puzzle Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Znajomej bernenczyk od 2 lat, 4 razy dziennie zasuwa na giancie i wszystko ok, zdarza mu sie pociagnac, a co wazniejsze sadzic na psy, nigdy nic sie nie stalo. Widuje tez ttb na giantach, ale nie wiem z jaka czestotliwoscia uzywaja, w kazdym razie bernenkowi sluzy i wyglada jak nowa;). Jezeli chodzi o flexi, to dobrze dobranej do wagi i "pociagowosci" psa ufam bezgranicznie:evil_lol:. Quote
Onomato-Peja Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 ja mam od roku flexi maxi używana dosyć często, w deszczu, w błocie, pies w niej pływał i juz niezbyt dobrze chodzi, czasem sie zacina... mam w planach kupić comfort compact 3- 5m taśmę czerwoną bo by do szelek ezy dog pasowała a moją czarną flexi bym zostawila do spacerków nad morze Quote
gops Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 wlasnie zamowilam sobie flexi classic comfort do 35kg czarna na tasmie 5 m ,i mam teraz rozkmine czym ona sie rozni od zwyklej classic? ksztaltem i innym kolorem napisu ale czy to wszystko ? to jakies nowsze wersje czy jak? :roll: Quote
Onomato-Peja Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 [quote name='gops']wlasnie zamowilam sobie flexi classic comfort do 35kg czarna na tasmie 5 m ,i mam teraz rozkmine czym ona sie rozni od zwyklej classic? ksztaltem i innym kolorem napisu ale czy to wszystko ? to jakies nowsze wersje czy jak? :roll:[/quote] gumowa rączka, bardzo wygodna :razz: Quote
gops Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 [quote name='psiara1996']gumowa rączka, bardzo wygodna :razz:[/quote] namieszalam ,zamowilam classic zwykly compact zmylil mnie inny wyglad smyczy i ksztalt ;) ale to jest np rozmiar M czyli zapewne 2 i jest do 35kg a zwykly classic stary rozmiar 2 jest do 25kg zrobili jakby nowsza wersje starego classica? bardziej wytrzymala? Quote
Marta_Ares Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 to ja tez taka mam 2 i na opakowaniu pisze ze do 35 kg Quote
gops Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 [quote name='Marta_Ares']to ja tez taka mam 2 i na opakowaniu pisze ze do 35 kg[/quote] a na moim opakowaniu pisze flexi M do 35kg ;) ale to pewnie to samo,i mialam juz classica tyle ze do 20 kg rozmiar 1 i miala inny ksztalt i chyba z innego plastiku zrobiona? i inny napis taki nie widoczny a na tej odstaje taki czerwony Quote
Onomato-Peja Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 [quote name='gops']a na moim opakowaniu pisze flexi M do 35kg ;) ale to pewnie to samo,i mialam juz classica tyle ze do 20 kg rozmiar 1 i miala inny ksztalt i chyba z innego plastiku zrobiona? i inny napis taki nie widoczny a na tej odstaje taki czerwony[/quote] smycz flexi linka : 1 - 12 kg 2 - 25 kg ( do 25 albo do 20 ) 3 - 50 kg smycz flexi taśma : 1- 20 kg 2- 35 kg 3- 60 kg te napisy to dziwne sa na niektórych smyczach odstające a na innych plastkowe takie niewidoczne.. Quote
puzzle Posted March 8, 2009 Posted March 8, 2009 psiara dokladnie;), wlasnie miala rozpisac ta rozmiarowke;). Te odstajace naklejki sa na smyczach z gumowa raczka (przynajmniej aj mialam takie na wszystkich comfortach). Quote
joanika Posted March 9, 2009 Posted March 9, 2009 Moja Flexi Classic też ma odstającą naklejke. Z tego co ja zauważyłam to flexi reflekt z taśmą odblaskową mają takie nalepki. Quote
puzzle Posted March 9, 2009 Posted March 9, 2009 No to widocznie wszystkie z nowej serii taka maja i ze starej te z gumowa raczka, mi to w sumie bez roznicy:razz: Quote
gops Posted March 9, 2009 Posted March 9, 2009 jak dojdzie do mnie juz to zrobie jej zdjecie i zrobie zdjecie starej classic to zobaczycie ze jest roznica ;) wydaje mi sie ze to poprostu nowsze modele ;) z ta odstajaca czerwona naklejka edit: taka jak ta czerwona tylko czarna [IMG]http://photos03.allegroimg.pl/photos/400x300/569/46/66/569466601_2[/IMG] Quote
Jagoodkaxd Posted March 10, 2009 Posted March 10, 2009 Od dłuższego czasu przymierzam się do kupienia smyczy automatycznejj ... tylko jakoś mi nie wychodzi ;/ Mam do was prośbe: Czy możecie mi podać dokładną nazwe smyczy dla psa 50kg (tzn. pies ma 20kg , aleee wole dmuchać na ziimne;) ) najlepiej taśme. Z tego co się orientuje to jest jakaś comfort , giant czy coś niiee? ;p :evil_lol::oops:Oczywiście chodzi mi o jakąś wygodną w użyciu ;) Quote
Recommended Posts