Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Biedny psiaczek! taki dobry i miły i musiało mu sie coś takeigo przytrafić :( :(
Ola, przepraszam, że pytam - nie ma żadnej możliwości, żeby wczesniej się dowiedzieć, co dokładnie mu jest?

• Replies 238
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Biedny psiak - boję się, że nie powinien już wracać do kojca. Będzie się teraz bardzo bał. Tylko jak mu znaleźć domek - chociaż zastępczy może, na rekonwalescencję. Ciągle mam w oczach pogryziona Tosię - pamiętacie. Szczęśćiara jest w domku. Mam nadzieję że i Neruś trafi na swego człowieka.

Posted

Cóż....
Neruś podobno ma przetokę, więc jednak nie jest to pogryzienie i jak powiedział wet " Nie jest najlepiej". Nero siedzi teraz w boksie 245 przy smietniku gdziekolwiek to jest, siedzi sam.
Nie jest więc na terenie szpitala. Tego typu schorzenia leczy się bardzo długo... Nie znam się za bardzo na tym...aczkolwiek Nero napewno walczył z psami, był cały w błocie, czy sama szarpanina mogła wpłynąć na jego dolegliwość?
Zbyt wielu informacji weterynarz nie udzielił więc tak naprawdę nie wiem jaki jest dokładnie jego stan... postaram się czegoś dowiedzieć w niedzielę... Biedaczysko... Teraz raczej ciężko będzie go wyrwać z Palucha i umieścić w hoteliku...

Posted

Takie znalazłam o ludziach. Pewnie u psiaków nie różni się to wiele...

[b]Przetoka odbytu [/b]

Co to jest?
Stan zapalny odbytu i okolicy odbytu charakteryzujący się istnieniem kanału lub kanałów przetoki mających swoje ujście wewnątrz odbytu i poza nim w skórze. Przetoka powstaje w konsekwencji istnienia ropnia, ropnego zapalenia gruczołów potowych lub torbieli włosowej.

Objawy
Występowanie objawów związane jest z rozległością choroby i jej stanem. Przetoce towarzyszyć może ból, wzrost temperatury, znaczne zgrubienie (guz) tej okolicy, wyciek treści ropnej. Rozpoznanie ustala się na podstawie skarg pacjenta, dokładnego badania, z użyciem anoskopu, sond. Badanie takie powinno potwierdzić istnienie kanału przetoki i jej ujście.

Jeśli przedstawione objawy schorzenia odpowiadają twoim dolegliwościom zgłoś się na konsultacje do lekarza!

Sposób leczenia
Jedynym skutecznym leczeniem jest leczenie operacyjne. Rozległość zabiegu uzależniona jest od zaawansowania i czasu istnienia przetoki. Im szybciej pacjent zdecyduje się na zabieg tym prędzej będzie wyleczony.

Powikłania w sytuacji braku leczenia
Podstawowymi komplikacjami są defekty kosmetyczno-estetyczne utrudniające higienę (nawracające stany zapalne, wyciek treści ropnej, stany gorączkowe, znaczna deformacja tej okolicy spowodowana zmianami martwiczymi), objawy ciężkiego zapalenia miejscowego, sepsa (zakażenie ogólne organizmu).

Posted

O rany. Brzmi okropnie. Jeśli to to, trzeba Nerusia operować. Myśle, że może się na to złożyć na dogo - jeśli da się załatwić weta, który się podejmie (najlepiej szpitalik, bo po takiej operacji warunki schroniska to chyba nie jest optimum). Możesz zrobić jakieć delikatne rozeznanie w okolicy?

Posted

Hotelik już właściwie załatwiony... tylko Paluch nie wydaje chyba chorych zwierząt. Nie wiem dokładnie. Z największą chęcią wyciągnęłabym go już teraz ale kompletnie nie stać mnie na leczenie. :oops: Nie wiem jakie mogły by być tego koszty...

Posted

To się dowiedz o koszt operacji, diagnozy najpierw oczywiście, leczenia - i napisz na wątku - może trochę zmień tytuł - z apelem o pomoc. Jak będziemy znac kwotę nie sądzę, żebyśmy nie pomogli. Jesteśmy w pewnym sensie rodziną z wyboru i musimy sobie pomóc. Wszyscy kochamy psy!

Posted

Może ktoś z dogomaniaków może polecić jakieś miejsce gdzie można by powierzyć Nerusia na operację? Dowiedziałbym się o koszty.
Ja mieszkam niedaleko kliniki na Shroegera, na Bielanach.

W sobotę, jutro, pojadę na Paluch, bo może Nero już jest po operacji. Mam niestety szczątkowe informacje na jego temat. Porozmawiam z P. Dyr. czy byłaby szansa wyciągnąć go...

Posted

Dotka, jutro pojadę dowiedzieć się o Nero. Myślałam, żeby być tam o 10.00, żeby jeszcze był spokój i można było pogadać z P. Dyr. W niedzielę pojade do reszty moich psiaków.
Mogłabyś być jutro 10 ?

Posted

Ola, tak oględnie napiszę, że jeśli nie uda się załatwić wyciągnięcia Nerusia z Palucha z p. Dyrektor, to skontaktuj się ze mną, a ja spróbuję pomóć......więcej na priva

powodzenia

lecznica na Schroegera jest dobra, tylko dość droga, ale w poważniejszych przypadkach właśnie tam wożę moje towarzystwo. No a poza tym mają tam szpitalik i pies może zostać na kilka dni po operacji

a o kasę się nie martwcie - tak jak Małgosia napisała- jesteśmy jak jedna rodzina, kiedy trzeba pomóc to pomagamy i tyle !