Jump to content
Dogomania

Ubojnia psów na smalec-sprawa umorzona!Wszystkich oburzonych zpraszamy do akcji!

Recommended Posts

Posted

[quote name='Pies Wolny']Proszę nie stawiajcie zarzutów KTOZ-owi. Zdarzają się różne przypadki z serii nie do wytłumaczenia. Intencje były jasne jak i wielki nakład pracy wniesiony w sporządzenie tego pozwu. Nie wiemy jak było więc nie sądźmy. Myślę, że kasacja nie jest możliwa, raczej rewizja nadzwyczajna lub zmiana kwalifikacji. Może nowy pozew z inną, jeśli się da kwalifikacją czynu albo rozszerzenie kwalifikacji o nowe fakty. Wierzę, że dziewczyny coś wymyślą:razz:
[/QUOTE]
,,Rewizja nadzwyczajna" nie istnieje od kilku lat. Dokładnie od reformy sądownictwa w 95r. Zastąpiła ją kasacja. Kasację można wnieść od prawomocnego wyroku sądu odwoławczego (II instancji) kończącego postępowanie w sprawie. Nie można, więc skarżyć prawomocnych wyroków sądu I instancji (tzn. wtedy, gdy apelacja nie została wniesiona).
Pozostałe pomysły są równie abstrakcyjne. Dlaczego? Odpowiedź w kpka.
Po co komplikowac to co i tak jest skomplikowane?
Prawo przewiduje dwuinstancyjność postępowania. Od orzeczenia niezadowalającego (w całości, cześci lub nawet tylko w treści uzasadnienia) wydanego w I instancji przysługuje wiec określony środek odwoławczy.
Tylko tyle i aż tyle!

• Replies 170
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiecie co, mnie się po prostu odechciewa żyć kiedy to wszystko czytam, słucham wiadomości.
Ja rozumiem - można pobić, okaleczyć albo zabić człowieka - ale ten może się bronić może dochodzić swoich praw i walczyć w sądzie. Zabijanie i katowanie zwierząt, to - i tu jest cholera problem - bo chciałoby się powiedzieć "zezwierzęcenie" - to jest brak jakiejkolwiek godności, uczuć i wrażliwości.

Przeraża mnie, że w polsce większy wyrok można dostać za kradzież roweru, niż za bestialskie znęcanie się nad psem.

W sprawie wypowiedzi Pana Rafała Lisaka o treści "nie ma prawa zabraniającego zabić psa.... yhmmm... w celach kulinarnych" proponuję zwrócić się do Stowarzyszenia Sędziów Polskich (http://www.iustitia.pl/index.php) oraz wniesienie pozwu w sprawie popełnienia przestępstwa nawołującego do stosowania przemocy i groźby utraty życia.

Posted

Skargi do Rady Sądownictwa, Stowarzyszenia sędziów, ministerstwa sprawiedliwości - to wszystko mialoby sens gdyby wniesione zostalo odwołanie od wyroku. W innym przypadku każde nasze działanie spotka się z podobną argumenacją jak w wypocinach rzecznika sadu - nie było odwolania, więc powód uznal argumentacje sądu. I kropka.
Opadły mi ręce - nie rozumiem postępowanie KTOZ w tym przypadku. Tak wiele osób twierdzilo, że odwolanie od wyroku i zaskarżenie go jest tylko formalnością, bo wyrok ten aż roi się od blędów. I co? Nic.
Po co ktoś zaczyna wojnę, jeśl wycofuje się po pierwszej porażce?

Posted

Może ktoś z KTOZ-u wypowiedziałby się na wątku, dlaczego nie było odwołania. Tyle osób starało się tutaj coś przedsięwziąć, a instytucja, która powinna była zacząć od zaskarżenia wyroku co zrobiła? Chyba, że to dla dobra sprawy jakaś tajemnica, jak to już czytałam na wielu wątkach.

Posted

[quote name='dorota1']Może ktoś z KTOZ-u wypowiedziałby się na wątku, dlaczego nie było odwołania. Tyle osób starało się tutaj coś przedsięwziąć, a instytucja, która powinna była zacząć od zaskarżenia wyroku co zrobiła? Chyba, że to dla dobra sprawy jakaś tajemnica, jak to już czytałam na wielu wątkach.[/QUOTE]

Właśnie , też chętnie poznałabym ich stanowisko . Podobno KTOZ to mądre dziewczyny- mam nadzieję , że tak jest. Jak sama ich przedstawicielka mówiła, uczestniczyli w 30 podobnych sprawach.W związku z tym powinni wiedzieć , że pod treścią wyroku zamieszczona zostaje informacja o możliwości (lub nie) odwolania się od niego.Jak wiemy termin też był podany , w tym przypadku 12 (?) października . Materiał w TVN wyemitowano 14 października.
Nie chciałabym , aby moje pisma wyslane zarówno do Ministerstwa Sprawiedliwosci , jak też do Krajowej Rady Sądownictwa potraktowane tam zostały , jako dzieło osoby, delikatnie mówiąc, będącej mocno nie w temacie. A tak się własnie czuję : wprowadzona w błąd.Nie muszę chyba dodawać w jakim świetle to postawi działaczy na rzecz zwierząt w tym kraju.
Mocno ściskam kciuki , aby jednak okazało się , że sprawy toczą się właściwym torem.

Posted

Złożyliśmy zażalenie razem z wnioskiem o przywrócenie terminu do wniesienia środka odwoławczego. We wniosku podaliśmy przyczyny, które w naszej ocenie uzasadniają przywrócenie terminu (postanowienie o umorzeniu nie zostało prawidłowo doręczone, stąd o jego treści dowiedzieliśmy się z opóźnieniem wskutek czego później wnieśliśmy zażalenie, tłumacząc przyczyny opóźnienia i wnosząc o przywrócenie terminu).

Zgłaszając sprawę mediom mieliśmy świadomość, że zażalenie składamy razem z wnioskiem o przywrócenie terminu. Nie ma w tym żadnej rewelacji i w żaden sposób nie przekłada się to na konieczność zmiany podejścia organów ścigania do tematu produkcji psiego smalcu.

Posted

[quote name='Frotka']Złożyliśmy zażalenie razem z wnioskiem o przywrócenie terminu do wniesienia środka odwoławczego. We wniosku podaliśmy przyczyny, które w naszej ocenie uzasadniają przywrócenie terminu (postanowienie o umorzeniu nie zostało prawidłowo doręczone, stąd o jego treści dowiedzieliśmy się z opóźnieniem wskutek czego później wnieśliśmy zażalenie, tłumacząc przyczyny opóźnienia i wnosząc o przywrócenie terminu).

Zgłaszając sprawę mediom mieliśmy świadomość, że zażalenie składamy razem z wnioskiem o przywrócenie terminu. Nie ma w tym żadnej rewelacji i w żaden sposób nie przekłada się to na konieczność zmiany podejścia organów ścigania do tematu produkcji psiego smalcu.[/QUOTE]

No to trochę mi ulżyło . Dziękuję za wyjaśnienia. Kiedy otrzymam odpowiedź z instytucji , o ktorych pisałam , przekażę je na tym wątku.Pozdrawiam.

Posted

Z początkiem następnego tygodnia KTOZ wyda oświadczenie w sprawie oświadczenia Rzecznika Sądu. Podobnie jak Rzecznik będziemy prosić o publiczną debatę. Do tej pory odbyła się jedna, bardzo krótka w radiu Kraków.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Mozna przypuszczac ze bylo to celowe opoznienie, wiadomo, im dluzej bedzie sie toczyc sprawa tym wiecej ludzi zapomni o tym bulwersujacym wyroku.
Podobne wyroki niestety już zapadały...:shake:

,,Samo wytapianie smalcu nie jest karalne, ale zabicie psa było niehumanitarne i jest to karygodne. Jego wina jest niewątpliwa" -Sąd w Nowym Targu

Kolejny mężczyzna zabijał psy, by wytapiać z nich smalec - Wiadomości - WP.PL

,,Rafał Feldman, oskarżyciel posiłkowy z krakowskiego Towarzystwa Opieki Nad Zwierzętami powiedział, że jest rozczarowany wyrokiem. Myślałem, że sąd weźmie pod uwagę fakt, że oskarżony dopuścił się zabicia innych psów oprócz jednego - podkreślił. Dodał, że rozważa złożenie odwołania. "

Jak zakończyła się sprawa?
Czy odwołanie przyniosło efekty?

Posted

[quote name='Karmi']
[I],,[SIZE=3]Samo wytapianie smalcu nie jest karalne, ale zabicie psa było niehumanitarne i jest to karygodne. Jego wina jest niewątpliwa[/SIZE]" -Sąd w Nowym Targu[/I]
[/QUOTE]

Czyli jak zabije psa w sposób humanitarny na wytopienie smalcu nie mogą mi zostać postawione zarzuty bo w polsce produkcja smalcu ze zwierząt domowych jest legalna?:roll:
To jakaś kpina. polski rząd to kpina..

Posted

[quote name='Lorien:)']Czyli jak zabije psa w sposób humanitarny na wytopienie smalcu nie mogą mi zostać postawione zarzuty bo w polsce produkcja smalcu ze zwierząt domowych jest legalna?:roll:
To jakaś kpina. polski rząd to kpina..[/QUOTE]

Zgadzam się z ostatnim zdaniem, z wcześniejszym zresztą też. Obecny rząd to kpina... i (nie wiem skąd ???) 50% poparcie.... :shake::shake::shake:

Posted

[quote name='__Lara']Zgadzam się z ostatnim zdaniem, z wcześniejszym zresztą też. Obecny rząd to kpina... i (nie wiem skąd ???) 50% poparcie.... :shake::shake::shake:[/QUOTE]

Dziewczyny, czy Wy nigdy nie słyszałyście o trójpodziale władzy? Co rząd ma wspólnego z wyrokiem sądowym?
Sądy są niezawisłe i niezależne od rządu.
Rząd nie jest od tworzenia prawa - to władza wykonawcza. Od zmian prawa jest władza ustawodawcza - Sejm, Senat i Prezydent.
Projekt nowej ustawy jest gotowy, ale od projektu do wejścia w życie jeszcze długa droga.

Posted

[quote name='kahoona']Dziewczyny, czy Wy nigdy nie słyszałyście o trójpodziale władzy? Co rząd ma wspólnego z wyrokiem sądowym?
Sądy są niezawisłe i niezależne od rządu.
Rząd nie jest od tworzenia prawa - to władza wykonawcza. Od zmian prawa jest władza ustawodawcza - Sejm, Senat i Prezydent.
Projekt nowej ustawy jest gotowy, ale od projektu do wejścia w życie jeszcze długa droga.[/QUOTE]

kahoona, znam kilka przykładów gdzie sąd dobitnie pokazał, że wcale nie jest niezależny :cool1: dokładnie wiem co to znaczy trójpodział władzy, bo jestem politologiem. Ja zgodziłam się co do zdania nr1 Lorien, a do tego zgodziłam się, że polski rząd to kpina, nie łącząc tych dwóch rzeczy :cool1: co nie oznacza, że wierzę w bajkę w postaci "niezawisły i niezależny polski sąd" :p

Posted

Lorien:) napisał(a):
Czyli jak zabije psa w sposób humanitarny na wytopienie smalcu nie mogą mi zostać postawione zarzuty bo w polsce produkcja smalcu ze zwierząt domowych jest legalna?:roll:
..

Wcale tak nie jest , bo jest również wiele wyroków skazujących , za wytapianie smalcu z psów . Zależy na jaki sąd trafisz . :evil_lol:

Posted

tabaluga1 napisał(a):
Wcale tak nie jest , bo jest również wiele wyroków skazujących , za wytapianie smalcu z psów . Zależy na jaki sąd trafisz . :evil_lol:

Dlatego warto strzelac więcej niż jeden raz - wzrastają szanse trafienia.
Przepis art. 176 ust. 1 Konstytucji RP stanowi, że postępowanie sądowe jest co najmniej dwuinstancyjne. Konstytucja gwarantuje więc prawo do skontrolowania orzeczenia wydanego przez sąd I instancji przez sąd II instancji. Sprawa nie musi (i nie powinna!) kończyc się na jednym sądzie.
To jest pociecha!

Posted

tabaluga1 napisał(a):

To chyba powinno być wyraźną wskazówką, że w nowej ustawie musi być konkretny zapis ,dotyczący zakazu takiego procederu.Sądzę , ż e twórcom obecnych przepisów nawet się nie śniło , jak bardzo "pomysłowy" i "cywilizowany " jest polski naród , dlatego nie sprecyzowali tego w obowiązującej ustawie.

Posted

kahoona napisał(a):

Projekt nowej ustawy jest gotowy, ale od projektu do wejścia w życie jeszcze długa droga.

[FONT=Verdana]Masz na myśli projekt ustawy przygotowany przez KOALICJĘ ? Jeżeli tak , to długość tej drogi można mierzyć w latach świetlnych , albo w zderzeniach galaktyk . :cool3:[/FONT]

Posted

[FONT=Verdana]projekt ustawy przygotowany przez KOALICJĘ ? Jeżeli tak , to długość tej drogi można mierzyć w latach świetlnych , albo w zderzeniach galaktyk . :cool3:
Zacytowane slowa sa nie do podwazenia :shake: :evil_lol:
[/FONT]

Posted

tabaluga1 napisał(a):
[FONT=Verdana]Masz na myśli projekt ustawy przygotowany przez KOALICJĘ ? Jeżeli tak , to długość tej drogi można mierzyć w latach świetlnych , albo w zderzeniach galaktyk . :cool3:[/FONT]

mam raczej na myśli projekt przygotowany przez tzw. "małą koalicję", czyli organizacje, które rzeczywiście coś robiły i się spotykały, projekt ten jest dalej obrabiany i pracują nad nim tęgie naukowe i prawnicze głowy

koalicja dla zwierząt zakończyła się niczym i tak naprawdę to była koalicja komputerowa - jej członkowie nigdy się nawet nie spotkali

Posted

[FONT=Verdana]Ja nie mówię , że robotę macie łatwą . Tak nie jest . Jednak nie o zarobienie się , tu chodzi . Potrzebny jest wynik . A w tym najlepiej nam wychodzi tworzenie... : koalicji dużych , koalicji małych , zespołów różnej maści , rad konsultacyjnych , pełnomocników . Przy tym jest dużo obiecanek , zadęcia i dymu , a po czasie okazuje się , że oni nawet się nie spotkali . Może w mnogości tych bytów , niekompetencji i chciejstwie , rozpływa się istota problemu ?[/FONT]

[FONT=Verdana]Przez grzeczność , nie wspomnę tu o sejmowym wystąpieniu obywatelskim . Rewelka . Pierwotnie zaplanowane było na maj , potem zostało przesunięte na koniec roku 2009 . Niech tam...[/FONT]
[FONT=Verdana]Kończy się pierwsza dekada listopada . I co... ? [/FONT]
[FONT=Verdana]Z działalności nakierowanej na tę sferę ochrony zwierząt zrobiła się działalność nieracjonalna , koniunkturalna , spontaniczna , wręcz polityczna . Taka jest moja opinia . [/FONT]
[FONT=Verdana]A może się mylę ? Masz konkretny termin wystąpienia obywatelskiego w sejmie ? A może ja coś przegapiłam ? Może już miało miejsce ? [/FONT]