Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Co jest złego w szerokich obrożach, bo nie rozumiem? [/QUOTE]

Tu nie chodzi o szerokie obroże. Tylko o kwestię "mody". Migori ma racię, jeszcze jakiś czas temu wszystkie psy latały w rogzach 2,5 cm i było pięknie, ładnie i wygodnie, a później nastał bum na kołnierze i teraz wszystko co ma mniej niż 4 cm jest bee i strasznie dla psa nie wygodne. Przejrzyjcie sobie kilkadziesiąt stron wcześniej, jakie obroże są doradzane - te szerokie. Ja wiem że to indywidualna kwestia ale nikt mi nie powie że to nie jest moda, bo jest. Były rogzy, były lupine, a teraz są pittmany, los feros i el perro (czy jako to leciało). Ale nagle posiadacze psów stwierdzili że obroże poniżej 3cm są straszne i niewygodne itd., bez sensu nie sądzicie?

nie wspomnę o tym że nagle okucia w cienkich obrożach przestały spełniać swoje rolę

Posted

[quote name='NightQueen']Tu nie chodzi o szerokie obroże. Tylko o kwestię "mody". Migori ma racię, jeszcze jakiś czas temu wszystkie psy latały w rogzach 2,5 cm i było pięknie, ładnie i wygodnie, a później nastał bum na kołnierze i teraz wszystko co ma mniej niż 4 cm jest bee i strasznie dla psa nie wygodne. Przejrzyjcie sobie kilkadziesiąt stron wcześniej, jakie obroże są doradzane - te szerokie. Ja wiem że to indywidualna kwestia ale nikt mi nie powie że to nie jest moda, bo jest. Były rogzy, były lupine, a teraz są pittmany, los feros i el perro (czy jako to leciało). Ale nagle posiadacze psów stwierdzili że obroże poniżej 3cm są straszne i niewygodne itd., bez sensu nie sądzicie?[/QUOTE]

A ja dalej myślę, że to indywidualna sprawa każdego. ;)
Ja pierwszą szeroką obrożę (5cm) kupiłam u Marty pod pretekstem IPO, o którym wtedy intensywnie myślałam. Było to dosyc dawno, jeszcze przed 'modą' i podpasowało mi ;) Potem był rogz, taks, pitman i nie uważam, że poszłam za modą.

Posted

[quote name='NightQueen']Tu nie chodzi o szerokie obroże. Tylko o kwestię "mody". Migori ma racię, jeszcze jakiś czas temu wszystkie psy latały w rogzach 2,5 cm i było pięknie, ładnie i wygodnie, a później nastał bum na kołnierze i teraz wszystko co ma mniej niż 4 cm jest bee i strasznie dla psa nie wygodne. Przejrzyjcie sobie kilkadziesiąt stron wcześniej, jakie obroże są doradzane - te szerokie. Ja wiem że to indywidualna kwestia ale nikt mi nie powie że to nie jest moda, bo jest. Były rogzy, były lupine, a teraz są pittmany, los feros i el perro (czy jako to leciało). Ale nagle posiadacze psów stwierdzili że obroże poniżej 3cm są straszne i niewygodne itd., bez sensu nie sądzicie?[/QUOTE]
Tak, to miałam na myśli.

Kiedyś kolczaty były złe,niewygodne, sprawiające psu ból. Doradzano kupować 25mm rogzy czy Lupiny. Teraz mało kto chwali się zakupem obroż tej firmy. Jest boom na PitMany i el perro, im szerzej tym lepiej, wygodniej, groźniej... Ale czy na pewno ?

Bosh... Pierwszy raz się z Tobą zgadzam ;)

Posted

Onomato-Peja moja sucz to grzeczny stwór, ani myśli o ciągnięciu. Ja nie chce grubej myślę właśnie,że 25mm albo 30mm starczy w zupełności głownie nad kolorem się waham. Nie widziałam boksa ani w zieleni ani fiolecie więc ciężko mi się odnieść do tego co napisałaś

Posted

Mnie się ten ``trend`` coraz szerszych obroży dla psów akurat podoba. Myślę też, że każdy, kto udziela się na tym wątku (w tym i ja oczywiście!:evil_lol:) ma małego hysia na punkcie obroży, szelek, smyczy i, jak rozumiem, dla takich ludzi on powstał. Jest to rodzaj pozytywnego zakręcenia, nie ważą się tu psie losy i nie ma chyba powodu wpadać w jakieś poważne tony.

Posted

[quote name='NightQueen']nie będą ;)
to była seria limitowana na zamówienie :diabloti::evil_lol:[/QUOTE]
O nie:diabloti: Dajcie znać następnym razem o specjalnym zamówieniu:cool3:

Posted

ja nie widze 2kg yorkow biegajacych w 3cm , ani 10kg kundelkow czy pudelkow biegajacych w 4cm
widze za to psy powyzej 15kg , silne dla ktorych taka 3-4cm jest duzo wygodniejsza niz 2,5cm , i tu nie ma co zaprzeczac .
pewnie ze to kwestia indywidualna, ja mam i 2,5cm rogzy i 3cm pitmany i 3,5cm wozy , mam tez kolczatke , dlawiki , wszystkiego uzywam w zaleznosci do potrzeby
jak pies chodzi po domu to ma cienka obroze , w miasto kolce/dlawik zeby lepiej panowac, 4cm obroze mam az 2dni wiec jeszcze nie wiem ale narazie wydaje sie ok i jestem pewna ze psu jest wygodnie .
dlaczego mam zakladac 2cm rogzy ? dlatego ze pisze na nich ze sa dla staffika/spaniela/ boxera?
dla mnie boxer w 2cm to jak w nitce a ludzie tak robia bo tak pisze na metce obrozy

Posted

[quote name='Migori']

Bosh... Pierwszy raz się z Tobą zgadzam ;)[/QUOTE]

nie robię systematyki wypowiedzi więc powiem szczerze że nie pamiętam czy się z czymś spierałyśmy czy nie :eviltong:

[quote name='Onomato-Peja']A ja dalej myślę, że to indywidualna sprawa każdego. ;)
Ja pierwszą szeroką obrożę (5cm) kupiłam u Marty pod pretekstem IPO, o którym wtedy intensywnie myślałam. Było to dosyc dawno, jeszcze przed 'modą' i podpasowało mi ;) Potem był rogz, taks, pitman i nie uważam, że poszłam za modą.[/QUOTE]

tak jak wyżej napiszę, nie robię systematyki, kto kiedy i w jakich okolicznościach coś kupił, ale wiem że w większości przypadków stało się to za sprawą bumu

Ja wiem że to jest osobista decyzja każdego, pewnie jak miałabym dużego psa to kupiłabym mu 4 cm, ale po co to całe gadanie że szersze wygodniejsze,ładniejsze, lepiej się psa prowadzi itd. itp. skoro wcześniej każdy z tego wątku dawał radę na "cienkich" obrożach i było dobrze?

Posted

Mojej młodej jak jest niewygodnie ciągnąć w obroży to ciągnie mocniej (w dławiku też ciągnie mimo że oczy wyłażą), jak jest wygodniej to daje spokój bo po co się szarpać jak czuje tylko opór a nie dyskomfort. W półkolczatce też ciągnęła :diabloti:.

A teraz tak na temat tego jak się kiedyś nosiło :evil_lol: (dokładniej 3 lata temu ;))
[img]http://www.photoape.com/album/photo/getPhoto.cfm?albumID=14650&photoID=825559[/img]
(to akurat był jedyny raz kiedy miała obrożę na sobie)

używana na co dzień zamiennie z innymi 2-centymetrowymi ;)
[img]http://www.photoape.com/album/photo/getPhoto.cfm?albumID=14650&photoID=825554[/img]

później nastąpił szał i kupiłam 2,5 cm obrożę :evil_lol:
[img]http://www.photoape.com/album/photo/getPhoto.cfm?albumID=14650&photoID=783168[/img]

i zdjęcie ukazujące przeogromne krowie kółko :evil_lol:
[url]http://www.photoape.com/album/photo/getPhoto.cfm?albumID=14650&photoID=776667[/url]

A pierwsza 3cm nie pamiętam dokładnie jak się u nas znalazła, ale chyba też kwestia "zaryzykuję i może będzie ok" ;)

Posted

Onomato-Peja, nie męcz psa :evil_lol: do TOZu Cię zgłoszę :eviltong:

Atomowka wg mnie dla boksia 3 cm będzie idealne. Pomarańcz, czerwony, fiolet ?

a moim zdaniem wszyscy przesadzacie:diabloti: Evl ma obrożę jaką ma, wie że tak jej psu jest wygodniej, cieńszej mieć nie może bo ma jakieś tam problemy, nie pamiętam co dokładnie. I nagle wszyscy rzucają ironią, że dla dużego psa to już najlepiej kołnierze, 10 cm etc. Każdy kupuje dla psa co lubi, tyle.
Trochę dystansu po prostu ;)
Ironia z nadmiarze nie jest dobra, ale też w drugą stronę przesadzać nie można, bo czasem się przydaje.
Ja mam dla psa 5cm, uważam że nie wygląda to zbyt dobrze, ale widzę że psu wygodniej niż w 2,5. I w końcu przestał szczekać ochryple i tracić głos raz na czas. Więc chodzi częściej w pitmanie, ktoś nie ma takich problemów, to kupuje cieńsze.

a ja dalej nie kupiłam szelek:diabloti: uwielbiam moje tempo podejmowania decyzji xd

Posted

[quote name='MaDi']Czyje to dzieło?
[URL]http://www.photoape.com/album/photo/getPhoto.cfm?albumID=14650&photoID=783168[/URL][/QUOTE]
Collar czy jakoś tak. Dawno to było i chyba już zniknęli... Chyba że na tym wątku po prostu nie słychać już o nich :evil_lol:

Posted

[QUOTE]dlaczego mam zakladac 2cm rogzy ? dlatego ze pisze na nich ze sa dla staffika/spaniela/ boxera?
dla mnie boxer w 2cm to jak w nitce a ludzie tak robia bo tak pisze na metce obrozy [/QUOTE]a dlatego że kiedyś ci to nie przeszkadzało.
Miśka cierpiała fizycznie z powodu noszenia np. rogza?

A co do jorków i małych psów w szerokich obrożach, to jak widzisz robi się to coraz popularniejsze na tym wątku, ostatnio był jork w 3cm jak dobrze pamiętam ;)

[QUOTE]a moim zdaniem wszyscy przesadzacie:diabloti: Evl ma obrożę jaką ma, wie że tak jej psu jest wygodniej, cieńszej mieć nie może bo ma jakieś tam problemy, nie pamiętam co dokładnie. I nagle wszyscy rzucają ironią, że dla dużego psa to już najlepiej kołnierze, 10 cm etc. Każdy kupuje dla psa co lubi, tyle.
Trochę dystansu po prostu ;-) [/QUOTE]

akurat mi nie chodzi o psa evel tylko ogólnie o postępowaniu mody w wątku

Posted

[quote name='NightQueen']a dlatego że kiedyś ci to nie przeszkadzało.
Miśka cierpiała fizycznie z powodu noszenia np. rogza?

A co do jorków i małych psów w szerokich obrożach, to jak widzisz robi się to coraz popularniejsze na tym wątku, ostatnio był jork w 3cm jak dobrze pamiętam ;)

[/QUOTE]
jak miska miala 2cm rogza to miala 9kg , jak poszedl mi klips w "kolejnym" trixie, hiltonie czy czyms tam zainwestowalam w pitmana (trafil mi sie silny pies nie chcialam ryzykowac), a oni miejszych niz 3cm nie robili to bylo dobre 1,5roku temu od tamtej pory zauwyzlam ze suce jest duzo wygodniej i teraz 2cm rogzow nie ma wogole ;)

yorka w 3cm nie widizalam ale to juz przesada

Posted

[quote name='Atomowka']Onomato-Peja moja sucz to grzeczny stwór, ani myśli o ciągnięciu. Ja nie chce grubej myślę właśnie,że 25mm albo 30mm starczy w zupełności głownie nad kolorem się waham. Nie widziałam boksa ani w zieleni ani fiolecie więc ciężko mi się odnieść do tego co napisałaś[/QUOTE]

Była kiedyś galeria bokserki posiadającej i fiolet rogza i zieleń manmata chyba Lena, ale teraz już raczej nie ma. ;) Poszperaj w google, pobaw się w paintcie.;)

[quote name='NightQueen']nie robię systematyki wypowiedzi więc powiem szczerze że nie pamiętam czy się z czymś spierałyśmy czy nie :eviltong:

tak jak wyżej napiszę, nie robię systematyki, kto kiedy i w jakich okolicznościach coś kupił, ale wiem że w większości przypadków stało się to za sprawą bumu

Ja wiem że to jest osobista decyzja każdego, pewnie jak miałabym dużego psa to kupiłabym mu 4 cm, ale po co to całe gadanie że szersze wygodniejsze,ładniejsze, lepiej się psa prowadzi itd. itp. skoro wcześniej każdy z tego wątku dawał radę na "cienkich" obrożach i było dobrze?[/QUOTE]

Zależy od psa oczywiście. Atosa prowadziłam na 2cm hiltonie i jak o czymś szerszym to o szelkach myślałam 4cm, bo na szelkach ciągnął i rogz 2,5cm na takiego potwora mi nie odpowiadało. ;)
Raszplowej najpierw oduczałam ciągnąc, mozolnie się udawało ale dalej zdarzały sie szarpnięcia a przy wyrywaniu do psów charczała. Zmieniłam obrożę na szerszą i pies przestał się dusic. Jaka jest różnica pomiędzy Atosem a Rastą?

Atos po przybyciu do mnie ważył koło 50kg tak mi się wydaje, może więcej, bo to był straszny tucznik. Po schudnięciu 41-43kg i 2cm tasiemka była ideolo. Rasta -25-27kg i na mniej niż 4cm charcze i się dusi. ;)

Jakby Rasta była taka jak Atos to nie miałabym skrupułów założyc jej 1,5cm. ;)

Posted

[quote name='NightQueen']nie robię systematyki wypowiedzi więc powiem szczerze że nie pamiętam czy się z czymś spierałyśmy czy nie :eviltong:

[B]Ja wiem że to jest osobista decyzja każdego, pewnie jak miałabym dużego psa to kupiłabym mu 4 cm, ale po co to całe gadanie że szersze wygodniejsze,ładniejsze, lepiej się psa prowadzi itd. itp. skoro wcześniej każdy z tego wątku dawał radę na "cienkich" obrożach i było dobrze?[/B][/QUOTE]
Ciekawa jestem czy gdyby nie ten wątek i gdyby nie to, że ktoś zapoczątkował modę na szerokie obroże, tak dużo ludzi kupiłoby je swoim psom. Szerokich obroży w zwykłych sklepach zoo raczej sie nie uświadczy. Tak spotyka się rogzy, czasem lupiny, frogi, trixie, dingo... rzadko znajdzie się obroża szersza niż 25mm.

Posted

[quote name='Migori']Ciekawa jestem czy gdyby nie ten wątek i gdyby nie to, że ktoś zapoczątkował modę na szerokie obroże, tak dużo ludzi kupiłoby je swoim psom. Szerokich obroży w zwykłych sklepach zoo raczej sie nie uświadczy. Tak spotyka się rogzy, czasem lupiny, frogi, trixie, dingo... rzadko znajdzie się obroża szersza niż 25mm.[/QUOTE]

No nie gadaj. ;)
Dingo i ferplast maja taśmówki po 40mm wiesz ile psów u mnie w tym chodzi?
Te dingo są po 17-20zł w 4 kolorach. Ferplasty nawet w marketach.

Posted

[quote name='*Monia*']Collar czy jakoś tak. Dawno to było i chyba już zniknęli... Chyba że na tym wątku po prostu nie słychać już o nich :evil_lol:[/QUOTE]
Chodzi o firmę czy nick?:oops:

Posted

ja mam 4cm zwykla dingo ktorej nie musialam przerabiac , jest dobra na 39cm szyje a dostepna w zwyklym zologu przynajmiej w moim miescie , skoro zrobili je takie male tzn ze byli chetni na ten rozmiar :)

Posted

[quote name='Migori']Ciekawa jestem czy gdyby nie ten wątek i gdyby nie to, że ktoś zapoczątkował modę na szerokie obroże, tak dużo ludzi kupiłoby je swoim psom. Szerokich obroży w zwykłych sklepach zoo raczej sie nie uświadczy. Tak spotyka się rogzy, czasem lupiny, frogi, trixie, dingo... rzadko znajdzie się obroża szersza niż 25mm.[/QUOTE]

oczywiście że nie.
Gdyby nie ten wątek ja nie miałabym 17n (czy ile ich tam jest) obroży dla psa, nie wiedziałabym co to rogz, lupine bo u mnie w sklepie tego nie ma i pewnie używałabym pierwszej lepszej taśmówki "indiańskiej" bo te akurat są popularne u mnie i byłoby ok, i myślę że też tak by było w przypadku reszty osób "zrzeszonych" w tym wątku.

[B]Onomato-Peja[/B] u mnie tego nie ma, albo pojawia się sporadycznie po jednej czy dwóch sztukach

Posted

[quote name='gops']yorka w 3cm nie widizalam ale to juz przesada[/QUOTE]

tak samo jak przesada jest zakup 4 cm na 14 kg czy 6 cm na sznaucera min (nie wiem ile waza:evil_lol:)

Mi szerokie obroze na malych psach kojarza sie z takim obrazkiem
[B][URL="http://papilot1.mykmyk.pl/img/660/0/18902307.jpg"][IMG]http://papilot1.mykmyk.pl/img/660/0/18902307.jpg[/IMG][/URL][/B]

(zeby efekt byl lepszy, dalam zdjecie:diabloti:) Tylkoczy ta osoba ma swobode ruchu? Czy taki pies rowniez ja ma? Ale oczywiscie, Wam jest wygodniej, psu takze, skad ta pewnosc? Bo nie charczy? Pewnie, ze nie charczy, skoro ma szeroki pasek na szyi i to chyba jedyny plus z uzytkowania ;) Jak dla mnie za malo...

Posted

[quote name='Migori']Tak, to miałam na myśli.

Kiedyś kolczaty były złe,niewygodne, sprawiające psu ból. Doradzano kupować 25mm rogzy czy Lupiny. Teraz mało kto chwali się zakupem obroż tej firmy. Jest boom na PitMany i el perro, im szerzej tym lepiej, wygodniej, groźniej... Ale czy na pewno ?

Bosh... Pierwszy raz się z Tobą zgadzam ;)[/QUOTE]

Ciekawe jak pomarańczowa obrożą która ma 4cm ma wyglądać groźnie? :) tu chyba nie o to chodzi.. ;) Fakt, faktem że zgodzę się z Tobą że ludzie podążają za moda.. ;) Mój poprzedni pies dusił się na obrożach, przestawał oddychać, musiał łapać powietrze, chodził tylko w szelkach, było mu wygodniej, ważył 7kg i miał jakieś 32cm w kłębie, nie założyłabym mu nawet 3 cm obroży.. :) wyglądałby komicznie, szelki 2,5 wyglądały na nim masywnie ;) Obecna suka ma obroże od 2,5 do 4 cm , najwygodniej prowadza mi się ją w dławiku bo znacznie mniej się na nim szarpie , ale jednocześnie traci przy nim sierść... i obojętne mi w sumie jest co ma na sobie, wygląda według mnie w wszystkim w porządku.

[quote name='evel']Moja mała pokraczka ma 4cm od LosFerros i nawet udaje jej się wstać z ziemi z tymi super-ultra-masywnymi okuciami :evil_lol: A że na czarnej taśmie jest naszyty kolor to wizualnie chyba zwęża obrożę ;)[/QUOTE]

Tu nie chodziło o ciężkie okucia, bo one są dość lekkie, ale wyglądają masywnie, nawet przy moim psie ;) albo ja mam takie wrażenie z tym że mi to nie przeszkadza. NA delikatnej szyji będzie rzucać się to w oczy.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']Jeszcze niedawno twierdziłaś, że przesadnie szerokie obroże Cię śmieszą. ;)
Nie chce byc złośliwa, ale jestem ciekawa - skąd ta zmiana?[/QUOTE]

Chyba Ci się coś pomyliło!
Mój duży pies ma tylko szerokie obroże i takie mi się właśnie podobają.

Posted

[quote name='Onomato-Peja']No nie gadaj. ;)
Dingo i ferplast maja taśmówki po 40mm wiesz[B] ile psów u mnie w tym chodzi? [/B]
Te dingo są po 17-20zł w 4 kolorach. Ferplasty nawet w marketach.[/QUOTE]
Ile ? Jakby rozejrzeć się po tym wątku to nikt ;) Jakby rozejrzeć sie wśród psów spacerujących po mojej okolicy to... też nikt ;)

Na topie są PitMany i el perro. Nikt sie nie rozdrabnia na badziewne Dingo, które bywają w rozmiarze 30mm, czy 40mm ale za to długość takiej obroży zaczyna się od 60 czy 70cm... Da sie taką założyć 10kg pieskowi?