Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Grey umiejętność czytania ze zrozumieniem podobno zdobywamy w szkole podstawowej. Miło, że chcesz pomóc na pewno dorobella odezwie się do Ciebie w tej sprawie. Natomiast nie da rady cytuję [B]"przestać chodzić po sądach"[/B] dlatego, że najprawdopodobniej będzie sprawa przeciw Dorobelli z powództwa cywilnego o zadośćuczynienie. Rzeczywiście dla wielu 200zł to drobna suma, znam jednak takich i to tu na dogo, dla których to kwota ogromna. Dlatego (jeżeli potrafisz) proszę popatrz na to z pozycji człowieka po prostu ubogiego, trochę empatii!!

• Replies 731
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A.piurek ja patrzę ze swojej pozycji, ale też w czuwam się też w położenie Dorobelli i dlatego chciałbym aby ta sprawa dla niej jak najszybciej skończyła i dlatego trzeba jej pomóc,żeby miała spokój. Prosta sprawa , a tyle staty czasu.

Posted

Grey ja myślę, że sąd mi spokojnie rozłoży to na raty. W połowie grudnia mam się dowiadywać czy sąd wezwał tą kobietę do zapłaty i czy zapłaciła, jeśli tak będzie rozprawa w sądzie cywilnym. Musze przyznać, że panie w sądzie są miłe i załatwianie spraw nie jest jakąś katuszą.
Mam nadzieję, że Temidzie spadną "klapki z oczu", bo jak na razie tylko ja ponoszę konsekwencje , a ona nie. Dowiem się też czy to, że zataiła posiadanie dwóch samochodów będzie miało dla niej jakieś konsekwencje czy też znowu nie.

Bo dojdziemy do paranoi , że w sądzie zatajanie pewnych faktów to normalka.

Posted

Grey to, że ja ponoszę konsekwencję to jedno, a to, że ona na razie ich nie ponosi to drugie.... wszystko jest do czasu.... zatajanie swoich relatywnych możliwości przed sądem i ubieganie się o zwolnienie z kosztów- jednocześnie zatajając pewne fakty- jednoznacznie dowodzi, ze osoba zrobi wszystko, żeby zdobyć upragniona kasę.
Myślę, że rozprawa w cywilnym będzie interesująca....

Grey sąd mi rozłoży grzywnę na raty, wystawię bazarek, dam radę....

Posted

[quote name='dorobella'] Nie zwolnią mnie, bo egzekucja jest skuteczna, ściągną mi z alimentów na dziecko czy zasiłku.[/QUOTE]
nie, z alimentów na dziecko Ci nie ściągną...... alimenty są nie do ruszenia

Posted

Z konta ci nie ściągną (chyba) oni raczej zgłaszają się do pracodawcy itp Jeśli twoje dochody nie przekraczają najniższej średniej krajowej to z niczego ci nie ściągną :-) ale być może mogą to jakoś inaczej wegzekwować. Ale nie jestem prawnikiem i nie wiem jak to dokładnie może wyglądać w tej sprawie ;-)

Posted

Na wniosek sądu następuje egzekucja prowadzona przez komornika, jak nie zareaguję na wezwanie to będą ściągać - nie ma dla nich znaczenia, że nie pracuję, ja nie jestem bezrobotna bo mam świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko.

Posted

[quote name='dorobella']Na wniosek sądu następuje egzekucja prowadzona przez komornika, jak nie zareaguję na wezwanie to będą ściągać - nie ma dla nich znaczenia, że[B] nie pracuję, ja nie jestem bezrobotna bo mam świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko.[/B][/QUOTE]
Dorobella - komornik też człowiek - idzie się dogadać (wiem bo ćwiczyłam...)

Czy w prośbie o rozłożenie na raty (lub ew. odejście od windykacji) pisałaś to co wytłuściłam? I czy podkreśliłaś rolę psa (nawet najbardziej zwariowanego) w terapii Twojego Dziecka?
Sąd to jest teatr... Sprawiedliwości tam nie ma, a wygrywają lepsi aktorzy...
3-mam kciuki...

Posted

[quote name='CHI']Dorobella - komornik też człowiek - idzie się dogadać (wiem bo ćwiczyłam...)

Czy w prośbie o rozłożenie na raty (lub ew. odejście od windykacji) pisałaś to co wytłuściłam? I czy podkreśliłaś rolę psa (nawet najbardziej zwariowanego) w terapii Twojego Dziecka?
Sąd to jest teatr... Sprawiedliwości tam nie ma, a wygrywają lepsi aktorzy...
3-mam kciuki...[/QUOTE]

Dziecko mam na antybiotyku i nie dotarłam do sądu. Grzywnę muszę zapłacić, sąd mnie nie zwolni...może gdybym była bezrobotnym menelem ;) Pies pojawił się w domu, żeby syn chciał wychodzić na dwór i przestał się bać.... potem trzeba było udzielić pomocy Rexowi....kobieta zrobiła wymach reklamówką, żeby pies się wystraszył, odsunął i jej nie użarł..... i użarł ją.... a moje dziecko przestało samo wychodzić przed blok i trochę trwało, żeby go z tego wyciągnąć. Mam nadzieję, ze chociaż los je odpłaci pięknym za nadobne skoro na sprawiedliwość prawną liczyć nie można.

Posted

Dorobella - opisz to wszystko tak jak tu piszesz i daj komuś (jak nie możesz sama) niech zaniesie na sekretariat sądu za potwierdzeniem odbioru... Co Ci szkodzi?
I podkreśl starty jakie dla psychicznego zdrowia Dziecka poniosłaś przez babę..
Zastanawiam się (może ktoś bardziej obeznany z prawem by pomógł) czy nie warto by złożyć pozew przeciw babie - aby odwrócić sprawę... że szkodzi Dziecku, że chce wyłudzić...

Wiesz jak zapłacisz - to pieniądze pójdą w p...
Ja bym na Twoim miejscu walczyła aby nie płacić... jeśli już to na raty, jak najmniejsze, bo potrzebujesz na leki dla Dziecka (itp itd) jak zapłacisz "bez bólu" to baba będzie Cię doić... Jak udowodnisz, że nie ma z czego Cię doić to może odpuści (albo sąd ją trochę wyprostuje)...

Posted

W poniedziałek będę w sądzie i złoże stosowne dokumenty. Ja w styczniu zostanę tylko z rodzinnym ... będę przez miesiąc bez kasy....której i tak za wiele nie ma...I dowiem się w cywilnym czy to, że zataiła, iż mają samochody będzie miało dla niej jakieś konsekwencje. I od razu się dowiem czy coś się ruszyło.

Posted

[quote name='dorobella']Na wniosek sądu następuje egzekucja prowadzona przez komornika, jak nie zareaguję na wezwanie to będą ściągać - nie ma dla nich znaczenia, że nie pracuję, ja nie jestem bezrobotna bo mam świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko.[/QUOTE]

dorobelko.. ale te świadczenia są nie do ruszenia!! To sa pieniądze dziecka a nie Twój dochów :roll:

Posted

[quote name='Asior']dorobelko.. ale te świadczenia są nie do ruszenia!! To sa pieniądze dziecka a nie Twój dochów :roll:[/QUOTE]

Asior, komornik nie musi ruszac pieniedzy i najprawdopodobniej tego nie zrobi. Na jego wniosek bank blokuje konto. Nie całkowicie, ale tak zeby zabezpieczyc odpowiednia kwote (naleznosc + koszty egzekucji).
Czyli jezeli na koncie bedzie 200 zł to zablokuje całośc. Jezeli bedzie 500 zł to zablokuje np. do 250. Odblokowanie nastepuje po wydaniu w banku polecenia przelewu na konto komornika albo na wniosek komornika (jezeli zapłaci sie bezposrednio jemu)

Posted

Komornika interesuje kasa na koncie, że jest ... Do 200 trzeba doliczyć np. 50 kosztów komorniczych (nie wiem ile dokładnie). Jakbym była menelem nie zapłaciłabym, bo komornik by uznał, że egzekucja jest bezskuteczna. Dlatego w piśmie muszę zaznaczyć, żeby mi rozłożyli na największą liczbę rat.

Posted

Szanowni Dogomaniacy,śledzę ten temat ze względów socjologiczno-psychologicznych, u każdego może zdarzyć się taka sprawa.Dalsze pisanie i dawanie rad nie ma sensu.Czasu mało, a płacić trzeba.
Zróbmy drobny prezent dla Dorobelli,nich się nie stresuje.
Rex się dzielnie zachował, ale trzeba zaplacić,Dorobella źle załatwiła, ale trudno.

Posted

[quote name='Grey']Szanowni Dogomaniacy,śledzę ten temat ze względów socjologiczno-psychologicznych, u każdego może zdarzyć się taka sprawa.Dalsze pisanie i dawanie rad nie ma sensu.Czasu mało, a płacić trzeba.
Zróbmy drobny prezent dla Dorobelli,nich się nie stresuje.
Rex się dzielnie zachował, ale trzeba zaplacić,Dorobella źle załatwiła, ale trudno.[/QUOTE]

Drogi Gray'u sądzę, że zachowałam się po ludzku w stosunku do tej kobiety. Nie szantażowałam ją- tak jak ona mnie. Nie opowiadałam bzdur na jej temat -tak jak ona o mnie. Nie zatajałam prawdy- a ona tak robi.
Pismo o rozłożenie na raty grzywny złożę w poniedziałek. Zapewne mi rozłożą- bo jak nie - odwołam się- mam takie prawo.
W poniedziałek zapewne dowiem się również czy jest wyznaczony termin rozprawy cywilnej. Absolutnie nie liczę na sprawiedliwość w sądzie, mogę przecież trafić na niedouczonego sędziego (jak było w przypadku policjantów nie potrafiących w rzetelny sposób interpretować prawa- teraz już wiem skąd się biorą pomysły na kawały w stylu "ilu policjantów potrzeba do wykręcenia żarówki").
Dowiem się także czy spotkają ją jakieś konsekwencje za zatajanie stanu faktycznego i wprowadzanie sądu w błąd. Jeżeli nie - zastanowię się co z tym faktem zrobić. Grzywnę zapłacę na raty.
Nie wiadomo też czy sprawa cywilna będzie ostatnia- bo jeśli wyrok będzie nie po mojej myśli - oczywiście się odwołam.

A na marginesie dodam tylko, że gdyby w wątku na miau jakaś mądra osoba udzieliła mi rady w kwestii art. 78 kW - sprawa miała by inny przebieg. Tam, gdyby mogli zlinczowaliby mnie.... tu na dogo zresztą niektórzy też. Mam nadzieję, że opierając się na przepisach wygram i trafię na sędziego, który zna przepisy.Chroń mnie Panie przed nieukami.

Posted

Byłam w sądzie i na razie czekać, może po ok. 10 stycznia będzie wiadomo więcej w tej sprawie. Wpis uiściła, natomiast sąd wezwał ją do uzupełnieni9a braków formalnych. Ja złożę wniosek o wyjaśnienie czy zostaną w stosunku do niej wyciągnięte konsekwencje za próbę wyłudzenia pieniędzy od Skarbu Państwa - zatajając we wniosku o zwolnienie z kosztów istotne fakty.
Złożyłam prośbę o rozłożenie grzywny na raty.

Posted

Napiszę też pismo do komendanta policji o to jakie wytyczne mają policjanci przy interpretacji art. 78 KW i dlaczego negują komentarz prof. dr hab. Tadeusz Bojarskiego - kserokopię tego artykułu z komentarzem prof. dr hab. Tadeusza Bojarskiego pokazałam policjantowi ....

Posted

[B]dorobella [/B]niektóre przepisy komentowane są przez prawników w różny sposób - jeżeli przepis jest kontrowersyjny budzi również kontrowersje wśród osób komentujących - sama spotkałam się z kilkoma przypadkami gdzie przepis komentowany był w różny sposób przez kilku prawników :) podeprzyj się jeszcze innymi komentarzem do tego artykułu.

Posted

[quote name='ssylwia'][B]dorobella [/B]niektóre przepisy komentowane są przez prawników w różny sposób - jeżeli przepis jest kontrowersyjny budzi również kontrowersje wśród osób komentujących - sama spotkałam się z kilkoma przypadkami gdzie przepis komentowany był w różny sposób przez kilku prawników :) podeprzyj się jeszcze innymi komentarzem do tego artykułu.[/QUOTE]

U mnie w czytelni tylko Bojarski jest, ale przejrzę wątek bo a.piurek podawał jeszcze na pewno dwóch autorów.

Ale zadam pytanie sądowi czy będzie wyciągał konsekwencje w stosunku do tej kobiety- próba wyłudzenia pieniędzy od skarbu państwa. W końcu każdy obywatel jest zobowiązany zawiadamiać o popełnieniu przestępstwa. Za próbę czy usiłowanie zabójstwa też każą.

• 2 weeks later...
Posted

Historia o całej sprawie, ale niestety znacznie zmieniona :angryy: ukazała się w grudniowym numerze "Mojego psa". Nie ma tam istotnej informacji, że każdy pies- nawet zaszczepiony, który ugryzie - musi zostać poddany obserwacji przez lekarza weterynarii. A dużo ludzi o tym nie wie.
Nie ma też wzmianki, że ta kobieta wykonała zamach nad głową psa na krótkiej smyczy, co jest istotne. Nie ma opcji, że dostała 102 zł, ze mnie szantażowała najpierw policją, a potem fakturami, kasa z góry-potem faktury, że po kłamstwach jakie zaserwowała w sanepidzie- prosiłam o przyniesienie potwierdzenia, że w/w leki są konieczne w procesie leczenia i odmówiła....

Nie ma tam opcji, że umowa ugody powinna być zawarta w obecności prawnika. Nie wspominając o okłamywaniu sądu w żywe oczy o jej trudnej sytuacji materialnej, ludzie w trudnej sytuacji nie utrzymują dwóch samochodów i nie wymieniają mebli w mieszkaniu.

Dodam, że gdybym ja- w taki sposób notowała materiał z wykładów na studiach, a potem miała podejść do egzaminu- to byłaby lipa i ndst. Na szczęście na dyplomie ukończenia studiów mam bdb.

Całe szczęście, że u nas jest powaga rzeczy osądzonej i nie orzeka się dwa razy w tej samej sprawie. Bo tak i za 5 lat przyszłaby z kolejnymi rachunkami.