Jump to content
Dogomania

Wyeksploatowana suka basseta z ropomaciczem JUŻ W NOWYM DOMKU :))

Recommended Posts

• Replies 541
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja domek jeszcze sprawdze i wtedy napisze bo sama nie wiem za dużo a po co mam pisać i robić nadzieję jak dom okaże się być nie za bardzo:shake:
Jutro się spotkam z tą panią i o wszystko podpytam.

Posted

Justyna, w jakim stanie są inne psy i inne zwierzęta tych... ludzi? :angryy:
Bo basetka to obraz nędzy i rozpaczy, ona jest skrajnie zaniedbana!!!

Jeszcze kilka dni i w ogóle by jej nie było. Ma ropomacicze!

Na szczęście ujście jest otwarte, wszystko schodzi i dzięki temu możemy najpierw trochę sukę wzmocnić. Termin sterylki na wtorek na godz.13, chyba żeby jej stan się pogarszał - wtedy mam po prostu przyjechać i od razu ciachną, ale będzie duże ryzyko, bo jest słaba i wyniszczona.

No k* szlak mnie trafia. Jak można tak psa zaniedbać?!

Wizyta u weterynarza trwała ponad godzinę. To mój najnowszy rekord, więcej czasu zajęło tylko obsłużenie całego samochodu pitbulli, z czego dwa miały parwo. No ale do rzeczy...

Lekarz zajrzał w zęby. Załamka. Zajrzał w uszy. Załamka. Jak pchły wielkości autobusów zaczęły skakać po gabinecie, to nie musiałam drugi raz prosić, żeby pierwszym krokiem, przed uszami, zębami, pobieraniem krwi i USG, było odpchlenie. Brrr, mam wrażenie, że one teraz skaczą po mnie :shake: Jedno wielkie zapalne ognisko jest pod szyją i na klatce piersiowej, drugie u nasady ogona. Została odpchlona frontline w spraju i dostała jeszcze obrożę - adventic, albo fripex, nie pamiętam.

Najpierw została pobrana krew na morfologię i biochemię. Suńka zachowywała się super spokojnie i grzecznie. Już w poczekalni zauważyłam, że ma sluzowato-ropny wyciek z pochwy, dlatego wyniki morfologii tylko potwierdziły przypuszczenia o ropomaciczu. Lekarz zrobił dodatkowo USG.

Następnie dokładnie przejrzał zęby. Dziąsła są krwistoczerwone, miejscami zasiniałe. Gniją. Część zębów kwalifikuje się do usunięcia, reszta do gruntownego oczyszczenia z kamienia. Zabieg zostanie wykonany przy okazji sterylizacji. Smród z pyska zabójczy.

Smród z uszu nie mniejszy. Czyszczenie (płyn rozmiękczający, masowanie, usuwanie brudu tamponami waty) trwało prawie 20 minut, a i tak było to ledwie pobieżne oczyszczenie, żeby już basecicy nie dręczyć. Dokładne czyszczenie - gdy będzie się wybudzać z narkozy po sterylce, w celu redukowania stresu. Przed czyszczeniem pobrana została próbka do badań laboratoryjnych. Uszy bardzo jej ciążą, ma problem z wytrząśnięciem ich. A jak już w końcu wytrząsnęła, to zalegające je czarne czopy wielkości pięciozłotówek rozbryzgły się po ścianach, stole, podłodze gabinetu, na moim ubraniu i fartuchu doktora. Nie jestem jakaś szczególnie dalikutaśna, ale zebrało mi się na wymioty.

Potem dostała zastrzyk z antybiotyku. Skowytnęła i spojrzała na lekarza z takim wyrzutem, jakby chciała powiedzieć "czemu mi to zrobiłeś?!". Zero agresji - zarówno przy zastrzyku, jak i podczas wszystkich wcześniejszych zabiegów. Trochę próbowała uciekać, ale to był mały bunt, trochę panikowała, ale generalnie zachowała spokój i przede wszystkim - mimo ogromnego stresu, bólu, dyskomfortu - ani razu nie okazała agresji!

Na koniec doktor zabrał się za obcinanie jej masakrycznie przerośniętych, częściowo połamanych, deformujących stopy i utrudniających poruszanie się pazurów. I tu basecica powiedziała STOP. Była histeria, skowyty, wyrywanie się. Lekarz zrobił z grubsza tylko te najgorsze pazury, resztę zostawił, żeby jej nie męczyć.

C.D.N

Posted

No widzisz Graven ..to sa wlaśnie bassety:shake:
Jak je sie zapusci,to niestety "idą na całość".Najbardziej wrazliwe miejsca to wlasnie-skora, uszy, zeby, oczy:-(

Przy obcinaniu pazurow ,reakcja typowa,wszystkie moje bassety wydzieraja sie wnieboglosy ,jakbym je obdzierala ze skory!!!

Biedna,biedna malutka sunia:-(:-(:-(

Posted

Greven napisał(a):
Justyna, w jakim stanie są inne psy i inne zwierzęta tych... ludzi? :angryy:

Nie mam pojęcia. Nie wiem nawet w jakiej miejscowości mieszkała... :shake:

Posted

Magdola - dostałam maila, dziś zrobię bazarek, wyślę potem jeszcze PW żeby dogadać szczegóły. Frogg - jeśli chcesz, to równiez pomogę w wystawieniu bazarku.