Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 205
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem w kontakcie z moją znajomą z Witkowa. Co dziwne, ona także jej nie kojarzy. Zauważyła jednak, że mają kilku wspólnych znajomych. Obiecała, że w sobotę, będąc w Witkowie, spróbuje się czegoś dowiedzieć o tej dziewczynie. Sprawa póki co podejrzana. Ilu mieszkańców ma Witkowo? Czy to miasteczko, wieś czy większe miasto? Może ów Marta Chmielewska jest równie wyimaginowana jak historie tutaj zamieszczone?

Posted

bazylowa nie znam się na prawie ale czy to co ja wpłacie nie jest moja darowizną? A jeżeli ktoś kradnie zdjęcia czy nie przekazuje pieniędzy na cel na jaki zbiera to niestety choć wpłacasz datek i tak przestępstwo jest przestępstwem.

Poza tym nie można ze strachu przed tym, że ktoś może ale nie musi przyczepić się do Ciebie bo zbierasz kasę na psy w schronisku pozostawiać takie osoby oszukujące i naciągające innych bezkarnie.

Posted

Piromanka napisał(a):
MARTA CHMIELEWSKA
RUCHOCINEK 13 B/4
62-230 WITKOWO

96 1020 4115 0000 9302 0110 0023

Adres jest, nie ma wątpliwości które to Witkowo.
Numer konta można porównać.

Ooo czyli jednak istnieje ;) Słuchajcie może warto założyć jakiś specjalny wątek w sprawie donosu na tą użytkowniczkę? Póki co z tego co widzę sprawa toczy się na kilku wątkach. Może warto założyć jeden, na którym można by było uporządkować informacje i posiadane dowody?

Posted

Piromanka napisał(a):
MARTA CHMIELEWSKA
RUCHOCINEK 13 B/4
62-230 WITKOWO

No to jesli Ruchocinek, to musi być TAMTA z NK ponieważ tamta ma w opisie ten Ruchocinek, no ile w tej miejscowości może być osób o takim imieniu i nazwisku, jedna?

Jeszcze raz nadmieniam, że środkowy numer 1020 4115, to jest kod oddziału PKO BP w Witkowie. Ta Marta z NK ma siostrę, może to drugie konto należy do niej, albo do matki.

Posted

sylrwia napisał(a):
bazylowa nie znam się na prawie ale czy to co ja wpłacie nie jest moja darowizną? A jeżeli ktoś kradnie zdjęcia czy nie przekazuje pieniędzy na cel na jaki zbiera to niestety choć wpłacasz datek i tak przestępstwo jest przestępstwem.

Poza tym nie można ze strachu przed tym, że ktoś może ale nie musi przyczepić się do Ciebie bo zbierasz kasę na psy w schronisku pozostawiać takie osoby oszukujące i naciągające innych bezkarnie.

Nie chodzi o to, że Ty wpłacasz, tylko o to że, ktoś zbiera, a nie możne bo nie ma na to pozwolenia.
I nigdzie nie napisałam, że trzeba siedzieć cicho. Zwracam tylko uwagę, że jest druga strona medalu i ewentualne Wasze działania mogą przynieść niespodziewany rezultat.

Posted

oszustwo za pomoca wprowadzenia w blad

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

1. Zawiadomienie Policji
2. Postepowanie przygotowawcze
3. Skierowanie sprawy do Sadu Rodzinnego
4. Wszczecie postepowania sadowego
5. Wymierzenie kary nieletniemu, imo kurator

Artykuł 278 Kodeksu karnego (kk)
§ 1. „Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.”
§ 2. „Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.”
§ 3. „W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.”
§ 4. „Jeżeli kradzież popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.”
§ 5. „Przepisy § 1, 3 i 4 stosuje się odpowiednio do kradzieży energii lub karty uprawniającej do podjęcia pieniędzy z automatu bankowego.”

W końcu zbierała na wyimaginowane psy, nie pokrywała kosztów leczenia. Zagarniała cudze mienie dla siebie, bądź osób trzecich.

Posted

bazylowa ja bym nie była taka pewna czy trzeba pozwolenie na zbieranie darowizn w postaci pieniędzy czy karmy, kocy i innych schroniskowych zapotrzebowań przez net. Na bank trzeba pozwolenie z miasta jeżeli zbierasz na ulicy, a bardziej nie z miasta a z Zarządu Dróg - pozwolenie na zajęcie chodnika - tak mieliśmy u nas robiąc akcje w na jesieni.

dorobella czyli kto wpłacił kasę jest poszkodowanym i tylko chyba on może złożyć zawiadomienie na policji?

Posted

GameBoy napisał(a):
wlasnie to :cool1: matko co za masakra :oops: 100 zł w błoto:shake:

ciekawe ile psów-tych prawdziwych w potrzebie straciło na tym oszustwie szansę na życie/zdrowie/dom...

Posted

agaga21 napisał(a):
ciekawe ile psów-tych prawdziwych w potrzebie straciło na tym oszustwie szansę na życie/zdrowie/dom...

gadżety kupowałam dla koleżanki ale kasę ja przelewałam
wszystko dostałam raz-dwa i przestalam sie interesowac bazarkiem :roll:

Posted

sylrwia napisał(a):

Kiedyś na teamie był poruszany ten problem. Dziewczyny chciały robić bazarki i zbiórki kasy. Wtedy Tulowa Magda (przypominam - prawniczka) wyjaśniła że takie akcje są nielegalne.

Ludzie opanujcie się!! Na profilu tej dziewczyny na nk już pojawiły sie Wasze komentarze! Co będzie jeśli okaże się, że to nie ona?

Posted

bazylowa napisał(a):

Ludzie opanujcie się!! Na profilu tej dziewczyny na nk już pojawiły sie Wasze komentarze! Co będzie jeśli okaże się, że to nie ona?

błąd........

Posted

Tulowa różne rzeczy pisała nie zawsze realne ;) my jak pisze wcześniej na jesieni jedynie pozwolenie na zajęcie chodnika potrzebowaliśmy nic więcej.

Napisałam jeszcze raz do modów o zablokowanie konta Blue bo dalej włazi i sprząta w wątkach.:cool1:

Posted

już chyba wszystko posprzątała bo u xxtruskawaxx też posprzątane
zapytajcie sie o możliwość przywrócenia postów bez mozliwości edytowania , wiem że tak można

Posted

sylrwia napisał(a):
Tulowa różne rzeczy pisała nie zawsze realne ;)

Jakoś nie przypominam sobie opowieści sf w wykonaniu Tulowej.
Ale zapomniałam z kim zaczynam dyskusję. Jakoś mi z głowy wyleciało, żeś wszystkowiedząca :cool1:

Posted

Piromanka napisał(a):
MARTA CHMIELEWSKA
RUCHOCINEK 13 B/4
62-230 WITKOWO

Ten adres na jaki ja wpłacałam (na dobermana Bruna) to było Gniezno, sprawdziłam w starym wyciągu mbanku i tam blue-lagoon podała Monikę Chmielewską. (Wcześniej nie zwróciłam uwagi, że to inne imię).

A gdzie to Witkowo? Czy to blisko Gniezna?

Posted

halbina napisał(a):
brałam udział w bazarku Blue Lagoon i właśnie czekam na przesyłkę.
ale mam inne dane konta i osobowe...

końcówka numeru konta: 3944
Monika Chmielewska

A, czyli to to samo.

Posted

Lilmo napisał(a):
Witkowo jest pod Gnieznem. Przypuszczam, że Marta i Monika to siotry, bądź kuzynka. W każdym razie wspólna "firma".

Noooo ślicznie, mamy "wspólnie i w porozumieniu" :cool1:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...