Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ick']Streszczę Wam krótko diagnozę mojego świetnego weta ( od 10 lat leczy mje
psiaki ), po wnikliwej analizie materiałow które mu dostarczyłam :

Molly dla niego to kalekie szczenię . Wygłada to na wadę genetyczną i dlatego prawdopodbnie w 75 % wewnętrzne organy dopasują się do reszty
i może to być nawet bezbolesne. Czy bóle wystąpią nie jest powiedziane.
( porównajmy to zmniejszonych stóp gejszy )
Obserwacja psiaka konieczna i trzeba odczekać.
Leczy obecnie kota , ktory funcjonuje całkiem normalnie na trzech łapach.
Najważniejsze to dobry i stały domek dla Molli aby nie nastapiła żadna
kontuzja i infekcja ( otracie nózek) itp)
Eutanzji można zawsze zrobić i po problemie....
Molly nic nie bóli, oddawanie moczu to napewno na tle emojonalnym , bo nigdy takiego dobrego domku jak teraz nie miała .
Kalekie psiaki mogą również szczęśliwie żyć z nami jeżeli zaakceptuje
się ich kalectwo :loveu:[/quote]

:loveu::multi: to jest wreszcie jakaś dająca szansę opinia :lol:

Posted

Każdy tego chciałby Fiziu...eh... :-( Póki co, bardzo się cieszę, że Naa stworzyła małej psi raj!!! Niech z niego korzysta kruszyna. :loveu:
Z beczki innej nieco. Wcześniej pojawił się post odnoszący się do, że tak to nazwę, sytuacji prawnej Molly. Jak to dokładnie wygląda? Kto ma głos decyzyjny w sprawie Molly?

Posted

Prawnie Molly jest cały czas pod prawną opieką schroniska As w Jamrozowiźnie - w razie adopcji to własnie ze schroniskiem adoptujący będzie podpisywał umowę adopcyjną.
Jest tak w przypadku wszystkich psiaków z tego schroniska, którym szukamy domów.
Oficjalnie wolontariuszką w schronisku są Truskawa, która bezpośrednio kontaktuje się z Kierownikiem i Zuzia. Natomiast my pomagamy.
Nigdy wcześniej nie było tak poważnej sytuacji, żeby decydować o życiu jakiegoś psiaka.
Decyzje o wyborze domów są na naszej głowie, bo oczywiście Kirownik schroniska daje u wolną rękę i nawet nie miałby czasu się tym zajmować.

Posted

[quote name='majqa'] Kto ma głos decyzyjny w sprawie Molly?[/quote]
W obecnej chwili - Kierownik.

Tak jak napisała Fizia, kierownik przyjmuje nasze (moje) decyzje o wysłaniu psa do konkretnego hoteliku/dt. Informuję go gdzie i z kim pies jedzie itd. Ma do mnie (do nas) zaufanie i przekonał się w ciągu ostatnich 3 lat, że nie wysyłam(y) psa byle gdzie itd.
Można powiedzieć, że w takich kwestiach mamy wolną rękę, w schronisku doskonale sobie zdają sprawę z tego jak wielka jest to pomoc dla nich i że psy są pod dobrą opieką u zaufanych ludzi.
Natomiast każdy pies który nie został formalnie adoptowany jest nadal "własnością" schroniska. Molly nie została adoptowana, jest na DT. Więc w razie konieczności decyzje podejmuje kierownik.

Naa (czy ktokolwiek inny) przykładowo gdyby sama chciała taką decyzje podjąć to była by usprawiedliwiona tylko w jednej sytuacji - w razie "wypadku", gdyby trzeba było o losie psa zadecydować natychmiast.

Na szczęście do tej pory żadne wypadki nie miały miejsca nigdy na naszych DT i oby się tak nie zdarzyło.

Posted

[quote name='truskawa144']W obecnej chwili - Kierownik.

Tak jak napisała Fizia, kierownik przyjmuje nasze (moje) decyzje o wysłaniu psa do konkretnego hoteliku/dt. Informuję go gdzie i z kim pies jedzie itd. Ma do mnie (do nas) zaufanie i przekonał się w ciągu ostatnich 3 lat, że nie wysyłam(y) psa byle gdzie itd.
Można powiedzieć, że w takich kwestiach mamy wolną rękę, w schronisku doskonale sobie zdają sprawę z tego jak wielka jest to pomoc dla nich i że psy są pod dobrą opieką u zaufanych ludzi.
Natomiast każdy pies który nie został formalnie adoptowany jest nadal "własnością" schroniska. Molly nie została adoptowana, jest na DT. Więc w razie konieczności decyzje podejmuje kierownik.

Naa (czy ktokolwiek inny) przykładowo gdyby sama chciała taką decyzje podjąć to była by usprawiedliwiona tylko w jednej sytuacji - w razie "wypadku", gdyby trzeba było o losie psa zadecydować natychmiast.

Na szczęście do tej pory żadne wypadki nie miały miejsca nigdy na naszych DT i oby się tak nie zdarzyło.[/quote]

Dlatego uważam, że sprawę Molly musicie omówić z kierownikiem osobno. Przedstawić mu całą sytuację, łącznie z tym zapytać czy wyraża zgodę żeby ewentualną decyzję o jej eutanazji podjęła osoba, u której pies obecnie przebywa (ze względu na możliwość pojawienia się nagłego cierpienia zwierzęcia i ogromnego bólu). Uważam, że w razie czegoś niedobrego trzeba się zabezpieczyć.

Posted

Jeśli takie bóle rzeczywiście wystąpią....
Ale chyba TO NAJLEPIEJ POSZUKAĆ TEMU KALEKIEMU STWORZONKU
DOBRY STAŁY DOMEK ! Kalectwo to nie wyrok śmierci !

Posted

[quote name='fizia']Oh tak bym chciała, żeby właśnie ta diagnoza się potwierdziła[/quote]
Ja też! Och, bardzo tego chcę!:loveu:
Przed chwilką wróciłam do domu i.. powroty to szaleństwo, Molly świruje, biega, próbuje skakać (muszę tu stopować), liże mnie, nawet po podeszwach butów. Przed chwilą wszamała 2 parówy drobiowe, leży na kolanach i czeka na spacerek, zaraz idziemy:loveu:
Uwielbiam w niej ten optymizm. Chciałabym choć 1/3..

Posted

[quote name='__Lara']Dlatego uważam, że sprawę Molly musicie omówić z kierownikiem osobno. Przedstawić mu całą sytuację, łącznie z tym zapytać czy wyraża zgodę żeby ewentualną decyzję o jej eutanazji podjęła osoba, u której pies obecnie przebywa (ze względu na możliwość pojawienia się nagłego cierpienia zwierzęcia i ogromnego bólu). Uważam, że w razie czegoś niedobrego trzeba się zabezpieczyć.[/quote]
Kierownik wie,to on pierwszy badał Molly. Natomiast jeśli chodzi o uśpienie w tej chwili to nawet bez pytania mogę stwierdzić,że ma takie samo zdania jak ja. Przecież gdyby kierownik postawił na Molly krzyżyk to uśpiłby ją już u nas a tego nie zrobił.
U nas bardzo niechętnie usypia się zwierzaki i kierownik musi mieć na prawdę ogromną pewność,że nie da się nic więcej zrobić i że zwierzak cierpi bez sensu, żeby podjąć taką decyzję.
Wiadomo też że gdyby nastąpiła nagła sytuacja i np. Naa musiałaby podjąć decyzje to nikt by do niej nie miał pretensji.
Natomiast w obecnej sytuacji nie ma podstaw do uśpienia Molly.

Posted

[quote name='truskawa144'](...) U nas bardzo niechętnie usypia się zwierzaki i kierownik musi mieć na prawdę ogromną pewność,że nie da się nic więcej zrobić i że zwierzak cierpi bez sensu, żeby podjąć taką decyzję.
(...) [/quote]
Imponująca postawa, czapka z głowy.

Posted

nie będę się wymądrzac, bo piszecie tu o wszystkich za i przeciw.Dopóki Molly ewidentnie i przewlekle nie cierpi, powinna żyć.Jeżeli sie cieszy, biega , skacze, to znaczy ,że jest jej dobrze.
Pytałam wcześniej na czyje konto wpłacać pieniądze na Molly?

Posted

[quote name='Poker']nie będę się wymądrzac, bo piszecie tu o wszystkich za i przeciw.Dopóki Molly ewidentnie i przewlekle nie cierpi, powinna żyć.Jeżeli sie cieszy, biega , skacze, to znaczy ,że jest jej dobrze.
Pytałam wcześniej na czyje konto wpłacać pieniądze na Molly?[/quote]

Ja odpisałam,ale może nie zauważyłaś, bo wątek się dość szybko rozrasta.
Konto jest cały czas to samo - podać Ci numer czy masz?

Posted

[quote name='fizia']Ja odpisałam,ale może nie zauważyłaś, bo wątek się dość szybko rozrasta.
Konto jest cały czas to samo - podać Ci numer czy masz?[/quote]
Pewnie,że nie zauważyłam :oops:, podaj mi proszę jeszcze raz :lol:

Posted

Musze jeszcze dodać,że przekazałam Wam opinię weterynarza,
nie po to aby zrobić jakąś bezpodstawną nadzieję,
ale ten weterynarz ( fizja ma nr. kontaktowy i adres ) uratował już parę pisiaków dzięki swojej trafnej i często odmiennej od innych wetów diagnozie...I dlatego te psiaki żyją do dnia dzisiejszego.
I dlatego też chciałam i dla Molly zasięgnąć u niego porady...

Posted

Moll jest boska :loveu: przypomniała mi się historia tego psa [url=http://www.youtube.com/watch?v=gOCD5nUVDQ4]YouTube - Unbelievable Pet Dog That Walks Just On Her 2 Legs[/url] urodził się bez przednich łap - wiem, że jego organy wewnętrzne nie są poskręcane, jak u Molly, ale z pewnością jama brzuszna i kości tylnych łap i kręgosłupa ma ukształtowane inaczej niż psy chodzące na 4 łapach. Jesteśmy z Molly całym sercem, żeby mogła żyć bez bólu jak najdłużej..