Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Bolsbokser']Skończyłam wreszcie szczeniaka na dłoni

[IMG]http://lh3.ggpht.com/_IHy5CS3gC-Q/S5pp4Ie84UI/AAAAAAAAB5Y/_VnRXYcy8XQ/rysunek%208_thumb.jpg[/IMG]

Mam jednak pewien dylemat, czy dodać tło. Myślałam o wycieniowaniu - największym w rogach i jaśniejącym ku szczeniakowi, tym bardziej że chciałam zrobić czarną ramkę z kartonu.
Co Wy na to ? Czy może tak zostawić,żeby nie przedobrzyć ?
Jednak wg mnie brakuje jeszcze jakiegoś drobnego wykończenia w tle[/QUOTE]

ja nie lubię zbyt dużego paprania, więc jak dla mnie obejdzie się bez tła ;)

Posted

Hmmm...tak właśnie myślałam
Tyle,że on mi nie bardzo na środku kartki wyszedł - nad głową do brzegu jest ok. 1,5 cm,a pod łapą ok. 4 cm
więc myślałam,żeby takie proste passepartout zrobić z czarnego kartonu,ale...wtedy będzie duży kontrast

Posted

[quote name='Bolsbokser']Hmmm...tak właśnie myślałam
Tyle,że on mi nie bardzo na środku kartki wyszedł - nad głową do brzegu jest ok. 1,5 cm,a pod łapą ok. 4 cm
więc myślałam,żeby takie proste passepartout zrobić z czarnego kartonu,ale...wtedy będzie duży kontrast[/QUOTE]

kartkę można obciąć ;) i podłożyć pod spód czarny papier, położyć równo i wsadzić w ramkę

Posted

o jej jakie tu ładne prace :) że ja tu wcześniej nie trafiłam :D
niestety nie mam takiej wprawy w rysowaniu :D rysowałam masę czasu mangę a od 3 lat wchodzę w rysowanie postaci, w tym od pół roku psiaczki ;)

[IMG]http://img694.imageshack.us/img694/5830/img6969h.jpg[/IMG]

może komuś przypadnie do gustu ;) ostrzegam że to mój hm... 5 psiak w życiu portretowy a nie bajkowy! :D

p.s. czemu rysunki się tak zniekształcają w aparacie :(

Posted

Bolsbokser, nie rób już nic z tłem, bo zatraci się efekt. ;) Jest ok!

Nikita, bardzo ładne cieniowanie ciemnej sierści, ale spaprana sierść biała. Biały włos też trzeba zaznaczać kreską jedna przy drugiej, tylko po prostu jaśniejszymi kreskami.

Posted

[quote name='Mada:)']Bolsbokser, nie rób już nic z tłem, bo zatraci się efekt. ;) Jest ok![/QUOTE]

I tak właśnie zrobiłam. Klamka zapadła, rysunek bez tła :D
Rysunek przekazany już fundacji SOS bokserom [URL="http://www.allegro.pl/item958300283_portret_szczenie_bokser_fundacja_sos_bokser_om.html"]do licytacji [/URL]

Posted

[quote name='FredziaFredzia']A to mój najnowszy rysunek, nie dokończony jeszcze, jakoś nie miałam czasu ostatnimi dniami.

Wszystko z nim ok?:razz:
[IMG]http://img48.imageshack.us/img48/8436/zdjecie813.jpg[/IMG][/QUOTE]

Mi się podoba,ale bym oko zrobiła bardziej wyraźne i nos przyciemniła ;)

Posted

ja oko i nosek robię B6, polecam Ci Bolsbokser :) Głębia wychodzi jak na zawołanie

dziękuję za poradę :) boję się cieniować białe kreską bo zawsze za ciemne wychodzi :D albo pyszczek robi wrażenie jakby pies miał wąsa :/ bo to takie króciutkie futerko jest tam

Apropos - rysuję na papierze od drukarki i mam pytanie, czy na innym rodzaju papieru rysuje się jakoś lepiej?

Posted

Fredzia, z tego co wiem psy nie mają uszu w kratkę :evil_lol: a tak na poważnie- w tej skórze uszu też są cienie, i też trzeba je zaobserwować i pokazać, a nie walić czarnej(szarej) plamy ;)
bardzo mi się podoba pysk tak do oka :cool3:

Posted

[quote name='Nikita89']
Apropos - rysuję na papierze od drukarki i mam pytanie, czy na innym rodzaju papieru rysuje się jakoś lepiej?[/QUOTE]

Zdecydowanie tak;) Kup sobie na początek zwykły szkicownik 120g/m2. Fakt, można na wszystkim rysować, ale po to są konkretne rodzaje papierów, żeby z nich korzystać:)

[quote name='Bolsbokser']Skończyłam wreszcie szczeniaka na dłoni

[url]http://lh3.ggpht.com/_IHy5CS3gC-Q/S5pp4Ie84UI/AAAAAAAAB5Y/_VnRXYcy8XQ/rysunek%208_thumb.jpg[/url]

Mam jednak pewien dylemat, czy dodać tło. Myślałam o wycieniowaniu - największym w rogach i jaśniejącym ku szczeniakowi, tym bardziej że chciałam zrobić czarną ramkę z kartonu.
Co Wy na to ? Czy może tak zostawić,żeby nie przedobrzyć ?
Jednak wg mnie brakuje jeszcze jakiegoś drobnego wykończenia w tle[/QUOTE]

Bardzo mi się podoba:) Widać, że masz dobre podstawy. Co do tła, mi też coś brakuje, zbyt pusto jest wokół szczeniaczka. Może przedłuż rękę i brzeg wycieniuj do zgubienia, bo teraz sprawia wrażenie obciętej. A tło przyciemnij od lewej góry do prawego dołu, tak żeby łapki i ręka wyszła do przodu. Czy te łapki maja na zdjęciu kontury, czy kończą się białym? Bo jeżeli kontur jest tylko na rysunku, to jest to argument za dodaniem ciemniejszego tła;)

Posted

[quote name='LeCoyotte']Zdecydowanie tak;) Kup sobie na początek zwykły szkicownik 120g/m2. Fakt, można na wszystkim rysować, ale po to są konkretne rodzaje papierów, żeby z nich korzystać:)[/QUOTE]

Właśnie na taim papierze szkicuję.

[quote name='LeCoyotte']Bardzo mi się podoba:) Widać, że masz dobre podstawy. Co do tła, mi też coś brakuje, zbyt pusto jest wokół szczeniaczka. Może przedłuż rękę i brzeg wycieniuj do zgubienia, bo teraz sprawia wrażenie obciętej. A tło przyciemnij od lewej góry do prawego dołu, tak żeby łapki i ręka wyszła do przodu. Czy te łapki maja na zdjęciu kontury, czy kończą się białym? Bo jeżeli kontur jest tylko na rysunku, to jest to argument za dodaniem ciemniejszego tła;)[/QUOTE]

Łapki mają kontur. Jeśli chodzi o tło, to coś w tym guście chodziło mi po głowie. Ale został bez tła, klamka zapadła,bo rysunek został już przekazany dla Fundacji SOS bokserom na aukcję.
Następnym razem pokombinuję z tłem. Jeśli chodzi o kwestię ręki, to .. no cóż ... mała głębia na zdjęciu i szzcerze taka troszeczkę moja wizja. Ale dzięki za serdeczne wskazówki. Następnym razem postaram się z nich skorzystać.

Posted

[quote name='LeCoyotte']Zdecydowanie tak;) Kup sobie na początek zwykły szkicownik 120g/m2. Fakt, można na wszystkim rysować, ale po to są konkretne rodzaje papierów, żeby z nich korzystać:)[/QUOTE]

[quote name='LeCoyotte']Bardzo mi się podoba:) Widać, że masz dobre podstawy. Co do tła, mi też coś brakuje, zbyt pusto jest wokół szczeniaczka. Może przedłuż rękę i brzeg wycieniuj do zgubienia, bo teraz sprawia wrażenie obciętej. A tło przyciemnij od lewej góry do prawego dołu, tak żeby łapki i ręka wyszła do przodu. Czy te łapki maja na zdjęciu kontury, czy kończą się białym? Bo jeżeli kontur jest tylko na rysunku, to jest to argument za dodaniem ciemniejszego tła;)[/QUOTE]

Łapki mają kontur. Jeśli chodzi o tło, to coś w tym guście chodziło mi po głowie. Ale został bez tła, klamka zapadła,bo rysunek został już przekazany dla Fundacji SOS bokserom na aukcję.
Następnym razem pokombinuję z tłem. Jeśli chodzi o kwestię ręki, to .. no cóż ... mała głębia na zdjęciu i szzcerze taka troszeczkę moja wizja. Ale dzięki za serdeczne wskazówki. Następnym razem postaram się z nich skorzystać.

Posted