Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

ćwiczenia bardzo dobre. Gdy byłam przez pewien okres czasu wykluczona z treningów, mimo to jeździłam obserwować pracę moich podopiecznych z psami. Przy treningach OBI i obrony za bardzo sobie nie można porysować bo jednak oba obiekty są w ciągłym ruchu, jednak fajnie można było sobie wyłapać obraz w czasie ćwiczeń na szybki zarys, a przy reszcie działała wyobraźnia.

To prawda że wiele osób nie bedzie potrafiło narysować psa z własnej wyobraźni, miałam taką znajomą - zabawne było nawet to ,że psa ze zdjecia potrafiła narysowac, ale nie dała sobie rady przy zrobieniu zarysu psa który spał koło niej ;)

dzięki, przy pastelowym, przyznam że mi sie przy tych łapach pokręciło nieźle... spróbuję coś jeszczę poprawić, bo ciągle mi cosik tam nie gra, zobaczymy
no i ta trawa mi wiecznie nie wychodzi :evil_lol:

edit. i jeszcze kontur białej kredki... :roll: gdzieniegdzie wyłazi... do wybaczenia, pierwszy raz w końcu :diabloti:

Edited by Kamila_
Posted

[quote name='Kamila_']ćwiczenia bardzo dobre. Gdy byłam przez pewien okres czasu wykluczona z treningów, mimo to jeździłam obserwować pracę moich podopiecznych z psami. Przy treningach OBI i obrony za bardzo sobie nie można porysować bo jednak oba obiekty są w ciągłym ruchu, jednak fajnie można było sobie wyłapać obraz w czasie ćwiczeń na szybki zarys, a przy reszcie działała wyobraźnia.

To prawda że wiele osób nie bedzie potrafiło narysować psa z własnej wyobraźni, miałam taką znajomą - zabawne było nawet to ,że psa ze zdjecia potrafiła narysowac, ale nie dała sobie rady przy zrobieniu zarysu psa który spał koło niej ;)

dzięki, przy pastelowym, przyznam że mi sie przy tych łapach pokręciło nieźle... spróbuję coś jeszczę poprawić, bo ciągle mi cosik tam nie gra, zobaczymy
no i ta trawa mi wiecznie nie wychodzi :evil_lol:

edit. i jeszcze kontur białej kredki... :roll: gdzieniegdzie wyłazi... do wybaczenia, pierwszy raz w końcu :diabloti:

Rysowanie obiektów w ruchu jest super... tylko, ze to juz o level wyżej, niż narysowanie szmatki :D
Ale właśnie dzięki ruszającym się obiektom wyłapuje się najwięcej... i co najwazniejsze wyłapuje się dynamikę :) Fajne efekty daje np. narysowanie człowieka w ruchu... z kilkunastoma kończynami :D Czyli narysowanie kilku etapów ruchu na jednym rysunku... :)

Edit: I to nie muszą być super realistyczne rysunki :) Wystarczy takie coś:

Rysunek nie jest mój, źródło: http://artheat.net/mixtape/labels/drawing.html

I dla mnie coś takiego to jest mistrzostwo :) O WIELE większe, niż najbardziej nawet wymuskany, fotorealistyczny rysunek ze zdjęcia :)

Posted (edited)

Dobka z ośmioma łapami rysowałam, ale człowieka z kilkunastoma jeszcze nie.. no dałaś mi teraz do myślenia :roflt:już wiem co mnie w sobotę czeka

no bo to jest twórczośc własna i to się ceni, wyobraźnia i sam pomysł jest wyznacznikiem talentu..

również jeśli idzie o kopiowanie to wyzwaniem jest narysowanie (w tym przypadku) psa ale z kilku zdjęć.. i to nie że pysk z jednego, łapy z drugiego.. lecz na podstawie kilku, kilkunastu fotografii stworzenie portretu zwierzaka nie wzorując się na czymś konkretnym

Edited by Kamila_
Posted

Cudowności tutaj wstawiacie :) Bolsbokser, Kamila, makot'a... ukłony z mej strony :)
Cosik ode mnie (Zdjęcia z telefonu, jakość zwalona)
" class="ipsImage" alt="">

A to jeszcze się robi
" class="ipsImage" alt="">

Posted

makot'a - dzięki:)) właśnie o to mi chodziło, o rysowanie z głowy, z żywego obiektu - ja tego nie potrafię i zaobserwowałam u siebie już jakiś czas temu, że im więcej rysuję ze zdjęć tym gorzej potem wymyślić mi szczegóły - odmóżdżam się.
Popróbuję rysować tak jak mówisz - minuta, dwie, to będzie coś fajnego^^

Posted (edited)

Kamila ten biegnący onek jest świetny:loveu:

W ogóle wszyscy tu piękne rzeczy wrzucacie:loveu:

A mi się ostatnio nie chce rysować, dłubanie mi się znudziło, rysunków szybkich z natury rysować nie potrafię, tzn nigdy nie wiem co jest w nich złe a co dobre:roll:
Ostatnio tylko takiego dokończyłam, baardzo dawno zaczętego, ramka jest 100% prosta, zdjęcie je zniekształca :P chyba jeszcze go nie wrzucałam?

i szkicusie z głowy, jak mówiłam totalnie nie wiem ile to warte:roll:

http://oi43.tinypic.com/9pxr1d.jpg

http://oi42.tinypic.com/11abgvq.jpg

http://oi42.tinypic.com/etv3n4.jpg

http://oi41.tinypic.com/33ncbib.jpg

Edited by Aga3006
Posted

Aga, jakim cudem dłubanina Ci się znudziła? :razz: lubię twoje dłubanie :eviltong:
te z głowy przypominają mi kolorowe książki z dzieciństwa, tylko tamte ilustracje jakieś takie były...

Delvardian - jestem ciekawa jak Ci idzie :mad:

a u mnie kłaczek, co prawda był jeszcze nie skończony (od pyska w dół) ale cała machineria sie zbuntowała i nie mam jak wrzucić końcowego ...

Posted

Jakoś tak nie wiem... sama przestałam już je lubić :shake:

A kłaczek świetny, nie widać żeby był niedokończony, właśnie fajnie wygląda ten jasny dół:razz:

Posted

Wtrącę się na chwilkę, czy ktoś z Was wykonuje prace na zamówienie? Konkretnie portrety psów. Może bierzecie udział np. w bazarkach z których dochód idzie na psy w potrzebie? Proszę o info na PW.

Posted

Matko *o* Cudne te wasze prace...Na prawdę świetne. Szkoda, że ja tak rysować nie umiem :c Może też coś wrzucę?
Jeśli wolno, to wrzucę smoka, likaony i jakiegoś psa. ;P
Piesek

Smoczek

Likaony

Wiem, wiem. Nie są tak piękne jak wasze. Chciałam spytać. Jakich ołówków używacie do robienia sierści? ._.

Posted

Ala1280, tutaj nie ma gorszych i lepszych, rysunek to coś kompletnie indywidualnego ;) Nauczysz się bez problemu, bo już całkiem fajnie Ci idzie. ;)
Jakie ołówki do sierści? Wszystkie :D Kilka Ci wystarczy, np. H, B, B3 i B5 i kreskujesz, ciemne miejsca miękkimi, jasne twardszymi w kierunku w jakim idzie sierść. Na początku bywa trudno, ale potem to wyczujesz. :)

Pierwszy rysunek w 2009, drugi w 2011, trzeci w 2013 i z pamięci ;) Inni chyba widzieli, ale wstawiam, żebyś zobaczyła, że nie ma co się zrażać, że nie potrafisz czegoś od razu. Mozart też musiał się nauczyć grać. :)
U mnie to też nadal nie jest idealne, ale jest lepiej niż było i pomału wyczuwam, co robić, by rysunek. wyglądał tak jak ja tego chcę.

Posted

Trzeci jest cudny *O* Wczoraj narysowałam szczeniaczka...Sierść jest lepsza niż zwykle, ale nadal muszę popracować. Dam zdjęcie jak dorwę aparat lub tablet. :P

Posted

hejka , dawno mnie tutaj nie było
mam kilka prac powstałych w ciagu 5 dni pobytu na plenerze nad morzem
pierwsza powstała skrzydlica - kredki pastele olejne

pierwszej nocy po wieczorze integracyjnym , nie mogac spać zaczęłam w stanie wskazujacym hi hi nowy obraz , potem na drugi dzień a właściwie drugiej nocy w podobnym stanie do 4 rano go kończyłam siedzac po turecku i malujac go na kocu na łózku wiec proszę o wyrozumiałosc hi hi

ten obraz popełniłam w ciągu pół godziny eksperymentując z ecolinami

trochę kolory nie wyszły tutaj bardziej zbliżone do oryginału

tutaj równiez ecliny - maki na łące gdyby ktoś nie rozpoznał

Posted

@Kamila_ - nie idzie:P Teraz robię A3 na przemian z A4, do tamtego wrócę jak będę miała wenę bardziej, bo chce je odpicować:D

@Delph - ja:) Ale przed połową sierpnia nie wiem czy cokolwiek zrobię;)

• 2 weeks later...