Biafra Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 [quote name='malawaszka'][URL]http://www.dogomania.pl/forum/f938/pomoc-dla-schroniska-141649/[/URL] czy konie jedzą chleb? :oops:[/quote] Konie bardzo lubią chleb, ale nie mogą go jeść za dużo. Jedynie jako przysmak, lub dodatek PO posiłku. Chleb jest kwaśny ze względu na dodatki i zakwasy które zawiera. W dużej ilości powoduje fermentację pozostałej paszy znajdującej się w żołądku zbóż, traw i siana. Koń ma najmniejszy żołądek ze wszystkich zwierząt gospodarskich i cały przewód pokarmowy na jednej krezce. Fermentacja i gazy w przewodzie pokarmowym =pęknięcie żoładka lub skręt jelit. Czyli śmierć. Trzeba bardzo uważać z chlebem. Dużo lepsze są białe bułki. Bez zakwaszaczy. Zwłaszcza w lecie z chlebem trzeba uważać gdy konie mają dostep do zielonki i pastwiska. Trawa momentalnie fermentuje w żołądku . Chleb musi być bezwzglednie suchy i przed suszeniem pocięty na kawałki. Najmniejsza niewidoczna pleśń spowoduje skręt jelit. Quote
malawaszka Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 Dzięki za wyjaśnienie - pytałam bo w linku jest propozycja z Olkuskiej piekarni, ale nie wiem czy jesteście zainteresowani Quote
Biafra Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 [quote name='malawaszka']Dzięki za wyjaśnienie - pytałam bo w linku jest propozycja z Olkuskiej piekarni, ale nie wiem czy jesteście zainteresowani[/quote] Ja dziękuję, nam pomaga już jedna piekarnia. Mamy chleb, bułki i masę różnych ciast :loveu: Kozy to już wybrzydzają :evil_lol: Dzisiaj lukrowane :mad: Miały być z posypką albo z makiem :diabloti: Psy tylko czekają na taki moment , zeby podejść kozę i zwinąć drożdżówkę :evil_lol: Nic tak nie smakuje jak kradzione ciasto :cool1: Quote
malawaszka Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 :evil_lol: no tak - w d... się poprzewracało :evil_lol: moje psy też są najszczęsliwsze jak uda im się zwędzić kawałek suchego chleba :evil_lol: Quote
Nanhoo Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 witam, Biafra potwierdz prosze ze moje przelewy na Siwa i Dakote i Freda do fundacji doszly (100 + 50 zl) bo nie sa uwzglednione w zadnym watku i nie wiem moze ja calkiem gdzie indziej wysylam? to by bylo dopiero :angryy: Quote
Asior Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 [quote name='Biafra'] Dzisiaj lukrowane :mad: Miały być z posypką albo z makiem :diabloti: [/QUOTE] no pięknie.. jeda lepiej niż ja :evil_lol: [quote name='Biafra']Psy tylko czekają na taki moment , zeby podejść kozę i zwinąć drożdżówkę :evil_lol:[/QUOTE] :crazyeye: boże w pierwszej chwili przeczytałam, zę psy czekają na okazję, zeby ZJEŚĆ KOZĘ :crazyeye::crazyeye::crazyeye: jesoo, ależ mam dzisiaj zwidy :roll: Quote
Asior Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 dziewczyny.. Biafra spadła na drugie miejsce... MUSIMY SIE SPRĘŻYC i zagłosować na nią... porozsyłajcie ten link po znajomych.... SZKODA, zeby nie udało się.... [url]http://www.dogomania.pl/forum/f402/krakvet-wybieramy-kandydata-na-lipiec-141696/#post12594314[/url] Quote
Biafra Posted July 11, 2009 Posted July 11, 2009 [quote name='Nanhoo']witam, Biafra potwierdz prosze ze moje przelewy na Siwa i Dakote i Freda do fundacji doszly (100 + 50 zl) bo nie sa uwzglednione w zadnym watku i nie wiem moze ja calkiem gdzie indziej wysylam? to by bylo dopiero :angryy:[/quote] Oczywiście , że doszły. Jeszcze raz bardzo dziekuję. Napisałam 8.07 dwie strony wcześniej , że bardzo dziekuję. Faktycznie, nie wynika z tego że otrzymałam przelew :oops: Odnośnie Bacy i Freda to dziewczyny będą pisać przy zestawieniu na ich wątku, które wpłaty już są. Twoja oczywiście jest. Quote
Diuna B. Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 Zagłosowałam na Biafrę w ankiecie Krakvetu;) Quote
Biafra Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 [quote name='Diuna B.']Zagłosowałam na Biafrę w ankiecie Krakvetu;)[/quote] Dziękuję :calus: Jeśli się uda, będzie duuuużo karmy dla wielkopsów :loveu: i małych kociastych :p Quote
Katie Blackss Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 Ja też na Ciebie zagłosowałam, Biafro. Mam nadzieje, że uda Ci sie wygrać;) Quote
kinga Posted July 12, 2009 Posted July 12, 2009 ja też :multi: ja też :multi: ...i karina1002 też :multi::multi::multi: Quote
samoglow Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 I ja tez! :multi::multi::multi: Trzym sie!!!:p Quote
sleepingbyday Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 a ja delikatnie sugeruje podnoszenie bazarku dla siwej i dakoty :cool3:. przyda sie ruch tam :cool1: Quote
Ewa i flatki Posted July 13, 2009 Posted July 13, 2009 Dziewczyny, głosować będzie można dopiero od 16tego !!! Pamiętajmy i przypominajmy :razz: Quote
__Lara Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Głosowanie, gdzie co i jak? ja napewno zagłosuję na Biafrę :loveu: Quote
KWL Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 Dogo wybiera wspólną kandydatkę do głosowania na Krakvecie - [URL="http://www.dogomania.pl/forum/f402/krakvet-wybieramy-kandydata-na-lipiec-141696/"]proszę o głosowanie na fundację Biafry - Zwierze nie jest rzeczą - prowadzącą hospicjum dla starych kaukazów.[/URL] Krakvet - wybieramy kandydata na lipiec! Trzeba wejść, odświerzyć i wybrać. Quote
Asior Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='__Lara']Głosowanie, gdzie co i jak? ja napewno zagłosuję na Biafrę :loveu:[/QUOTE] wysłałam Ci wczorajk pw w tej sprawie :cool3: Quote
__Lara Posted July 14, 2009 Posted July 14, 2009 [quote name='Asior']wysłałam Ci wczorajk pw w tej sprawie :cool3:[/quote] JUż zagłosowałam :lol: Quote
Selenga Posted July 15, 2009 Posted July 15, 2009 wznowione allegro cegiełkowe [url=http://www.allegro.pl/show_item.php?item=689204784]To zrobił im człowiek! Kaukazy - Siwa i Dakota. (689204784) - Aukcje internetowe Allegro[/url] Quote
Camara Posted July 15, 2009 Posted July 15, 2009 [quote name='Selenga']wznowione allegro cegiełkowe [URL="http://www.allegro.pl/show_item.php?item=689204784"]To zrobił im człowiek! Kaukazy - Siwa i Dakota. (689204784) - Aukcje internetowe Allegro[/URL][/quote] Selenga - dzięki :loveu: i majqa :calus:za piękny tekst! Quote
Recommended Posts