Jump to content
Dogomania

Staruszek Cygan,Mix Sznaucera i Pudla, bardzo źle znosi schron - Pojechał do domu.

Recommended Posts

• Replies 467
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cygan sprawia wrażenie jakby myślał o sobie, że jest jeszcze młodym psem. Na spacerze lubi sobie pobiegać - odbiega kawałek, czeka aż się do niego dojdzie i znów odbiega.

Wczorajszy spacer:

:mdrmed:

Związałam mu grzywkę gumką - oczy nie powinny już tak strasznie ropieć, gdy nie będą w nie wpadać włosy.

Posted

Jak odsłoniłam mu grzywkę, to się po prostu przeraziłam. Oczy oblepione były zeschniętymi, brudnymi grudkami, pod oczami miał masę świeżej, żółtej ropy :shake: Trochę je oczyściłam, w sobotę wezmę ze sobą rumianek albo świetlika i może uda mi się oczyścić je do końca. Myślę, że to wina tej grzywki i teraz, gdy ma ją związaną, oczy nie będą już tak ropieć.

Posted

Nie wiem czy to wina grzywki, może on ma jakiś stan zapalny oczków ?
Mój pies ma cały czas włosy na oczach (taka uroda), a nie ma żadnej ropy pod oczami, tyle co codzienna wydzielina z oczu.
Ja mu to przemywam wodą a czasami gorzką herbatą.

Posted

Mój pies i moja tymczasowiczka też na początku miały problemy z oczami, ale nie aż takie... Nigdy nie miałam kudłacza, więc nie wiem, jak to z tymi grzywkami do końca jest, ale słyszałam o tym, że mogą powodować takie problemy. W każdym razie związanie włosów na pewno mu nie zaszkodzi, przemycie oczu również (ja też stosowałam gorzką herbatę u swoich psów i rzeczywiście pomagała). Oczy go raczej nie bolą, nie widziałam, żeby je mrużył czy coś takiego, albo żeby za bardzo mu przeszkadzało, gdy je oczyszczałam.

Posted

Cygan był dzisiaj w lecznicy, zobaczymy, co powie wet. W każdym razie oczyściłyśmy mu te oczka. Miałyśmy go w ogóle przystrzyc, ale głupia maszynka nawaliła :angryy: Poobcinałyśmy mu tylko dredy z ogona i troszkę podcięłyśmy grzywkę.

Był też na spacerze w duecie Lady&gentelman, jako ten gentleman oczywiście :mdrmed: Z młodą sunią, przy której nagle ubyło mu kilka lat :razz:

Posted

Ja tam lubię zarośnięte kudłaczki :).
Ale jak będzie miał mniej futerka na sobie to wiadomo, że będzie mu wygodniej.

A chciałam jeszcze zapytać, czy Cygan mieszka sam w boksie czy ma jakieś miłe psie towarzystwo ?

Posted

Dogo07 napisał(a):

A chciałam jeszcze zapytać, czy Cygan mieszka sam w boksie czy ma jakieś miłe psie towarzystwo ?

Cygan mieszka w kontenerku w klatce, ale ma częste spacery. A teraz będzie miał jeszcze częstsze, bo szkoły już nie ma więc w schronisku będę jak tylko będę miała wolna chwilę i mu nie odpuszczę :razz:

Posted

Nie powiedziałabym, że mało - klatka jest spora i, tak jak napisałam, regularnie wychodzi na spacery. To jednak starszy pies i po dłuższym wyjściu kładzie się tylko i zasypia.

Posted

Pewnie trudno będzie Cygankowi znaleźć domek na starsze lata :shake:.
Zwłaszcza że teraz czas wakacji tuż, tuż i ludzie nie o psiakach myślą ale o wyjazdach i odpoczynku.

Posted

mariolka napisał(a):
okazało się, ze Cygan ma narośl na oku, którą trzeba usunąć.

To jest to, o czym mówiłyśmy wam w piątek, czy chodzi o coś innego?

A z Cygana się przytulak zrobił :loveu: i na spacerku mu się strasznie podobało, ciągle by tylko biegał - ale lata już nie te i pogoda mu niestety nie służyła...