*Monia* Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 To sranie to jeszcze długo takie będzie :shake:. Mańka tylko ze 2 razy miała same siuśki w pampersie. I Ciebie pomęczę, bo mam dzień dręczenia z racji wizyty mojej u lekarza. Jak u Was ze szczepieniami? Podjęłaś decyzję? Ja już prawie się zdecydowałam ale mam 3 dni na zmianę zdania. Na 'swoją' pediatrę nie mam co liczyć, idę do innej po tym szczepieniu. Quote
zerduszko Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Hehehe, akurat trafiłaś z tematem. Na razie mala nie jest szczepiona. A co dalej - waham się :shake: Na pewno chciałabym ja szczepić, ale mniejszym syfem. No i później zacząć. Dzis wpadło mi w ręce takie coś [url]http://liliija.blogspot.com/2014/03/alternatywny-kalendarz-szczepien.html[/url] Quote
*Monia* Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 Przeczytałam i nadal w kropce jestem.. Szczepić będę, ale nie wiem jak. Moja gin prowadząca ciążę swojego malucha szczepiła 6w1 po konsultacjach ze specjalistami, do tego pneumo po pół roku. Rota sobie można darować. Ja jestem za 5w1 żeby z wzw nie przeginać albo standardowe, pneumo po roku żeby przed pójściem do żłobka dostała. Kwestię kosztów pomijam w przemyśleniach, bo dla dziecka nie żałuję. Quote
zerduszko Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 No widzisz, to ja bardziej skłaniam się ku unikaniu szczepionek skojarzonych. Jak masz za dużo kasy, to możesz lepsze szczepionki z zagramanicy ściągnąć ;) Popieprzone to wszystko! Quote
malawaszka Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 a w jakim sensie lepsze są te z zagramanicy? dżizes to jest czarna magia Quote
*Monia* Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 [quote name='zerduszko']No widzisz, to ja bardziej skłaniam się ku unikaniu szczepionek skojarzonych. Jak masz za dużo kasy, to możesz lepsze szczepionki z zagramanicy ściągnąć ;) Popieprzone to wszystko![/QUOTE] Mnie każdy zastrzyk przeraża, a jak myślę że po 3 zastrzyki ma mieć w to malutkie ciałko to mi się słabo robi :roll:. Też byłam przeciwna skojarzonym bardzo długo, teraz skłaniam się właśnie ku nim i prawdopodobnie będzie ta 5w1 plus wzw. Aż tyle kasy to nie zdobędę żeby zagramaniczne ściągać, chyba że dają kredyty na szczepienie :evil_lol:. A mówiłam że ja chcę drugiego czarnego pieska mieć na kolejne urodziny :placz:, łatwiejszy w obsłudze by był a tak to trzeba kombinować i żadne rozwiązanie nie wydaje się odpowiednie. Quote
Fides79 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Zerduszko Mała cudna, a Bplcik jaki ciekawski, uroczy :) Co do szczepień, nie ma reguły, ja Anię szczepiłam i szczepię szczepionkami bezpłatnymi, doszłam do wniosku, że jak ja byłam mała to nie było szczepionek ileśtam w jednym i jakoś te zastrzyki przeżyłam po za tym na coś pieniądze z mojej pensji ( i to wcale nie małe) idą do państwowej kiesy co dziecko to inaczej reaguje jedne lepiej znoszą 3 zastrzyki w rożne miejsca a inne jeden zastrzyk a na pneumo i rotawirusy nie szczepiłam bo szczepionki nie chronią przed zachorowaniem a kosztują i to dużo Quote
zerduszko Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 [quote name='malawaszka']a w jakim sensie lepsze są te z zagramanicy? dżizes to jest czarna magia[/QUOTE] Znaczy nie jest reguła, ze są lepsze. Tam po prostu są dostępne te lepsze szczepionki o lepszym składzie, których u nas niet. Ale to tez rożnie bywa. Dla mnie rowniez abrakadabra, a niesposob się w tym wszystkim rozeznać, bo interesanci działaja aż dupę ściska :roll: Quote
*Monia* Posted March 20, 2014 Posted March 20, 2014 Wczoraj przy przebieraniu młodą drapnęłam paznokciem trochę i taki ryk był jak bym jej co najmniej na centymetr dziurę zrobiła :roll:. Sama mam traumę po zastrzykach i dochodzę do wniosku że dziecku chcę ograniczyć kłucia do niezbędnego minimum. Na szczepienia będzie wchodziła babcia, po akcjach ze mną ma już pewne obycie z rykiem, igłami, trzymaniem i pocieszaniem. W oszukiwaniu że nie na zastrzyk idziemy też ma wprawę :mad:. Dzieci małe a już tyle z nimi dylematów... Quote
weszka Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Nie znam się na szczepionkach ale co do rotawirusa to akurat patrząc na Kija widzę że warto. Nawet jak złapie to przechodzenie jest dużo lżejsze i bez problemów jakie mają dzieci nieszczepione. W przedszkolu bywały istne pomory, a nawet jak złapał jednak po 1 dniu już było wszystko ok, a dzieci nieszczepione ciężko przechodziły. Quote
zerduszko Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 Lezenie na brzuchu nie jest fajne :/ A Jadźka tym czasem :] [url=http://s805.photobucket.com/user/kmlz/media/Jagoda/DSC_0182.jpg.html][/URL] Quote
malawaszka Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 :loveu: cudna Igusia jest!!! a Damian robi foty jak Jarek :errrr: Quote
ania0112 Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 jaka śliczna rodzinka spacerowa :) Foto jest okej, tylko czemu ty idziesz a pies siedzi? a jak jadźka i dziecko? nie próbuje mu się zakraść i obsiurać łóżka? Quote
zerduszko Posted March 23, 2014 Posted March 23, 2014 No widzisz... zarówno ja jak i pies nie idziemy :eviltong: Dalsze komentarze sa chyba zbedne ;) A Jadźka doszła do wniosku, ze trza korzystać póki grzeją w chałupie i zdecydowanie lepiej niż do łóżeczka chodzić na kaloryfer, a jak już to w łóżeczku lepiej obserwować to dziwnie brzmiące stworzenie :siara: Poki co ;) Quote
Saththa Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 To nie kładź jej na brzuchu :B-fly: :lol: Fajnie spacerowo ;) I gotowośc tez fajna :D Quote
*Monia* Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 [quote name='zerduszko']Lezenie na brzuchu nie jest fajne :/ [/QUOTE] Leżenie na brzuchu to największa kara jaka może dziecię spotkać :shake: Jak Ty ją na smoka namówiłaś? Ja próbuję ponad miesiąc i to nadal wróg... Widzę że spacerki już rozpoczęte i psiaki już wiedzą że to małe w kombinezonie znaczy że będzie wyjście :lol:. Bolcik w tym koszu pod wózkiem by się zmieścił jak by mu się łapki zmęczyły. Lizka się do niego jeszcze nie wpakowała? :evil_lol: Quote
weszka Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 Ekipa spacerowa idealna ;) Jak chodziłam z bandą alesków i spotykałyśmy znajomą z wózkiem to tak ze 2 sztuki jej się do koszyka pod wózek ładowały :lol: Quote
Saththa Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 [quote name='weszka']Ekipa spacerowa idealna ;) Jak chodziłam z bandą alesków i spotykałyśmy znajomą z wózkiem to tak ze 2 sztuki jej się do koszyka pod wózek ładowały :lol:[/QUOTE] Wygodnickie leniuchy :D Quote
Margi Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 Igunia śliczna,tylko minka jakaś taka nieszczęśliwa.:loveu: Fota spacerowa fajna.Ciekawa jestem jak się zachowują psiaki na spacerkach wózeczkowych. Quote
zerduszko Posted March 24, 2014 Posted March 24, 2014 [quote name='Saththa']To nie kładź jej na brzuchu :B-fly: :lol:[/QUOTE] Trza podobno :roll: [quote name='*Monia*'] Jak Ty ją na smoka namówiłaś? Ja próbuję ponad miesiąc i to nadal wróg...[/QUOTE] Namówiłaś, nie musiałam. Ona to smoka i piąstkę pakuje na raz, raczej się martwię jak ja odstawie ;) [quote name='*Monia*']Bolcik w tym koszu pod wózkiem by się zmieścił jak by mu się łapki zmęczyły. Lizka się do niego jeszcze nie wpakowała? :evil_lol:[/QUOTE] Na razie cieszą się z tego, ze w końcu są spacery. [quote name='Margi']Fota spacerowa fajna.Ciekawa jestem jak się zachowują psiaki na spacerkach wózeczkowych.[/QUOTE] Bez zmian, na razie chodzimy zawsze we dwoje, to czuja nadzór. Zobaczymy jak zacznę chodzić sama. Chociaz wozek jest super oddzielaczem od strasznych psów ;) Quote
zerduszko Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 To bylismy we czwórkę na spacerze - psy przy wózku jak marzenie :multi: Lizka to zawsze chodzi jak marzenie, ale Bolto tez lepiej niż zwykle. I jak się pilnuje nas :loveu: Nawet zostawił swojego najnajnaj kolegę i poszedł z nami bez namawiania :multi: Jeszcze tylko focenie muszę ogarnąć. Ps. Jakbyście widziały bazary z dziecięcymi duperelami, to dawajcie cynka. Quote
agaga21 Posted March 25, 2014 Posted March 25, 2014 [quote name='zerduszko'] Ps. Jakbyście widziały bazary z dziecięcymi duperelami, to dawajcie cynka.[/QUOTE] na wątku poradnikowym dla mam często ktoś wrzuca link do bazarku z dziecięcymi ciuszkami itp. nie wiem, czy ten wątek czytasz: [url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/138202-W%C4%85tek-poradnikowy-dla-kobiet-w-ci%C4%85%C5%BCy-i-%C5%9Bwie%C5%BCo-upieczonych-mam/page436[/url] ostatnio chyba właśnie ktoś tam na bazarek zapraszał. Quote
Recommended Posts