Jump to content
Dogomania

Galeria psów z Grupy 3 (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Szukam na necie zdjęć starszych i już nie żyjących welshy. Pytałem na "terierach walijskich" ale tam chyba jeszcze trwają wakacje. Może tu ktoś wie gdzie szukać???

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jborowy z szukaniem przodkow to jest maly problem. Nie wszyscy umieszczaja zdjecia ale najlepiej sprobowac wpisac imie danego psa na google lub yahoo :) wiekszosci nie znajdziesz, ale cos tam mozna wygrzebac

Posted

nitencjo - tak właśnie robię i skutek mizerny. Problem polega chyba na tym, że plik ze zdjęciem PSA wcale nie musi się nazywać PIES.jpg itp. Musiałbym posługiwać się wyszukiwarką, która potrafi odczytywać dane (metadata) z exifa plików jpg. A takiej wyszukiwarki nie mam, może Ty wiesz gdzie taką dorwać.

Posted
nitencjo - tak właśnie robię i skutek mizerny. Problem polega chyba na tym, że plik ze zdjęciem PSA wcale nie musi się nazywać PIES.jpg itp. Musiałbym posługiwać się wyszukiwarką, która potrafi odczytywać dane (metadata) z exifa plików jpg. A takiej wyszukiwarki nie mam, może Ty wiesz gdzie taką dorwać.

Oj, widze, ze tu juz jakies baaaaardzo zaawansowane metody poszukiwan sa wdrazane, wiec nie wiem czy na cos sie przydam, ale bede sie starala... :D

Posted

jborowy,

Eeee ... chyba to cos nie tak z tym exifem. Po pierwsze dlatego, ze tej informacji nie bedzie gdy fotka byla robiona z analogu. Jesli grzebiesz sie w przeszlosci to wiekszosc zdjec jest z takich aparatow, a wiec skad na niech informacja EXIF?

A po drugie, po modyfikacji foty z cyfraka np. po komendzie "save for web" exif zostanie zamazany.

Posted

wind - jasne, że masz rację, ale niektórzy autorzy edytują exifa i wtedy może być zachowana informacja o nazwie psa. Na coś muszę liczyć, bo jak inaczej znajdę?

PS

Ja robię dużo zdjęć analogiem marki Zenit lub Praktica i w exifie jak chcę jest podane, że to np zenit i inne dane włącznie z nazwą skanera, ktorym robiłem plik jpg.

Posted

A czy ja bym mogla prosic Marcina1978 o zmniejszenie zdjecia pieknej suni do regulaminowego maksimum 500 na 500 pikseli? Z gory bardzo dziekuje (i przepraszam, ze tak pozno, ale nie bylo mnie przez kilka dni).

Posted

Nabyłem dzisiaj "nowy" sprzęt FED 5B ( Feliks Edwardowicz Dzierżyńskij) prod CCCP, rok prod 1964, więc chyba jeszcze na gwarancji. Rozdzielczość obiektywu: 6 Mpiksel. Potrzeby zasilania = 0. Niedługo pokażę próbki zdjęć.

Posted
Nabyłem dzisiaj "nowy" sprzęt FED 5B ( Feliks Edwardowicz Dzierżyńskij) prod CCCP, rok prod 1964, więc chyba jeszcze na gwarancji. Rozdzielczość obiektywu: 6 Mpiksel. Potrzeby zasilania = 0. Niedługo pokażę próbki zdjęć.

Nie reklamuj, tylko odrazu pokazuj efekty... :D

Posted
aga - spoko, to jest analog, efekty będą tak gdzieś za tydzień. Ach te dzisiejsze kobiety, wszystko by chciały zaraz i już.

PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM... :D Solennie obiecuje, ze nastepnym razem bede bardziej cierpliwa!

Posted
A czy ja bym mogla prosic Marcina1978 o zmniejszenie zdjecia pieknej suni do regulaminowego maksimum 500 na 500 pikseli? Z gory bardzo dziekuje (i przepraszam, ze tak pozno, ale nie bylo mnie przez kilka dni).

chętnie Flaire jednak najpierw powiedz mi jak to zrobic :oops:

Posted

jborowy,

No to czekamy na efekty pracy tym sprzetem :) Sama jestem bardzo ciekawa jak Ci wyjda foty. Tylko, niczym aga, tez jestem strasznie niecierpliwa :roll:

pozdrawiam,

Posted

Marcino1978: Zanim jeszcze wrzucisz zdjecie na stronke, to zmniejsz jego wielkosc np. w IrfanView, potem do Image, a nstepnie do Resize... i tam wlasnie zmien wielkosc, tak, zeby nadluzszy bok nie przekraczala 500 pikseli...

Jesli cosik zle mowie, to niech ktos mnie poprawi...

Posted

No to kto ciekawy jak wygląda analog cyfrowo obrobiony (szczególnie zapraszam Wind), niech popatrzy tutaj:

http://www.pbase.com/jborowy/terriers

Cała seria zdjęć wykonana "nowiusieńkim" Zenkiem E (17,50 zł) na filmie Kodak VR 200 (5,50 zł).

Zdjęcia oczywiscie celowo zmiejszone - oryginały mają wielkość ok 3000X2000 i rozdzielczość 1200 pci

Może jeszcze wieczorem wsadzę coś specjalnego dla miłosników aparacików. Też szczególnie z myślą o Wind.

Posted

A teraz obiecany obrazek dla Wind i tych co też lubią aparaciki. Moja kolekcja analogów. Każdy działa i robi zdjęcia. Tylko do Kodak Baby Boxa już nie ma filmów - "chodził na taśmie 45 mm".

_340971_n.jpg

Posted

jborowy,

Powiem tak ... ten Twoj sprzet to dobrze zainwestowane pieniadze :-) I Mowie to zupelnie powaznie! Jak na taka cene sprzetu to fotki wychodza wybitne. Oczywiscie maja pewne mankamenty ;), ale tak jak pisalam na wstepie 17,50 powalilo mnie totalnie. :D :D :D

A ja zastanawiam sie skad tu pieniadze na Canona 1Ds Mark II wziac :lol:

pozdrawiam,

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...