Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Skopiowałam pierwsze pięć zdjęć obu kociczek i na razie pokażę je tylko z wiekiem i wagą, niech je już zobaczy świat. Może ktoś zakocha się ze zdjęcia  🙂   Jak będzie tekst to podmienię.

Czyj nr telefonu podać?

Posted
Dnia 8.06.2023 o 16:20, elik napisał:

Skopiowałam pierwsze pięć zdjęć obu kociczek i na razie pokażę je tylko z wiekiem i wagą, niech je już zobaczy świat. Może ktoś zakocha się ze zdjęcia  🙂   Jak będzie tekst to podmienię.

Czyj nr telefonu podać?

Od Toli. 

Posted

Czyj nr telefonu podać?

Bardzo dziękuję Elu🌹❤️

Posted
Dnia 8.06.2023 o 14:19, Jaaga napisał:

Ślicznie dziękuję Nadziejko. Wątku raczej nie będę zakładać,  bo na koty chyba mało kto zagląda. Zamojskie koty zawsze tu pokazuję.  Czarnulek po urazie też pochodzi z tamtych okolic, więc mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, jak tu czasem pojawo sie cos o nim. Na dorosła kicię z oczkiem do amputacji Tola zaoferowała się zrobić zbiórkę na koszty operacji i leczenia, więc jak będą rozliczenia jakieś, to też tu wstawimy. 

TZ zamówił żwirek i 10 kg karmy dla 3 maluszków, dla tego  czarnulka neurologicznego też. 

Posted

Rozmawiałam z Bogusik, prawdopodobnie zrobi wizytę dla szczeniaka w tej miejscowości pod Legnicą, ma tam 25 km.🌹 Poker dziękuję za podpowiedź🌹

Posted

I jeszcze jedna dobra informacja - do boksów wolontariackich zostały zabrane dwa chudzielce z boksów  ogólnych w schronisku. 👍 Te psy zmieniają się momentalnie, chyba rozumieją, że to początek dobrego w ich życiu.

received_846202747204348.jpeg

received_613199957445316.jpeg

• Like 3
Posted

My jeszcze nie mamy nawet podmurówki pod domek, bo myślałam właśnie, że tam kociaki można dać. Nie wiem, czy dziś zdążę ogłosić buraski. Wracamy teraz właśnie ze schroniska. Nie ma kotki z chorym okiem i kobieta jej nie kojarzy. Za to jest dzikawy czarny kocurek trojlapek. Jutro przy jedzeniu postara sie go złapać. Zostawiłam transporterek i czekam na info.

Posted

Czyj nr telefonu podać?

Podałam nr telefonu Martusi.

Gdy będą teksty to zmienię treść ogłoszeń.

Posted

Może Marta coś wymysli skladniejszego. Jeśli nie to: 

Urocze dwie 9 tyg. koteczki szukają swoich domów. Kotki do odbioru będą zaszczepione, odrobaczone, po testach w kierunku chorób wirusowych.

Są grzeczne, spokojne, miłe, korzystają z kuwety. Szukają domów WYŁĄCZNIE bez możliwości wychodzenia. Mogą zamieszkać z innym kotem.

Osoby zainteresowane adopcja prosimy o kontakt telefoniczny. Zapraszamy do wypełnienia ankiety przedadopcyjnej. Przed adopcją wolontariusz przyjedzie na spotkanie w potencjalnym domu. Koteczki do nowych rodzin trafią z umowami adopcyjnymi.

Postaramy się pomóc z transportem( zależy na jakie miasto będą ogłoszone)

Posted

Wydaje mi się ,że sprawę transportu trzeba postawić jasno. Potem są pretensje, że miała być pomoc. Dla niektórych osób pomoc , to dowiezienie zwierzaka za friko.

Lepiej napisać, że pomoc za pokryciem kosztów.

Posted
Dnia 10.06.2023 o 09:49, Jaaga napisał:

Może Marta coś wymysli skladniejszego. Jeśli nie to: 

Urocze dwie 9 tyg. koteczki szukają swoich domów. Kotki do odbioru będą zaszczepione, odrobaczone, po testach w kierunku chorób wirusowych.

Są grzeczne, spokojne, miłe, korzystają z kuwety. Szukają domów WYŁĄCZNIE bez możliwości wychodzenia. Mogą zamieszkać z innym kotem.

Osoby zainteresowane adopcja prosimy o kontakt telefoniczny. Zapraszamy do wypełnienia ankiety przedadopcyjnej. Przed adopcją wolontariusz przyjedzie na spotkanie w potencjalnym domu. Koteczki do nowych rodzin trafią z umowami adopcyjnymi.

Postaramy się pomóc z transportem( zależy na jakie miasto będą ogłoszone)

Ogłosiłam koteczki osobno, żeby nie było problemów z ustaleniem o którą ktoś pyta.

Żelka - Lilunia
https://www.olx.pl/d/oferta/koteczka-lilunia-szuka-dobrego-opiekuna-CID103-IDUWI16.html?bs=olx_pro_listing

Lentilka - Mruczusia
https://www.olx.pl/d/oferta/mlodziutka-koteczka-mruczusia-szuka-domku-CID103-IDUWHYW.html?bs=olx_pro_listing

• Like 1
Posted
Dnia 10.06.2023 o 11:09, Poker napisał:

Wydaje mi się ,że sprawę transportu trzeba postawić jasno. Potem są pretensje, że miała być pomoc. Dla niektórych osób pomoc , to dowiezienie zwierzaka za friko.

To można usunąć info o transporcie. Nie wiem kiedy będą jechać i zakładałam, że jesli ogloszenie nna Kraków, to może któraś już zostałaby po drodze.

Dla mnie największym problemem przy tymczasowaniu kociąt jest właśnie transport i sprawdzanie domów. Gdyby byly osoby do pomocy, to byłoby łatwiej o adopcję, a tak mam praktycznie ograniczone możliwości do okolic Katowic.  Wiadomo, że po kociaka nikt nie przyjedzie z Wrocławia czy Warszawy.

Posted
Dnia 10.06.2023 o 11:29, Poker napisał:

Znam ludzi, którzy jechali po dachowca z Wrocławia do Płocka.

Wyjątki zdarzają się, ale generalnie szybciej pojada po szczeniaka, niż kociaka, bo teraz maluchy sa wszędzie.

• Upvote 1
Posted

Chciałam podziekowac za wpłaty na koty: 100 zł od Poker i 100 zł od Anonimowego Darczyńcy. Slicznie dziękuję.

Zaraz dojedzie do nas dziki kotek bez łapki, tylko jest w przychodni na testach.

Żeby zrobić miejsce na podtopione psy, kóre przyjmuje Marina, zarezerwowałam szczeniaka.

Jest jeszcze drugi, bez oczka któryniestety nikogo nie ujął. może ktoś chciałby go zaopiekować?

350317463_1292552371691210_8778667417677734320_n.jpg

349526484_2194207100775425_1493002026011210378_n.jpg

Posted
Dnia 10.06.2023 o 11:09, Poker napisał:

Mnie kilkukrotnie olx usunął ogłoszenia z informacją o transporcie za zwrot kosztów. Argument? Jest to ukryty handel. To tak jak "szczeniaki za zwrot kosztów utrzymania". W końcu poddałam się, piszę jak już potrzeba, że możliwa pomoc w organizacji transportu. Nie będę kopać się z koniem 🤷‍♀️  W ogóle można dostać bana za ogłaszanie zwierzaka z niewłaściwą lokalizacja (np. Pies w Lublinie, a ogłaszany na Wroclaw). Też już z 2x mi usunięto tak ogłoszenie, z informacją że kolejny raz może skończyć się zbanowaniem. Na razie ryzykuję... ogłaszam poza okolicami.

Posted
Dnia 10.06.2023 o 13:23, Tyśka) napisał:

Mnie kilkukrotnie olx usunął ogłoszenia z informacją o transporcie za zwrot kosztów. Argument? Jest to ukryty handel. To tak jak "szczeniaki za zwrot kosztów utrzymania". W końcu poddałam się, piszę jak już potrzeba, że możliwa pomoc w organizacji transportu. Nie będę kopać się z koniem 🤷‍♀️  W ogóle można dostać bana za ogłaszanie zwierzaka z niewłaściwą lokalizacja (np. Pies w Lublinie, a ogłaszany na Wroclaw). Też już z 2x mi usunięto tak ogłoszenie, z informacją że kolejny raz może skończyć się zbanowaniem. Na razie ryzykuję... ogłaszam poza okolicami.

A jak jest bezpieczniej? W ogóle nie wspominać o tym gdzie jest zwierzak czy wspomnieć?

Ja przeważnie nie piszę, ale później się zdarza nasłuchać od dzwoniących, że jakieś chyba jaja, wprowadzanie w błąd i w ogóle. I chyba taka osoba też może zgłosić ogłoszenie. 

Posted
Dnia 10.06.2023 o 13:32, sue napisał:

A jak jest bezpieczniej? W ogóle nie wspominać o tym gdzie jest zwierzak czy wspomnieć?

Ja przeważnie nie piszę, ale później się zdarza nasłuchać od dzwoniących, że jakieś chyba jaja, wprowadzanie w błąd i w ogóle. I chyba taka osoba też może zgłosić ogłoszenie. 

Sama mam z tym dylemat... bo pisząc ryzykujesz kontem. Kiedy nie piszesz to ludzie i tak mogą po rozmowie zgłosić, że ogłoszenie wprowadza w błąd, a i sie nasluchasz. Ja jednak piszę, niech wiedzą gdzie jest.

Rozumiem też ludzką frustrację. Sama nie mogłam znaleźć psa w odległości 100 km od siebie, kiedy go szukałam... bo co weszłam w ogloszenie to w opisie padała lokalizacja na drugim końcu Polski. A mi zależało na poznaniu psa przed adopcją, odwiedzeniem go chociaż 2x. Podobnie było na fb grupach lokalnych, w większości w których byłam to administratorzy nie pilnowali tego, aby bezdomniaki były faktycznie z okolic.

Posted

Też miałam usunięte ogłoszenia, że wprowadzają ludzi w błąd. Odkąd zaznaczam w treści, gdzie zwierzak jest do odbioru, to nie usuwają na inne miasta. Swoje szczeniaki zawsze ogłaszam na Katowice, a w treści piszę, że mieszkamy w Jarząbkowicach. Nigdy nie usunęli.

• Upvote 1
Posted
Dnia 10.06.2023 o 13:23, Tyśka) napisał:

Dnia 10.06.2023 o 13:32, sue napisał:

Ja nie piszę, gdzie znajduje się zwierzak, natomiast umieszczam info o możliwości  pomocy w transporcie, która nie wyklucza zwrotu kosztów.  Wszystko wyjaśniam w trakcie tej pierwszej rozmowy oczywiście tylko wtedy, gdy dom wstępnie rokuje dobrze; komu nie odpowiada to rezygnuje. Oczywiście są czasami narzekania, a nawet złość, ale najczęściej ludzie rozumieją, że to wszystko robimy w celu zwiększenia szans na adopcję. 

Posted

Kolejna dobra  informacja  w sprawie szczeniaków - jutro do swojego nowego domu w Zamościu jedzie Tiki, mieszkanie w bloku, rodzina z 15 i 18 letnimi dziećmi, prozwierzęca💗

received_1653431331733097.jpeg

received_658097929482366.jpeg

received_635795121916800.jpeg

• Like 3