Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pięknie dziękuję za wpłaty na konto Zea kwiat-ruchomy-obrazek-0015.gif

50 zł - Katarzyna K. Kraków (06.05.) będzie dla kotów u Murki

50 zł - MikAga (09.05.) będzie dla Albinki

10 zł - malti (09.05.) będzie dla kotów u Murki

30 zł - Marta S. Wrocław (12.05.) będzie dla kotów u Murki

100 zł - Figunia (10.03.) będzie dla Albinki

Posted

Rozliczenie za maj kotek:

-744 zł hotelowanie Anielki i Aksamitki 1-31.05

Trzymam kciuki za wizytę Aksamitki - dobrze by było, żeby w końcu miała domek :)

Posted
Dnia 29.05.2025 o 20:52, Tola napisał:

W poniedziałek umówiona jest wizyta PA w Krakowie dla Aksamitki, prosimy z kocią o kciuki. 

aksa1.jpg.9ed3f6d154169a9ee8576c3a400d6394.jpg

Wizyty niestety nie było, bo zaszła pomyłka; rodzina z Krakowa zainteresowana była nie szylkretką, ale  trikolorką z dt w Zamościu, która ma już DS. Aksamitka wyraźnie nie ma szczęścia 😔

IMG_20250602_124840.jpg

Posted
Dnia 2.06.2025 o 19:14, Poker napisał:

Ojej...biedna kicia.

Biedna, tyle już czeka na dom, Anielka też 😞

Muszę odnowić im ogłoszenia, może ktoś jeszcze pomoże i wyróżni ?

Wstawiam linki dla orientacji

Aksamitka aktualne ogłoszenia

Wrocław od Pokerhttps://www.olx.pl/d/oferta/koteczka-o-zjawiskowej-urodzie-czeka-na-wyjatkowy-dom-CID103-ID117KVB.html?bs=olx_pro_listing

Kraków od terra - https://www.olx.pl/d/oferta/cola-slicznej-urody-kotka-wypatruje-swojego-domu-CID103-ID11u8jr.html?bs=olx_pro_listing  

Katowice od Alaskan - https://www.olx.pl/d/oferta/koteczka-ida-do-adopcji-CID103-ID13PCFK.html?bs=olx_pro_listing wyróżnione do 07.06.

Warszawa od Tolahttps://www.olx.pl/d/oferta/aksamitka-kocia-pieknosc-do-adopcji-CID103-ID11tzEE.html?bs=olx_pro_listing wyróżnione do 19.06.

Anielka - aktualne ogłoszenia

Kraków od terra - https://www.olx.pl/d/oferta/bunia-mloda-kotka-do-adopcji-CID103-ID11u8Bv.html?bs=olx_pro_listing 

Warszawa od Tolahttps://www.olx.pl/d/oferta/2-letnia-anielka-do-adopcji-CID103-ID12pMzo.html?bs=olx_pro_listing  wyróżnione do 06.06.

Katowice od Alaskan - https://www.olx.pl/d/oferta/do-adopcji-sliczna-koteczka-alusia-CID103-ID15gZYW.html?bs=olx_pro_listing  wyróżnione do 07.06 

Posted
Dnia 2.06.2025 o 20:47, Poker napisał:

Ja mam cały czas ogłoszenie Aksamitki. Czekam na zniżkę, żeby wyróżnić. 

Dziękuję Ci bardzo. kwiat-ruchomy-obrazek-0008.gif

• 2 weeks later...
Posted

Ku mojej wielkiej radości Albinka ma własny dom i wydaje się, że  szyty na miarę🙂 Kolej na pomoc kolejnej maliźnie, ale będziemy chyba musieli troszkę poczekać.

Wszystkie ostatnie wydarzenia wskazywaly, że będzie to ta mała suczka znaleziona w Wielączy, która znalazła tymczasową przystań w DT wolontariuszki z zamojskiego  schroniska. Teraz okazało się, że mała zauroczyła wszystkich i DT stał się DS🙂  

Messenger_creation_1CBCBE32-E64E-4190-AC82-7BE7E713B1D2.jpeg

• Like 4
Posted

W międzyczasie u Murki zabrakło miejsc no i czekamy, może to  i dobrze, bo kasa się kończy, a trzeba jeszcze zabezpieczyć byt wszystkim naszym kotom -  tym w domach tymczasowych w Zamościu i tym 2 w hoteliku u Murki. Początek lipca pokaże, czy będziemy mogli nadal pomagać, bo wtedy wpłyną pieniądze z 1,5 %. Na razie chciałabym pomóc tej suczce ze schroniska.

Messenger_creation_3A2174E7-D143-492A-993A-F904E33FDE36.jpeg

• Like 3
Posted
Dnia 16.06.2025 o 15:08, Tola napisał:

W międzyczasie u Murki zabrakło miejsc no i czekamy, może to  i dobrze, bo kasa się kończy, a trzeba jeszcze zabezpieczyć byt wszystkim naszym kotom -  tym w domach tymczasowych w Zamościu i tym 2 w hoteliku u Murki. Początek lipca pokaże, czy będziemy mogli nadal pomagać, bo wtedy wpłyną pieniądze z 1,5 %. Na razie chciałabym pomóc tej suczce ze schroniska.

Messenger_creation_3A2174E7-D143-492A-993A-F904E33FDE36.jpeg

Byłaś w schronisku, jak planowałaś? Masz zdjęcia?

Cały czas od ponad roku myślę o burej starszej suni. Chciałam ją zabrać, ale niestety nie dam rady finansowo z kolejnym psem. I to nie małym. Skoro jako chuda w schronisku ma 15 kg, to po odkarmieniu bedzie co najmniej 20 kg.

Od Wielkanocy odeszły u nas 4 psy i dopiero spłaciłam długi za leczenie. Koszty wet są teraz ogromne. Karma też w oczach drożeje. Zawsze udawało mi się wszystko ogarnąć ze szczeniąt, teraz absolunie nie. Mam dwa kolejne psy, które mają przed sobą tygodnie lub miesiące i co dzień wymagają leków, do tego kontrolnych badań.

Czekam od miesięcy na początek lipca, kiedy będę miała środki na dwie bardzo drogie operacje wrodzonych chorób u moich psów i na dokładną diagnozę u mojej córki z wadą serca. Moze wtedy bedę miała wiecej możliwości jakoś zorganizować suni pomoc. Stara, bura, srednia sunia nie ma inaczej szans na opuszczenie schroniska.

Posted
Dnia 18.06.2025 o 10:52, Jaaga napisał:

Byłaś w schronisku, jak planowałaś? Masz zdjęcia?

Cały czas od ponad roku myślę o burej starszej suni. Chciałam ją zabrać, ale niestety nie dam rady finansowo z kolejnym psem. I to nie małym. Skoro jako chuda w schronisku ma 15 kg, to po odkarmieniu bedzie co najmniej 20 kg.

Od Wielkanocy odeszły u nas 4 psy i dopiero spłaciłam długi za leczenie. Koszty wet są teraz ogromne. Karma też w oczach drożeje. Zawsze udawało mi się wszystko ogarnąć ze szczeniąt, teraz absolunie nie. Mam dwa kolejne psy, które mają przed sobą tygodnie lub miesiące i co dzień wymagają leków, do tego kontrolnych badań.

Czekam od miesięcy na początek lipca, kiedy będę miała środki na dwie bardzo drogie operacje wrodzonych chorób u moich psów i na dokładną diagnozę u mojej córki z wadą serca. Moze wtedy bedę miała wiecej możliwości jakoś zorganizować suni pomoc. Stara, bura, srednia sunia nie ma inaczej szans na opuszczenie schroniska.

W schronisku byłam, przeszłam wzdłuż boksów, byłam też u staruszków, ale zdjęć nie robiłam, bo raczej  nie ma szansy, aby ktoś teraz zainteresował się pomocą dla jakiegoś zamojskiego  bezdomniaka. W boksach ogólnych jest  trochę psów,  to najczęściej  starsze albo wycofane; niedawno wrzuciłam parę nowych zdjęć, a od tamtej pory niewiele się zmieniło. Nowe psy nie są przyjmowane, jest dążenie do ograniczenia ilości psów do 110. Pomoc tutaj  dla kolejnego psa jest możliwa tylko przy konsolidacji sił, współpracy i zgodzie, inaczej się nie da, bo koszty utrzymania są  teraz spore, koszty weterynaryjne też,  hotelików brak, a większość jeszcze aktywnych tutaj osób ma swoje psy pod opieką, swoje zobowiązania. Coraz trudniej jest pomagać. Zdjęcia starszej suni jakby co, to masz, wysyłałam.

Posted
Dnia 18.06.2025 o 12:50, Tola napisał:

W schronisku byłam, przeszłam wzdłuż boksów, byłam też u staruszków, ale zdjęć nie robiłam, bo raczej  nie ma szansy, aby ktoś teraz zainteresował się pomocą dla jakiegoś zamojskiego  bezdomniaka. W boksach ogólnych jest  trochę psów,  to najczęściej  starsze albo wycofane; niedawno wrzuciłam parę nowych zdjęć, a od tamtej pory niewiele się zmieniło. Nowe psy nie są przyjmowane, jest dążenie do ograniczenia ilości psów do 110. Pomoc tutaj  dla kolejnego psa jest możliwa tylko przy konsolidacji sił, współpracy i zgodzie, inaczej się nie da, bo koszty utrzymania są  teraz spore, koszty weterynaryjne też,  hotelików brak, a większość jeszcze aktywnych tutaj osób ma swoje psy pod opieką, swoje zobowiązania. Coraz trudniej jest pomagać. Zdjęcia starszej suni jakby co, to masz, wysyłałam.

Dzięki Tolu, mam ten sam problem -chodzi o współpracę w ratowaniu. Los co trochę daje mi kopa w d...  Sama nie dam rady. Teraz to chyba każdemu osobno ratować trudno  Szkoda, że zdjęć nie robiłas i nie wstawiłaś. Zdjęcia suni mam, tylko co jakiś czas martwię się, czy ona dalej jest, czy daje jeszcze radę.

Fajnie, ze chcecie dać szanse tej triclorce. Chociaż ona ma nadzieję na wydostanie sie z psiego piekła (bez obrazy wolontariatu, ale zazwyczaj cosobotnie spotkania nie są ratunkiem). Trzymam kciuki.  Jednak cieniem  na duszy kładą się te starsze psy, weterani, którym już chyba nikt nie jest w stanie tam pomóc.

Nie wiem jak innym tu, ale mi przy  info o dążeniu do 110 psów zapala sie czerwona lampka. W miesiące wakacyjne przybywa po kilkadziesiąt nowych psów miesięcznie w schronisku.

Posted
Dnia 19.06.2025 o 10:32, AlfaLS napisał:

Tolu, a ten "batonik" to stary jest? Coś o nim wiadomo? Tak mi jakoś chodzi po głowie odkąd napisałaś że on tam tak długo jest...IMG-20250504-WA0017.jpg

Ten batonik jest bardzo długo,  on jeszcze z tych najgorszych czasów zamojskiego schroniska. Pokazywałam go wiele razy, przez wiele lat. Był w innym boksie, teraz widzę jest przeniesiony do ostatniego. O ile pamiętam, to parę razy miał już być zabrany, kiedyś pytaly o niego  Onaa, Jo37, agat21, Aska7, ale za każdym razem  trafiał  się jeszcze gorszy przypadek i zostawał. Jest psem wycofanym, ale w jakim stopniu to trzeba byłoby podjechać i wypytać konkretnie o niego. Nigdy nie widziałam go bliżej siatki.

Posted
Dnia 19.06.2025 o 10:32, AlfaLS napisał:

Tolu, a ten "batonik" to stary jest? Coś o nim wiadomo? Tak mi jakoś chodzi po głowie odkąd napisałaś że on tam tak długo jest...IMG-20250504-WA0017.jpg

On tu chyba wszystkim chodzi po głowie od lat.

Ostatnio nawet pare dni temu wspominałyśmy go z Jo37, nie widziałam, że o nim ktoś tu teraz pisze. 

Czasami warto, przypomnę Szymcia. To ostatnie zdjęcie z jego domu.

IMG_20250623_080156.jpg

• Like 1