Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 19.01.2023 o 13:49, Tola napisał:

"Moja" sunia nadal na kwarantannie i czeka, może w następnym tyg. będzie miała zabieg Obym zdążyła z zabraniem jej zanim trafi do boksu ogólnego. 

Nazywasz ją swoją, co prawda w cudzysłowie, ale jednak  🙂  Czy masz plany wobec tej suni?  🙂  

I czemu chciałabyś zdążyć, zanim przeniosą ja do boksu ogólnego. Czy coś jej tam grozi?

Posted
Dnia 20.01.2023 o 18:46, Poker napisał:

Coś chyba nie tak. Co sterylizują ma wspólnego z tak długa kwarantanną

Kwarantanna trwa 14 dni, ale dopóki suczka nie będzie wysterylizowana musi tam nadal czekać, w kojcu na kwarantannie i dlatego piszę, że jest na kwarantannie, chociaż ona już dawno minęła. Spora ilość psów, dużo dni wolnych, teraz wet jest na urlopie i wydłuża się czas do zabiegu.

Posted
Dnia 20.01.2023 o 19:33, elik napisał:

Nazywasz ją swoją, co prawda w cudzysłowie, ale jednak  🙂  Czy masz plany wobec tej suni?  🙂  

I czemu chciałabyś zdążyć, zanim przeniosą ja do boksu ogólnego. Czy coś jej tam grozi?

Tak, chciałabym ją zabrać; była do nas zgłoszona jako bezdomna, szukaliśmy jej, chciałabym jej pomóc.  Bardzo też  przypomina mi moją pierwszą suczkę, jaką miałam... Elu, przeniesienie psa do  boksu ogólnego to dla niego  kolejny stres, nie wiadomo do jakiego trafi, z jakimi współtowarzyszami , jak zostanie przyjęty, czy da radę dostać się do miski.  

Posted
Dnia 20.01.2023 o 21:23, Tola napisał:

Tak, chciałabym ją zabrać; była do nas zgłoszona jako bezdomna, szukaliśmy jej, chciałabym jej pomóc.  Bardzo też  przypomina mi moją pierwszą suczkę, jaką miałam... Elu, przeniesienie psa do  boksu ogólnego to dla niego  kolejny stres, nie wiadomo do jakiego trafi, z jakimi współtowarzyszami , jak zostanie przyjęty, czy da radę dostać się do miski.  

Mi przypomina moja ukochaną Masieńkę [*]  To dość typowe umaszczenie dla suczek wielorasowych.
Nie przyspieszyłoby procedur, gdybyś powiedziała, że Ty chcesz ją adoptować? Życzę Ci, żeby udało się zabrać ją zanim trafi do boksów ogólnych. Powodzenia  ❤️

Posted
Dnia 20.01.2023 o 21:32, elik napisał:

Mi przypomina moja ukochaną Masieńkę [*]  To dość typowe umaszczenie dla suczek wielorasowych.
Nie przyspieszyłoby procedur, gdybyś powiedziała, że Ty chcesz ją adoptować? Życzę Ci, żeby udało się zabrać ją zanim trafi do boksów ogólnych. Powodzenia  ❤️

Dnia 20.01.2023 o 22:42, Poker napisał:

Chcesz ją adoptować?

Chcę suczkę zebrać do hoteliku, już miała jechać do Jagny poprzednim razem, wtedy kiedy jechała Iskra i Pusia.  Teraz byłam pewna, że zdążymy na 02.02. i niestety nic z tego też nie wyjdzie.  Dopóki pomagamy w opiece nad wnukiem nie mogę wziąć do domu nowego zwierzaka. No i stan  Luizki jest nadal bardzo ciężki, właściwie to cud, że przy takich wynikach nadal żyje.   

Posted

To przykre, że tak długo nie możesz spełnić swoich zamierzeń. Ale chyba w lutym w końcu sunia będzie wysterylizowana i będziesz mogła zabrać ją do hoteliku. Szczerze życzę Ci tego.

Posted
Dnia 21.01.2023 o 10:14, elik napisał:

To przykre, że tak długo nie możesz spełnić swoich zamierzeń. Ale chyba w lutym w końcu sunia będzie wysterylizowana i będziesz mogła zabrać ją do hoteliku. Szczerze życzę Ci tego.

Dziękuję za ciepłe słowa, nam nadzieję że suczce uda się wreszcie wyjechać że schroniska. 

Posted

Dzisiaj rozsyłam  ulotkę z prośbą o 1,5% , bo to są środki, które pozwalają nam pomagać bezdomniakom  przez kolejny rok. Tutaj też proszę o taką pomoc - nie zapomnijcie o nas i w tym roku♥️

ZEA.jpg

• Like 1
Posted

Zobaczcie drzewa na moim osiedlu pogryzione przez bobry. Uszkodzonych drzew jest  dużo więcej, w niektórych miejscach tylko pniaczki już zostały. Bobra dzisiaj nie widziałam. 

IMG-20230122-WA0017.jpg

IMG-20230122-WA0016.jpg

Posted

U mnie drzewa też padają i to bez pomocy bobrów. Wystarczyły spore opady śniegu.

Takich połamanych drzew po wczorajszej nocy jest u mnie na osiedlu wiele.

20230121_080051.jpg.376a62f830d9beaafa6d659879169e7f.jpg

A to drzewa w moim ogródku. Na szczęście ich nie połamało, ale rano trzeba było strząsnąć z nich śnieg.

20221213_133226.jpg.e5f4509f04e25707cdd6d7867d73183c.jpg 

20221213_133215.jpg.f2d33646dd1fa1c78d9cf796676c2410.jpg

Posted
Dnia 23.01.2023 o 09:49, Tola napisał:

Ja na wsi mam sporo sosen i one bardzo ucierpiały podczas podczas poprzednich opadòw śniegu, teraz będzie na pewno podobnie. 

U nas "tylko" jedna sosna ucierpiała, reszta tych połamanych, to drzewa liściaste.

Posted
Dnia 8.01.2023 o 19:09, Tola napisał:

❗Przyszedł przelew - 960 zł !!!-  imponująca  kwota, bardzo dziękuję w imieniu wszystkich zamojskich  staruszków. 🥰♥️🌹♥️🌹♥️🥰 . 20.01. kończy się zbiórka na Ratujemy Zwierzaki na ten sam cel i wtedy podzielę tutaj na zamojskim te wszystkie zebrane pieniądze. Jeszcze raz pięknie dziękuję ♥️

Dnia 8.01.2023 o 19:18, Tola napisał:

Na koncie jest też wpłata z urodzinowego bazarku Tianku dla zamojskich staruszków - 109 zł - pięknie dziękuję 🥰♥️🌹🌹🌹♥️🌹🥰. Uzbierana kwota też zostanie podzielona po 20.01. 🙂 

Ze zbiórki na Ratujemy Zwierzaki na konto ZEA przelali 1 706,10 zł.serce-ruchomy-obrazek-0589.gif

Mam jeszcze 100 zł z FB od p. Joanny z Sędziszowa Małopolskiego, 109 zł z bazarku urodzinowego Tianku dla staruszków i 960 zł ze zbiórki Mta82 w przedszkolu w Warszawie. serce-ruchomy-obrazek-0589.gifserce-ruchomy-obrazek-0589.gifserce-ruchomy-obrazek-0589.gif

Razem zamojskie staruszki nazbierały 2875,1 zł.serce-ruchomy-obrazek-0589.gifserce-ruchomy-obrazek-0589.gifserce-ruchomy-obrazek-0589.gif

Na zbiórce wystawionych było 10 psów: Fado, Makary, Łatuś, Drugi, Graf, Bonus, Michu, Szymek, Wikary, Dylan.

Michu znalazł dom, więc całą kwotę podzieliłam na 9 pozostałych psów, każdy otrzyma 319, 45 zł,  zaokrąglimy do 320 zł.

• Like 1
Posted
Dnia 23.01.2023 o 19:11, Tola napisał:

Ze zbiórki na Ratujemy Zwierzaki na konto ZEA przelali 1 706,10 zł.

Mam jeszcze 100 zł z FB od p. Joanny z Sędziszowa Małopolskiego, 109 zł z bazarku urodzinowego Tianku dla staruszków i 960 zł ze zbiórki Mta82 w przedszkolu w Warszawie.

Razem zamojskie staruszki nazbierały 2875,1 zł.

Na zbiórce wystawionych było 10 psów: Fado, Makary, Łatuś, Drugi, Graf, Bonus, Michu, Szymek, Wikary, Dylan.

Michu znalazł dom, więc całą kwotę podzieliłam na 9 pozostałych psów, każdy otrzyma 319, 45 zł.

Piękny wynik ♥️ Bardzo dziękujemy za tę pomoc dla Bonusa ♥️ Może dopłacę do kwoty miesiecznego utrzymania Bonuska i Kasia wystawi fakturę na ZEA za styczeń?

Posted
Dnia 23.01.2023 o 19:21, Ewa Marta napisał:

Piękny wynik ♥️ Bardzo dziękujemy za tę pomoc dla Bonusa ♥️ Może dopłacę do kwoty miesiecznego utrzymania Bonuska i Kasia wystawi fakturę na ZEA za styczeń?

Może tak być.

Posted

Mam dobrą wiadomość w sprawie Ciastka i Pralinki, czarnych kociaków,  które są u Murki.

Zgłosiła się pani z Krakowa, chętna adoptować dwójkę rodzeństwa.

Będę organizować wizytę i zobaczymy, może i te maluchy doczekają się swojego domu:)

I to razem:)

Proszę o kciuki, pomagają!

• Like 6
  • Upvote 1
Posted

Kolejna dobra wiadomość dotyczy suni z zamojskiego schroniska, tej z łapką prawdopodobnie do amputacji. Rozmawiałam z Beatą J.  która na FB pomaga trójłapkom - weźmie sunię pod opiekę, ale trzeba  nazbierać na operację. To ogromna szansa,  inaczej w takim stanie grozi jej dożywocie w tym boksie. Będę na pewno robiła zbiórkę, ale wiecie, że teraz ciężko uzbierać całą kwotę, będę więc prosiła o ewentualną pomoc. Jutro sunia będzie też szczepiona i będzie czekać na dalsze decyzje. Może łapkę da się uratować? Najpierw jednak musi opuścić schronisko.

W ubiegłym roku o tej porze zamojski Sand był już po amputacji, też pomagała p. Beata.

IMG_20230123_104014.jpg

• Like 4
Posted
Dnia 23.01.2023 o 20:00, Tola napisał:

U nas szybko topnieje, bo ciepło.

U nas nie tylko ciepło, ale nawet bardzo ciepło. Drzewo koło mojego domu puściło pąki.

20230123_104151.jpg.acd2192fd457fe53ad81f6881852d0af.jpg

Niestety wczorajszy mokry śnieg, który połamał wiele drzew w naszym parku, tak pochylił to biedne drzewo do ziemi, że chyba zostanie usunięte, bo korona wchodzi w pas jezdni  😞   

20230123_104214.jpg.5491b93093859a93256b2200bce91f6f.jpg