Jump to content
Dogomania

14 lat w schronisku, czy ma szanse na ratunek - kto się zlituje nad starym psem?

Recommended Posts

Posted

Zdjęcia Rudzi z tarasu. Piękna pogoda , a suńka zamiast się nią delektować, stoi w przyczajce, żeby jak najszybciej wrócić do mieszkania, gdzie czuje się najbezpieczniej.

Posted
Dnia 20.04.2026 o 10:29, iwna5702 napisał:

Zdjęcia Rudzi z tarasu. Piękna pogoda , a suńka zamiast się nią delektować, stoi w przyczajce, żeby jak najszybciej wrócić do mieszkania, gdzie czuje się najbezpieczniej.

Biedna sunia  😞 Ma super warunki i nie umie z nich skorzystać.  

Posted

No biedna bardzo. I Kasia biedna...

a ja się zorientowałam, że z jakiegoś powodu wpłaciłam 2 razy za niskie o 10 zł deklaracje - zaraz to naprawię

• Like 1
Posted
Dnia 20.04.2026 o 11:44, agat21 napisał:

No biedna bardzo. I Kasia biedna...

a ja się zorientowałam, że z jakiegoś powodu wpłaciłam 2 razy za niskie o 10 zł deklaracje - zaraz to naprawię

Bardzo dziękuję, mam przelew, dopisuję te wplaty

• 3 weeks later...
Posted
Dnia 22.04.2026 o 14:40, Poker napisał:

Miesiąc temu wysłałam szmatki do sprzątania.  Czy doszły? 

Bardzo dziękuję.

Podpytam i dam znac, moze Kasia na innym watku potwierdzila 😉

Posted
Dnia 8.05.2026 o 20:20, agat21 napisał:

Tak fajnie wygląda..  W ogóle nie widać, że to taki straszek jest.

A to ostatnie maleństwo to kto?

To suczka Mania, Kasia o niej więcej napisze  🙂

Posted

Poker, dziękujemy za szmaty do sprzątania 💚. Tyle mi zajęło przyjście tutaj, że już dawno zdążyły się wykorzystać 🫣

U Rózi jakoś leci. Była skomplikowana, jest i inna nie będzie, tylko Rózia wie co jej się kłębi w biednej skrzywdzonej psiej duszy. Ale wypracowałyśmy małe/duże porozumienie – otwieram drzwi na dwór i nawet niekoniecznie muszę się odzywać, czasem tylko pokazuje ręką że ma wyjść z domu i wylatuje jak z procy, bo pod tym względem niewiele się zmieniło – Rózia nie chodzi, Rózia przeważnie pędzi na złamanie karku. Na początku jak ją zaczęłam zostawiać na dłużej na zewnątrz, to bałam się trochę że będzie kombinować – podkopywać się, „chodzić” po płotach czy wpadać na inne pomysły, żeby było nam radośniej…, ale okazało się że w tym temacie nic złego się nie dzieje i całkiem jest grzeczna. Gdyby jeszcze umiała ciszej szczekać, to już w ogóle byłoby idealnie.

Poza Rózią wkleiła się Mania – Mani "leci" kolejny miesiąc życia na leżąco , bo Mańka przemieszcza się tylko na moich rękach, chyba że czasem jak zostają same w domu, zbiera w sobie wszystkie siły i czołga się w stronę okna – to jest taka trasa kilku metrów, którą pokonywała zawsze kiedy zostawały same – to był jedyny moment jak Mania w ogóle stawała na łapy i była w ruchu, bo nawet jak była w miarę sprawna, to funkcjonowała tak, jakby nie umiała z łap korzystać, cały jej świat sprowadzał się do ukochanej budki z materiału z którą pokazywała się tu nie raz. Mańka czy chodziła czy nie chodzi, to charakterek został jej ten sam😈, ciężko się czasem z nią dogadać, najlepiej to odzwierciedlają pamiątki na moich rękach - po żadnym niechętnie współpracującym psie nie miałam takich duzych blizn po psich zębach, jak po Mani - taka wdzięczność, że się chce psu zrobić dobrze i wymyć upaplane w kupie futro🤨😁

• Like 1
Posted

Masz trzy światy z tymi skrzywdzonymi psinami. Co jedna, to bardziej skomplikowana psychicznie i trudna w obsłudze. Twój hart ducha jest dla mnie od zawsze zagadką. ❤️

• Like 1
Posted
Dnia 11.05.2026 o 14:15, agat21 napisał:

Twój hart ducha jest dla mnie od zawsze zagadką. ❤️

I godny podziwu. 

• Like 1
Posted
Dnia 11.05.2026 o 13:59, katakka napisał:

Poker, dziękujemy za szmaty do sprzątania 💚. Tyle mi zajęło przyjście tutaj, że już dawno zdążyły się wykorzystać 🫣

U Rózi jakoś leci. Była skomplikowana, jest i inna nie będzie, tylko Rózia wie co jej się kłębi w biednej skrzywdzonej psiej duszy. Ale wypracowałyśmy małe/duże porozumienie – otwieram drzwi na dwór i nawet niekoniecznie muszę się odzywać, czasem tylko pokazuje ręką że ma wyjść z domu i wylatuje jak z procy, bo pod tym względem niewiele się zmieniło – Rózia nie chodzi, Rózia przeważnie pędzi na złamanie karku. Na początku jak ją zaczęłam zostawiać na dłużej na zewnątrz, to bałam się trochę że będzie kombinować – podkopywać się, „chodzić” po płotach czy wpadać na inne pomysły, żeby było nam radośniej…, ale okazało się że w tym temacie nic złego się nie dzieje i całkiem jest grzeczna. Gdyby jeszcze umiała ciszej szczekać, to już w ogóle byłoby idealnie.

Poza Rózią wkleiła się Mania – Mani "leci" kolejny miesiąc życia na leżąco , bo Mańka przemieszcza się tylko na moich rękach, chyba że czasem jak zostają same w domu, zbiera w sobie wszystkie siły i czołga się w stronę okna – to jest taka trasa kilku metrów, którą pokonywała zawsze kiedy zostawały same – to był jedyny moment jak Mania w ogóle stawała na łapy i była w ruchu, bo nawet jak była w miarę sprawna, to funkcjonowała tak, jakby nie umiała z łap korzystać, cały jej świat sprowadzał się do ukochanej budki z materiału z którą pokazywała się tu nie raz. Mańka czy chodziła czy nie chodzi, to charakterek został jej ten sam😈, ciężko się czasem z nią dogadać, najlepiej to odzwierciedlają pamiątki na moich rękach - po żadnym niechętnie współpracującym psie nie miałam takich duzych blizn po psich zębach, jak po Mani - taka wdzięczność, że się chce psu zrobić dobrze i wymyć upaplane w kupie futro🤨😁

Wredna ta Mania, a tak niewinnie wygląda 

Posted
Dnia 24.05.2026 o 19:42, Aldrumka napisał:

@iwna5702 widzę, że minus dochodzi chyba do 1000 zł,

Pisz to wyraźnie może ktoś coś podrzuci albo zrobi bazarek 🙂

Dzieki, ze zauwazylaś.:).

No tak ciągnie się ten minus i w sumie powinnam sie tez z bazarkiem zebrać .

Muszę zrobić podsumowanie tego minusa :(.

• 1 month later...
Posted

Kochani Mamy dla Was nową  wiadomość .

Do Kasi zawitała  kolejna bida z fatalnego schroniska  bez wolontariatu.

Poznajcie Podstoline:

image.jpeg.8c555b03d2faa1708d66f53fdfe7b0f0.jpeg

Cudowna staruszeczka, nie wadząca  nikomu , zmarnowane życie w schroniskowym boksie 😞

• Like 3
Posted

Ale piękna sunia! 😍 Chyba nie jest tak wycofana jak Rózia, prawda? Wygląda na przyzwyczajoną do człowieka. 🤩

Kasia jest niesamowita...

• Like 1
Posted

Sunia biedna nie wie, co to się stało. Podobno w nocy w ogóle nie chciała spać na swoim posłaniu, tylko cały czas szukała  miejsca na podłodze 😞

Posted
Dnia 7.07.2026 o 14:29, iwna5702 napisał:

Sunia biedna nie wie, co to sue stało. Pid9bni w nocy w ogóle nie chciała spać na swoim posłaniu, tylko cały czas szukała  miejsca na podłodze:(

Po wielu latach karceru na pewno jest w wielkim szoku, ale chyba nie ucieka na widok człowieka?

Posted
Dnia 7.07.2026 o 14:29, iwna5702 napisał:

Sunia biedna nie wie, co to sue stało. Pid9bni w nocy w ogóle nie chciała spać na swoim posłaniu, tylko cały czas szukała  miejsca na podłodze:(

Może było jej goraco. 

Urocza babulka.

• Like 1
Posted
Dnia 13.07.2026 o 09:52, elik napisał:

A gdzie link do bazarku?

Link do bazarku teraz wkleiłam, usiłowałam wczoraj z telefonu, ale mi się tylko link do wątku psiaków załaczył.