elik Posted October 19, 2022 Author Posted October 19, 2022 Dnia 19.10.2022 o 21:02, Nadziejka napisał: 🍀🍀 Wszelkiego spokojnego zasylam Wam Ciociu slij mi proszę num konta Michalkowy Fineczkowy Dzięki wielkie Nadziejeczko za wspaniałą robotę 🙂 Jeśli mogę Cie prosić, to bardzo proszę, wpłać kasiorkę na konto Stowarzyszenia, na które są i jeszcze będą faktury za diagnostykę i leczenie Fineczka. To Stowarzyszenie opiekuje się wieloma zwierzakami i takie wydatki mogą całkowicie zablokować możliwość pomocy innym zwierzaczkom. Zadeklarowali opłacanie opieki weterynaryjnej Fineczka i Guziczka, ale chyba nie zdawali sobie sprawy z tego jakie to będą koszty. Musimy im pomóc. Stowarzyszenie LePsie życie Tarnowskie Góry 11 1600 1462 1883 0896 8000 0001 Tytuł przelewu - Nadziejka z dogo dla Michałka W piątek mam pojechać po odbiór przygotowanego lekarstwa na robale - koszt 110,00 zł, a to pierwsza dawka. 10.11. kontrolne badanie krwi w celu ustalenia czy otrzymywana dawka Euthyroksu jest właściwa - nie wiem jaki koszt. 15.11. wizyta u weta okulisty - 240,00 zł. Jeśli badanie okulistyczne potwierdzi przypuszczenia okulistki, będzie operacja usunięcia zaćmy - nie wiem jaki koszt. Po ustabilizowaniu hormonów sterylizacja - nie wiem jaki koszt. 😞 Tak więc diagnozy i ewentualne leczenie to będą spore koszty. 1 Quote
Moli@ Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Koszt zabiegu usunięcia zaćmy waha się od 2000 do 4000 tysięcy za jedno oko (może już więcej). To nie jedyny wydatek Finek jest młodym/ładnym/sympatycznym psem, życie przed nim..., może pomyśleć o zbiórce pieniędzy? Są fajne zdjęcia i bardzo dobry filmik..., na którym widać, że pies jeszcze widzi....ale jak długo? Potem tylko ciemność:( Dobry tekst... W tym przypadku na pewno wiele osób będzie rozsyłać link do zbiórki 1 Quote
rozi Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Ale w ten sposób bazarek nie będzie rozliczony, Stowarzyszenie musiałoby potwierdzić otrzymanie pieniędzy. No albo dowód wpłaty trzeba wkleić. Znaczy ja nie wątpię, że Nadziejka przeleje, tylko potwierdzenia nie będzie. Quote
Moli@ Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 07:45, rozi napisał: Ale w ten sposób bazarek nie będzie rozliczony, Stowarzyszenie musiałoby potwierdzić otrzymanie pieniędzy. No albo dowód wpłaty trzeba wkleić. Znaczy ja nie wątpię, że Nadziejka przeleje, tylko potwierdzenia nie będzie. Rozi ale tu jest wyjątkowa sytuacja..., na wątku są i będą podane koszty leczenia..., link do wątku z komentarzem chyba wystarczy ps wpłata na konto stowarzyszenia z odpowiednią adnotacją Quote
rozi Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 07:50, Moli@ napisał: Rozi ale tu jest wyjątkowa sytuacja..., na wątku są i będą podane koszty leczenia..., podać link Jasne, to zależy od Nadziejki, czy przyjmie taką formę rozliczenia bazarku bez potwierdzenia. Quote
Jaaga Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 07:42, Moli@ napisał: Koszt zabiegu usunięcia zaćmy waha się od 2000 do 4000 tysięcy za jedno oko (może już więcej). To nie jedyny wydatek Finek jest młodym/ładnym/sympatycznym psem, życie przed nim..., może pomyśleć o zbiórce pieniędzy? Są fajne zdjęcia i bardzo dobry filmik..., na którym widać, że pies jeszcze widzi....ale jak długo? Potem tylko ciemność:( Dobry tekst... W tym przypadku na pewno wiele osób będzie rozsyłać link do zbiórki Raczej ta górna granica, jeśli nie więcej teraz, bo weci ostatnio bardzo podrożeli, a zabieg kilka lat temu we Wrocławiu kosztowal ponad 3000 zl za jedno oko. I cena u okulisty w Krakowie byla wtedy taka sama. Tez mysle, ze zbiorka to najlepszy pomysł. Stowarzyszenie może ją zrobić na swoje konto, wiec będzie wiarygodna, co zwiekszy ilość wpłat. Przy moich psach zawsze udało się nazbierac ze zbiorek na ratujemy zwierzaki kwoty potrzebne na operacje. 1 Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dziewczyny, ja bardzo jestem Wam wdzięczna za troskę o zdrowie Fineczka i rozliczenia jego finansów, ale: sprawę zbiórki omówiłam ze Stowarzyszeniem zaraz po przyjeździe Fineczka do mnie Pisałam o tym, że Finek jest psem niewidomym, co zostało stwierdzone przez weterynarza okulistę, a Ty znowu piszesz, że Finek widzi, skąd taki wniosek? Cytat Są fajne zdjęcia i bardzo dobry filmik..., na którym widać, że pies jeszcze widzi....ale jak długo? Potem tylko ciemność:( Cytat No i jesteśmy po wizycie u okulisty. Wiadomości w połowie dobre,a w drugiej złe. Zaćma jest na obu oczkach. Lewe oczko nie ma już szansy na widzenie, nastąpiło odklejenie siatkówki. Natomiast lewe oczko pozwala mieć cień szansy, ale aby stwierdzić na ile jest to realne trzeba wykonać jeszcze jedno badanie na specjalnym aparacie. Nie pamiętam nazwy, ale na tym aparacie można będzie stwierdzi, czy po wykonaniu operacji usunięcia zaćmy jest szansa na przywrócenie wzroku Nadziejka jest dużą, wysoce rozgarniętą Dziewczynką i zapewne poradzi sobie z udokumentowaniem tego, co zrobiła z zebranymi pieniędzmi. W razie potrzeby, może liczyć na moją pomoc. Quote
Moli@ Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Elik, gdzie wet postawił jednoznaczną diagnozę? Dwie karty informacyjne, dwóch lekarzy w tym okulista i nie ma wpisu - pies niewidomy. Przepraszam jest wpis z wywiadu Dlaczego piszę, że chłopak jeszcze trochę widzi? bo widzę jak się zachowuje ...,nie będę wyjaśniać. Kto miał lub ma niewidomego psa wie o co chodzi. Na dogo były i są niewidome psy...w DT i hotelikach..., opiekunowie tych psów mają porównanie ps Opieka nad psem po zabiegu nie jest ciężka / absorbująca. Potrzebny jest solidny kołnierz - żeby nie tarł łapą po oku i spacery na smyczy - nie powinien skakać Quote
Jaaga Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 08:34, elik napisał: sprawę zbiórki omówiłam ze Stowarzyszeniem zaraz po przyjeździe Fineczka do mnie Pisałam o tym, że Finek jest psem niewidomym, co zostało stwierdzone przez weterynarza okulistę, a Ty znowu piszesz, że Finek widzi, skąd taki wniosek? No i super, że będzie zbiórka, bo uda sie pewnie w miesiąc zebrać potrzebne środki. Elu, nie wiem co Moli@ miała na myśli, ale piesek może rozrózniać światło, a to dużo daje i pies jednak troszkę inaczej sie wtedy zachowuje. Moja Goplana miała koszmarnie zniszczone głaki oczne przez jaskrę. Lekarze zapewniali, ze jest całkowicie ślepa. Najpierw usunęliśmy jej jedną gałkę i nie było róznicy w zachowaniu. Po amputacji drugiej zaczęła się dopiero zachowywać jakby nagle straciła wzrok-zaczęła się gubić, nie potrafiła trafić, dobijała, choć już bardzo długo nie widziała. Czyli, mimo ze gałka oczna była ogromna i całkowicie zmieniona chorobą, jednak musiała rejestrować zmiany natężenia światła i to pomagało sie jej doskonale orientować w pokonywaniu znanych tras. Po tej drugiej amputacji musiała dopiero uczyć się funkcjonowania całkowicie bez oczu. Tylko się cieszyć, jeśli jest szansa że Finek może widzieć na jedno oko. Jednak nawet jeśli nie miałby na to szansy, to psy świetnie dostosowują swoje pozostałe zmysły i nawet trudno po jakimś czasie zauwazyć, ze są niewidome. 1 Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 09:49, Jaaga napisał: No i super, że będzie zbiórka, bo uda sie pewnie w miesiąc zebrać potrzebne środki. Elu, nie wiem co Moli@ miała na myśli, ale piesek może rozrózniać światło, a to dużo daje i pies jednak troszkę inaczej sie wtedy zachowuje. Moja Goplana miała koszmarnie zniszczone głaki oczne przez jaskrę. Lekarze zapewniali, ze jest całkowicie ślepa. Najpierw usunęliśmy jej jedną gałkę i nie było róznicy w zachowaniu. Po amputacji drugiej zaczęła się dopiero zachowywać jakby nagle straciła wzrok-zaczęła się gubić, nie potrafiła trafić, dobijała, choć już bardzo długo nie widziała. Czyli, mimo ze gałka oczna była ogromna i całkowicie zmieniona chorobą, jednak musiała rejestrować zmiany natężenia światła i to pomagało sie jej doskonale orientować w pokonywaniu znanych tras. Po tej drugiej amputacji musiała dopiero uczyć się funkcjonowania całkowicie bez oczu. Tylko się cieszyć, jeśli jest szansa że Finek może widzieć na jedno oko. Jednak nawet jeśli nie miałby na to szansy, to psy świetnie dostosowują swoje pozostałe zmysły i nawet trudno po jakimś czasie zauwazyć, ze są niewidome. Ceniona okulistka dr Kwiatkowska po badaniu na przyrządach, w tym USG stwierdziła, że w lewym oku siatkówka jest całkowicie odklejona i nie ma już szansy na odzyskanie wzroku w tym oku. Nie znam się na tym i nie wiem, czy w takiej sytuacji pies może rozróżniać światło, a nie przyszło mi do głowy zapytać o to lekarkę. 15.11. mamy termin wizyty u dr Stefanowicza. Na tej wizycie wyjaśni się czy Finuś ma jeszcze szanse na odzyskanie wzroku w prawym oku. Ogromnie tego pragnę. To taki słodki, choć trudny w obsłudze psiak. Quote
Moli@ Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 09:58, elik napisał: Ceniona okulistka dr Kwiatkowska po badaniu na przyrządach, w tym USG stwierdziła, że w lewym oku siatkówka jest całkowicie odklejona i nie ma już szansy na odzyskanie wzroku w tym oku. Nie znam się na tym i nie wiem, czy w takiej sytuacji pies może rozróżniać światło, a nie przyszło mi do głowy zapytać o to lekarkę. 15.11. mamy termin wizyty u dr Stefanowicza. Na tej wizycie wyjaśni się czy Finuś ma jeszcze szanse na odzyskanie wzroku w prawym oku. Ogromnie tego pragnę. To taki słodki, choć trudny w obsłudze psiak. W jednym oku i na to oko nic nie widzi i zabieg nic nie da... ale nie wiadomo w jakim stanie jest drugie..., okulistka zleciła dodatkowe badanie, może uda się uratować. Tak jak pisała Jaaga..., on jeszcze widzi w świetle (na jedno oko)- cienie/zarysy przedmiotów, ludzi, zwierząt (przeszkody). Quote
Nadziejka Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Sercem calem sciskam modle za Finusia i Guziczka Pieniazki przeleje na Stowarzyszenie zawsze to grosik do grosika Stowarzyszenie LePsie życie Tarnowskie Góry 11 1600 1462 1883 0896 8000 0001 Tytuł przelewu - Nadziejka z dogo dla Michałka 2 Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 10:13, Nadziejka napisał: Sercem calem sciskam modle za Finusia i Guziczka Pieniazki przeleje na Stowarzyszenie zawsze to grosik do grosika Stowarzyszenie LePsie życie Tarnowskie Góry 11 1600 1462 1883 0896 8000 0001 Tytuł przelewu - Nadziejka z dogo dla Michałka Bardzo dziękuję Nadziejeczko Ewentualnie możesz przesłać na moje konto, a ja prześle do Stowarzyszenia i wstawię na wątek skan przelewu. Quote
Nadziejka Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Pieniazki przelalam 125 zl żaluję że nie moge dokladac duzo tylko czasem troszenke, ale to co wyprawiaja melionery w mojej pracy...z moją wyplata to juz przechodzi wszelke pojęcie... Niechaj Moc bedzie z Wami eliczkowo Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 10:24, Nadziejka napisał: Pieniazki przelalam 125 zl żaluję że nie moge dokladac duzo tylko czasem troszenke, ale to co wyprawiaja melionery w mojej pracy...z moją wyplata to juz przechodzi wszelke pojęcie... Niechaj Moc bedzie z Wami eliczkowo Nadziejeczko nie możesz żałować, powinnaś się cieszyć z tego, że tak bardzo pomagasz psiakom swoimi bazarkami Quote
Nadziejka Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Raduje raduje z kazdenkiego życia uratowanego raduje z calej duszy ale dobija ta straszna praca ta harowka za grosze ....gdzie wykorzystywaniu nie widac konca sa tylko obietnice i pochwaly slowne ...ale o kazdenki pieniazek musze upraszac czasem tygodniami Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 10:33, Nadziejka napisał: Raduje raduje z kazdenkiego życia uratowanego raduje z calej duszy ale dobija ta straszna praca ta harowka za grosze ....gdzie wykorzystywaniu nie widac konca sa tylko obietnice i pochwaly slowne ...ale o kazdenki pieniazek musze upraszac czasem tygodniami Współczuję Nadziejeczko. Bardzo współczuję. To mocno frustrujące, gdy wynagrodzenie za prace nie jest adekwatne do włożonego wysiłku. Pewnie to marne pocieszenie, ale niestety obecnie to częsty przypadek i wiele osób się z tym spotyka 😞 Quote
Nadziejka Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Melduje meldujje..ze kramcik kolejny czaruje wspolny dla Fineczka i Guziczka Quote
limonka80 Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 09:58, elik napisał: Na tej wizycie wyjaśni się czy Finuś ma jeszcze szanse na odzyskanie wzroku w prawym oku. Ogromnie tego pragnę. To taki słodki, choć trudny w obsłudze psiak. Też czekam z nadzieją że uda się uratować Finusiowi wzrok choć w jednym oku. Czekamy 🙂 1 Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 11:49, limonka80 napisał: Też czekam z nadzieją że uda się uratować Finusiowi wzrok choć w jednym oku. Czekamy 🙂 Lajków jak zwykle mi brak, ale Quote
Nadziejka Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Książki Na Prezent Guziczkowi I Finkowi Michalkowi Sercem 3.11 💚 Zapraszamy z Nadziejkowa Dobrodzieje zapraszamy Quote
Jaaga Posted October 20, 2022 Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 09:58, elik napisał: Na tej wizycie wyjaśni się czy Finuś ma jeszcze szanse na odzyskanie wzroku w prawym oku. Ogromnie tego pragnę. To taki słodki, choć trudny w obsłudze psiak. Niezależnie od wyniku badania on i tak już wygrał życie i jest szczęśliwy dzieki Tobie Elu 🙂 1 Quote
elik Posted October 20, 2022 Author Posted October 20, 2022 Dnia 20.10.2022 o 14:25, Jaaga napisał: Niezależnie od wyniku badania on i tak już wygrał życie i jest szczęśliwy dzieki Tobie Elu 🙂 Dzięki Jaguś za miłe słowa ❤️ Ja byłabym szczęśliwsza, wiedząc, że Finuś choć trochu widzi. 1 Quote
Recommended Posts