Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

niewiem jak z koszami ale u mnie ze swinkami byl problem zeby dołaczyc do moich dwóch-trzeciego proska.
Nie jestem znawca ale...to chyba duzo czasu zajmie takie oswajanie ich razem,niewiedomo ile te dwie byly razem ze soba moze ta nie zaakceptuje nowej i wtedy bedziesz miala dwie w oddzielnych klatkach.
Moja siostra ma koszatniczke,daje jej np.liscie z jabłonki i mam dla ciebie pomysł..
Zerwij liscie z jabłonki wsadz je do tytki po papierze toaletowym i zawies na sznurku przy 'suficie' klatki koszatniczka bedzie miala zajecie zeby je wyciagnac i moze bedzie to dla niej zabawa.
Mozna wlozyc tez cos innego tylko niewiem co jedza dlatego pisze o lisciach.
Wiem ze lubia tez gałazki np. z jabłonki mozesz jej wsadzic wieksza np. w poprzek klatki bedzie sobie skakac.
Niewiem co jeszcze,,,pisze to co widzialam u mojej siostry

• Replies 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Po raz kolejny się wtrącę. Łączenie z młodą samiczką nie powinno stanowić problemu. Jeśli trochę zatęskni za towarzystwem to łatwiej zaakceptuje. Łączenie powinno się odbyć na neutralnym gruncie, zwłaszcza, że jak piszesz, przed kotami broni terenu. Może też bronić terenu przed inną koszą. Dlatego połączenie z dorosłą samiczką lub kastratem może być (ale wcale nie musi) trudniejsze.
W przypadku mojej dominantki Fumy łączenie z maleńką wtedy Brombą przebiegło bez problemu, ale jak teraz chciałam dołączyć do stadka (już obu dorosłych) trzecią - moją tymczasicę - mało nie skończyło się tragedią.
Namawiam jednak do próby połączenia z maluchem. Samotna będzie bardzo nieszczęśliwa. Widziałam to u mojej tymczasicy - bardzo domagała się towarzystwa "ludzia" ale jak poczuła zapach moich koszatniczek to zaczął się tak rozpaczliwy płacz, że serce pękało. Próbowała do nich przeleźć między szczebelkami, uspokajała się dopiero kiedy zestawiałam klatki. Ale moja Fuma chciała Myśkę rozerwać żywcem, skończyło się na paskudnym ugryzieniu w nos. Ostatecznie Myśka pojechała do Katowic gdzie z miejsca zaprzyjaźniła się z tamtejszą rezydentką. Są przeszczęśliwe.
Co do zapewnienia rozrywek - gałązki do gryzienia - z listkami, mogą być nawet z kwiatkami - jabłoń, grusza, brzoza, orzech włoski, lipa. Może przydałoby się kółeczko - ale musi mieć średnicę około 22-28 cm - nie wiem, czy wejdzie do klatki. Takie skrytki do rozbrojenia, o których pisze Martyna, tez są ok - tylko coś kuszącego musi wystawać, bo jeśli kosza nie będzie tego znała nie zainteresuje się.
Z grubszych gałącek możesz jej porobić takie dodatkowe minipóleczki.

Posted

Wypróbujemy wszystkie rady :-) Na działce u rodziców jest grusza :pa u sąsiadki jabłonki :evil_lol: mam pytanie: czy kosia może jeść listki mlecza? Co do doadoptowania koszałka ,to wiem że w "fundacji szara przystań" były młode ,tylko czy została jakaś dziewczynka?

Posted

I listki mlecza i kwiaty, perz, krwawnik, babkę lancetowatą, liście czarnej porzeczki (jeszcze ich nie ma), trawę zwykłą, pokrzywę (te listki lepiej ususzone bo pieką w łapki...). Z koniczyną zazwyczaj uważam, bo nie może być jej dużo i nie może być wilgotna - powoduje wzdęcia, a czasem nawet skręt kiszek bo szybko fermentuje.
Tylko świeże rośliny trzeba stopniowo wprowadzać do diety bo nadmiar na nieprzygotowany żołądek grozi biegunką.
Ogłoszenia adopcyjne są też tu:
.:Degu Serwis:. Koszatniczka w Internecie :: Zobacz Forum - Zamienię, przyjmę, oddam
Jedną samotną znalazłam też na allegro - nie jest młoda, ale to że przez długi czas była samotna powoduje, że może się zgodzić z inną.
KOSZATNICZKA SŁODZIAK !!!!! (620263828) - Aukcje internetowe Allegro

• 2 weeks later...
Posted

Napiszę coś z nowości u Mysi :p Koty już sobie ustawiła i czują przed nią respekt ,codziennie wychodzi na bieganko i kąpiel:lol: niestety jej bieganko po biurku skończyło się koniecznością kupienia nowej myszki bo niestety jej ząbki są bardzo ostre:shake: Zauważyłam ,że kabel od monitora też spróbowała:shake: Zaczyna jeść z ręki a jak podchodzę do klatki to pędzi do wyjścia i czeka na wypuszczenie:evil_lol: Ps. Gałązki z listkami gruszki i jabłoni są pycha, tak samo mlecz i babka:p

Posted

Oswajać ? to mało powiedziane ,ona zaczyna być rozpuszczonym koszykiem.Koty się jej boją a łazienkę i biurko uważa za swoje :crazyeye: A jak jej przeszkadzam w gryzieniu tego co nie może to mi pyskuje:angryy: A ma patyczki do gryzienia i co jakiś czas nowe gałązki:shake: Oprócz tego to chyba poliglotka bo zaczęła się dobierać do segregatorów z kursem niemieckiego:lol: Jak wraca do klatki to coś gryźnie i idzie sać bo jest taka padnięta bieganiem :evil_lol:

Posted

To proszę - widocznie temperamencik tez wszystkie kosze mają taki sam. Moja młodsza pyskuje jak za wcześnie wstaję i zapalam im światło, bo ją budzę. A jak ona o 4 rano urządza w klatce tartak i gryzie półkę to jest ok. Ot, mentalność Kalego:lol:

Posted

[FONT=Verdana]Na razie jest sama:-( staram się jej poświęcać jak najwięcej czasu i chyba jakoś sobie radzi z samotnością. Na stronie Dogo Serwis jest 2 letnia kosia do oddania. Niestety nie mogę się zalogować i dowiedzieć gdzie jest dokładnie :-(Jest wstanie ktoś się dowiedzieć o niej czegoś więcej(kosia zuzia z klatką)Czy w ogóle by się polubiły? Nie wiem czy by nie zaczęły walczyć? A może u Formicy by się znalazła jakaś nadająca się do adopcji dla mojej Mysi?[/FONT]

Posted

Jej ulubione miejsce:p Wczoraj biedna ,bo przysnęła sobie na monitorze i obudził ją upadek na blat biórka:shake: Była bardzo zdziwiona co się stało:evil_lol:
Ps .Jak wstawić zdjęcie ,żeby je było odrazu widać?:oops: ciągle mi się nie udaje i dlatego wstawiam link.:oops:

Posted

[quote name='anial']

klikam na insert image ,wklejam link z fotosika a on mi pokazuje coś takiego:placz:
jakie insert image? kozystarz ze starego uploadera czy nowego,bo ten nowy np. mi nie dziala i mam stary.

W starym jest normalnie wgrywasz>pojawiaja ci sie kody jak sie wgra>klikasz tam gdzie jest napisane:Zdjęcie 500px na forum
(opcja czwarta od gory) i wklejasz na forum w miejsce gdzie piszesz post

Posted

prosty sposób: otwierasz okno ze zdjęciem, potem najeżdżasz myszką na zdjęcie, prawym klawiszem klikasz i szukasz opcji "kopiuj", na dogomanii tu, gdzie wpisujesz treść postu klikasz prawym klawiszem i klikasz opcję "wklej"... i gotowe!

Posted

Ja zgodnie z obietnicą podrzucam inf. - pojawiło się na degu servis ogłoszenie z Krakowa - 6-mies. samiczka do oddania (ale ten chłopak ma tez 2 samce, więc samiczka może być "z niespodzianką" jeśli trzyma je razem) [email protected]
Pewnie zaglądałaś do wątku zabrzańskich pociech?
A Mysia jest przepiękna - widać, że panna z charakterkiem.:loveu:
Ale widać też że tęskni za towarzystwem i nudzi się nieco - przednie łapki widzę łyse. Wygryza sobie sierść?
To częsta przypadłość u koszek zestresowanych, albo znudzonych. Przy czym jeśli kosiak nabrał już raz takiego zwyczaju to potem nawet po poprawie warunków (bo zakładam, że wygryzała sierść już wcześniej, w "poprzednim" domu), zostaje.
Miałam takiego tymczasa Svena - kastrata w towarzystwie dwóch samic. Sven miał (i nadal ma, ale już w nowym domu) cukrzycę, zaćmę, był bezogoniasty i sfrustrowany. Jak coś poszło nie po jego myśli, np zamknęłam go a on jeszcze był w trybie spacerowym, to brał się za golenie łapki.

Posted

Chyba się wstrzymam z szukaniem bo chyba Mysia jest chora.:-( Dzisiaj pojawiła się w moczu krew:-( Byliśmy u doktora ,dostała antybiotyk i narzie niestety tylko obserwować ,jutro też na zastrzyk.Wet powiedział ,że to może być jakiś stan zapalny:-(Widzę ,że dosyć sporo pije i dużo siusia.Wydaje mi się ,że więcej niż normalnie:placz: Narazie więc się wstrzymam z szukaniem i będziemy obserwować:-( Ps. Nie dostaje nic co by mogło zpowodować taki kolor moczu.