uxmal Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 To poproszę zielistkę . Tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać bo nie wiem jaki rozmiar jest dostępny u Rozi Quote
uxmal Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 10 godzin temu, Isiak napisał: Ja mam mieszkanko wielkości nieco większej szuflady, 37 m z drobnymi, pokoje przechodnie i nieustawne, w dodatku słonko tylko rano, potem to już ciemno, buro i ponuro. Trudno przede wszystkim o dobre światło dla roślinek. Ale staram się jak mogę :) Doniczki są więc raczej nieduże. Kiedyś zawsze był w domu jeden duży kwiat przed oknem w tzw. "dużym pokoju", ale od paru lat już nie ma - w pokoju z takim okazem za ciasno, za ciemno i kot-demolka, który niszczy :( Ale też wyhodowaliśmy spore okazy, które pojechały do klubu spółdzielni mieszkaniowej, do domu dziecka na stołówkę, a kilka do osób, które mają domy i warunki dla nich. Ale zawsze trudno mi było rozstawać się z nimi. Ja uwielbiam zielistkę, a w dodatku jest ona bardzo wydajnym "filtrem powietrza", oczyszcza powietrze z chemikaliów. To mój kwietnik w mniejszym i ciemniejszym pokoju balkonowym, a na nim zielistka i begonia z bazarku Poker. Piękne, roślinki i pierwszy raz widzę stojak tak świetnie zaplanowany. On jest stojący? Czy gdzieś jest do sufitu dokręcany? Quote
uxmal Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 Dzisiaj byłam w Obi i widziałam pomalowaną na brązowo sansewerię.:( można to kupić Quote
uxmal Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 A czy zielistka może mieszkać w osłonce bez odpływu wody? Czy raczej muszę dziurki zrobić.? Quote
rozi Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 9 minut temu, uxmal napisał: To poproszę zielistkę . Tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać bo nie wiem jaki rozmiar jest dostępny u Rozi Zaraz pstryknę i Ci puszczę mms. Rób dziurki. Nikt normalny nie będzie żył spokojnie bez odpływu. Quote
Isiak Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 15 minut temu, uxmal napisał: Piękne, roślinki i pierwszy raz widzę stojak tak świetnie zaplanowany. On jest stojący? Czy gdzieś jest do sufitu dokręcany? Dziękuję :) Kwietnik jest stojący, na 9 doniczek. Nie jest przykręcany do sufitu, ale jest bardzo stabilny, nie boję się, że się wywróci, chociaż czasem nawet kota próbuje się na nim zawieszać łapkami. Kupiłam go w Bricomarche, to dokładnie ten model: https://jakpoldesign.pl/kwietnik-kw-kuty-wieza-9-zd-na-dziewiec-donic-zlota-patyna-kwk-802.html 6 minut temu, rozi napisał: Rób dziurki. Nikt normalny nie będzie żył spokojnie bez odpływu. O rety, rozi, prawie oplułam monitor :))))) Świetne :)))) Ale tak na poważnie, to dziurki są konieczne, żeby nadmiar wody mógł wyciec z doniczki. Zielistka gromadzi sobie niewielki zapas wody w mięsistych korzeniach i jej nadmiar bardziej jej szkodzi, niż krótkotrwałe przesuszenie. Jak woda będzie się gromadzić na dnie osłonki, to korzenie zaczną gnić i roślinka umrze. Quote
Isiak Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 1 godzinę temu, agat21 napisał: Jeszcze 1, 2, 3 i 4 do pary :) "Końbinowałam" gdzie je posadzić i dzięki Isi już wiem :) Na tarasie przed mieszkaniem znajdą miejsce na lato, a potem zabiorę je do biura - niech czyszą powietrze :) Tylko na tarasie nie stawiaj ich w pełnym słońcu, bo je poparzy i zaschną takie wielkie suche plamy na liściach. Na moim balkonie mają słonko od wschodu gdzieś do godziny max 11. Potem już cień. Quote
Poker Posted May 6, 2020 Author Posted May 6, 2020 56 minut temu, rozi napisał: Zaraz pstryknę i Ci puszczę mms. Rób dziurki. Nikt normalny nie będzie żył spokojnie bez odpływu. Aż brzuch mi się trzęsie ze śmiechu. Jasne , że każdy musi mieć odpływ:) Z wyjątkiem papirusa , jemu nie wolno mieć dziurek. Quote
rozi Posted May 6, 2020 Posted May 6, 2020 U mnie papirusy siedziały w donicach z dużymi dziurkami, a te donice stały w "osłonkach", czyli dwa razy większych naczyniach. Zalane stale na wysokość 10-15cm łodyg. Oddałam, bo w tym mieszkaniu mam tylko jedno miejsce z przeszklonymi drzwiami, reszta okien za wysoko. Quote
mila-ada Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 Poproszę sukulent z dzidziusiem. Miałam takie już piękne drzewko, ale złapało mączniaka i różne zabiegi nie przynosiły efektu. Chętnie wyhoduję sobie nowe drzewko. Quote
Poker Posted May 7, 2020 Author Posted May 7, 2020 13 godzin temu, mila-ada napisał: Poproszę sukulent z dzidziusiem. Miałam takie już piękne drzewko, ale złapało mączniaka i różne zabiegi nie przynosiły efektu. Chętnie wyhoduję sobie nowe drzewko. sukulent kupiła Aldrumka , ale może uda mi się skołować jeszcze jeden. 6 godzin temu, uxmal napisał: Ojej :( dobranoc Zajrzyj na wątek Tyci , to się dowiesz. Quote
uxmal Posted May 7, 2020 Posted May 7, 2020 3 godziny temu, Poker napisał: sukulent kupiła Aldrumka , ale może uda mi się skołować jeszcze jeden. Zajrzyj na wątek Tyci , to się dowiesz. Już wiem :(. Quote
Poker Posted May 7, 2020 Author Posted May 7, 2020 3 godziny temu, Aldrumka napisał: moje zakupy nie są zapisane przy zdjęciach już zapisane Quote
Recommended Posts