Jump to content
Dogomania

DZIŚ KONIEC !!! Kwiaty doniczkowe własnej hodowli. Do 09.05. g. 22

Recommended Posts

Posted
10 godzin temu, Isiak napisał:

Ja mam mieszkanko wielkości nieco większej szuflady, 37 m z drobnymi, pokoje przechodnie i nieustawne, w dodatku słonko tylko rano, potem to już ciemno, buro i ponuro. Trudno przede wszystkim o dobre światło dla roślinek. Ale staram się jak mogę :) Doniczki są więc raczej nieduże. Kiedyś zawsze był w domu jeden duży kwiat przed oknem w tzw. "dużym pokoju", ale od paru lat już nie ma - w pokoju z takim okazem za ciasno, za ciemno i kot-demolka, który niszczy :( Ale też wyhodowaliśmy spore okazy, które pojechały do klubu spółdzielni mieszkaniowej, do domu dziecka na stołówkę, a kilka do osób, które mają domy i warunki dla nich. Ale zawsze trudno mi było rozstawać się z nimi.

Ja uwielbiam zielistkę, a w dodatku jest ona bardzo wydajnym "filtrem powietrza", oczyszcza powietrze z chemikaliów.  To mój kwietnik w mniejszym i ciemniejszym pokoju balkonowym, a na nim zielistka i begonia z bazarku Poker. 

IMG_4241.JPG

Piękne, roślinki i  pierwszy raz widzę stojak tak świetnie zaplanowany.  On jest stojący?  Czy gdzieś jest do sufitu dokręcany? 

Posted
9 minut temu, uxmal napisał:

To poproszę zielistkę .

Tylko nie wiem jaki rozmiar wybrać bo nie wiem jaki rozmiar jest dostępny u Rozi

Zaraz pstryknę i Ci puszczę mms.

Rób dziurki. Nikt normalny nie będzie żył spokojnie bez odpływu.

Posted
15 minut temu, uxmal napisał:

Piękne, roślinki i  pierwszy raz widzę stojak tak świetnie zaplanowany.  On jest stojący?  Czy gdzieś jest do sufitu dokręcany? 

Dziękuję :) Kwietnik jest stojący, na 9 doniczek. Nie jest przykręcany do sufitu, ale jest bardzo stabilny, nie boję się, że się wywróci, chociaż czasem nawet kota próbuje się na nim zawieszać łapkami. Kupiłam go w Bricomarche, to dokładnie ten model: 

https://jakpoldesign.pl/kwietnik-kw-kuty-wieza-9-zd-na-dziewiec-donic-zlota-patyna-kwk-802.html

6 minut temu, rozi napisał:

O rety, rozi, prawie oplułam monitor :))))) Świetne :))))

Ale tak na poważnie, to dziurki są konieczne, żeby nadmiar wody mógł wyciec z doniczki. Zielistka gromadzi sobie niewielki zapas wody w mięsistych korzeniach i jej nadmiar bardziej jej szkodzi, niż krótkotrwałe przesuszenie. Jak woda będzie się gromadzić na dnie osłonki, to korzenie zaczną gnić i roślinka umrze.

Posted
1 godzinę temu, agat21 napisał:

Jeszcze 1, 2, 3 i 4 do pary :) "Końbinowałam" gdzie je posadzić i dzięki Isi już wiem  :) Na tarasie przed mieszkaniem znajdą miejsce na lato, a potem zabiorę je do biura - niech czyszą powietrze :) 

Tylko na tarasie nie stawiaj ich w pełnym słońcu, bo je poparzy i zaschną takie wielkie suche plamy na liściach. Na moim balkonie mają słonko od wschodu gdzieś do godziny max 11. Potem już cień.

Posted
56 minut temu, rozi napisał:

Zaraz pstryknę i Ci puszczę mms.

Aż brzuch mi się trzęsie ze śmiechu. Jasne , że każdy musi mieć odpływ:) Z wyjątkiem papirusa , jemu nie wolno mieć dziurek.

Posted

U mnie papirusy siedziały w donicach z dużymi dziurkami, a te donice stały w "osłonkach", czyli dwa razy większych naczyniach. Zalane stale na wysokość 10-15cm łodyg. Oddałam, bo w tym mieszkaniu mam tylko jedno miejsce z przeszklonymi drzwiami, reszta okien za wysoko.

Posted

Poproszę sukulent z dzidziusiem. Miałam takie już piękne drzewko, ale złapało mączniaka i różne zabiegi nie przynosiły efektu. Chętnie wyhoduję sobie nowe drzewko.

Posted
13 godzin temu, mila-ada napisał:

Poproszę sukulent z dzidziusiem. Miałam takie już piękne drzewko, ale złapało mączniaka i różne zabiegi nie przynosiły efektu. Chętnie wyhoduję sobie nowe drzewko.

sukulent kupiła Aldrumka , ale może uda mi się skołować jeszcze jeden.

6 godzin temu, uxmal napisał:

Ojej :( dobranoc

Zajrzyj  na wątek Tyci , to się dowiesz.

Posted
3 godziny temu, Poker napisał:

sukulent kupiła Aldrumka , ale może uda mi się skołować jeszcze jeden.

Zajrzyj  na wątek Tyci , to się dowiesz.

Już wiem :(.