Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Goshka']I owszem, miałam....
Zakochałam się w wyzłach niemieckich krókowłosych na poczatku lat 90-tych. Najpierw trafił do mnie Astro, czeski pies, który nie sprawdzał się na polowaniu. A nie sprawdzał się dlatego, ze jego własciciel był kiepskim szkoleniowcem.Wiem to teraz, wtedy myslałam, ze wina lezy w psie. Kiedy oststnio odwiedziła mnie Iwona z Atosem- wróciły do mnie wspomnienia, ponieważ Atos jest identycznie umaszczony jak Astro-może troszkę ciemniejszy. Było to kiedyś najczęsciej spotykane umaszczenie wnk. Po Astro wiedziłam, ze już tylko wnk, żadna inna rasa. Rozpoczełam poszukiwania, duzo czytalam, jezdzilam na wystawy. I wtedy trafiła do mnie Hera...Zawojowała mój świat zupełnie....Niestety, w czerwcu 2001 roku zabrała ją nam nieuleczalna choroba...Miała 6 lat. Po jej smierci dlugo nie byłam w stanie zdecydować się na kolejnego wyzla...Ale ciagle sie ich uczyłam...Zbieralam informacje, zdjecia... Az do kolejnego spelnionego marzenia...Keiry...[/quote]
Miło się czyta jak ktoś tak z pasja pisze o swojej ukochanej rasie;)
Fotki wyzełków prześliczne!:multi:
A czy jest ktoolwiek na forum kto ma długowłosego weimara?
Bardzo rzadko się spotyka tę odmiane:roll:

Posted

Nie wiedziałam gdzie napisać, a nowego tematu nie będę zakładać, więc czy wyżły są skłonne do włóczęgostwa lub ucieczek na spacerach? jeśli tak to czy przez szkolenie i np. agility i obedience, można w wyeliminować taki problem?

Posted

moim zdaniem maja taka sklonnosc, chociaz mi sie na szczescie nie przytrafila, przynajmniej nie w postaci wloczenia sie po okolicy...

poprzez szkolenie mozna wykluczyc wiele zlych nawykow psich, jednak nie wiem czy typowe obedience-posluszenstwo jest dla wyzla wskazane- to pies mysliwski, musi miec chec do pracy samodzielnej. szkoleniem trzeba jednak naklonic psa, by chetnie wykonywal twoje polecenia, nie daletego ze trzeba, tylko dlatego ze sprawi mu to i Tobie tez frajde..

w sumie to tak jak z facetami:P

Posted

No jednak się skusze i dodam pare zdjątek...

[IMG]http://img134.imageshack.us/img134/8358/80516111ul2.jpg[/IMG]

[IMG]http://i14.tinypic.com/71e94qd.jpg[/IMG]

[IMG]http://i14.tinypic.com/73ew9xy.jpg[/IMG]

[IMG]http://i17.tinypic.com/8a9vig8.jpg[/IMG]

[IMG]http://i9.tinypic.com/6p65f8m.jpg[/IMG]

Posted

Ewelina, a jak Wam poszlo??
nie wiem kto moze miec kontakt z wlascicielami browara- chociaz oni maja chyba stronke internetowa- jak pogrzebiesz w necie to pewnie znajdziesz.
a tez byli na wystawie?

Posted

Lounelines - mam nadzieje ze aktualny kontakt z włascicielami Browara z Krainy Urodzaju.

[COLOR=blue]Link w linkowni[/COLOR]
Pisz cos wiecej, jakie wyniki ???

Posted

He,he,he, Cala2, widzę, ze z Ciebie tez jest niezły "szperacz internetowy":evil_lol:
Tak, kontakt do wlascicieli Browara powinien być nadal aktualny-ten ze stronki podanej przez Calę....
Hm, czy mi się wydaje, czy tam strasznie ciasno było???

Posted

Shine i Hera zdobyły po ocenie bdb, sędzia nie wybrał BOB-a ani zw. mł. ...
a sunia Edengarden to nie mam pojęcia, koleżanka coś mówiła że dobrą,ale nie wiem...

A tam jak widać na jednej z fotek ( ta gdzie jest parę psów w postawie m.in. whippet i seter ) to ja pierwszy raz na mp, z seterem Irish Melody Lucky Lacke :), dostałam 3/5 pkt.

A czy było ciasno hymn...
no dość było, za małe przerwy między ringami i trochę za gorąco, a Hera nie wiem dlaczego, ale rano nie chciała jeść, potem dostała... wzdęcia i wymiotowała, jakieś 6 razy w tym na ... ringu :razz:

Cala dzięki za kontakt z Browarem :)

Nie, nie było ich na wystawie, z wyżłowstwa byly tylko zgłoszone psy ;)

Posted

ho ho ho to niezly pogrom byl w tej Nowej Rudzie.
Wstawiam foto poprawione przez Saksja :)
[IMG]http://i212.photobucket.com/albums/cc122/jula771/zdjecie1.jpg?t=1196696854[/IMG]

Posted

[quote name='jula&czaga']ho ho ho to niezly pogrom byl w tej Nowej Rudzie.
Wstawiam foto poprawione przez Saksja :)[/quote]

Oceniał p. Stasiak:evil_lol:

Posted

zimowe wieczory... i jakos tak mnie wzielo na wspomnienia ze udalo mi sie dokopac do foty z dzialu " wyzelek i inne zwierzatka" :) tutal wspomniana przez Theogonie Czama wystawiajaca moja papuzke :D
[IMG]http://i212.photobucket.com/albums/cc122/jula771/czama.jpg?t=1196697029[/IMG]

Gosiu nawet sobie nie zdawalam sprawy, ze ty jestes milosniczka wnk od tylu lat :)

Posted

hihi oj tam zaraz "hodowalam" miałam sobie takiego jednego papuga- POLA :D ot tyle
sporo w "mlodosci" mialam takiego malego zwierzyńca :D jednak jakos nie mogly sie dlugo utrzymac :D
np. Kanarek utopil sie w akwarium, drugi zginal jak uciekl z klatki i powiesil sie na firance, byly tez chomiki ale jakos tez nie mialy szczescia :(
z wiekszymi zwierzakami jakos sobie troszke lepiej chyba radze :diabloti:
moze to dlatego ze sie upominaja o jedzienie itp :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

hmmmm
ja mialam w dziecinstwie chorego psychicznie kota ktory kochal chodzic po drzewach-szczegolnie akacjach, i nigdy nie umial sam zejsc wie zawsze ja po niego wchodzilam.. mialam rybki akwariowe, suczke pekinczyka, papugi tez podobno mialam.. dwie nimfy, z czego samczyk mial na imie Zoska, na czesc mojej babci:P

w nowym domu mialam juz poza psami tylko leopolda, najmadrzejszego kota na swiecie- bo wychowanego przez psy a dokladnie czame...

pozniej po jego smierci porbowalismy przygarnac inne koty, ale szczerze sie przyznam szczeniaki mialy specyficzne sposoby okazuwania im czulosci.. wiec koty musialay wyemigrowac z domu...

Posted

[quote name='jula&czaga']hihi oj tam zaraz "hodowalam" miałam sobie takiego jednego papuga- POLA :D ot tyle
sporo w "mlodosci" mialam takiego malego zwierzyńca :D jednak jakos nie mogly sie dlugo utrzymac :D
np.[B] Kanarek utopil sie w akwarium[/B], drugi zginal jak uciekl z klatki i powiesil sie na firance, byly tez chomiki ale jakos tez nie mialy szczescia :(
z wiekszymi zwierzakami jakos sobie troszke lepiej chyba radze :diabloti:
moze to dlatego ze sie upominaja o jedzienie itp :evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/quote]

A własnej woli czy uczyłaś go pływac??:diabloti:

Posted

hihi kanarek sam pływal.. po prostu pod nasza nieobecnosc niefortunie wylondował :diabloti:
a najkrotszy zywot mial chyba chomiczek, ktorego "sama"zamordowalam- przynioslam go z zoologicznego i chcialam umiescic w klatce, wzielam go do reki a on mnie ugryzl w palec.. tak sie wystraszylam ze odruchowo go odrzucilam.... no i zginąl biedaczek :-(
mialam tez kroliki takie wielgasne- Kacperka i Kasie :D i przez nie babcia miala tez nowe zwierzatka/czytaj klopot/ bo zaraz za krolikami pojawily sie ogromniaste szczury... brrrrr
a moim zyczeniem na prezent komunijny byla owieczka :D ktorej niegdy nie dostalam :placz:
a kot tez byl... ale sie sam wyprowadzil bo sasiedzi mieli kocury i byla duza rywalizacja.. i moj ustąpil i poprostu sie wyprowadzil...." załozyl buty " i poszedl w swiat :D

Posted

[quote name='Louneliness']Shine i Hera zdobyły po ocenie bdb, sędzia nie wybrał BOB-a ani zw. mł. ...
a sunia Edengarden to nie mam pojęcia, koleżanka coś mówiła że dobrą,ale nie wiem...

[/quote]

Ej Louneliness... dlaczego piszesz nieprawdę... SHINE jako jedyna z tej trójki otrzymała ocenę doskonalą. Oczywiście pierwszą lokatę... Więc proszę nie pisz tego czego nie jesteś pewna! A tak w ogóle to sędzia nie musi przyznawać ani tytułu Zwycięzca Młodzieży ani tytułu BOB. On o tym decyduje. A jak sędzia wydaje się zbyt surowy i nie odpowiada to Tobie to jeździ się na wystawy, gdzie ktoś inny sędziuje... Wystaw jest w Polsce ponad 70.... Łatwo jest krytykować... ale najpierw trzeba mieć wiedzę sędziowską przynajmniej tą z regulaminów...

Posted

Kurzhaar-hmm , dumnie brzmi..i wiemy co znaczy, ale ciebie nie znamy. Piszac na forum swoj pierwszy post nalezaloby sie najpierw przedstawic, a nie rzucac gromy na bogu ducha winną Eweline...I nie mam pojecia cóz tak cię zdenerwowało, drogi (a) Kurzhaar? Pomyłki się zdarzaja, wystarczylo sprostowac...i byłoby o wiele przyjemniej..:cool1:

Posted

[quote name='kurzhaar']. A jak sędzia wydaje się zbyt surowy i nie odpowiada to Tobie to jeździ się na wystawy, gdzie ktoś inny sędziuje... Wystaw jest w Polsce ponad 70.... Łatwo jest krytykować... ale najpierw trzeba mieć wiedzę sędziowską przynajmniej tą z regulaminów...[/quote]

Nie od razu Kraków zbudowano....A co jak dziewczyna zaczyna dopiero przygodę z wystawami i nie ma pojecia jakie dany sędzia ma prefenercje????? Lepiej, żeby w ogole nie jezdziła?????
A może trzeba się zaintersować nowicjuszem, podać rękę....

Z własnego doświadczenia wiem, co znaczy jak ktos się zaintersuje, pokieruje, pomoże...inaczej mozna zginąć w tym zawistnym światku!!!
Theogonia, Goshka, Bartosz dziękuję!!!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...