Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, Radek napisał:

To może zapytam tutaj. Czy konto dla Carmen jest to samo, co Tyczuni? 

konto Murki, jest na pierwszej stronie :)

Posted

Jak się miewa Carmen? Cudna jest. Taki miks łajki, u nas niestety działają prężnie pseuduchy... Spotkałam ludzi, którzy celowo łączą husky z łajkami, aby - jak to mówią, "były bardziej cięte w polowaniu". I takie jakieś podobne psy do Carmen wychodzą.

Posted

Ktoś kto ją adoptuje  będzie musiał być świadomy, że ona może  polować na własna łapę. Czyli lepszy byłby dla niej  chyba dom w mieście, w mieszkaniu, niż  gdzieś na wsi, gdzie może będzie dusić sąsiadom kury, a ludzie tego nie lubią.

Ale z drugiej strony gdyby umiała polować to by nie chodziła przecież głodna, myszy nigdzie nie brakuje; są ptaki czy wiewiórki, pewnie i zające jakieś się trafiają. Wiec może nie umie nic sobie upolować.

Ja mam dwie suki. Jedna jest trochę łajkowata i ona by i siebie wyżywiła na łące i w lesie , i jeszcze mnie by przyniosła jedzenie, gdyby ją poprosić. Do tego wie pod jakie drzewo się schronić w lesie, jak i gdzie norę wykopać i którą wodę pić.

a druga jest takim zwykłem kundelkiem, i nawet głupiej myszy nie złapie, chociaż skakać jak lis i udawać, że poluje, to się nauczyła

Posted

Carmen wg mnie ma najwięcej wspólnego z łajką. Instynkt łowiecki ma faktycznie dość spory, jest bardzo ciekawska i wszędobylska. Bardzo interesują ją kurki sąsiedzkie:) na szczęście nie zauważyliśmy, żeby umiała wspinać się po siatce.

Jest bardzo proludzka, bardzo przyjacielska i łagodna. Niestety nie umie bawić się zabawkami, nie interesują ją piłeczki itd.

camenn.jpg

carmenn1.jpg

carmenn2.jpg

carmenn3.jpg

carmenn4.jpg

• Like 1
Posted
3 godziny temu, Patmol napisał:

Ciekawe czy umie dziki zaganiac i wiewiórki upolować ? Po co mialaby na koty polować ? Kotu są raczej niejadalne, to juz chyba myszy smaczniejsze.

No Carmen to raczej bezwględnie na smyczy w lesie. Pomijając kwestię, że jest zakaz spuszczania, to za dużo atrakcji... Dwa haszczaki są w stanie upolować sarnę - znajoma kiedyś została uraczona takim prezentem... od tamtej pory psy na smyczy, to był moment. Najlepsze że do tej pory psy się raczej tylko tolerowały, a od czasu polowania: najlepsze koleżanki.
No a kotki... malamut sąsiadów poluje nie tylko na koty, ale i na mniejsze psy, w tym na sumieniu ma dwa pudelki...
A na myszy to i małe teriery upolują, ba! mój grubasek, niby o niekorzystnych wymiarach nieraz upolował i przyniósł mi mysz, zaaportował też startujące z ziemi gołębie (bo leciały nisko, aby pies podskoczył i haps!). Teraz zapędów na ptaki nie ma, wyciszałam to trochę, a i przeszło mu już całkiem po tym jak zaatakowała go agresywna kura (a ja mu kazałam  ani tknąć kury), ale myszy nadal dostaję w prezencie. No można by wymieniać... więc ja Carmen wierzę na słowo, że jest utalentowana, ale lepiej niech nie ma okazji do pochwalenia się swoimi umiejętnościami :)

Swoją drogą, Carmen naprawdę ma w sobie TO COŚ. Nie mogę od niej oderwać oczu :)

Posted

No i przyszedł czas na pierwsze rozliczenie suni:

+20 zł elficzkowa

+200 zł helli

+20 zł mdk8

+55,30 zł Nadziejka (bazarek)

+20 zł Łukasz P.

-300 zł hotelowanie 26.11-25.12

-70 zł transport suni do Zamościa

-70 zł transport suni z Zamościa

-10 zł Fiprex

-10 zł odrobaczenie II

-25 zł szczepienie na wściekliznę

-28 zł szczepienie na wirusówki

-5 zł dojazd weta (częściowe koszty)

Stan konta na 25 grudzień wynosi -202,70 zł.