hohufka Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 Jak wygląda procedura uzyskania zezwolenia na psa z listy i czy jego uzyskanie jest uzależnione od spełnienia pewnych warunków? Czy też jest to zwyczajna formalność: kto poprosi, ten zezwolenie dostanie. Jak to wygląda w praktyce w Waszych miejscowościach? Quote
Olund Posted February 13, 2005 Posted February 13, 2005 Ja przyłanczam sie do w/w pytania. Gdzie sie zwrócic, jak to wygląda, ile to kosztuje? Quote
bachar Posted February 14, 2005 Posted February 14, 2005 Należy udać się do Urzędu miasta/gminy, koszt. ok. 70 zł. Quote
espeso Posted March 31, 2005 Posted March 31, 2005 no i jak macie to zezwolenie?? czy trzeba jakies warunki spełnić? Quote
ZEMAT Posted April 13, 2005 Posted April 13, 2005 jak się rozglądam to wygląda na to że to następny martwy przepis w Polsce :D Sprawa się ma tak: Idziesz do UM lub Gminy, pobierasz wniosek + znaczek i po 2 tyg. masz zezwolenie. Jedyne (co jest u nas) musisz psa mieć w kagańcu cały czas podczas spaceru. :wink: Quote
szaraduszka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 U mnie każdy pies musi mieć kaganiec :lol: . Niby źle, że przepis martwy, bo nie każdy takiego psa mieć powinien. Ale jeśli jest tak, że najpierw kupuje się psa, potem ubiega o pozwolenie... to muszą je wydać, bo w razie odmowy ja i tak psa bym już nie oddała. Mają przynajmniej (w teorii) przeliczone i zarejestrowane niebezpieczne psy. Ale znam wiele groźniejszych (głównie kundli) niż z tej listy :roll: i ich nikt nie zliczy 0X Quote
MadeInChina Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 mam pytanie: czy jak pies nie ma rodowodu a wygląda jak przedstawiciel z listy ras agresywnych to trzeba miec zezwolenie? Quote
Dacote Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 [quote name='MadeInChina']mam pytanie: czy jak pies nie ma rodowodu a wygląda jak przedstawiciel z listy ras agresywnych to trzeba miec zezwolenie?[/quote] Tak, na psy uważane za niebezpieczne trzeba mieć pozwolenie Quote
Patka88 Posted April 14, 2009 Posted April 14, 2009 To znaczy? Co masz na myśli pisząc "uważane za niebezpieczne"? Wg jakich kryteriów jest to oceniane?:???: Bo ja słyszałam, że pozwolenie trzeba miec tylko na psa rodowodowego. Rozwiń wypowiedź proszę;) Quote
diabelkowa Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 bo nie trzeba przeciez pies w typie rasy to kundel wiec po co pozwolenie na kundla ? patrz pseudohodowla tosa inu, w ktorej psy sie zabijaja... Quote
Dacote Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 [quote name='diabelkowa']bo nie trzeba przeciez pies w typie rasy to kundel wiec po co pozwolenie na kundla ? patrz pseudohodowla tosa inu, w ktorej psy sie zabijaja...[/quote] Jeśli chodzi o psy bez rodowodu, to nie, choć to nie są kundle:shake: Quote
ania10512 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 mam jedno pytanie posiadam rottwailera od 5 lat ,niestety dopiero teraz staram się o pozwolenie na jego trzymanie :shake: Czy istnieje możliwość że jak go niedostane(zezwolenia) to będom mi go chcieli odebrac :placz:(acha pies niema rodowodu) jesli tak to co mam zrobić :angryy: pomurzcie;) Quote
Dacote Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 [quote name='ania10512']mam jedno pytanie posiadam rottwailera od 5 lat ,niestety dopiero teraz staram się o pozwolenie na jego trzymanie :shake: Czy istnieje możliwość że jak go niedostane(zezwolenia) to będ[B]ą[/B] mi go chcieli odebra[B]ć[/B] :placz:(acha pies nie ma rodowodu) je[B]ś[/B]li tak to co mam zrobić :angryy: pomó[B]ż[/B]cie;)[/quote] :bluepaw::bluepaw:Jak nie ma rodowodu, to nawet nie zawracaj sobie głowy pozwoleniem. Choć dla mnie to rottwailer, dla władz to kundel.:wolfie: Dlatego nie pomyślą o odebraniu Ci go, ale nie pomyślą też o wydaniu pozwolenia.:shake::bluepaw::bluepaw: Quote
ania10512 Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 dzieki za podniesienie mnie na duchu :multi: ale mam jeszcze jedno pytanie gdyby kogos przypuscmy ugryzł i ten ktos wezwal by policje to niebędą sie czepiac o zezwolenie czemu go np. niemam Quote
Nikki Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 [quote name='Tosa_Inu&Husky']Jeśli chodzi o psy bez rodowodu, to nie, choć to nie są kundle:shake:[/quote] Owszem, są Pies bez rodowodu to pies nierasowy, czyli kundelek Quote
Nikki Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 [quote name='Martens']Pies nierasowy nie równa się kundel. Są jeszcze psy w typie rasy, oraz krzyżówki, mieszańce. Czasem mam wrażenie, że cala akcja R=R nie ma na celu dobra zwierząt, tylko poniżenie ludzi mających psy bez papierów. Bo większosć tego określenia "kundel" nie używa niestety w normalnym znaczeniu, tylko tym negatywnym. Tyle przynajmniej ja odczuwam z [COLOR=Red]niektórych postów[/COLOR].[/quote] Mam nadzieję, że nie z moich. Quote
Martens Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 Pies nierasowy nie równa się kundel. Są jeszcze psy w typie rasy, oraz krzyżówki, mieszańce. Czasem mam wrażenie, że cala akcja R=R nie ma na celu dobra zwierząt, tylko poniżenie ludzi mających psy bez papierów. Bo większosć tego określenia "kundel" nie używa niestety w normalnym znaczeniu, tylko tym negatywnym. Tyle przynajmniej ja odczuwam z niektórych postów. Quote
ania10512 Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 więc całe te zezwolenia to pic na wode moim zdaniem bo poco ktoś ma wybulić 1500zł za psa z rodowodem skoro moze kupić bez papierów, i niemusi sie przejmowc zezwoleniem atak czy tak to ma tę "agresywną rase" polskie prawo jest do bani i tyle:mad: bo takto mieli by zarejestrowane te psy a tak ch... stego szkoda gadać:angryy: Quote
Martens Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Tak czy siak załatwienie to czysta formalność, nie ma żadnych testów, nikt nic w praktyce nie sprawdza... Nie wiem, co to w ogóle ma dawać. Quote
Nikki Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Zazwyczaj jest tak, że gdy ktoś kupi psa z listy ras agresywnych z rodowodem to on o niego będzie dbał i go wychowywał. Dużo osób kupuje psa dla szpanu, żeby "miał wygląd", a nie ma pojęcia o wychowaniu ( czyli najczęsciej kupuje psa na giełdzie lub w pseudo). Taki pies to dopiero będzie miał zwichrowaną psychikę. Szkoda tylko, że jak w mediach pisze się o tym, że amstaff czy pitbul pogryzł dziecko to nikt nie patrzy czy pies był w typie czy nie, ważne, że choć trochę przypominał bulla Quote
FluszakPluszak Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 Ta ustawa o pozwoleniach została odwołana w 2003 roku. [URL="http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2003,nr,77/poz,687,rozporzadzenie-ministra-spraw-wewnetrznych-i-administracji-w-sprawie-wykazu-ras.html"]http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2003,nr,77/poz,687,rozporzadzenie-ministra-spraw-wewnetrznych-i-administracji-w-sprawie-wykazu-ras.html[/URL] Zgadzam się z Tobą Nikki w 100% Quote
FluszakPluszak Posted June 2, 2009 Posted June 2, 2009 Podaj mi podstawy prawne, bo poza tym podlinkowanym przeze mnie nic nie mogę znaleźć n.t. ras agresywnych. Quote
ania10512 Posted June 2, 2009 Posted June 2, 2009 z tego co tu wyczytałam tylko rasy się zmienił a nie ustwa ,chyba ze coś mi umyka ;) a te całe zezwolenia to i tak bez sensu ja nie dostałam tylko dlatego że nie mam rodowodu dla psa:roll: ale pismo i tak trzymam bo nigdy nic nie wiadomo:shake: Quote
FluszakPluszak Posted June 2, 2009 Posted June 2, 2009 Zacytuję [QUOTE] Traci moc rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne oraz warunków wydawania zezwoleń na utrzymywanie psa takiej rasy [/QUOTE] Skoro stare traci moc, a w nowym nie ma nic na temat wydawania pozwoleń , to wniosek jest taki,że nie ma wydawania pozwoleń. To i tak był martwy przepis. Nie ma psów rasowych bez rodowodu, mogą za to być "w typie rasy ". Quote
Recommended Posts