Jump to content
Dogomania

Maks odszedł za TM w nocy 21/22.02.2020. Czy jestem .... agresorem ???? A może jestem tylko, starszym, zmaltretowanym owczarkiem? Szukam ludzi,którzy we mnie uwierzą i pomogą mi znaleźć dom

Recommended Posts

Posted
Dnia 28.03.2017 o 19:43, Tola napisał:

Na konto ZEA wpłynęło 50 zł stałej od Grażka 123 - księgowa przeleje do Murki.

Murka - poproszę o fakturę na te 50 zł

Posted

Kropimy się bez żadnego problemu. Trochę to ucho się wilgotne zrobiło i brązowa maź się pojawiła - nie wiem czy to dobrze czy źle. Max w każdym razie nie pokazuje, aby go to ucho jakoś bolało, nie potrzepuje też głową.

Dziś byłam w lecznicy, pytałam o wyniki, ale nie ma jeszcze.

Posted
22 godziny temu, Murka napisał:

Kropimy się bez żadnego problemu. Trochę to ucho się wilgotne zrobiło i brązowa maź się pojawiła - nie wiem czy to dobrze czy źle. Max w każdym razie nie pokazuje, aby go to ucho jakoś bolało, nie potrzepuje też głową.

Dziś byłam w lecznicy, pytałam o wyniki, ale nie ma jeszcze.

byle maź wypływała. Dobrze najpierw zalać plynem pielegnacyjnym, by brudy pies wytrzepał, a dopiero potem dać krople lecznicze. Tak przynajmniej mi moi weci kazali postępować jak moje psy miały stany zapalne uszu. Leki są zwykle gęste i chodzi o to, by nie dawac samego leku, bo wtedy cały syf wraz z lekiem moze zostac w uchu, tylko najpierw 'wyczyscić ucho" płynem pielęgnacyjnym. 

Posted
22 godziny temu, helli napisał:

Wyczytalam, ze ktos stosowal otomax  w polaczeniu z jakims plynem do plukania tzn. najpierw plukanie, usuwanie zalegajacej mazi, potem ten otomax bakteriobojczy (wiec nie doslownie razem, ale 2 produkty dla lepszego efektu)

Edit:  epi otic firmy virbac, jesli chodzi o konkrety (ok 45 pln- 125 ml)

https://www.virbac.pl/home/produkty-virbac/main/produkty-virbac/virbac-epi-otic.html

Tu tez ktos uzywal x 2

dokładnie tak się powinno robić.

Posted
52 minuty temu, Murka napisał:

Są już wyniki:

eeae985adb4d30abgen.jpg

To nie jest źle. To taki "zyczajowy" gronkowiec :) Marbocyl nie działa jak widać.I poprzedni Enroxil też nie. Gentamycyna średnio ale trochę.

Co wet mówił? Tu najprostszy Synulox w takim razie pomoże. Najbardziej popularny lek :)

Posted
Dnia 9.04.2017 o 21:03, mar.gajko napisał:

Mureczko, zrób wymaz. W Aurizonie jest dokładnie to samo co dostaje w tabletkach. A jak nie bardzo pomogło to i nie pomoże. Otodine jest super, ale to trzeba stosować z odpowiednim antybiotykiem. Tris-edta działa tak, że nadwyręża ścianki bakterii aby antybiotyk mógł lepiej działać. Taniej od Otodine jest Bofore-x to jest dokładnie to samo (z cząsteczką Tris-edta) tylko tańsze trochę. Jest jeszcze jedna rzecz, aby to działało, tak jak trzeba, płyn trzeba wlać do ucha zatknąć watką i trzymać około 15 minut, potem zakroplić antybiotyk. Samo wlanie i wytrzepanie przez psa w ciagu minuty mało daje przy takich stanach zapalnych.

O płukaniu ucha tu pisałam. Tylko to upierdliwe jest bardzo. Ale może się by udało chociaz przez tydzień?? I zamówic Otodine lub ten Before-x?

Posted
2 minuty temu, helli napisał:

Moze nie trzeba az 15 min? Cos zawsze sie rozpusci i wytrzepie i po 5 min, ten before.x cenowo lepszy od virbacu 

http://kalinowa.pl/sklep/skora/before-x-tris-edta-100ml-icf/

Tam kupuję dla mojego Nestora. I nie chodzi tylko o rozpuszczenie, ale żeby ta cząsteczka "nadwyrężyła" bakterię. Tak mi mówił lekarz i tak się pozybyliśmy z ucha pałeczki ropy błękitnej, w co nikt nie chciał wierzyć, że sie uda :)

Posted

Ale jak bedzie mial amtybiotyk? Ludzie pisali, ze wtedy latwiej antybiot zadziala, jak maz usunieta, to ten plyn nie musi byc jakis leczniczy, tylko zeby maz/ woski rozpuszczal, jak ten epi otic czy ten inny

Ale ja dr nie jestem :)

Posted
2 minuty temu, helli napisał:

Ale jak bedzie mial amtybiotyk? Ludzie pisali, ze wtedy latwiej antybiot zadziala, jak maz usunieta, to ten plyn nie musi byc jakis leczniczy, tylko zeby maz/ woski rozpuszczal, jak ten epi otic czy ten inny

Ale ja dr nie jestem :)

Przed. Przed podaniem antybiotyku to się wlewa. Czeka. Pies wytrzepuje co tam ma, więc te maź właśnie. Wyciera się resztkę z ucha do czystości. I kropli antybiotyk.

Posted
1 minutę temu, helli napisał:

To nie wiem, jaki psiurek wytrzyma 15 min bez trzepania, z wata w uchu, ale pewnie sa takie 

:) nie ma. Trzeba stać/siedzieć obok i trzymac tę watkę w uchu, aby jej nie wytrzepał. Ja miałam dwoje uszu 2 x dziennie :) rano i wieczorem. Zajmowało mi to ok. 50 minut. Z czyszczeniem, wycieraniem, proszeniem, nagrodami :) ale warto było te 5 miesiący się trochę pogimnastykować.

U Maxia nie taki podła ta bakteria, dzięki bogu i powinno być trochę szybciej, no i uszko jedno jest do pielęgnacji.

Posted

Jutro będę chyba w lecznicy to zapytam weta co zaleca.

Póki co Max doczekał się pierwszego rozliczenia:)

Wpłaty:

+811,30 zł po Albinie

+10,70 zł po Ergo

+105 zł Matillu

Razem: +927 zł

Koszty:

-450 zł hotelowanie 22.03-20.04

-70 zł transport z Zamościa do lecznicy w Janowie Lub.

-10 zł odbiór z lecznicy

-3,50 zł dojazd weta do nas (częściowe koszty) - ogląd ucha

-89,50 zł Caniviton

-22,50 zł odrobaczenie II

-12,80 zł Sylimarol

-14,50 zł Sylimarol

-72 zł Marfloxin 

-21 zł Cimalgex (3 tabl.)

-22 zł Marfloxin

-10 zł przejazd do lecznicy na obejrzenie ucha + wymaz

-10 zł przejazd do lecznicy na ponowny wymaz z ucha

-98 zł Otomax x 2

Razem: -905,80 zł

+927 zł - 905,80 zł = +21,20 zł

Stan konta na 20 kwiecień wynosi +21,20 zł.

Posted

Wet wypisał mi receptę na Augmentin, ale tego akurat nie było, dali mi taką samą ilość pod dwiema nazwamia (Amoksiklav i Taromentin), koszt wszystkiego 62,30 zł.

Kupiłam też Sylimarol przy okazji, bo mi został ostatni listek, koszt 12,80 zł.

Tutaj rachunek z apteki:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9a01ae894dee57e4

Wet mówił, że antybiotyk powinien być podawany przez 3-4 tygodnie, ale z racji tego, że Max ma już swoje lata i ma też zakrapiane ucho Otomaxem to wystarczy dwa tygodnie (to co wykupiłam ma starczyć).

I jeszcze koszt wymazu ucha: 60 zł:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/3232f202a5761e6c

Posted
Dnia ‎2017‎-‎04‎-‎21 o 00:03, Murka napisał:

Jutro będę chyba w lecznicy to zapytam weta co zaleca.

Póki co Max doczekał się pierwszego rozliczenia:)

Wpłaty:

+811,30 zł po Albinie

+10,70 zł po Ergo

+105 zł Matillu

Razem: +927 zł

Koszty:

-450 zł hotelowanie 22.03-20.04

-70 zł transport z Zamościa do lecznicy w Janowie Lub.

-10 zł odbiór z lecznicy

-3,50 zł dojazd weta do nas (częściowe koszty) - ogląd ucha

-89,50 zł Caniviton

-22,50 zł odrobaczenie II

-12,80 zł Sylimarol

-14,50 zł Sylimarol

-72 zł Marfloxin 

-21 zł Cimalgex (3 tabl.)

-22 zł Marfloxin

-10 zł przejazd do lecznicy na obejrzenie ucha + wymaz

-10 zł przejazd do lecznicy na ponowny wymaz z ucha

-98 zł Otomax x 2

Razem: -1355,80 zł

+927 zł - 1355,80 zł = -428,80 zł

Stan konta na 20 kwiecień wynosi -428,80 zł.

Mureczko wydatki mi wyszły 905,80  chyba ,ze czegoś nie wpisałaś :)