Jump to content
Dogomania

*DRAMAT. KASIA WRACA. BRAK NA HOTEL. POMOCY!!!*Duże mają gorzej. Kaśka czyli Katarzyna, ze schronu w Zamościu.

Recommended Posts

Posted

Miała szelki i obrożę. Szelki zdjęliśmy, bo dla psa w boksie praktyczniejsza jest obroża i nie ma zagrożenia, że zostanie pożarta:)

Kaśka się bardzo ośmieliła, jest wesoła, ma dużo energii, ogromny apetyt. Kontakt z człowiekiem jest dla niej niezmiernie ważny. Już biega bez smyczy i niemal cały czas łazi przy człowieku, prawie przy samej nodze. Z psami nadal bardzo fajnie, tylko na większe osobniki szczeka. Jest wielkim pieszczochem i zaczęła być zazdrosna o inne psy - kiedy się chce pogłaskać któregoś, Kaśka momentalnie podłazi pod ręce i "mimochodem" odpycha go swoich ciałkiem:) Zaczyna już wszystkie potrzeby załatwiać poza boksem.

Trochę się zaczęła za bardzo cieszyć jak się ją wypuszcza z boksu - obskakuje z ogromnym impetem. Ale wystarczy stać spokojnie z rękami opuszczonymi i poczekać aż jej ta pierwsza radość minie i jest ok:) Próbowała jej uczyć siad, ale póki co ni w ząb nie kapuje o co chodzi:)

• Upvote 1
Posted

Czyli nikt z nią nic nie robił. Bo jednak siad i łapa :) to najczęściej stosowane "komendy" do psa.

Dziękuję Murko, nauczy się siadać, z oczu widać, że mądra dziewczynka.

Posted

W zewnętrznych boksach jest siano w budach, co jakiś czas dajemy świeże. Najlepiej się sprawdza, bo nawet jak psy naniosą na łapach błoto, to szybko wysycha.

Kasieńka jest na razie w boksie zewnętrznym, myśleliśmy nad przeniesieniem jej do wewnątrz (mamy podhalankę wygojoną po zabiegu na podmiankę), ale na razie się wstrzymujemy, bo Kaśka trochę bałaganu robi w boksie i na zewnątrz jest to łatwiej opanować:) charakterystycznie pije wodę zanurzając cały pysk:) bawi się w ten sposób:) bardzo lubi tak pić z wiaderka - im więcej wody tym lepiej:) w przypadku miski rozlewa przy tym piciu więcej wody niż jej faktycznie wypija. Skutek tego taki, że podłoga mokra + suńka jest aktywna, więc rozdeptuje to mokre oraz zostawia śliczne autografy na ścianach, budzie i kratach:) Lubi też rozsypywać karmę. I właśnie się zbieram drugi dzień żeby jej inne pojemniki dać, odpowiednio większy na wodę i antywywrotny na karmę.

Ale jest już postęp, bo tak jak pisałam - coraz częściej potrzeby załatwiane są poza boksem.

Posted

Niektóre psy, są takimi wodnymi  chlapaczami i z kształtu kufy i...z charakteru. Co do wysypywania chrupek, to i Ares był taki - nie wiem, czy i u Was? Może miskę z karmą montować na uchwycie, na kracie? Z antywywrotową, może sobie poradzic ;)

Posted
O 30.03.2016o23:02, konfirm31 napisał:

Niektóre psy, są takimi wodnymi  chlapaczami i z kształtu kufy i...z charakteru. Co do wysypywania chrupek, to i Ares był taki - nie wiem, czy i u Was? Może miskę z karmą montować na uchwycie, na kracie? Z antywywrotową, może sobie poradzic ;)

Dobrym sposobem, który zwykle doradzam w takich sytuacjach jest przyklejenie miski na mocnym kleju czy silikonie do podłogi. Jesli karma jest sucha, to mycie takiej miski wcale trudne nie jest. W przypadku karmy mokrej można robić tak, że do tej przyklejonej mocnej miski wkłada się drugą mniejszą z karmą mokrą i tę po wyjęciu myje.

Posted

Murko, nie wiem ile Kasia brała antybiotyk, ale dopilnuj szczepienia za wirusówki w pierwszym możliwym terminie. Chyba, że uważasz, że trzeba jeszcze raz odrobaczyć, czy tam co.

Posted

Kaśka apetyt ma ogromny i zjada wszystko co się nadaje do jedzenia:) Ostatnio odkryliśmy, że bardzo lubi zabawy z zabawkami - biega i sama sobie podrzuca:)

980a495d45405b03gen.jpg

d46fee7155072962gen.jpg

ce5ae55d4befe40agen.jpg

da100862e604dc2dgen.jpg

f921ae9b06d3b47bgen.jpg

Posted

Mureczko! Piękne zdjęcia! Dziękuję bardzo.

Kaśka jest przepiękna. PRZEPIĘKNA :)

Rozejrzę się za jakimiś zabawkami gumowymi, żeby można było spłukać szybko.

No i mam pytanie - co na kleszcze? Bo chyba sezon kleszczowy już się zaczął.

Posted

No, ja też mam takie coś, taka miniaturowa Kaśka. Może zamiana? Franuś do hotelu, a Kaśka do mnie? Kolorystycznie podobne, ogony krótkie, uszy stojące. A jestem pewna, że Kaska ma lepszy charakter, niż to moje zaszczane, gryzące nieszczęście ;)

e2fe6cdd3fcb.jpg

• Upvote 1