Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

oh wszyscy sąsiedzi pytają mnie o Sarę "a co z tym dużym pieskiem?":bigcry:
Monka nawarczała na sąsiada, który chciał sie z nią przywitać, z Sarą nawet nie próbowali, miałyśmy cały chodnik dla siebie , ludziska odruchowo na drogę schodzili, doberman to jednak ma posłuch

dzisiaj pierwszy raz szłam z Monką ulubiona trasą Sary i pierwszy raz nie beczałam.

co do małej, nadal nie puszczam jej bez smyczy, ona jak widzi jakiegoś pieska to zapomina o bożym świecie, ćwiczymy przywoływanie, ładnie jej to wychodzi, mam taką zwijaną smycz i czasem zablokuję, gdy nie chcę żeby np. wybiegła na ulicę czy chce ją przystopować a ona zaczęła reagować na to jak na klikiera bo przewaznie łączy się to z przywołaniem.

jak się nią nie zajmuję to zabiera swoją ulubiona piłeczkę i idzie spać do posłania, na początku zakradałam się i patrzyłam co porabia, czy nie wpakowała sie np do łóżka, a ona taka czujna zawsze mnie na tym przyłapała, teraz, gdy już przestałam to robić to ona sama cichutko zachodzi do kuchni żeby na mnie spojrzeć i wraca spać :roflt:

wychodzimy ok 6 rano na spacerek, dzisiaj mała chciała wychodzić o 5:30:splat::stop: wytłumaczyłam,że nie ma mowy, budze sie po 6 a ona siedzi w posłaniu i patrzy na mnie pytająco:painting:

jeśli tylko nic jej sie nie poprzestawia z zostawaniem w mieszkaniu samotnie to jest to idealny piesek :kciuki:

Posted

Ło matulu, jaka ona tu podobna do mojego Cyśka, sypia na fotelu w identyczny sposób.
No, ale co ja widzę: pewną ,małą bardzo zadowoloną z życia sunię:loveu:.
Cudnie.

Posted

Mona to chyba jest na etapie ustalania swojej pozycji.
chce odgryźć gałki z szuflad :mad: ale skrcona daje spokój,
zaczęła mi ziemię z palmy wyciągać :evil: wie,że robi źle, bo zanim sie zakradnie do doniczki to 5 razy sprawdzi, czy jestem na tyle zajeta żeby jej nie przyłapać :scared:
juz zdołałam ją schładzać przy wychodzeniu na spacerek, jak obskakuje ściany, mnie, drzwi to ja sobie siadam w kuchni i czekam :siara: Monka podchwytuje nostrój i sie uspokaja :helo: wczesniej kilka razy podniosłam głos to skutek był wręcz odwrotny
bardzo ładnie daje sobie wycierać łapki po spacerku, żadnego świrowania że nie lubi i że sobie nie życzy.
czekam na moment kiedy przyjdzie upomnieć sie o pieszczoty, na razie to namawia mnie tylko na zabawę, żarełko i spacerki. puszczona ze smyczy zaraz chce ganiać za patolem :evilbat: pogoniła mi zająca, przez namokłe pole gnała a ja tylko to błoto fruwające widziała, na szczęście wróciła zaraz do mnie... myszy na hałdzie wszystkie jej, do każdej dziury sznupa wrazić musi, czy temperament jej się stępi przez sterylkę? :confused:

Posted

no ale Monka to taka spryciula jest, jaby sie nie zawinęła smyczką o słupek, krzaczki, znak, to zawsze po nitce i się wyswobodzi, moja Saruśka, to stawała i "Kasia ratuj, bo sie porobiło" i to ja smigałam za smyczką.
oh one to całkiem różne są, na początku jakoś mi ciężko było, Monka bawi sie jej zabawkami, śpi w jej posłaniu, na dodatek ona jest tak trochę z boku człowieka, zawsze leżałam z Sarą w jej posłaniu i sobie czytałam albo oglądałysmy tv, i Sara zawsze sie uwaliła jaknajbliżej mnie, bach na plecka i mizianko po brzuszku, noski a Monka zawsze tak z boku, teraz jak powiem no chodź i poklepię miejsce przy mnie to juz powoli wie,że ją wołam, bo na początku ani ani
oderwała oczka i nosek panu arbuzowi i rzuca nimi po całej kuchni, gary to przykrywkami trzeba nakryć...

Posted

kratka76 napisał(a):
czy temperament jej się stępi przez sterylkę? :confused:

Oj chyba nie, przeciez Mona już dawno po sterylce jest, także potomstwa raczej od Moni mieć nie będziesz:evil_lol:.

Posted

kratka76 napisał(a):
no ale Monka to taka spryciula jest, jaby sie nie zawinęła smyczką o słupek, krzaczki, znak, to zawsze po nitce i się wyswobodzi, moja Saruśka, to stawała i "Kasia ratuj, bo sie porobiło" i to ja smigałam za smyczką.
oh one to całkiem różne są, na początku jakoś mi ciężko było, Monka bawi sie jej zabawkami, śpi w jej posłaniu, na dodatek ona jest tak trochę z boku człowieka, zawsze leżałam z Sarą w jej posłaniu i sobie czytałam albo oglądałysmy tv, i Sara zawsze sie uwaliła jaknajbliżej mnie, bach na plecka i mizianko po brzuszku, noski a Monka zawsze tak z boku, teraz jak powiem no chodź i poklepię miejsce przy mnie to juz powoli wie,że ją wołam, bo na początku ani ani
oderwała oczka i nosek panu arbuzowi i rzuca nimi po całej kuchni, gary to przykrywkami trzeba nakryć...

Jeszcze trochę, a będziesz miała (jak to nazywa mój TZ:evil_lol:) "wyznawcę". Gdzie się nie ruszysz zawsze na horyzoncie będzie wspomniany sznup i te łoczęta, wpatrzone jak tylko wydasz z siebie jakiś dźwięk i ogon-śmigło. Tak to wygląda u mnie po niecałych dwóch miesiącach po adopcji.:evil_lol:
Monka odnalazła swoją przystań, i na pewno doceni ją jak mało kto:loveu:
Życzę wam wielu radosnych, wspólnych chwil.

• 1 month later...
Posted

jakaż cudna ta Mona!!

aż łza się kręci w oku, że tak dobrze je teraz.

kochajcie ją, jej nowi opiekunowie, bo zasługuje na to, ta mądra i piękna suczka

Posted

kosu32 dziękujemy za pozdrowienia:grins: pozdrawiamy również ciepło
estote-..."kochajcie ją, jej nowi opiekunowie, bo zasługuje na to, ta mądra i piękna suczka"... więcej wiary we mnie :lol!:
myślę,że Mona czuje się u nas dobrze i jest kochana :Dog_run:
ale prawdziwe przywiązanie i oddanie przychodzi z biegiem wspólnie przeżytych chwil, więc może być tylko lepiej.
ja widziałam tą ulgę i radość Mony, gdy wracałyśmy z dalszych wypraw do mieszkania, może sobie dopowiadam, ale ona chyba się bała,że już ze mną nie wróci tylko zostanie w nowym miejscu, pełnia szczęścia na widok legowiska i kocyka:sweetCyb:

Posted

Agata69 napisał(a):
To moje ulubione

Moje też :lol: stanowczo
Piękna z Niej dziewczynka i jak ślicznie potrafi pozować.
Poza tym zdjęcie samo w sobie jest bardzo ciekawe - i ta gra cieni - super ...