Kika Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 Rozmawiałam przed momentem ze znajomym funkcjonariuszem Straży Granicznej, który był ostatnio na jakimś przeszkoleniu i twierdzi ,że w Polsce nie zdążymy od lipca z tymi dokumentami. :( Jak ze wszystkim? :wink: Quote
Manu Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 Hmm... Eve, takiej karty to ja nie mam, tylko jego francuską książeczkę zdrowia (plus stare zaświadczenie o szczepieniu przeciwko wściekliźnie - na pamiątkę :wink: ) Ale mam kontakt e-mailowy do Francuskiego Klubu Husky Syberyjskiego (czy jak to się tam tłumaczy), z ktorym już korespondowałam i może oni pomogliby mi to załatwić...? Tzn. wpisać moje dane do rejestru... W zasadzie nie widzę na razie potrzeby, to by było tak na zapas w sumie... :roll: :wink: Może warto...? Ale i tak pozostaje Chinook, którego musiałabym po prostu chipować. A żeby było śmieszniej, w moim mieście nigdzie tego nie robią. Musiałabym szukać jakiegoś miejsca w Łodzi... A co do rejetru, do chodziło mi o nasz, krajowy... :-? Z tego co wiem, nie ma ogólnokrajowego rejestru, bazy danych i chipowanych psach. Tylko rodowodowe, tatuowane psy mają taką bazę danych. Ale to Polska przecież... :x Quote
Evelina Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 No tak, u nas byle 'znajde', jak zazyczysz sobie wytatuowac, czy 'zachipowac' wpisza do rejestru. :D Quote
Mokka Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 Zastrzegam, że pisząc bazuję na realiach francuskich. :) Tatuaż, jest swoistym dowodem rejestracyjnym, który przypisuje zwierzę określonemu właścicielowi. Każda jego zmiana, czy zgon zwierzęcia powinny być odnotowane w centralnym rejestrze. Ale u nas tatuuje się tylko psy rasowe. Znalazca poprzez system numerków może dotrzeć do oddziału ZK, gdzie pies został zarejestrowany i znaleźć właściciela. Rejestru psów nierasowych nie ma, więc odnalezienie właściciela znakowanego kundla jest trudniejsze, chociaż oczywiście wykonalne przy pewnej dozie dobrej woli. :-? Quote
Evelina Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 Francja przestrzega rownosci we wszystkim jak rownosc to rownosc. :wink: Rasowy czy znajda, bialy czy czarny : pies i basta :wink: mam kontakt e-mailowy do Francuskiego Klubu Husky Syberyjskiego (czy jak to się tam tłumaczy), z ktorym już korespondowałam i może oni pomogliby mi to załatwić...? Tzn. wpisać moje dane do rejestru... Jestem pewna, ze pomoga. Administracja francuska jest w sumie bardzo zyczliwa, sama mialam mnostwo okazji aby sie o tym przekonac. :D Quote
argo Posted April 6, 2004 Posted April 6, 2004 :lol: W sierpniu również wybieramy sie w podróż. Evelina :D SUPER merytoryczne i PRZESYMPATYCZNE są Twoje posty :lol: :thumbs: Dzięki :D :roll: Dla Ciebie :lol: :lol: :lol: Quote
Evelina Posted April 7, 2004 Posted April 7, 2004 Poschlebiam sobie, a co mi tam... :oops: :oops: :oops: Evelina :D SUPER merytoryczne i PRZESYMPATYCZNE są Twoje posty :lol: :thumbs: :buzi: :D Quote
Kika Posted April 7, 2004 Posted April 7, 2004 Evelina podała nam te informacje, których mnie nie potrafił podac nikt z ZG ZKwP - już przez ponad tydzień. Jesteś niezastąpiona :klacz: :klacz: :klacz: Quote
Evelina Posted April 10, 2004 Posted April 10, 2004 Dawno tu nie zaglądałam, nie powiadomiło mnie :-?, że tu takie miłe rzeczy na mnie czekają :angel: . :buzi: :D Quote
Himka Posted April 10, 2004 Posted April 10, 2004 Czyli żeby otrzymać paszport pies będzie musiał mieć tatuaż lub chip? Tak? A co jak nie ma? :roll: :x PS Evelina, zdradź nam jak robisz te fajne chmurki z napisami :wink: :D Quote
Manu Posted April 10, 2004 Posted April 10, 2004 Tutaj je robi. 8) A jak, to już trzeba mocno pokombinować... :roll: Quote
argo Posted April 10, 2004 Posted April 10, 2004 Manu :) Dzięki za adres. :) EVE :D :roll: :hand: Quote
Evelina Posted April 23, 2004 Posted April 23, 2004 Mysle, ze sobie dostatecznie 'pofolgowalismy' jesli kogos jeszcze interesuje Generator emotow , na offie w 'Dolku' wlasnie sie nim zabawiamy. ZAPRASZAM :lol: Quote
alexandra Posted May 2, 2004 Posted May 2, 2004 Jejku właśnie poczytałam sobie te wszystkie paszportowe sensację i nie wiem co robić :o Planowaliśmy z mężem i naszą sznaucerką wyjechać 1 lipca do Chorwacji, no ale teraz jak piszecie że od 3 lipca bedą obowiązywać te paszporty to nie wiem co robić, czy jechać bo mnie to nie obejmie i z powrotem nas wpuszczą potem do Polski, czy nie ryzykować i próbować wyrabiać ten paszport, czy też co najgorsze w ogóle nie jechać?? Gdzie się w ogóle dowiadywać o tym wszystkim w ZK ? Dzięki za pomoc! Quote
Kika Posted May 3, 2004 Posted May 3, 2004 Wiem ,że paszporty dla psów będą wydawać lekarze powiatowi wet., ale kiedy to nastąpi - spróbuję się dowiedzieć, bo mam kontakt z takim wet. Quote
alexandra Posted May 4, 2004 Posted May 4, 2004 Kika dzięki!! Byłoby super gdybyś się dowiedziała, ja wczoraj zajrzałam na stronkę Gł. ZK i coś wspominają o tych paszportach, że właśnie te paszporty można będzie pobrać w większych lecznicach, czy coś takiego o ile dobrze pamiętam. Quote
Cortina Posted May 6, 2004 Posted May 6, 2004 no i do tej pory spokojnie jezdzilam ze swoja Cortina do Chorwacji, to nie ta glupia Unia musiala wszystko pokomplikowac :cry: Pozdr Monika i ONki Quote
Alsa Posted May 8, 2004 Posted May 8, 2004 ta glupia Unia musiala wszystko pokomplikowac To raczej nie głupia Unia, a typowe polskie ślamazarstwo :-? Przeczytałam 2 pierwsze strony tematu, wszyscy piszecie o krajach Europy, a ja mam problem troszkę..hmm.."dalszy" :wink: Rozumiem, że jeżeli jadę do Stanów, to pies również musi mieć ten Paszport( bo z chipem i resztą szczepień, nie będzie problemów/miejmy nadzieję/), ale właśnie, tak jak pisała Kika, że nie mamy szans przed Lipcem, a czy wogóle mamy szanse przed końcem wakacji??? Czy ktoś z Was był ze swoim czworonogiem w Stanach? Jakie są potrzebne papiery? i czy istnieje coś takiego jak "psia wiza"? Quote
Kika Posted May 8, 2004 Posted May 8, 2004 Dzisiaj czytałam na stronach ZG ZKwP o paszportach - okazuje się ,że będą je wydawały lecznice dla zwierząt - jest wzór, ale kiedy realizacja?Powinno to nastapić przed 3 lipca, a jak będzie, zobaczymy. W zasadzie nie jest to nowość, bo wiem od jednego z naszych konsuli na Ukrainie ,że tam tez obowiązują takie paszporty dla psiaków.A u nas takie nowum. Nie doczytałam, albo nie ma takiej informacji jakie zdjęcie psa ma tam być wklejane - cały, z przodu, a może tylko głowa z odkrytym lewym uchem? :wink: Quote
Alsa Posted May 8, 2004 Posted May 8, 2004 O proszę, to jak będziemy iść do fotografa, musimy zabrać ze sobą i nakrapiną :wink: Tylko jak przetłumaczyć psu, że przez parę sekund musi trzymać głowę zwróconą w jednym kierunku? Quote
magia Posted May 11, 2004 Posted May 11, 2004 ok a niewiecie jak to jest w przypadku fretki?? :D wiem zę też potrzebuje paszportu ale jak ja ją mam oznakować??? (wiem że to nie fretkowe forum ale niemoge znaleźć odpowiedzi na to pytanie :)) A ile kosztuje czipowanie psa??? Quote
Recommended Posts