Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='filodendron']
A poza wszystkim to mam pytanie do karmiących primexowskim barfem: Kupiłam baraninę z kością. Późnej spojrzałam na ofertę w sieci i tam dowiedziałam się, że mają wersję dla psów młodych, w której zawartość kości jest w granicach 30-35 %, oraz wersję dla psów dorosłych, gdzie zwartość kości jest w granicach 10%.
Ale na moim opakowaniu nie ma ŻADNEJ na ten temat informacji. Jest tylko - baranina z kością. Skład - baranina i kości baranie drobno mielone. Nie ma podanej zawartości tych kości ani informacji, czy to barf dla młodych czy dorosłych psów.
I w związku z tym, nie wiem, co kupiłam?[/QUOTE]

Podział dla młodych, dorosłych i alergików jest tylko przy tym ogólnym BARFie, to są te opakowania:

dla dorosłych
[img]http://sangoma.pl/okolicznosciowe/barf/barf_dorosly.jpg[/img]

dla młodych
[img]http://sangoma.pl/okolicznosciowe/barf/barf_mlody.jpg[/img] w środku są cztery kostki po 250g z mielonym indykiem, wieprzowiną (z kością) i warzywami

natomiast w baraninie nie ma takiego podziału, jest po prostu: baranina z kością albo bez kości. :) I wygląda mniej więcej tak:
[img]http://sangoma.pl/okolicznosciowe/barf/baranina.jpg[/img] w środku jest zmielone mięso z kością lub bez

Posted

Tak czy inaczej, jeśli nie masz kostek, to masz "zwykłą" baraninę z kością - tak mi się wydaje. Te kostki dotąd były jedynie wołowo indycze z warzywami lub bez, teraz widocznie zrobili też wariacje z baraniną.

Posted

a ja nie rozumiem idei papek mięsno-kostnych, bo dla mnie fajne jest to, że pies może sobie gryźć kość i ma zajęcie. wyjątek stanowią psy, które nie są w stanie same kości pogryźć

Posted

[quote name='Bonsai']Tak czy inaczej, jeśli nie masz kostek, to masz "zwykłą" baraninę z kością - tak mi się wydaje. Te kostki dotąd były jedynie wołowo indycze z warzywami lub bez, teraz widocznie zrobili też wariacje z baraniną.[/QUOTE]
Zwykłą, czyli tę z zawartością 10% kości?
A jak jest ostatecznie z mieszaniem warzyw z papką mięsno-kostną? W końcu można czy nie? Bo widzę, że mają w ofercie baraninę, koninę, indyka, wołowinę - wszystko z kością i opcjonalnie także z warzywami i owocami.

[quote name='motyleqq']a ja nie rozumiem idei papek mięsno-kostnych, bo dla mnie fajne jest to, że pies może sobie gryźć kość i ma zajęcie. wyjątek stanowią psy, które nie są w stanie same kości pogryźć[/QUOTE]
No właśnie mój jest mały - z kurczakiem radzi sobie bez problemu, ale barana już nie pogryzie ;) Jak daję szponder wołowy, to też właściwie tylko obgryzie kość, ale jej nie zje. Jeśli chcę karmić różnorodnie, dawać różne rodzaje mięsa i jednocześnie zachować właściwe proporcje mięsa i kości, to te mielonki są bardzo przydatne.

Posted

No właśnie mój jest mały - z kurczakiem radzi sobie bez problemu, ale barana już nie pogryzie ;) Jak daję szponder wołowy, to też właściwie tylko obgryzie kość, ale jej nie zje. Jeśli chcę karmić różnorodnie, dawać różne rodzaje mięsa i jednocześnie zachować właściwe proporcje mięsa i kości, to te mielonki są bardzo przydatne.[/QUOTE]

no tak, w takiej sytuacji jak najbardziej :) mój jest szablozębny to nie ma problemów :D

Posted

A jak jest ostatecznie z mieszaniem warzyw z papką mięsno-kostną? W końcu można czy nie? [/QUOTE]

Można, czemu nie? Mój pies inaczej warzyw nie tknie. Zazwyczaj podaję mu warzywa z żołądkami.

Co do produktów, to musisz zapytać swojego dystrybutora, ja się tak nie orientuję w ich produktach, bo zazwyczaj zamawiam to samo. ;)

Posted

[quote name='Bonsai']Można, czemu nie? Mój pies inaczej warzyw nie tknie. Zazwyczaj podaję mu warzywa z żołądkami.
[/QUOTE]
Podajesz z żołądkami, czyli z podrobami - bez kości.
Kiedyś już tu, na wątku, o to pytałam - czy można dać warzywa np. z przemielonym korpusem z kurczaka i podobno nie za bardzo - że jakoś te warzywa z kością nie teges, ale nie wiem, dlaczego. Przyjęłam to do wiadomości i nie dawałam z przemielonym korpusem tylko z podrobami. Ale chwilowo mój pies obraził się na podroby i nie je już od jakiegoś miesiąca (już mu się raz tak zdarzyło, przeszło po dłuższym czasie). Zaczęłam mu dawać trochę warzyw z tym przemielonym korpusem i to się sprawdza o tyle, że jedząc te korpusy z kością nie załatwia się na 'sypko', tylko tak w sam raz. Tyle że nie wiem, jak z przyswajalnością - czy to nie zaburza jakoś trawienia kości albo warzyw. A temat wyciągnęłam dlatego, że na stronie Primexu zobaczyłam, że mają w ofercie mielonki mięsno-kostne z dodatkiem warzyw i owoców, czyli ich zdaniem mieści się to w definicji barfu. Niemniej ja pamiętam, że tu na wątku, jakoś rok temu, opinie były inne i jestem ciekawa, jak to jest na dzień dzisiejszy.
Niestety mój papki warzywnej nie zje o tak - samej w sobie - to abstrakcja i przegłodzenie nic nie da. Prędzej zje własne legowisko ;) A z mielonką mięsno-kostną owszem, chętnie.

Posted

pewnie jest kilka "szkół" barfowania :)
A próbowałaś zamrozić podroby i dać mu po rozmrożeniu? Są psy co dopiero takie coś zjedzą.
A ja dziś przytaszczyłam z Lublina z 9 kg gnatów za 1,70 zł za wszystko.... żałowałam, ze nie mam więcej rąk.

a tak jesli już wyciągamy ciekawe tematy - to czy marchew zaliczamy do warzyw czy do owocow w papce? Pytam oczywiście jako mieszkanka Unii Europejskiej :)

Posted

Tak, podawałam świeże i przemrożone. I w różnych składach - wątróbka z żołądkiem, żołądek z sercem, serce z wątróbką - to nie w tym rzecz, bo wcześniej jadał i świeże i przemrożone. Nagle mu się odwidziało. Czasem tak miewa. Może lepiej wie, co jest mu potrzebne.
**
Dla mnie marchew nie może być owocem :) Są owoce, które jednocześnie są korzeniem?? :)

Posted

Witam wszystkich :) Podczytuję ten wątek od kilku dni, nie dałam rady przeczytać wszystkiego jakieś 20 ostatnich stron :) Do tej pory karmiłam psiory w 75% surowizną ale nie mogłam sobie wyobrazić że one zjadłyby te papki warzywne więc ich nie robiłam tylko od czasu do czasu gotowałam im mięso z warzywami. Ale jak tu sobie poczytałam o mieszaniu z podrobami to wreszcie postanowiłam spróbować :) Zrobiłam dziś pierwszą papkę w sokowirówce z 2 buraków, 2 marchwi, 1 jabłka, połowy cukinii i garstki fasolki szparagowej. Jak mój TZ zobaczył tą papę wymieszaną z sokiem to stwierdził że oszalałam bo one tego nie zjedzą :) Ale zmieszałam z pokrojonymi serduszkami drobiowymi i sama przeżyłam szok bo wcinały aż ciamkanie w całym domu było słychać :) Tylko nie jestem pewna jakie dawki i jak często im podawać, taka porcja jak dziś na 2 psy podawana 2 x w tygodniu byłaby ok? Oczywiście warzywka bym wymieniała.
I jeszcze pytanko, z tych gotowych produktów co byście polecili, co psom smakuje?

Posted

wlaśnie wedle prawa unijnego marchew jest owocem nie kituję, tak jest :)

Plicha - czy chodzi Ci o gotowe już porcje dla psów? zajrzyj na [url]www.barf-center.pl[/url] moje próbowały (i nadal próbują) większość z tych produktów i są bardzo, bardzo zadowolone.

Posted

[URL]http://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna[/URL]

"W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo[URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna#cite_note-6"][7][/URL]. Ponieważ jednak w [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Portugalia"]Portugalii[/URL] marchew używana jest do wyrobu [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCem"]dżemów[/URL], w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za [B]owoc[/B][URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Marchew_zwyczajna#cite_note-7"][8][/URL]."

albo

[url]http://www.banzaj.pl/Marchewka-dlaczego-wedlug-UE-jest-owocem-5930.html[/url]

Posted

[quote name='filodendron']Ale numer :) I jak to uzasadniają?[/QUOTE]
oczywiście uzasadnienie to jak zwykle czysta poezja a rzeczywistość za to to czysta proza. Jak zwykle o kasę chodziło, bo byla inna stawka watu czy jakiejś innej akcyzy na owoce a inna na warzywa - nie pamiętam już szczegółów, ale rozumiejąc marchew jako owoc bylo ja łatwiej ją było sprzedać na rynku unijnym.

Posted

[quote name='panbazyl']Plicha - czy chodzi Ci o gotowe już porcje dla psów? zajrzyj na [url]www.barf-center.pl[/url] moje próbowały (i nadal próbują) większość z tych produktów i są bardzo, bardzo zadowolone.[/QUOTE]
tak, o te :) A jak wygląda mięso z kością przy którym nie ma napisane granulat ani mielone, jest w 1 kawałku? Oni to sprzedają zamrożone czy świeże? Jeśli zamrożone to jak transportujecie do domu żeby się nie rozmroziło?
Mam jeszcze jedno pytanko związane z olejami, czy można podawać oliwę z oliwek czy jakiś inny jest lepszy i ile tego np. łyżeczka dziennie na 20kg psa? Przepraszam za tyle pytań ale mi sie ciągle coś nasuwa :) Chcę też tran wypróbować, wy dajecie?

Posted

ja podaję oliwę z oliwek - tą "zieloną". :) Pies też człowiek w końcu :)
ta strona co Ci podałam to tam mają mrożone wszystko, poszperaj na ich stronie - znajdziesz tam przedstawicieli.
tam są albo w kostkach albo w granulacie, albo fragmenty kości - wszystko mrożone i pakowane. (te fragmenty są nieduże, no moze poza golonkami cielęcymi - na kilogram wchodza 3-4 sztuki). Ten granulat jest tak sprytnie zmrożony, że jest sypki i można nawet zmrożony wsypywać tyle ile chcesz do psiej miski a resztę do zamrażalnika na następny raz.

Posted

[quote name='panbazyl']oczywiście uzasadnienie to jak zwykle czysta poezja a rzeczywistość za to to czysta proza. Jak zwykle o kasę chodziło, bo byla inna stawka watu czy jakiejś innej akcyzy na owoce a inna na warzywa - nie pamiętam już szczegółów, ale rozumiejąc marchew jako owoc bylo ja łatwiej ją było sprzedać na rynku unijnym.[/QUOTE]
tutaj dalam dwa linki

[url]http://www.dogomania.pl/threads/6908-Barf?p=17146077&viewfull=1#post17146077[/url]

Posted

O matulu :D Bardzo ciekawe - ciekawe, co na to biolodzy. W końcu owoc, to owoc - jeszcze ktoś spróbuje zachować korzeń marchwii na nasiona... :D
Z tego wynika, że jak podaję do mięsa gruszkę w occie, to ona jest chyba warzywkiem ;)

Posted

Dzięki Panbazyl :) Pozamawiam coś i będę testować bo z sklepach mały wybór jest głownie kurczak, indyk i wołowe. Przydałoby się urozmaicenie od czasu do czasu :)

Posted

Próbuję ułożyć plan żywienia dla swoich suczy, ale nijak nie mogę zacząć bo nie wiem jaka ilość dzienna ma być - kalkulator swoje a 2% zupełnie co innego mówi :roll:. Z samą Shiną nie było problemu bo ona sama sobie dawkowała jedzenie, głodówki również sama ustalała, ja byłam tylko od pilnowania żeby jako tako bilans mięcha i kości do warzyw ustawić. Z Hexą jest inna bajka bo ona zje wszystko w każdych ilościach, bez różnicy czy żołądek już zapchany czy nie... Zapomniało mi się trochę i muszę info odświeżyć :roll:.

Macie może jakieś rady ile na początek dawać 7-letniej psicy o wadze ok. 23-24kg i psicy 2-letniej 17,5kg (tą łatwiej karmić bo ona ma ośrodek sytości :evil_lol:)? Jestem w kropce, bo o ile warzywami mogę zapychać, o tyle mięcho muszę wyliczyć, i nie ukrywam że chcę przekalkulować koszty gotowego Primexu dla suczydeł ;).

Posted

ty tym kalkulatorem to sie nie sugeruj...mi co wychodzilo za duzo dla mojego...to sobie aczelam wpisywac dla swojego starszuka, dla innych, tak jak popadnie...az w koncu wyszlo mi ze 10kg pies powinien dostawiac wiecej niz 32kg tylko kilka lat starszy...
ja sobie wyliczyłam z tych 2% w końcu a z kalkulatora tylko skorzystalam zeby mniej wiecej ogarnac temat proporcji;-)

Posted

Mi też wyszło że młoda powinna dostawać więcej niż Hexa.. Karmy dostają po tyle samo bo Hexolina zjada sporo dodatków pochodzących z kradzieży a młoda jest za chuda. Może z barfem podobnie? W sumie jak jadły surowe i karmę to też podobne porcje mięcha czy papek dostawały.

Posted

Jak młoda jest za chuda to dawaj jej tyle ile zje, nawet większe porcje. Ja tak karmię moją niejadkę jedną, jak ma apetyt to wykorzystuję żeby podtuczyć a ona i tak chudzinka jest :) Dla starszej dokładniej wylicz bo na pewno też mniej spala :)