yunona Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Piszę dalej, bo trafił mi się dupny facet, który też miał psy, ale on w takich warunkach nie będzie jechał bo tyle kasy załacił , że psy powinny jeździć w osobnych wagonach.Grzecznie go przeprosiłam no i jak zobaczył reakcję konduktora, który widząc Harrego na siedzeniu na kocyku, pogłaskał go i nawet nie piknęłam, ale Harry zachował się kulturalnie i go nie capnął. I gościu wymiękł. Jak przysnęłam to nawet obudził mnie, że piesek chyba chce pić bo trąca pyskiem miseczkę. Faktycznie nalałam wody , wypił sporo no i gościu zaczął pytać i rozmawiać ze mną. Ale na początku to miałam taki odruch - :mad:, ty dziadu! Ale spokój jest dobrym doradcą. Harry właśnie zasął na kosteczce, tylko Fercia gryzie "swoją" bo ona to spotkanie też przeżywa. Najważniejsze, że jesteśmy już w domku i, i jutro postaram się coś napisać. Betbet ja też byłam zakręcona, szczególnie, że lało, Harry ciągnął (nie umie chyba chodzić na smyczy albo też - niech żyje wolność , wolność i swoboda :multi: itd. Quote
Betbet Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 ale tam prawie nic nie widać bąbelki. rozmaźnięte wystraszone oczy na niebieskim tle;) Quote
Isadora7 Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Betbet napisał(a):ale tam prawie nic nie widać bąbelki. rozmaźnięte wystraszone oczy na niebieskim tle;) Dawaj i nie marudź :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Yunona życzę aby jak najlepiej się wam ułozyło. Quote
yunona Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Betbet napisał(a):ale tam prawie nic nie widać bąbelki. rozmaźnięte wystraszone oczy na niebieskim tle;) To , że jakiekolwiek zdjecia zrobiłam to cud ,on cały czas nerwowo się krecił, nie było szans . Postaram się jutro wysłać zdjęcia Brązi. Dziś padam na przysłowiowy ryj, spałam w nocy 3 godziny i cały dzień atrakcje. Szkoda, że się nie poznałyśmy, ale Brązi Ci na pewno opowie o mnie. Wszystkich z radości bez wyjątku :calus: i na razie do jutra. Jeśli są jeszcze jakieś pytania to postaram się dzisiaj odpisac. :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
brazowa1 Posted December 11, 2008 Author Posted December 11, 2008 Przy opisie z konduktorem parsknelam smiechem :megagrin:,tez bym nic nie powiedziala :evil_lol:.hahhahaha,Harry-madrala,wiedzial,kiedy nie mozna sobie pozwolic,hhahaha. Biedny nerwus,ale nic to-wyspokoi sie,ostatni miesiac z jego zycia byl dla niego koszmarem :shake: Harry na pewno potrafi chodzic na smyczy.Teraz jest bardzo pobudzony no i brakowalo mu ruchu w schronie-ot,wyjscie na maly placyk na siku i kupe,musialo mu wystarczyc.Patrzac na jego pazurki,mozna sie domyslac,ze nigdy nie mial tyle ruchu ,ile potrzebował. Tak mi sie przypomniala historia z Maxem,dobermanem.3 razy oddawanym z powodu agresji.Gigantyczny,piekny dobek.W końcu zaadoptowala go babka,ktora ma konie,posesje i szukala psa-obrońcy,mieszka na odludziu.Miala juz dobka z odzysku.I co? i pies po kilku godzinach biegania przy koniach jest tak zmęczony i wybiegany,ze w domu marzy tylko o spaniu,a nie skakaniu z zębami.Dziecko mu wydaje komendy :) Quote
Betbet Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 kilkanaście minut zajeło mi znalezienie kabelka od aparatu... prosze!::lol: Quote
JustynaM. Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 no to cioteczki moge isc spokojnie spac po wiadomosci zwe Haryy dotarl:loveu: Quote
wiewiora1 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 A co on jechal na uspokajaczach????:razz: Quote
JamniczaRodzina. Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Cioteczki będzie dobrze :pZ każdym dniem tylko lepiej.:loveu:Kochany malutki rozbójnik wreszcie doczekał się domku.:loveu: Quote
danka1234 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 jak cudnie ze robaczek już z Wami w domku:loveu:oby sie wszystko ułożyło jak najlepiej. Quote
yunona Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Pieski miały wędrującą noc, Jak Ferka była u mnie i przyszedł Harry, to Ferka poszła do Michała. Rano wszystkie "trzech" Ferka, Harry i Michał obudzili się w jednym łóżeczku. Rano ok. 9.00 znalazłam zaszczytną kupkę Harrego na dywanie, towarzyszył mi w trakcie sprzątania tak, że usłyszł gdzie piesek powinien się załatwiać. Ale on wczoraj pochłonął tyle jedzenia, co Ferka ma na trzy dni. W stosunkach już się o tyle poprawia, że dzisiaj Ferka złapała piłeczkę przedtem szczekając zachęcająco na Harrego no i była pierwasza próbka zabawy. Na spacerze już tak nie ciągnie jak wczoraj jest grzeczny i psów nie zaczepia. Ferka chodzi lużem i Harry stara się iść w jej ślady czyli trzyma się Ferki. Zrobiłałm ze 3 fotki i musicie cierpliwie poczekać na zdjęcia bo mam trudności techniczne, które ma rozwiązać Michał i myślę, że wieczorkiem zdjęcia będą. Quote
yunona Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 wiewiora1 napisał(a):A co on jechal na uspokajaczach????:razz: Harry dostał w mięsku tabletkę ziołową uspokajającą, bo on po prostu tak się zachowywał jak by zwariował, po prostu był w szoku. I tak w pociągu przez pierwszą godzinę dał mi popalić. W składzie : kozłek lekarski, szyszka chmielu, melisa, ziele serdecznika . Tak , że nieszkodliwe. Quote
yunona Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Jest dzisiaj spokojniejszy no i tak jak przypuszczałam Michał jest jego idolem. Chodzi za nim krok w krok. Po południu Michał wybiera się z pieskami do lasku na Koło tak, że troszkę ich pomęczy. Jak wrócę z pracy ok. 22 z groszami postaram się z fotkami załatwić sprawę. Michał właśnie wyszedł na szczepienie zółtaczki a Harry pod drzwiami siedzi i piszczy. Wrócił się po iphona i w końcu zabrał ich na drugi spacer. Pieski są po jedzeniu, Ferka troszkę zostawiła i Harry też i na razie nic jej nie wyjada. Super wie , gdzie jego michy. Reszta wieczorkiem. Quote
Isadora7 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 [quote name='yunona'][...ciach...] Rano wszystkie "trzech" Ferka, Harry i Michał obudzili się w jednym łóżeczku.[...ciach...] to dobrze wrózy :loveu::loveu::loveu: Quote
yunona Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Wysłałam fotki do Brązi , pewnie trochę to potrwa zanim je tu umieści. Chciałabym przeprosic za złą jakość, aparat mam dobry tylko dopiero teraz zauważyłam , że mam żle ustawione opcje. Niestety takie muszą zostać, są niewyrażne a przy ciągłym ruchu kręciaczka tak wyszło. Następne będą lepsze. Wracając do psiaków, to przed moim wyjściem do pracy spały razem pod jednym kocykiem, a jak wróciłam dostały po "uchu" i każde już osobno powarkując i zerkając na drugie wcinało aż wlezie. Harry jest coraz fajniejszy, zapoznał się z sąsiadami jest przyjacielski i chętny do pieszczot, obserwuje Ferkę i skutecznie ją naśladuje. Michał zostawwił ich śpiących na dosłownie 5 minut, bo musiał iść do apteki , która jest koło domu i jak wrócił obydwa stały pod drzwiami witając go z wielką radością. I co najważniejsze nie doszło do żadnej walki. Michał mówi że biegł w obie strony z duszą na ramieniu. Harry chyba zrozumiał, że obydwa traktowane są tak samo i jak na razie zauważyłam, to poza domem naśladuje Ferkę. Na pewno wiecie jaka to frajda obserwować psiaki i patrzeć jak się zaprzyjażniają. Pod tym względem są lepsi od ludzi. I czekamy na te pseudozdjęcia.:eviltong: Quote
brazowa1 Posted December 12, 2008 Author Posted December 12, 2008 Bardzo prosze,podroż i pierwszy dzień Harrego w domu :) aaaa,czemu ja sobie ubzduralam,ze Ferka jest tez czarna? :),czy ona jest brazowa zołto podpalana? Jezeli tak-rewelacja! a tu juz,jak kazdy normalny jamnik-poowijany :cool3: cdn Quote
Isadora7 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Harry musi już być tylko lepiej. Chłopaku jaką traumę masz za sobą? Teraz będzie ok. Czy Ferka nieco zeszczuplała, czy mi sie wydaje? Quote
yunona Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 [quote name='Isadora7']Harry musi już być tylko lepiej. Chłopaku jaką traumę masz za sobą? Teraz będzie ok. Czy Ferka nieco zeszczuplała, czy mi sie wydaje? Ferka zeszczuplała ok. 1 kg ale to za mało, pomimo że doszłam z karmą do 1/2 ilości niż zalecają . Na urrra też nie mogę bo sama się odchudzam i wiem co to za katorga nie jeść np. ukochanego chleba przez parę miesięcy, żeby mieć jakieś rezultaty. Na pewno pomoże w tym wiosna, będzie więcej ruchu to będzie łatwiej. Własnie wrócił Michał więc przywitanie przez Harrego przeszły wszelkie oczekiwania. Piszczał, skakał z radości z czego może wysnuwam zbyt pochopny wniosek ale może był karcony przez kobitkę. Ale mnie też tak wita i fajnie się ze mną bawi w myzianki na pleckach i nawet pogryza ale bardzo delikatnie, wie że to zabawa. A Ferka w takich zabawach łapie mnie zębami zdecydowanie mocniej , także zastanawia mnie rozdmuchana sprawa jego agresji i gryzienia. Quote
yunona Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 [quote name='brazowa1']Bardzo prosze,podroż i pierwszy dzień Harrego w domu :) aaaa,czemu ja sobie ubzduralam,ze Ferka jest tez czarna? :),czy ona jest brazowa zołto podpalana? Jezeli tak-rewelacja! a tu juz,jak kazdy normalny jamnik-poowijany :cool3: cdn Ferka jest czekoladowa podpalana jasnym brązem (prawie żółto), nosek i oczka ma bursztynowe i ponoć ta odmiana rasy jamniczej jest najbardziej łagodna i nawet czytałam na dogo, że chcą te jamniki szkolić na terapie dla dzieci. Z moich obserwacji wynika, że tak może być bo Ferka jest wyjątkowo łagodna i masę dzieci ze spacerów wytargało ją jak chciało. Trochę jest za gruba ale jest cały czas systematycznie powolutku odchudzana. Natomiast moja poprzednia suczka jamniczka miniaturka, była prawie identyczna jak Harry. Własnie czarna podpalana i tez nie lubiła dzieci . Kolega Michała który się ciągle z nia drażnił, za każdym razem kiedy wchodził , Tinka z ponurym warkotem błyskawicznie wtapiała zęby w jego nogawke dzinsów., Uwaga! W pomarańczowym kocyku śpią razem I Ferka i Harry, który mordkę schował w kocyk ! Quote
Isadora7 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Z agresją Harrego... hmm powiem tak znam problem autyzmu, mam koleżankę - Aspi (asperger odmiana autyzmu) i ona ma syna tez aspi. Dla mnie bez komentarza a temacie agresji jeżeli Harry był u takiego dziecka. Niemniej jednak uważam że jamnik nawet najłagodniejszy nie nadaje sie na psychoterpaute nawet najzdrowwszego dziecka. Jamnik to jamnik, indywidulaista - pomysł nie przejdzie. Ale jako taki paralek na psyche jak najbardziej. Quote
ponka1 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Ooo. Harry nareszcie w swoim domku :multi: i nikogo nie zjadł :multi: :multi: :multi: W końcu chyba trafił we właściwe miejsce, tam gdzie będzie traktowany jak jamnik, a nie jak pies. Wszystkiego naj.. dla jamniczej rodziny ! Quote
yunona Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Noc upłynęła spokojnie, robaczki od początku spały ze mną i rano o 8.45 obudziłam się, bo Harry lizał mnie po nosie. (a fuj ! :haha:). Wstałam , bo dla mnie to alarm, że trzeba wyjść (ostatni spacer był po godz. 12.00 w nocy). Ferka już ładnie trzyma nawet do 10.00, ale Harry nie. Zostawił mi prezencik na środku kuchni w postaci kupki (posłuchał jednak, że kupki nie robi się na dywan :eviltong: ), ale niestety na dywan nasikał , więc go dzisiaj zwijamy. Ferka na początku też mi parę razy sikała na dywan. Musi być bardzo znerwicowany, nie wiem jak zachowuje się pies wykastrowany, ale Harry regularnie wieczorem i rano wyprawia harce ze swoimi klejnotami, harcze przy tym (chyba po prostu się onanizuje). Kładę to na karb nerwów, ponieważ jest kastratem. Poza tym łapie go często jakaś dziwna dychawica tak jakby szybko łapał powietrze jakby się dusił. Właśnie moja poprzednia suczka Tinka tak miała. No nic, wizyta u weta przed nami,wszystkiego się dowiem. Osobiście odnoszę wrażenie, że poprzednicy nie dali rady wszystkiemu i rozdmuchali sprawę gryzienia, aby się pozbyć kłopotu. Harry nie gryzie , dzisiaj poznał kolejnych sąsiadów, był głaskany pomimo moich ostrzeżeń i był cały szczęśliwy:lol:. Oczywiście głaskanie było na obie rączki gdyż Ferka też upominała się o swoje. Są po jedzonku i posypiają na łóżku Michała. Quote
Isadora7 Posted December 13, 2008 Posted December 13, 2008 Yunona zwróć uwagę na dychawicę, wiem że dopilnujesz. Chce tylko powiedzieć że u Rambunia tak się zaczynała padaczka, a jamnisie jak wiadomo podatne. I bardzo często przyczyną wystąpienia w efekcie rzeczywsitych ataków jest dla jamnisió stress. Ćwiczyłam, rozmawiałąm, czytałam wiem z autopsji. Harry niestety biedaczysko jest po przejsciach. Więc czynnik stresowy u chłopaka ewidentny. Quote
Recommended Posts