Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moje psy (pony) zawsze miały grzywkę - to należy do wzorca. Kiedyś próbowaliśmy suczce spinać włosy - ale wyglądała głupia, a psy po prostu pedziowato. Podobno najlepszy wzrok maja bergamasco, a maja potężną grzywkę

Posted

Jeśli ją podetnę, to będę mogła zapomnieć o wystawach, choć jeszcze o nich nie myślę i nawet rodowodu nie wyrobiłam.

Widziałam dużo ponów z kucykami na kanadyjskich stronach internetowych, więc u nich tak się robi?

Ja narazie spinam większość włosów, a na oczach zostawiam kilka kosmuków (taką rzadką grzywkę).

Wygląda to całkiem ładnie.

Słyszałam, że na szkoleniach agility briardom wiąże się grzywki, więc może jednak im przeszkadzają !?

• 3 months later...
Posted

Ja sie nie znam na tego typu pieskach za bardzo, ale tesh coś tiak słyshałam, she nie moshna im spinać grzywki i że one doskonale widzą wszystko za grzywką, ale ja wiem>??nie fiem cio o tym sądzić, moshe tio bzdury, nie fiem...HMmM, w bloku obok mieshka piesek , mishaniec takich właśnie tego typu ras i ma zpiętą grzywke, a na dodatek...niedawno, jeshcze w wakacje, ostrzylgli go...co prawda nie do samej skóry, ale bardzo krótko i jakoś tak dziwnie wygląda...wiecie, żal mi go, bo widać, she yego właściciele w ogóle sie nie znają na psach, nic o tej rasie w ogole nie wiedzą, życie tego psa nawet nie ma sensu, bo tylko leży pod blokiem wśród jakiś meliniarzy którzy piją piwo, i to wshystko.....eh...

Posted

To zleży od psa i od gęstości jego grzywki ,ja mojej Vici teraz też zaczynam zapinać bo czasami jest ślepa i nie widzi że mam coś dla niej w rece. :bigcool: A jeśli chodzi o agility to poprostu pies wtedy lepiej widzi.Pozdrowionka :angel:

• 1 month later...
Posted

Wiem, że to już prawie wyczerpany temat, ale chcę się podzielić. Mnie do zapinania grzywki mojej PON-icy przekonała weterynarz jednym argumentem "rasy wymyślali ludzie, a czy w przyrodzie istnieje jakieś zwierzę, które ma zasłonięty jeden z najważniejszych zmysłów?". Pod wpływem tego nawet raz psiurze obcięłam grzywkę, ale wyglądała tak durnie, że trudno mi było na nią patrzeć. Teraz używam spineczek. Psiura zdecydowanie inaczej widzi z grzywką i bez. Potwierdza to każda zabawa. Myślę, że jak używa zmysłu wzroku, to lepiej niż odbierać jej tę możliwość. W ramach eksperymentu pochodziłam pół dnia z włosami na oczach. Spróbujcie, szału można dostać

• 1 month later...
Posted

Mój yorczek jest na etapie intensywnego wzrostu, co za tym idzie włoski z główki spadają na oczka, te są podrażnione i łzawią, a czasami ropieją, gdy psina ma kucyka od razu lepiej widzi i nie ma problemu z oczami.

Posted

Moje Pony nie noszą kucyków....jednak czesto trzeba sprawdzac i oczyszczac oczy.Mojej grzywaczce np. gdy nie ma spietej grzywki starsznie łzawiąoczy..dlatego tesh chodzi z kucykiem:)aa o przycinaniu nie ma mowy....bo byłby koniec z wystawami:)

Posted

Moja ponka nie chodzi na wystawy, bo taki jest mój wybór, ale i tak nigdy bym jej nie obciąła grzywki, bo to fatalnie wygląda (widziałam).

Chyba że strzygłabym calego psa.

Czata ma problem z oczkami - zawijają jej się czasem powieki (entropia), ale rzadko. Okulistka-wet oglądała je dokładnie i nie znalazła nic niepokojącego, więc nie mam pojącia, czemu tak się dzieje.

Teraz zawsze musi mieć oczka na widoku, bo sprawdzam, czy nic się z nimi nie dzieje.

Posted

JA mam sznaucera i on atez ma grzywke a oczach... proszę fryzjerkę, żeby ja podcinała, bo wstedy Galucha nic nie widzi i jakoś nie zauważyłam, żeby oslepła...?!

Co do kucyków, to moja nie daje sobie ich wiązać i jak kiedys próbowała jej zawiązać to miała taka minę, że od razu jej zdjęłam :D

JusT@ & GALA

Posted

Przed paroma dniami tez mialem taki problem. Ale mowie co tam.... wzialem sznaucerka mojego na stoł i nożyczki i smakołyk :P Trzymał w pyszczku smakolyk a ja mu nozyczkami pociałem grzywke i przynajmniej widac ze pies ma oczy :D (na zdjeciu w emblemacie chwila po zabiegu :) )

Posted

Nio to Matt trzeba przyznać, że masz talet!!! Może i ja się zapisze na jakieś praktyki, bo moje psisko jest okropnie zarośnięte a sama jakoś sie boje jej obcinać :wink: Powinieneś otworzyć "zakład obcinania grzywek" :wink: :wink: :wink:

JusT@ & GALA

• 3 weeks later...