Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[LIST]
[*]120g - surowe kości z mięsem
[*]30g - warzywa
[*]20g - podroby
[*]20gt - różne dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twarożek i in.)
[*]10g- warzywa
[/LIST]
Czy taki podział może być? Bardzo proszę o odp.

• 2 weeks later...
  • Replies 277
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Teraz na forum barfnyswiat.org można uzyskać dostęp do kalkulatora pomagającego skomponować BARFowy jadłospis dla psa wraz z suplementami. Liczy orientacyjną dawkę żywieniową w zależności od wieku, stosunek wapnia do fosforu, pokazuje poziom niektórych podstawowych witamin i minerałów oraz na ile mniej więcej wystarczy jadłospis, a ułożone jadłospisy można sobie wydrukować: [url]http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=829&sid=0a2b7e7f0eb162fbcd11a07c027516ac[/url]

• 5 weeks later...
Posted

A czy ktoś mógłby trochę mi pomóc i podać jakiś przykładowy jadłospis dla 2,5 miesięcznego szczenięcia wilczaka?
Ja nie czuję się na tyle mądra, by układać jadłospis rosnącemu organizmowi, pomocy :roll:

• 3 weeks later...
Posted

Odezwij się do Martens :)

A ja sobie wkleję nasz jadłospis, żeby mieć gdzie ludzi odsyłać :evil_lol: Jest to zmodyfikowany jadłospis martensowy z pierwszej strony.

[U]Jadłospis 18-dniowy dla dorosłej średnio-aktywnej suki, 10-11kg:[/U]
1. 0,25 kg mięsnych kości drobiowych
2. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
3. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + ćwierć kostki twarogu + jajko
4. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
5. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg żołądków + łyżka oleju
6. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
7. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
8. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
9. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg wątroby + łyżka oleju + łyżka tranu
10. 0,25kg mięsnych kości drobiowych
11. 0,25kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
12. 0,25kg okrawków wołowych lub wieprzowych
13. 0,15kg papki warzywnej + 0,05 kg żołądków + łyżka oleju + jogurt naturalny bez cukru 50 g
14. 0,15kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100 g
15. 0,25kg podrobów
16. 0,25kg mięsnych kości drobiowych
17. pół kostki twarogu + łyżka miodu + jajko + łyżka suszonych alg (np. Algolith)
18. 0,25kg serc wołowych lub innych**

* osobiście nie podaję kości wieprzowych, bo suka ich nie toleruje
** używam serc drobiowych raczej (kura, indyk), ale poluję ostatnio na wołowe, może wreszcie się uda...

[U]Uwagi:[/U]

Kostka twarogu = ~200g

Kości drobiowe - korpusy z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, podudzia, uda z kurczaka, kurze łapki, skrzydła z indyka (dla nas za duże), szyje z indyka, grzbiety z indyka, skrzydła kacze, porcje rosołowe kacze, gęsina, przepiórka i inne

Kości wieprzowe lub wołowe - kości karkowe i schabowe (wieprzowe), mostek wołowy, ogon wołowy lub wieprzowy; dla większych psów też nóżki wieprzowe

Jajko całe, ze skorupką, rozgniecione z twarogiem - ja daję [B]bez skorupki[/B]

Podroby: wątróbki, żołądki, płucka, ozory, [B]u mnie też serca[/B]

Papka warzywna: zmiksowane jabłka, gruszki, marchew, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, cukinia, cykoria, kalafior, brokuł, papryka czerwona, buraki czerwone, banany, morele, brzoskwinie, kiwi i inne - to co akurat jest

Olej - rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub lniany, oliwa z oliwek, inne

Dodatki: algi w proszku, miód, siemię lniane

Posted

Oto mój jadłospis, jakby ktoś go ocenił, to byłabym wdzięczna ;)
Dorosły, średnio aktywny pies, waga docelowa - 7,7 kg (musi zrzucić).
PONIEDZIAŁEK
Rano: 100 g chudego mięsa Wieczór: 70 g podrobów
WTOREK
Rano: 100 g skrzydełek Wieczór: 55 g papki warzywnej
ŚRODA
Rano: 100 g szyi Wieczór: twarożek+jajko+kefir około 100 g
CZWARTEK
Rano: 150 gr korpusów Wieczór: 60 g podrobów
PIĄTEK
Rano: 80 g skrzydełek Wieczór: 55g papki
SOBOTA
Rano: 100 g szyi Wieczór: 70 g ryby
NIEDZIELA
Rano: 150 g nóżek Wieczór: 55g papki

Te dawki jakieś takie strasznie małe mi się wydają i w ogóle nie mam pojęcia czy to wszystko dobrze policzyłam :roll: To jakaś czarna magia dla mnie jest :/
Z góry dzięki, jak ktoś się tym zainteresuje ;)

Posted

Ja daje na 21 kg psa 400 gramow miesa wolowego ew. podroby , mieso konskie, kurczak nie podaje w zadnym wypadku wieprzowiny chyba ze gotowana reszte dostaje surowe do tego tre marchewke /najbardziej lubi/ ew.burak , pietruszka , seler ok. 100 g kosci najczesciej cielece 1x w tygodniu. Jedzonko dostaje 2 razy dziennie ale w sumie 500 g.Jak dostawala dodatkowo smaczki albo wieksze porcje tyla. Teraz jest smukla bez wystajacych zeberek

Posted

evel - serducha wołowe (nie wieprzowe!) dostaniesz w sieci sklepów zakładów mięsnych Dobrosławów - w Lbl na Narutowicza czy na Lubartowskiej niedaleko Bazaru. W necie mają stronę. Jedno serce waży ok 2 kg!
Moje psy o wadze ok 40 + 5 kg jedzą dziennie 500 g jedzenia podzielonego na 2 posiłki. Musiałam je ciut odchudzić.
Ja bym dawała jajko ze skorupką, tzn skorupkę wcześniej sobie suszę i rozdrabniam, nie daję z tego "aktualnego" tylko z wcześniejszego. A tą suszę i rozkruszam i mam do następnej porcji żarcia.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='evel']Jak jest za gruby to około 2.5% masy ciała, a resztę sobie policz wg proporcji z pierwszych stron.[/QUOTE]

Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy?

Posted

[quote name='Czekunia']Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy?[/QUOTE]

Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :)

Posted (edited)

[quote name='evel']Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :)[/QUOTE]

Ten Wasz 18-dniowy jest fajny, ale jakoś tak większość mówi o tygodniu i stąd mi się "uwidziało" ;)
może w takim razie, póki co, zacznę od Twojej wersji i zobaczymy jak wyjdzie w praniu:)

EDIT:
powiedz mi proszę, czy dobrze modyfikuję Twój/Martens jadłospis:
pies ok. 28kg, aktywny po wyliczeniu wyszło mi 560g dziennie (narazie zaokrąglę do 600g i zobaczymy, jakie efekty):
- czyli bazując na Twoim jadłospisie np. Drugi dzień to 400g kości drobiowych + 200g kefiru? Itd.?

Edited by Czekunia
Posted

Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;)

Posted

[quote name='evel']Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;)[/QUOTE]

:) pózniej wrzucę moją wersję. Mogłabyś rzucić okiem, czy dobrze rozpisałam:)?

Posted

Nie czuję się żadnym specjalistą, bo ja się osobiście konsultuję z Martens, jeśli mam jakieś wątpliwości, ale wrzuć, jak ułożysz, zobaczymy ;)

Posted (edited)

[quote name='evel']Nie czuję się żadnym specjalistą, bo ja się osobiście konsultuję z Martens, jeśli mam jakieś wątpliwości, ale wrzuć, jak ułożysz, zobaczymy ;)[/QUOTE]

Evel, proszę jeszcze o odpowiedź na jedno pytanie, szczególnie mnie nurtujące:
co z żołądkami nieoczyszczonymi? Nie widzę ich w Twojej wersji? Czy to znaczy, że nie trzeba ich podawać?

EDIT:
i czy jeśli mam sukę (25 kg, po sterylce), po przeliczeniu wychodzi mi 500g dziennie dla niej, to lepiej zacząć od 400g, no bo po sterylce?

Edited by Czekunia
Posted

A Twoje psy już miały do czynienia z surowizną? :) Bo są dwie szkoły, jedna zaczyna od żwaczy właśnie (7-14 dni), a druga to survival - dzień głodówki, a potem delikatniejsze kości np. kurze i jakoś to leci.

Szczerze mówiąc, to ja żwaczy wołowych/baranich jako takich nie podaję, bo niestety nie mogę ich dostać u nas a żeby zamówić z internetu musiałabym mieć gdzie to trzymać zamrożone, a nie mam. Daję suszone od czasu do czasu, wraz z innymi śmierdzielami, a żołądki daję kurze lub indycze. Zaliczam to do kategorii "podroby" ;)

Co do suczki - szczerze mówiąc, to chyba kwestia bardzo indywidualna. Ona teraz jest w dobrej kondycji i formie? Ja bym chyba podawała więcej teraz, bo zima, a to wyżełka krótkowłosa, jeśli dobrze zrozumiałam? I ewentualnie później obcinała racje żywnościowe, gdyby zaczęła za bardzo przybierać.

Ogólnie ja teraz podaję zamiast załóżmy 250 g kości (to 2.5% u mojej suki kastratki) - leciutko ponad 200 g mięsnych kości i dodatki tak, żeby dobić do tych 250 (kefir, jogurt, ser biały, coś tam), ale porcje są bardziej tłuste niż latem - więcej skóry czy luźnego tłuszczu niż w pozostałej części roku. Pies mi lekko przytył (1 - 1.5 kg), ale tak planowałam. Na wiosnę się wyrzeźbi z powrotem ;)

Aha, jajka nie podaję całego-całego, bo mi pies rzyga skorupkami - rozgniatam z serem białko z żółtkiem, bez skorupy ;)

Posted

[quote name='evel']A Twoje psy już miały do czynienia z surowizną? :) Bo są dwie szkoły, jedna zaczyna od żwaczy właśnie (7-14 dni), a druga to survival - dzień głodówki, a potem delikatniejsze kości np. kurze i jakoś to leci.

Szczerze mówiąc, to ja żwaczy wołowych/baranich jako takich nie podaję, bo niestety nie mogę ich dostać u nas a żeby zamówić z internetu musiałabym mieć gdzie to trzymać zamrożone, a nie mam. Daję suszone od czasu do czasu, wraz z innymi śmierdzielami, a żołądki daję kurze lub indycze. Zaliczam to do kategorii "podroby" ;)

Co do suczki - szczerze mówiąc, to chyba kwestia bardzo indywidualna. Ona teraz jest w dobrej kondycji i formie? Ja bym chyba podawała więcej teraz, bo zima, a to wyżełka krótkowłosa, jeśli dobrze zrozumiałam? I ewentualnie później obcinała racje żywnościowe, gdyby zaczęła za bardzo przybierać.

Ogólnie ja teraz podaję zamiast załóżmy 250 g kości (to 2.5% u mojej suki kastratki) - leciutko ponad 200 g mięsnych kości i dodatki tak, żeby dobić do tych 250 (kefir, jogurt, ser biały, coś tam), ale porcje są bardziej tłuste niż latem - więcej skóry czy luźnego tłuszczu niż w pozostałej części roku. Pies mi lekko przytył (1 - 1.5 kg), ale tak planowałam. Na wiosnę się wyrzeźbi z powrotem ;)

Aha, jajka nie podaję całego-całego, bo mi pies rzyga skorupkami - rozgniatam z serem białko z żółtkiem, bez skorupy ;)[/QUOTE]

Tak, mają co jakiś czas frykasy w postaci szyjek indyczych, serc itp. :)
Co do żwaczy, to po pierwsze też musiałabym zamawiać np. z pieska stefka, a zamrażaki bardzo pojemnej nie mam, a po drugie ten zapach... mnie odstrasza, delikatnie mówiąc;)

Zara jest w dobrej formie, na pewno lepszej niż jak do nas trafiła - jest u nas już prawie 3 miesiące i ładnie przybrała na wadze, bo wcześniej to skóra i kosci.
Masz rację: zacznę od 500g, a gdyby coś się działo, to będę zmieniać w jedną lub drugą stronę:).

A teraz moje wypociny: (Twoją/Martensową wersję mam już wydrukowaną, ale skleciłam coś 7-dniowego), rzuć okiem:)

ZARA 25kg, po sterylce, aktywna

[LIST=1]
[*]Dawka dzienna 25 x 0,02 = [B]500g[/B]
[/LIST]
Tygodniowo: [B]3500g[/B]

[LIST=1]
[*]Dawkowanie dzienne poszczególnych produktów:
[/LIST]
Pochodzenia roślinnego – [B]100g[/B], w tym:

[LIST=1]
[*]Warzywa [B]75g[/B]
[*]Owoce [B]25g[/B]
[/LIST]
Pochodzenia zwierzęcego – [B]400g[/B], w tym:

[LIST=1]
[*]Mięso [B]200g[/B]
[*]Żwacze [B]80g[/B]
[*]Podroby [B]60g[/B]
[*]Kości/chrząstki [B]60g[/B]
[/LIST]

[B]NA TYDZIEŃ:[/B]
[B]3500g[/B] pokarmu, z czego:

[LIST=1]
[*]Produkty roślinne [B]700g[/B]:
[/LIST]

[LIST=1]
[*]Warzywa [B]525g[/B]
[*]Owoce [B]175g[/B]
[/LIST]

[LIST=1]
[*]Produkty zwierzęce [B]2800g[/B]:
[/LIST]

[LIST=1]
[*]Mięso [B]1400g[/B]
[*]Żwacze [B]560g[/B]
[*]Podroby [B]420g[/B]
[*]Kości/chrząstki [B]420g[/B]
[/LIST]

mniej więcej wyszłoby tak:

[B]Pierwszy dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + łyżka oleju + łyżka tranu
[B]Drugi dzień: [/B]450g kości drobiowych, np. szyja z indyka + kefir 100g
[B]Trzeci dzień: [/B]500g kości drobiowych, np. korpusy z kurczaka + ćwierć kostki twarogu
[B]Czwarty dzień: [/B]500g kości wieprzowych + jajko + suszone algi
[B]Piaty dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + jajko
[B]Szósty dzień: [/B]500g żwaczy + łyżka oleju
[B]Siódmy dzień[/B]: 500g czegoś „egzotycznego”, np. królik + drożdże.

Posted

:hmmmm: Wychodzi cosik dziwna proporcja mięso/kości - znaczy jak dla mnie - dużo mięsa, mało kości. Ale - są znowu dwie (a może więcej?) szkoły :lol: Jedni przyjmują proporcje mniej więcej jak w kurzym skrzydle - czyli więcej kości, chrząstek, ścięgien, skóry, a niezbyt dużo "czystego" mięsa, inni - więcej mięsa, mniej kości. Ja jestem zwolenniczką tej pierwszej teorii ;) ale to już każdy wybiera, co uważa za lepsze, patrząc oczywiście, co służy jego psom przede wszystkim.

Co do kości wieprzowych - na barfowym ogólnym może dopytaj, jakie to mogą być kości. Moja suka po wieprzowinie ma katastrofalną srakę, więc ja się nie znam na rodzajach, a wiem, że czasem bywają problemy po wieprzowinie/wołowinie - psy się przytykają i trzeba przemyśleć właśnie, czy nie podać więcej "poślizgu" (nabiał, olej) a mniej samych mięsnych kości, czy może jakiś inny rodzaj kości.

Jak już jesteśmy przy wieprzowinie - uwaga na podroby, potencjalnie mogą być zagrożone Auyeszkym, więc "na wszelki" lepiej sobie odpuścić. Ryzyko znacznie spada przy mięsie, a jeśli chodzi o kości szkieletowe, to ryzyko jest znikome, jeśli w ogóle.

Uwaga też na wątrobę - można spowodować efekt przeczyszczający, to raz, a dwa - można przedawkować witaminę A. W tym tygodniowym może być też za dużo tranu - łyżka dziennie w tydzień w tydzień, to chyba sporo.

Spróbuję ściągnąć Martens i zapytać, co ona na to ;)

Posted

[quote name='evel']:hmmmm: [B]Wychodzi cosik dziwna proporcja mięso/kości - znaczy jak dla mnie - dużo mięsa, mało kości. Ale - są znowu dwie (a może więcej?) szkoły :lol: Jedni przyjmują proporcje mniej więcej jak w kurzym skrzydle - czyli więcej kości, chrząstek, ścięgien, skóry, a niezbyt dużo "czystego" mięsa, inni - więcej mięsa, mniej kości.[/B] Ja jestem zwolenniczką tej pierwszej teorii ;) ale to już każdy wybiera, co uważa za lepsze, patrząc oczywiście, co służy jego psom przede wszystkim.

[U][I]
Czyli żeby proporcja była lepsza, to co podawać? Bo wybierałam z tych pozycji przez Ciebie wyszczególnionych pod pojęciem "kości drobiowe"?
[/I]

[/U][B]Co do kości wieprzowych - na barfowym ogólnym może dopytaj, jakie to mogą być kości. Moja suka po wieprzowinie ma katastrofalną srakę, więc ja się nie znam na rodzajach, a wiem, że czasem bywają problemy po wieprzowinie/wołowinie - psy się przytykają i trzeba przemyśleć właśnie, czy nie podać więcej "poślizgu" (nabiał, olej) a mniej samych mięsnych kości, czy może jakiś inny rodzaj kości.

Jak już jesteśmy przy wieprzowinie - uwaga na podroby, potencjalnie mogą być zagrożone Auyeszkym, więc "na wszelki" lepiej sobie odpuścić. Ryzyko znacznie spada przy mięsie, a jeśli chodzi o kości szkieletowe, to ryzyko jest znikome, jeśli w ogóle.

[/B][I][U]Przejęzyczenie: chodziło mi oczywiście o wołowinę - wieprzowiny nie zamierzam raczej podawać;) o Auyeszkym czytałam, także wolę zachować ostrożność... wołowinę wpisałam tylko raz, bo właśnie nie wiem, jak zareagują - jeśli będzie kiepsko, to wycofam.

[/U][/I]
Uwaga też na wątrobę - można spowodować efekt przeczyszczający, to raz, a dwa - można przedawkować witaminę A. [B]W tym tygodniowym może być też za dużo tranu - łyżka dziennie w tydzień w tydzień, to chyba sporo.

[/B][I][U]czyli tran wystarczy podać raz na jakiś czas?

[/U][/I]
Spróbuję ściągnąć Martens i zapytać, co ona na to ;)[/QUOTE]

Moje odpowiedzi podkreślone;) co do nabiału i innych poślizgowych rzeczy - będę modyfikować w zależności od kupy:)
Ogólnie: nie ma tragedii z tym jadłospisem?

Posted

Myślę, że jest spoko. Dałam cynk Martens, mam nadzieję, że się pojawi :)

A z proporcjami - na 200 g mięsa tylko 60 g kości, chrząstek - o to mi chodziło. No ale rozpiski rozpiskami, a daje się to, co się uda kupić ;)

Posted

[quote name='evel']Myślę, że jest spoko. Dałam cynk Martens, mam nadzieję, że się pojawi :)

A z proporcjami - na 200 g mięsa tylko 60 g kości, chrząstek - o to mi chodziło. No ale rozpiski rozpiskami, a daje się to, co się uda kupić ;)[/QUOTE]

Hmm.... Wyszło mi 400g produktów mięsnych, a kości mają stanowić 15% całości.. Jutro wyliczę jeszcze raz, może gdzieś zrobiłam byka.
Dzięki za pomoc:) czekamy w takim razie na Martens:)

Posted

[quote name='Czekunia']
[B]Pierwszy dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + łyżka oleju + łyżka tranu
[B]Drugi dzień: [/B]450g kości drobiowych, np. szyja z indyka + kefir 100g
[B]Trzeci dzień: [/B]500g kości drobiowych, np. korpusy z kurczaka + ćwierć kostki twarogu
[B]Czwarty dzień: [/B]500g kości wieprzowych + jajko + suszone algi
[B]Piaty dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + jajko
[B]Szósty dzień: [/B]500g żwaczy + łyżka oleju
[B]Siódmy dzień[/B]: 500g czegoś „egzotycznego”, np. królik + drożdże.[/QUOTE]

Wołają, więc jestem ;) Wg mnie jest za dużo podrobów, wywaliłabym jeden dzień papkowo-podrobowy, a wstawiła zamiast niego kości drobiowe. Do tego pozostały dzień papkowo-podrobowy oraz dzień żwaczowy rozłożyłabym w tygodniu, żeby nie były z dnia na dzień, tylko np. 2-3 dni kości i potem dzień żwaczowy, potem 2-3 dni kości i dzień podrobowo-papkowy, i znowu kości. Plus pół kilo żwaczy co tydzień to wg mnie za dużo; lepiej jak będziesz ten dzień żwaczowy robić np. tylko raz na 2 tygodnie i to w zupełności wystarczy, albo raz w tygodniu, ale 250 g żwaczy i 250 g kości drobiowych.
Jedno jajko w tygodniu zastąpiłabym też jogurtem naturalnym albo kefirem.

Jeśli chodzi o kości wieprzowe to ja podaję teraz w sumie tylko mostki, bo mam psy ważące ok. 15 kg i po twardszych kościach sie zatykają. I zaczekałabym w Twoim przypadku z wprowadzeniem kości wołowych przynajmniej 2-3 tygodnie odkąd wsadzisz psa na barf (zamiast nich dawaj po prostu te drobiowe) i jak masz możliwość, to daj na pierwszy raz coś miękkiego, mostek, etc. bo kości wołowe są bardzo twarde, u mnie psy wręcz nie chciały ich gryźć (suka 25 kg też) a jak zjadły to miewały sensacje żołądkowe... Natomiast po mostkowych wieprzowych wszystko jest ok.

Dla dorosłego psa łyżeczka od herbaty tranu na tydzień to max. natomiast bez ograniczeń możesz dawać olej z łososia, lniany (kwasy omega 3).

Posted

[quote name='Martens']Wołają, więc jestem ;) Wg mnie jest za dużo podrobów, wywaliłabym jeden dzień papkowo-podrobowy, a wstawiła zamiast niego kości drobiowe. Do tego pozostały dzień papkowo-podrobowy oraz dzień żwaczowy rozłożyłabym w tygodniu, żeby nie były z dnia na dzień, tylko np. 2-3 dni kości i potem dzień żwaczowy, potem 2-3 dni kości i dzień podrobowo-papkowy, i znowu kości. Plus pół kilo żwaczy co tydzień to wg mnie za dużo; lepiej jak będziesz ten dzień żwaczowy robić np. tylko raz na 2 tygodnie i to w zupełności wystarczy, albo raz w tygodniu, ale 250 g żwaczy i 250 g kości drobiowych.
Jedno jajko w tygodniu zastąpiłabym też jogurtem naturalnym albo kefirem.

Jeśli chodzi o kości wieprzowe to ja podaję teraz w sumie tylko mostki, bo mam psy ważące ok. 15 kg i po twardszych kościach sie zatykają. I zaczekałabym w Twoim przypadku z wprowadzeniem kości wołowych przynajmniej 2-3 tygodnie odkąd wsadzisz psa na barf (zamiast nich dawaj po prostu te drobiowe) i jak masz możliwość, to daj na pierwszy raz coś miękkiego, mostek, etc. bo kości wołowe są bardzo twarde, u mnie psy wręcz nie chciały ich gryźć (suka 25 kg też) a jak zjadły to miewały sensacje żołądkowe... Natomiast po mostkowych wieprzowych wszystko jest ok.

Dla dorosłego psa łyżeczka od herbaty tranu na tydzień to max. natomiast bez ograniczeń możesz dawać olej z łososia, lniany (kwasy omega 3).[/QUOTE]

Dzięki Martens:) Twoja wersja, przyznam szcerze, jest dla mnie o wiele lepsza.
Swoją ukladałam wg wskazówek, które dostałam, stąd też takie proporcje.
Podsumowując, żeby było ok:
1. Wywalam jeden dzień podrobów, wstawiam kości drobiowe
2. Zrobić większą przerwę miedzy dniem papkowym i żwaczowym

co do kości wieprzowych, to najchętniej szczerze powiedziawszy nie dawałabym ich, póki co, w ogóle. Czyli nie będzie wielkim błędem, jeśli psy narazie bedą tylko na drobiu?

... I jeszcze wracając do żwaczy: czy mogę ich w ogóle nie podawać? Jeśli tak, to co wrzucić w ten dzień?