Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanie: ile 6 miesieczny szczeniak musi jesc nabialu i warzyw tygodniowo, w przyblizeniu? On tego poprostu nie znosi i musze mu na sile przemycac.Nie samym miesem i koscmi piesek zyje wiec nie wiem jakie jest minimum.

no dobra doczytalam sie ale procentowo to pewnie i tak tego nie oblicze bo ze mnie beton jesli chodzi o liczenie.bede tak na oko dzielic tylko jeszcze jak mu to wepchnac:roll: papki jeszcze czasem zje ale jogurt, kefir, twarog?bleeee

• Replies 277
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mój piesek też nie znosił warzyw- dalej nie lubi. a potem całkowicie wypnął się surowe żarcie (teraz powoli znów zaczyna je jeść). więc jadł tego dość mało niestety.

[B]Kaja [/B]mój pies na Barfie jadł bardzo duzo; 2 razy więcej niż wedlug obliczen powinien. ale i tak był szczuplejszy niż teraz. może to też dlatego, że mial więcej energi i więcej się ruszał..

Posted

Mój Igor szama surowego nieco ponad te 3 % plus gotowane w innym posiłku i nadal szczapka chuda, jak był tak jest. Ale to pies z turbodoładowaniem, ma mnóstwo ruchu, więc stąd ta chudość :)

Posted

Widzę po Waszych jadłospisach, że robicie bardzo urozmaicone 'dni'. Zastanawiam się, czy to konieczność i ja jestem z tych bardziej werodnych i leniwych barfowców, bo moje burki od pół roku barfują i mają 'dni w typie', tzn. ja uzupełniam zapasy średnio 1-2 razy w tygodniu, więc przez jeden do dwóch dni pod rząd dostają np.same mięsne kości wieprzowe czy tam cielęce (bo kupuję to w workach i rozmrazam w całości, a to jest porcja akurat dwudniowa dla dwóch burków). Jak daję papki, to też tylko papki(ew.mieszam z podorbami) przez cały dzień, to samo z nabiałem czy rybami, drobiem.

A jeśli chodzi o ilości na psa, to u mnie się to niewiele różni, mimo że malamut waży dokładnie x2 co owczarka, bo 38kg, a ofsik 19kg. Tyle że mamut to mamut, a do tego starszy już chłopak i bezjajec, a Surikatka to wulkan energii. Więc stanowczo przy dobieraniu ilościowym radzę się kierować osobniczymi cechami naszego burka i obserwować jak jego waga się zmienia.

Posted

Myślę, że nie ma znaczenia czy pies dostaje w ciągu dnia dwa identyczne posiłki czy różne. Ja daję różne i jest ok, ale niektóre psy być może lepiej "pójdą" na takiej "spokojniejszej" diecie, czyli jeden dzień sam drób, drugi same warzywa itd. To kwestia osobnicza psa i wygoda właściciela powinna mieć tu kluczowe znaczenie.

• 5 months later...
Posted

Mogę prosić o przykładowy jadłospis dla pudla mini o wadze 5kg? (tylko taki bez koniny czy innych trudno dostępnych rzeczy..) głowie się nad tym wszystkim, ale strasznie się boję że coś zrobię nie tak, a maluch rośnie w zastraszającym tempie..

• 3 weeks later...
Posted

Mój Kodi ma bardzo duże skłonności do tycia...Ma 5 lat waży 15 kg i schudnąć powinien ( To zwykły kundelek)...
Zmodyfikowałam trochę ten 1 jadłospis Martensa ( Pod siebie) wydzielając porcję 25-do 30 dag. Bo dopiero przy takim spadku coś zaczęło skutkować.
Poniżej jadłospis 16 dniowy ( Jesli coś jest w nim nie tak prosiłabym o uwagę) :

1. 25-30dag Kości drobiowe

2. 25-30dag Kości drobiowe

3. 25-30dag Kości drobiowe

4. 25-30dag Kosci wieprzowe/wołowe

5. 10-15dag papka warzywa pomieszana z 10-15 dag żołądków + 100g jogurt naturalny/Kefir

6. 25-30 dag Kości wieprzowe/wołowe

7. 25-30dag Kości drobiowe

8. 25-30dag Kości drobiowe

9. 10-15dag papka warzywna pomieszana z 10-15dag wątrówbki ( kurzej) + 100g jogurt naturalny/Kefir + łyżka oleju

10. 25-30dag Kości drobiowe

11. 25-30dag Kości wieprzowe/wołowe

12. 10-15dag papka warzywa pomieszana z 10-15 dag żołądków + 100g jogurt naturalny/Kefir

13. 25-30dag Kości drobiowe

14. 25-30dag Kości drobiowe

15. Ok. 150-200g twarogu + łyżka miodu + Jajko

16. 25-30dag serca ( kurze)

Jogurt mieszam z papką, bo mój pies nie cierpi nabiału, owoce warzywa chetnie je, ale jugurty itp. trzeba mu "przemycać"

*Kości drobiowe- koprusy, skrzydełka ( kurze), udka
*Kości wieprzowe/wołowe- Najczęściej mostki, chrząski lub po prostu "kości wieprzowe" które kupuję pod nazwą "kości wieprzowe" :)
*Papka warzywa- Mix warzyw i owoców przeciśnietych przez sokowirówkę, pomieszanych z tym sokiem.

Posted

Uważaj czy nie ma problemów z zaparciami, bo masz dość długie okresy pt. "kości, kości i nic poza tym". Wpleć częściej twaróg, albo dawaj częściej małe porcje warzyw.

Posted

Myślę, że problemów nie ma...Pies załatwia się jakieś 2 razy dziennie.
Ale, że mam tego samego dnia dać np. rano ok 15dag papki a wieczorem 15dag kości? Czy np. 2 dni kości i 3 dzień ser albo papka?
Właśnie karmiłam go raz dziennie, ale chcę mu rozdzielić rano i wieczorem np. rano 9.00 i 20.00 wieczorem.

Posted

Ser możesz dać tego samego dnia na wieczór po kościach; warzywa staram się dawać w ogóle oddzielnego dnia, ale są ludzie którzy dają tego samego dnia co kości i jest ok.

A coś jest nie tak z karmieniem raz dziennie? Bo wiele psów na barfie bardzo dobrze, wręcz lepiej funkcjonuje przy 1 posiłku dziennie, czy i głownym i tylko malutkiej przekąsce.

Posted

Tz. na Barfie jesteśmy od początku marca właśnie na tym wcześniejszym jadłospisie i problem jest w tym, że pies wieczorem jest tak głodny, że rzuca się na tę miskę, a od 2 dni rozdzielam posiłki i wieczorem je spokojnie :) ( Tz. jak go nie upilnuje to przekąski dostaje od babci czy dziadka, którym nie mogę wytłumaczyć, że ja karmie psa i mają go nie dokarmiać...)
Dodałam ten twaróg i rozdzieliłam porcje ( Mogłobym być tak, że 1 posiłek ok 9.00 a 2 ok 19.00-20.00?...Teraz mam wakacje więc ciężko rano wstać :)):

1. Rano: 10dag- Kości drobiowe
Wieczór: 15dag- Kości drobiowe

2. Rano: 10dag- Kości drobiowe
Wieczór: 15 dag- Kości drobiowe

3. Rano: Pół kostki twarogu + Jajko

4. Rano: 15dag- Kości wierzowe/wołowe
Wieczór: 15dag- Kości wieprzowe/wołowe

5. Rano: 15dag- Papka warzywa z żołądkami + Jogurt
Wieczór: 15dag- Papka warzywna z żołądkami + Jogurt

6. Rano: 15dag- Kości wieprzowe/wołowe

7. Rano: 10dag- Kości drobiowe

8. Rano: Pół kostki twarogu

9. Rano: 15dag- Papka warzywa z wątrobą + Jogurt + Olej
Wieczór: 15dag- Papka warzywa z wątrobą + Jogurt + Olej

10. Rano: 10dag- Kości drobiowe

11. Rano: 15dag- Kości wieprzowe/wołowe

12. Rano: 15dag- Papka warzywa z żołądkami + Jogurt + Olej
Wieczór: 15dag- Papka warzywna z żołądkami + Jogurt + Olej

13. Rano: 10dag- Kości drobiowe

14. Rano: 10dag- Kości drobiowe

15. Rano: Pół kostki twarogu + Miód + Jajko
Wieczór: Pół kostki twarogu + Miód + Jajko

16. Rano: 10dag- Serca drobiowe
Wieczór 15dag- Serca drobiowe

Posted

Ja niestety nie moge dawac psu warzyw. Po prostu nie je ich pod zadna postacia:( Czy moge dodac witaminy zamiast warzyw?
Mam jeszcze jedno pytanie:) Czy Algolith mozna stosowac jednoczesnie w innymi preparatami witaminowymi jak np. Can Vit?

Posted

mario81- Mój też na początku nie chciał jeść owoców ani warzyw. Spróbuj papkę warzywno-owocową ( Np. przecisnąć owoce i warzywa przez sokowirówkę i tę papkę pomieszać z sokiem, chyba, że lubisz takie soki to samemu wypić ;)) pomieszać pół na pół z zmienonymi żołądkami czy wątrobą i jeśli pies lubi jogurt czy kefir to dla zachęty tam domiesząc. U mnie to działa, teraz juz nawet nie miele mięsa tylko kroję i papka z znienawidzonym jogurtem znika z miski.:)

Can Vit-u,a nie podaję się jeśli pies jest na barfie.

Posted

[QUOTE]Po prostu nie je ich pod zadna postacia[IMG]http://www.dogomania.images/smilies/icon_frown.gif[/IMG][/QUOTE]
a zmiksować z podrobami? mój papkę je tylko z dodatkiem miksu z podrobów, inaczej też nie chce.

Posted

akurat witamin to szczegolnie dużo z warzyw nie wchodzi; służą bardziej jako źródło włókna wspomagającego pracę jelit. Naprawdę nie przemycisz nawet niewielkiej ilości wmiesznaej w mięso?
U mnie szczenior na początku też nie chciał za bardzo warzyw, ale się zawzięłam, zrobiłam spora porcję warzyw zmiksowanych z żołądkami i olejem i dostawał miskę z tym 3 razy dziennie na 15 minut - pościł prawie dwa dni - na drugi dzień wieczorem wpierniczył cała miskę aż uszy się trzęsły; teraz je wszystko, potrafi ukraść nawet obierki z marchwi czy plasterek ogórka.

Posted

Ja też sie zastanawiałam jak moja suka przyjmie warzywa... Najpierw jej robiłam zawsze z mięsem wiec nigdy nie wybrzydzała... ktoregoś razu w trakcie urojeńca, tak była non stop głodna, a nie chciałam jej więcej dawać jedzenia, co by mleka nie wyprodukowała, to zaczełam jej robić surówki - marchew, buraczek, jabłko, i co tam miałam z warzyw... czasem podlewałam odrobiną oliwy, a czasem nawet nie... wtryniała michę aż jej się uszy trzęsły... Obecnie jak sie w domu robi coś z warzyw na obiad, ona wiernie asystuje - wcina wszystko: marchew, ogórki, pietruszke, pomidorki, szpinak, buraki, a jej ulubione to głądby z kapusty ;) Jedynie sałatą w czystej postaci gardzi, ale już lodowa czy kapusta pekinska to chętnie ;)

Witaminy są w każdym pożywieniu, nie tylko w warzywach. Mięso, kości, podroby - to wszystko ma witaminy i minerały ;)

Posted

[quote name='Katica']
Witaminy są w każdym pożywieniu, nie tylko w warzywach. Mięso, kości, podroby - to wszystko ma witaminy i minerały ;)[/QUOTE]

Dokładnie - dodałabym jeszcze oleje, miód czy inne dodatki. Pogląd "warzywa i owoce to witaminki" to podejście naszych babć - i jest w nim ziarnko prawdy, bo ludzie nie potrafią sami wytwarzać witaminy C, a warzywa i owoce są często bogatym jej źródłem. Pies sam syntetyzuje wit. C więc jej przyswajalność z pożywienia nie jest szczególnie istotna.

• 3 weeks later...
Posted

Czy ktoś kto opanował wiedzę 'barfową' mógłby napisać mi przykładowy jadłospis dla niedużej suki boksera, wiek 12 miesięcy, waga 23 kg, aktywnej z dobrą kondycją. Jestem nowa w tym temacie; dodam, że sunia bardzo wybredna i bardzo mało je :(
Z góry wielki dzięki za pomoc :)