Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Z tym, że Jaga jest mądra to się zgodzę [właśnie szybciutko nauczyła się tangretować palec ;)], ale posłuszna? Orpha, zdajesz sobie sprawę, że ja za porównanie do Jagi mam dobrze wyszkoloną, zapatrzoną we mnie Birmę :evil_lol:? Dlatego przez gardło mi nie chce przejść, że Jaga jest posłuszna :diabloti:. Chociaż jak na haszczaka to i owaszem ;).

PS. Swoją drogą jak Jaga wyczaiła, że chodzi mi o dotknięcie nosem palca to sprawdzała, czy nie mogą to być palce Smoka :lol:... bo on sam podsuwa pod pysk łapkę :evil_lol:

Posted

[quote name='bonsai_88']. Chociaż jak na haszczaka to i owaszem ;).[/quote]
własnie jak na haszczaka czyli ... jest posłuszna :evil_lol:
u Niyi posłuszeństwo polega na tym ,ze wymusza na mnie posluszenstwo :eviltong:

Posted

O nie, u mnie by to nie przeszło :mad:... całe życie miałam grzecznego psiaka, więc przyzwyczaiłam się, że to pies ma się mnie słuchać, a nie ja jego :mad:. Birma mnie jeszcze bardziej w tym utrwaliła :diabloti:

Posted

[quote name='aina155']A to moja suka wtedy wlasnie postawnaia mnie jeszczwe bardziej wkurzyc np wysmolic mi spodnie badylem albo na rownie inny sztans,ki pomysl wpada.[/quote]
heh Niyka nie naduzywa moich nerw :evil_lol: , jak juz widzi ze u panci kulminacja to zrobi taka słodka minke " no cos ty nie denerwuj sie przeciez jestem przy Tobie" i za chwile jak juz sie usmiechne , znowu robi swoje

Posted

Przy Birmie wystarczy, że powiem tylko ostrzegawczo "Birrrrma :mad:" i młoda już błaga o przebaczenie, świat jej się cały wali, życie zamienia się w koszmar i w ogóle... Za to Kamil może ja ostrzegać aż mu język odpadnie, drzeć - proszę bardzo... co najwyżej mu odpyskuje :evil_lol:...

Posted

heh Niyka nie naduzywa moich nerw :evil_lol: , jak juz widzi ze u panci kulminacja to zrobi taka słodka minke " no cos ty nie denerwuj sie przeciez jestem przy Tobie" i za chwile jak juz sie usmiechne , znowu robi swoje

[B]Oto mniej wiecej zachowanie mojej lobuzicy, co jest czasem tak wkurzajace, ze jeszcze troche i zagryze wlasnego psa. ;)[/B]

Posted

I to jest ta różnica między waszymi psami a Birmą - Birma by sama się zagryzła, bo pańcia tylko o tym marzy :evil_lol:... Birma zrobiłaby dla mnie wszystko, tylko muszę jej pokazać jak [chyba w tym miesiącu nauczę ją jak obrobić bank :evil_lol:... przyda się :diabloti:]...
Właśnie dlatego nie chcę zatrzymać Jagi na stałe - ja lubię pracę z psami, które same z siebie chcą ze mną pracować :razz:.

A w ogóle wiedzie jakie chamstwo spotkałam dzisiaj na spacerze? Na boisku od psiarzy były 2 psy - labek i basset. Stwierdziłyśmy z Anią, że boisko duże i pomieścimy się wszyscy ;). Ania położyła siatkę z karmą dla kota, którą miała przy sobie, a następnie zaczęła się moja nauka - co zrobić, żeby frisbee leciało :evil_lol:. Najpierw labek zabrał na frisbee, a właścicielka [może 13-letnia dziewczynka :roll:] zareagowała na to [po za jakimś "hihihi, ale sobei zawabkę znalazła :loveu:"] dopiero jak poprosiłam ją o oddanie mi MOJEGO frisbee, bo nie kupiłam tego dla jej psa. Zaczęłam psa gonić.. goniła... goniła... goniła... w końcu wziełam do ręki 2 frisbee i zawołałam psiaka. Labke pięknie oddał mi trzymany w pysku talerz, w nadzieji na rzut. Frajer :diabloti:.
Następnie kochany labradorek stwierdził, że zgłodniał, więc rzucił się na siatkę z karmą :multi:. Wyjątkowo dziewczynka zareagowała i próbując odebrać mu siatkę przetargała go przez pół boiska, rozsypując przy okazji karmę :razz:. Po tej akcji [i naszych miłych spojrzeniach :loveu:] dziewczynka z labkiem zwinęła się do domu. Jeszcze tylko przyszła oddać Ani kasę za kamę :razz:.

A najlepsze jest to, że psiaki mogłby by spokojnie być na dworze i dziewczyna nie musiałaby sie tak męczyć z labkiem, gdyby ktokotwiek z jej rodziny wpadł na pomysł wychowania psa :roll:

Posted

Właśnie jestem po kolejnej sesji szkoleniowej :diabloti:... i wiecie co? Mam najlepszy dowód, że Birma słucha się DLA MNIE, a nie dla żarcia... kazałam młodej wskoczyć na stolik i... nie zauważyłam, że leży tam otwarta saszetka z karmą :evil_lol:... a wiecie co zrobiła moja wariatka? Siedziała na tym stoliku wlepiając ślepka we mnie i czekając co jej teraz każę zrobić :loveu:. Zdziwiłam się "troszeczkę" [z Birmy jest niesamowity żarłok przecie] i poprawiłam saszetkę otwierając ją szerzej i dając dokładnie pomiędzy łapy Birmy :evil_lol:... Młoda owszem, zauważyła żarcie, ale nadal wlepiała swe śliczne ślipka we mnie :multi::loveu:

Posted

[quote name='AngelsDream']Labradory wychowują się same :P[/quote]
[I][B]haha no dokładnie :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/B][/I]

[I][B]Ale tak szczerze....jak ktoś nie wychowa Labradora to ta 35 kg masa może zrobić naprawdę dużo szkody :shake:[/B][/I]

Posted

bonsai_88, Ty się nie oszukuj, ona po prostu jest pracoholiczką :evil_lol:
Prawdziwa satysfakcję, to się ma jak się wyszkoli troszku bardziej niezależną bestyję :eviltong:

[quote name='Rinuś'][I][B]Ale tak szczerze....jak ktoś nie wychowa Labradora to ta 35 kg masa może zrobić naprawdę dużo szkody :shake:[/B][/I][/quote]
... przykładowa szkoda: właściciel takowego może dostać wpierd** ode mnie :p

Posted

[quote name='zerduszko']

... przykładowa szkoda: właściciel takowego może dostać wpierd** ode mnie :p[/quote]
[I][B]Akurat na miejscu osoby posiadającej takiego psa bym się nie bała za bardzo :p tzn gdybym ja takowego posiadała...kto by dostał to by się okazało na końcu...Często miałaś złamany nos ? :cool3:[/B][/I]

Posted

Nigdy w życiu :razz: Mój nos nie do zdarcia :eviltong:

A od zajmowania się labami, to jest moja mała czarna, jeszcze żaden się jej nie oparł :eviltong: a ja dzieki temu jeszcz nigdy nie byłam pobrudzona prez laba :multi:

Posted

Byłam dzisiaj z dziewczynami w lesie i spotkała mnie dość dziwna [dla mnie] sytuacja...
Szłam sobie spokojnie, aż tu nagle zobaczyłam przed sobą babkę z psem [mieszaniec goldena albo havka :hmmmm:] na smyczy. Kobieta była jakieś 100m ode mnie, więc nie wołałam dziewczyn, bo wiedziałam, że je upilnuję [Jaga ładnie się odwołuje :grins:]. Jak wariatki podeszły ok 50 m od pani to je zawołałam, że mają stanąć. W tym momencie kobieta odwróciła się i zobaczyła moje 2 potwory. Szłam jeszcze w stronę tej pani, ale wiedziałam, że za ok. 5 m skręcam w bok, więc dziewczyny polecą za mną... Birma przyleciała do mnie, a Jaga podeszła może 5-10 m bliżej pani z psem. W tym momencie kobieta zaczeła do mnie wołać, żebym łaskawie zapieła swoje pieseczki [już byłam na boczej ścierzce, a Jaga się juz odrwacała co by do mnie przybiec]. Na jedno gwizdnięcie Jaga ruszyła do mnie pełnym tempem, a ja z daleka widziałam jak kobieta burczy pod nosem :razz:...

Powiedzcie mi, czy to naprawdę takie straszne, jak obcy pies podejdzie jakieś 40-50 m od was? I to mówimy o lesie, gdzie mogę spuścić psy :roll:... bo dla mnie to juz była lekka przesada :roll:...
Swoją droga to żal mi tego psiaka, bo on nie może normalnie pobiegać. Po osiedlu chodzi prowadzony za psyk [dosłownie - ma smycz przypiętą do kantarka, trzymaną przy zapięciu], w lesie zawsze jest na smyczy... kontaktu z innymi psiakami tez nigdy nie ma :roll:. Akurat u niego o tym wiem, bo jest tak piekny, że od długiego czasu go obserwuję :razz:

Posted

[quote name='AngelsDream']Ja się wkurzam od 5 metrów w dół.[/quote]
No i to jest całkowicie normalne... ale jak na moje oko to kobieta przegięła porządnie - ja i moje psice byłyśmy naprawdę daleko :roll:. Ba, na widok wariatek kobieta z psem zamiast pójść przed siebie to stała i się gapiła. Przecież jeśli jej tak bardzo nie zależało [swoją droga też wolałam, żeby pieski się nie spotkały :diabloti:] na uniknięciu kontaktów z psiacmi to chyba norlane jest pójści i co najwyżej oglądanie sie co robią psy... no, chyba że ja jakaś dziwna jestem i dziwne teorei propaguję :evil_lol:

Posted

a ilu ja takich panikarzy spotykam ... moje towarzystwo chadza bez smyczy , Senior i tak chadza przy samej nodze bo jako niedowidzacy zdecydowanie bezpieczniej sie czuje jak jestem na wyciagniecie reki i z natury psami sie wogole nie interesuje a czasem mam wrazenie ze jak jakis pies podejdzie to wrecz sie go boi. Setka rozmiar jamniczy i chodzacy spokój na zasadzie jestem cicho to mnie nie widac i Niya ktora jest pacyfistką ,jak podchodzi do psa to albo a) sprawdzic ktoz to , b) chetnie bym sie pobawila , a ty? c) podchodzi na 10 metrow po czym dostojnie sie odwraca bo albo pies jest nie godny jej uwagi albo moze byc agresywny.
A ile razy z odleglosci ponad 100 metrow slysze wrzask PROSZE ZABRAC TE PSY ! sie pytam ktore psy ?!:crazyeye: skoro senior i setka kolo moich nog a Niya owszem psa zauwazy , ale zeby 100 metrow biec co to to nie , czeka az podejda blizej

Posted

[B]Orpha[/B] u Jagi takie chodzenie bezsmyczowe na stałe by nie przeszło ;). Ona też łagodna [chociaż potrafi ruszyć ZA Birmą :mad:], ale chętnie by pieseczka poznała :roll:.

Posted

Ja się też wkurzam, jak pies jest nie przypięty i nieodwoływalny, idę z moimi na smyczy, a tu takie coś przylatuje i skacze mi po nich, zabiłabym.