Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 854
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

matki sie nie oddziela od maluchow tak wczesnie.To ,ze maluchy same jedza nie swiadczy o rozdzielaniu rodziny,gdyz od osmego tygodnia wchodza szczeniaki w najwazniejszy okres tzn socjalny .kontakt z rodzenstwem i mama sa konieczne do prawidlowego psychicznego rozwoju.mama szczeniakow bedzie obserwatorem i bedzie wplywala na ich prawidlowe wychowanie.ten okres to najwspanialszy czas na obserwacje zwierzat.Adoptujemy w przypadku ,kiedy szczeniaki maja mame 0d 10-12 tygodnia .Pieski w 8 tygodniu po odrobaczeniu powinny byc zaszczepione bez wscieklizny.

Posted

jezeli szczeniaki nie maja mamy,a zmuszone sa przebywac w schronisku ,mozna adoptowac jak najszybciej 10 dni po pierwszym szczepieniu,zeby uchronic zwierzata przed chorobami,zagryzieniem itd.natomiast pieski majace mame i rodzenstwo ,i zyjace w komfortowych warunkach oddaje sie do adopcji pozniej .
ja adoptuje tj powyzej pisalam,a na koncu adoptuje mame.
(cudownie obserwowac jak mama dba o psiaki,jak je wychowuje ,czasami b.brutalnie,ale nigdy bez przelewania sie krwi.
Ps-zapomnialam dodac ,ze mozna juz szukac przyszlych opiekunow dla calej rodziny,zeby mozna je z czego przesiewac.W tym czasie mozna wybrac rodziny ,zeby przez czas oczekiwania pokupili sobie wszystko dla nowego czlonka rodziny.Zapoznali sie z literatura o szczeniakach ,odzywianiu,potrzebach psow,,oraz o prawidlowym wychowaniu.

Posted

[quote name='xxxx52']jezeli szczeniaki nie maja mamy,a zmuszone sa przebywac w schronisku ,mozna adoptowac jak najszybciej 10 dni po pierwszym szczepieniu,zeby uchronic zwierzata przed chorobami,zagryzieniem itd.natomiast pieski majace mame i rodzenstwo ,i zyjace w komfortowych warunkach oddaje sie do adopcji pozniej .
ja adoptuje tj powyzej pisalam,a na koncu adoptuje mame.
(cudownie obserwowac jak mama dba o psiaki,jak je wychowuje ,czasami b.brutalnie,ale nigdy bez przelewania sie krwi.

Nie mam nic do zapewnienia Fidze komfortowych warunków wychowania maluchów. Przypominam tylko że;
1. figa urodziła dzieci w śmieciach
2. musiałam ja ewakuować z przytuliska z powodu parwo
3. odbyła kwarantannę w klinice w Toruniu w bardzo srednich warunkach (mokry garaż pana weta, za którą zapłaciłam z własnej kieszeni 50 zł za dobę bez jedzenia.
4. od jakiegos czasu Figa i jej dzieci sa w hotelu - 15 zł za dobę. Moze Figa to nawet ma komfortowe warunki macierzyństwa , zapewniam jednak ze ja nie mam komfortowych warunków płacenia 450 zł miesiecznie za hotelowanie Figi przy ok. 1100 zł wynagrodzeniu nauczycielskim, dwójce dzueci w tym jeden licealista renomowanego liceum w którym składka na komitet rodzicielski wynosi 100 zł na dzień dobry. noie wspomne o książkach, wyposazeniu, opłacaniu nauki pozaszkolnej, w tym hobby, drugim dziecku którego opieka kosztuje 350 zł miesięcznie itd.
Dzisiaj zapłaciłam za kolejne 6 dni hotelowania Figi. Oddałam swoja ostatnia stówę. Przypominam ze dzisiaj jest 12 sty.

.................., bardzo proszę o pomoc w pomaganiu Fidze, chetnie podam namiary na konto na priv.

Posted

[quote name='Agata69']
Dzisiaj zapłaciłam za kolejne 6 dni hotelowania Figi. Oddałam swoja ostatnia stówę. Przypominam ze dzisiaj jest 12 sty.
.................. bardzo proszę, chetnie podam namiary na konto na priv.

Trochę przerobiłam :evil_lol:. Poproszę o numer konta na pw. Mizernie wyglądam ale jakieś 20 zł mogę z "chętnością" wysłać w poniedziałek. Pozdrawiam !

Posted

jolap. napisał(a):
Trochę przerobiłam :evil_lol:. Poproszę o numer konta na pw. Mizernie wyglądam ale jakieś 20 zł mogę z "chętnością" wysłać w poniedziałek. Pozdrawiam !

Jola, dziękuję w imieniu piesków.