Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Ej Korona, Korona...pomyśl o Didulce (i o sobie), uważam, że przy 6 jest już kawał roboty 8) ja życzę Ci przepięknej szósteczki bo to fajny miot (taki akuratny :P ). Jak ,,wykrakałam" i trafiłam to stawiasz mi :drinking:

U mnie pięknie dzieci rosną (dobijają już do 4 kilo). Jedzą łapczywie i rozrabiają aż miło :lol:

Dzisiaj nauczyły się ,,drapania" tylną łapką (po psiemu) i ponieważ się naśladują to było tak, że wszystkie jak na komendę siedziały i się drapały :lol: Kino całe :lol: No i zauważyam, jak dwa pieski się sobie ,,kłaniały" zapraszając do zabawy :D. No i widziałam, jak Bogdanka z udawaną złoscią rzuciła się ze straszliwym warkotem na Bohuna i chwyciła do ząbkami za kark :lol:

Hmmmm...robią się z nich prawdziwe psy i migiem wyrastają mi ,,z pieluch" :P

Posted

A'propos drapania - moj TZ wygladal jak maly chlopiec z nowa zabawka, kiedy juz wie, jak dziala -wyczail, ze jak sie szczeniaczka tygodniowego podrapie za przednia lapka, to zaczyna tylna lapka sie drapac - taki odruch :D No i mial radoche i sprawdzal, czy kazdy "dziala" tak samo :lol: :lol: :lol:

Posted

Ale siódemnka jest szczęsliwa :) Choć zgadzam sie 6 szczeniat to optymalna liczba... A jeśli trafiłaś to zapraszam na :drinking: :D

Bea, Twoje szczeniątka są teraz w moim ukochanym wieku, uwielbiam obserwować takie maluchy i bawić sie z nimi. Wyściskaj je mocno ode mnie.. :)

Posted

Szceniaczki są przecudne.Mnie najbardziej podoba sie zdjęcie, na którym - jak na komendę wszystkie trzy- ustawiły się w pozycji " na prawo patrz!" :D

Biedne dzieci Poświatowskiej , z takimi poobgryzanymi uszyma do domu musiały wrócić.Ale szybko wróciły do normy - widziałam je w niedzielę - całe i zdrowe. :D

Posted

Macie tu śliczną TRÓJKĘ

_344562_n.jpg

Od lewej BŁOGA- BOHUN-BŁAWAT.

Prawda,że cudowne zdjęcie- do psiego kalendarza się nadaje.

A może taki wydać ze szczeniętami różnych ras???MAmy już trochę pięknych zdjęć. 8)

Posted

Koronko congratulation licznego miotu, :angel: coby jeszcze maluchy zdrowe były to już pełnia szczęścia będzie :drinking: :drinking:

Bea maluchy rozrabiają i o to chodzi, :lol: znaczy zdrowe i pełne wigoru :lol:

Tylko co z Twoim wigorem? :roll:

Posted
...Tylko co z Twoim wigorem? :roll:

:lol: jak to (wychowująca w sumie samotnie) babcia wielo=raczków...chodzę po ścianach, nosem się podpieram...a wigoru BRAK :lol:

Ale jak wezmę i przytulę i dostanę od :baby: buziaka, to...całe zmęczenie jakoś odchodzi...i mam siłę na kolejny dzień i kolejną noc :D

Posted

Łomatko jakie cudne :lilangel:

Pierwszy raz widzę (nawet na fotkach) takie jednodniowe cudeńka :D

Ogromnie przypominają małe ogórczaczki (oczywiście moje miały odrobinkę tylko bieli ...no i były trochę... ,,krótsze" :lol: )

Szczególnie podoba mi się maleństwo z regularną białą etolą na szyi :D

To mój faworyt :P Czy mogę poznać jego (jej) imię ?

Posted

No i dzięki Wam kochani zobaczyłam po raz pierwszy w życiu maleńkie ogarki, samojedki, bulliki i basseciątka... :D

Śzkoda tylko, że nie na żywo :roll:

A teraz czekam na dożątka :-) Kolejne rasy do kompletu poproszę! ;-)

Posted

MacRos - dzieciaki są....prześliczne :lilangel: .

Wycałuj od nas wszystkie brzucholki a mamuśkę pocałuj w nosek.

Czekam na dużo,dużo zdjęć.

Moje maluchy rozrabiają na całego.Po serku wylizują sobie pyszczki.Mamuśka uczy je zabaw,a że ja mam przy tym stan przedzawałowy to inna sprawa :wink: Czasami traktuje je jak piłeczki do zabawy.

Korona - ty mi się tu nie wykręcaj i przyjedź pomyziać białasy,bo jak sama zostaniesz babcią.....hihihi

Pozdrawiam

Posted

Witam Beatkow ogórkowy poranek. Co tam w przedszkolu ciekawego. ?Bohunek znalazł już dom wiemy że jeden zostanie u ciebie a co z pozostała czwórką? :lol:

Posted

Slicznosci...kiedys mialam Baseta w domciu jak bylam malutka (jakies 7 latek)...To byl moj jedyny rasowy psiak..wygrany zreszta na wystawie psow...sunia byla nietyopwa bo o jasneijszym umaszczeniu i nie miala takich bardzo "smutnych" oczu... Nazywala sie OKAZJA... Smiesznei to brzmialo jak sie ja wolalo w parku... :lol:

Niestety z braku czasu dla psiaka oddalismy ja w bardzo dobre rece..mieszkala blisko nas, czest ja widizelismy...bywala na wystawach weilokrotna zlota medalistka no i miala sliczne szczeniaczki :D

Posted

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe słowa i życzenia dla maluchów.

Ściskamy je codzień (ostrożnie :)).

Imion jeszcze nie przydzieliliśmy konkretnym zwierzakom, choć

wiemy, że na pewno będą na "V". Tak się zaczynają imiona w tym roku we Francji, ojczyźnie rasy.

Jak je "ochrzcimy" dam znać. :)

Posted

Ale fajniutkie są małe bassetki :) Zastanawiałam sie kiedyś jak długie sie rodzą i teraz juz wiem :lol: Śliczności :angel:

Szantina jesteś naczelnym fotografem, dlaczego jest tak mało fotek białasów?? Wciąż nie mam mozliwosci ich wypieścić wiec chociaż pooglądać chciałam. Teraz mam starszą suczkę po sterylcę więc wychodzenie z domu mam ograniczone :( Pociesz mnie jakimiś zdjątkami...

Bea, jak maluchy? szaleją bardzo? :lol:

MałGośka

A teraz czekam na dożątka

JA TEŻ :)

Lazy, czy ja dobrze zrozumiałam ze wygrałaś psa na wystawie. Jak to ?? :o

Posted

Cześć :)

To co mnie zawsze zastanawia u małych bassetów

artezyjsko-normandzkich, to fakt, ze gdy dorastają,

zmieniają im się szczególnie dwie rzeczy.

Uszy bardzo się wydłużają (najpierw są takie jak u Basset Hounda)

i w umaszczeniu czarny kolor ustępuje rudemu.

Poczatkowo, jak widać na zdjęciach, rude plamki są niewielkie

(pyszczek, łapki, spód ogona), z wiekiem staną się wręcz dominujące.

Inne cechy nie ewoluują w tak znacznym stopniu.

Posted

Uszy bardzo się wydłużają (najpierw są takie jak u Basset Hounda)

Z Twojej wypowiedzi wynika , Że Basset artezyjsko-normandzki ma dłuższe uszy niż basset hound, a to przecież nieprawda. Żeby nie być gołosłowną - z wzorca rasy Basset Artezyjsko - Normandzki:

"Uszy osadzone możliwie jak najniżej, nigdy powyżej linii oczu; wąskie u nasady, skręcone, miękkie, delikatne, bardzo długie, sięgające co najmniej do końca kufy, pożądane spiczasto zakończone."

I z wzorca rasy Basset Hound:

"Uszy nisko osadzone, wyraźnie poniżej linii oczu. Długie, wyciągnięte do przodu sięgają wyraźnie poza wierzchołek nosa, ale nie przesadnie. Wąskie na całej długości, zawijają się do wewnątrz. Bardzo miękkie, delikatne i aksamitne."

Stąd zresztą rekord świata w długości uszu -należący do Basset hounda.

Pozdrawiam