Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Osiolek napisał(a):
Wet-siostro, zonaty to swietnie - bez zadnych komplikacji ;-)
Powinien byc w dodatku szczesliwie zonaty ;-)

;-)

I wysterylizowany:evil_lol::lol:

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

gagata napisał(a):
I wysterylizowany:evil_lol::lol:

A jak sie znajdzie wet do orzechowskich psow, to ja mu te wszystkie wasze posty pokaze :eviltong:

Posted

Kierownik by bardzo chciał czipy ale kto za to zapłaci... Skoro sunie mają być wożone pojedynczo to nie ma sensu zostawiać ich na noc u kogoś. Bez problemu będą mogły się kurować w schronie.

Posted

W Orzechowcach jest ok 200 psow. Czip kosztuje ok 80zl, czyli potrzeba ok 16 000zl. To nieludzki kawal pieniadza. Ale zaczipowac trzeba. Co robic ?
Tyle was ladnych i mlodych dziewczyn wolontariuszek, nie mozecie poznac jakiegos szejka z Kuwajtu? Jak taki by groszem sypnal , to by jeszcze starczylo dla pozostalych psow w Polsce.

Posted

I dlatego czasami grywam w Totka - bo szejk już by na mnie nie spojrzał...
Zabko, sposób wożenia byłby pewnie uzależniony od weta...On może by wolał operować dwie, trzy, co drugi dzieN. itp A paliwko też kosztuje...
Wadomo,że miasto, póki co,nie da na pewno,bo jeszcze nie przełknęli nowych wydatków na schron...
Zostaje nam czekać na Weronikę, może i ona dołączy się do tej akcji , a jej stowarzyszenie pewnie już może kwestować...
Wiadomo, sterylki najważniejsze,czipy na początek ciut mniej,ale i tak pozostaje problem, jak zaznaczać sterylizowane suki...
W schronie można prowadzić taką księgowość, ale potem? Gdy suka pójdzie do ludzi i jej losy mogą być różne? Albo suki przemyskie czy wiejskie?
A swoją drogą, ciekawe, czy Jarosław dokłada się do schronu? Bo może oni dołożyli by się do czipów?

Posted

gagata napisał(a):

Zabko, sposób wożenia byłby pewnie uzależniony od weta...On może by wolał operować dwie, trzy, co drugi dzieN. itp A paliwko też kosztuje...
Wadomo,że miasto, póki co,nie da na pewno,bo jeszcze nie przełknęli nowych wydatków na schron...

W tamtym tygodniu miało być już nowe auto. Wiem że jak psy były leczone u dr Fedaczyńskiego to jeździło się po nie kiedy pasowało bez problemu.

Posted

Nowe auto już jest.:loveu:
Może i racja z tym niewożeniem na noc,bo wtedy powstawałby problem transportu...:oops: Nie mam samochodu,a nie wyobrażam sobie wożenia operowanych suk pks-em...:shake: Od przystanku do schronu jest kawał drogi...:oops: Jeśli suńki będą robione w schronisku,to może rzeczywiście będą mogły tam się i kurować...:cool1: Jeśli natomiast poza schronem-wtedy można pomyśleć nad ich pobytem u mnie...Tylko znowu-kto je przywiezie do mnie,a na drugi dzień do schronu???Przekonałam się całkiem niedawno,że na członków stowarzyszenia nie mam co liczyć,jedynie Klementynka zostaje...:oops: Szczegóły chętnym na PW... :oops:

Guest Mrzewinska
Posted

Problem sterylek bezpanskich kotow rozwiazal Rzeszow. Rozpisano konkurs dla wetow, wygral gabinet oferujacy najrozsadniejsze warunki.
Co wazne i mozna nasladowac - kazda wysterylizowana kocica doistaje jednoczesnie taki sam tatuaz - 0 - , po prostu zero. I to moze byc zamiast chipa.
Samce z oczywistych wzgledow nie musza tego miec. Koszt tatuazu niemal zaden, bolu nie ma, bo przeciez to w czasie sterylki.
W Rzeszowie sterylki kocic i psic takze robi sie jednym boczynm cieciem, przez ktore po rozszerzeniu warstwy miesni wyciaga sie jajniki i macice i usuwa.
Tatuaz - taki sam dla wszystkich - moze na poczatek zastapic chipowanie, a bedzie wiadomo, ktora suka wycieta.
Zofia
PS przy sterylce tą metoda opieka jest bardzo prosta - szwy mozna wyjac samemu (na mojej duzej suce byly trzy szwy, ciecie 4-centymetrowe), nie sa konieczne kaftaniki, opatrunek zdejmuje sie po 24-48 godzinach po operacji.

Posted

Ten tatuaz w uchu to bardzo dobry pomysl. Bo jest sie niezaleznym od czytnika, poza tym sam czytnik nie wystarczy-trzeba jeszcze podlaczyc sie do bazy zeby wiedziec czy suka jest wykastrowana.

Natomiast ciecie boczne nie wchodzi w gre - rozmawialam z SGGW, oni odrzucaja te metode jako zostawiajaca czesto czesci macicy. Ale jest metoda spy-hook (inaczej Quick-spy), ktora stosuje wielu weterynarzy w Polsce i ktora usuwa wszystko.

Niestety wielu "nieuswiadomionych" weterynarzy myli te dwie metody, i wyraza sie negatywnie o quick-spy myslac ze jest to metoda boczna.

Szwedzi stawiaja warunek kastracji metoda quick-spy - m.in. po to zeby ta metoda bardziej sie upowszechnila w kraju.
Posiadamy dyskietke instruujaca weterynarzy jak te metode stosowac.

W ten sposob dziala fundacja "zwierzeta i my" w Poznaniu, tam wielu malomiasteczkowych weterynarzy opanowalo te metode. Fundacja oplaca kastracje, ludnosc miejscowa moze kastrowac tam suki za darmo.

Mysle ze dowozenie po jednej suce bedzie dosyc nieekonomiczne - nawet jesli schronisko ma wlasny samochod, ceny benzyny sa ogromne, dowiezienie suki to 40km (w dwie strony), odebranie - kolejne 40 km, w sumie 80 km, "malopijacy" samochod ciagnie 8 l na setke, sama benzyna bedzie kosztowac ok 25 zl, nie liczac czasu wlozonego.....
Jedna suka to ok, ale jak pomnozymy przez 30 - nie wytrzymuje to kalkulacji....
Za benzyne placi schronisko, a oni tych pieniedzy nie maja.

Myslcie dalej :-)

Zobaczymy co powie kierownik schroniska po rozmowie z wetami (wetem).

Guest Mrzewinska
Posted

Gdzie mozna dostac tę dyskietkę?
Moja rzeszowska wetka jest otwarta na nowosci, a sterylki bocznym cieciem - najpierw kocic, teraz tez suk, moja tak byla wysterylizowana - robi od lat. Ale na pewno bardzo chetnie pozna nowa metdoę, skoro kiedys tez z angielskiego video zapoznala sie z ta metoda bocznym cieciem.

Zofia

Guest Mrzewinska
Posted

Dzieki, przekazę, ale oczywiscie chetnie dowiem sie, gdzie mozna zamowic dyskietkę - myślę, ze da lepszy obraz.
Zofia

Guest Mrzewinska
Posted

Juz podałam wszystkie namiary na siebie:-)))

Zofia