Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a tak poza tym mój braciszek był niedawno w wwie na kilka dni.. i oprowadzał swoich niemieckich współlokatorów i nie tylko po wwie i mam troche zdjęć z tego zwiedzania.. ktoś jest chętny na wirtualne zwiedzenie wwy? ;> <swoją drogą byliśmy w kilku takich miejscach w których ja byłam pierwszy raz w życiu>

tak więc ktoś chce zdjęcia? ;>

Posted

Agappe napisał(a):
a tak poza tym mój braciszek był niedawno w wwie na kilka dni.. i oprowadzał swoich niemieckich współlokatorów i nie tylko po wwie i mam troche zdjęć z tego zwiedzania.. ktoś jest chętny na wirtualne zwiedzenie wwy? ;> <swoją drogą byliśmy w kilku takich miejscach w których ja byłam pierwszy raz w życiu>

tak więc ktoś chce zdjęcia? ;>

Ja bardzo poproszę.:lol:
Wbrew pozorom, mimo zamieszkiwania w W-wie od 1966 r. na pewno nie znam jej zbyt dobrze. chętnie obejrze te kąciki, zakątki i in. Może "coś" mojego wypatrzę?

Pzdr.

Posted

Agappe napisał(a):
wiedzieliście, że
111111111 x 111111111 = 12345678987654321 ???

Ja nie studiuję matematyki/informatyki i innych takich dziwnych przedmiotów. Podpisałam z nimi Pakt o nieagresji i tak sobie żyjemy obok...:evil_lol:

Pzdr.

Posted

no dobrze.. no to wyruszamy z Berlina...

trzeba było sobie jakoś podróż urozmaicić

a to już ranek następnego dnia.. taka piękna pogoda przywitała naszych turystów

no i czas wyjść.. a tam

Posted

pajaca chyba nikomu nie trzeba przedstawiać

jedno z najpopularniejszych miejsc w wwie ;) w szczególności w weekendy w porach nocnych ;)

troche starej zabudowy

"piękne" podwórka

Posted

teren dawnego getta warszawskiego (te poprzednie zdjęcia chyba też, ale pewna nie jestem, bo m jeszcze wtedy chrapaliśmy :oops:)

no i Nowy Świat i tłuuuuumy ludzi

Posted

Nowego Światu cd i przy okazji kościół, w którym leży serce Chopina

zakochane pary też postawiły skorzystać z pięknej pogody..

aa przepraszam to nasi ;)

po lewej stronie kawałek galerii Zachęty, po prawej Pomnik Nieznanego Żołnierza

pajac ;)

nasza wycieczka... prz Operze Narodowej, a w tle budynek, który wygrał kiedyś jakiś konkurs architektoniczny..

Posted

i na razie ostatnia partyjka.. dalej śmigam do kina..

taras widokowy przy Starówce (nie miałam pojęcia o jego istnieniu)

kolumna Zygmunta

breakdance'owe pokazy:

Zamek Królewski

Stare Miasto

Posted

Oj, super mini wycieczka!
Jeżeli chodzi o miejsca uwiecznione na fotkach,to wydaje mi się, że - na razie - wszystkie potrafię umiejscowić. No, może z wyjątkiem tych podwórek, kawałków domków z krzakami/drzewami na dachu...

A, i wiesz, że ja tez jeszcze nigdy nie byłam na tym tarasie widokowym...? Musze tam kiedys zawitać, dla własnej ciekawości...

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Oj, super mini wycieczka!
Jeżeli chodzi o miejsca uwiecznione na fotkach,to wydaje mi się, że - na razie - wszystkie potrafię umiejscowić. No, może z wyjątkiem tych podwórek, kawałków domków z krzakami/drzewami na dachu...

A, i wiesz, że ja tez jeszcze nigdy nie byłam na tym tarasie widokowym...? Musze tam kiedys zawitać, dla własnej ciekawości...

Pzdr.

no ja właśnie też nie wiedziałam o istnieniu tego tarasu... wejscie kosztuje 4 zł... i ma się do pokonania ddddddddddduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo schodów (kręconych), wiec może sie w głowie zakręcić..

no to ciąg dalszy widoczków z tego ów tarasu

to zdjęcie wygląda dla mnie jak obrazek ;)

Posted

zabawy aparatem ;)

po kilkugodzinnym chodzeniu potrzebny był odpoczynek.. tak więc poszliścmy na Barbakan

panie, które podpierają Sąd Najwyższy

<swoją drogą one są zupełnie z tyłu budynku, od strony parkingu.. wiele razy widziałam sam budynek sądu, ale nigdy ich nie widziałam>

pomnik, który Polacy znają dużo mniej niż Niemcy.. i może mały cytat z historii:

W przypadku masowych zbrodni państwowych politycznym spadkobiercom reżimu trudno jest finansowo zrekompensować straty ofiar. Nie znaczy to przecież, że nie ma innych odszkodowań. W kulturze politycznej ukształtowanej w latach siedemdziesiątych XX wieku wynagrodzeniem za historyczne krzywdy i metodą osiągnięcia pojednania są przeprosiny, jakie w imieniu państwa składają ofiarom przywódcy polityczni. Najbardziej znanym z nich jest chyba Willy Brandt, który w 1970 roku, jako kanclerz Niemiec Zachodnich, ukląkł przed Pomnikiem Bohaterów Getta w Warszawie. Trzy lata później, odpowiadając na pytanie włoskiej dziennikarki Oriany Fallaci, wyjaśnił, że padł na kolana nie tylko „dla Polaków", lecz przede wszystkim dla swoich rodaków, „ponieważ zbyt wielu ludzi musi zwalczyć poczucie osamotnienia, wziąć na siebie wspólnie to ciężkie brzemię odpowiedzialności. (...) Przyznanie się do winy nie tylko pomoże oczyścić nasze sumienia, ale i pozwoli nam razem żyć. Żydzi, Polacy i Niemcy powinni razem żyć"2. Za ten odważny gest Brandt dostał w 1971 roku Pokojową Nagrodę Nobla, a jego niosące polityczną harmonię przeprosiny stały się przykładem dla innych.

Dodam jeszcze, że to nie było wcześniej zaplanowane.. to był spontaniczny gest kanclerza.. Oczywiście w Niemczech Brandt na początku został mocno zjechany za ten gest..
aaa no i w końcu zdjęcie tego pomnika ;)

Posted

no i już koleny dzień.. w drodze na zakupy ;)

zabijcie mnie nie mam pojęcia co to/gdzie to.. zakupy sobie odpuściliśmy

a jako, że dopadło nas święto narodowe:

Posted

mała antenka ;)

śliczne jak na warszawe wejścia do przejść podziemnych/metra

a to już fontana przy Arkadii (chyba największe centrum handlowe w wwie)
dziewczyny poszły na zakupy, a braciszek bawił się aparatem ;)

Posted

jako, że zakupy co można bylo przewidzieć się przedłużyły zwiedzanie starej pragi polegały na przejechanie przez nia tramwajem i przesiadką do autobusu:evil_lol:
wiec tylko 2 zdjęcia:

a to już nad wisłą i chwila po zachodzie słońca

druga warszawska syrenka:cool3:

Posted

i ostatnie zdjecia znad wisły, z zachodu i z tamtego dnia.. następne to już 5-6rano wracając z imprezy:evil_lol: ale to pod wieczór..

swoją drogą ciekawe co się robi z takimi rybami wyłowionymi z wisły.. ja bym ich raczej do ust nie wzieła..

Posted

Agappe ! Zdjęcia rewelka ! :loveu::loveu::loveu: nie miałem okazji tak dokładnie wawy zwiedzić, ale na zdjęciach mogę pooglądać:lol:

szczególnie podobają mi się te z byłego getta... taki klimat i nastrój...

http://i525.photobucket.com/albums/cc334/Agappe1/majowka%202009/IMG_1222.jpg

a z tymi chłopakami mieliśmy warsztaty z brake dance ;) w Maszewie(zach-pom.) ten w koszuli różowo-biało-czarnej, ten najmniejszy wymiata:razz:

pozdrawiamy!