GameBoy Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Chciałam zapytać o dwie rzeczy; - czym najlepiej obcinać psu pazury? - do jakiej długości? czy da się jakoś poznać gdzie kończy się "żywy" pazur?? Quote
Viris Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 Ja obcinam cęgami trixie dużymi. Mam je ponad 2 lata i super służą są dalej ostre itp. Moja sunia ma na jednej łapce białą skarpetę i tak ma też jasne pazury i widać gdzie kończy się unerwiona część i tak na "oko" obcinam też ciemne pazury. Quote
Impresja&Simarilion Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 ja mam taką gilotynę z Trixie. co do długości to przy ciemnych pazurach trzeba na oko, zawsze lepiej zostawić trochę dłuższe już skaleczyć psa Quote
GameBoy Posted July 28, 2008 Author Posted July 28, 2008 gilotynę też mam ale często rozdwaja jej pazury moja suka ma ciemne i grube więc ten pomysł odpada Quote
brazowa1 Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 ja obcinam tez cęgami trixie (nie lubie gilotyn) i zawsze tylko koncowki,to,co wystaje ponad rdzen,mało tego,ale obcinam.A rdzen widze od spodniej strony,ona tak jakos dziwnie ma pazury zbudowane :roll: Quote
justynka97 Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Ja nie czaje pocoto obcinanie pazurów:crazyeye:mój piesek sam sobie przeciera kiedy biegnie na asfalcie chyba że pies ma paraliż :placz:to wtedy trzeba obcinać:lol: Quote
GameBoy Posted July 29, 2008 Author Posted July 29, 2008 mój pies nie biega p asfalcie tylko po lące, więc pazurów nie ściera samoistnie Quote
Impresja&Simarilion Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 No nie każy pies spaceruje po chodnikach, ja mnieszkam na takim zakuprzu... niby wrocław ale wszędzie pola i łąki Quote
Frytela Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Moje biegają troche po łakach, troche po betonie wiec troszke same im się skracają. Moja znajoma ma fajną maszynke scierajaca pazurki, sprowadzila ja z USA, jest swietna. Quote
Okamia Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Ja też mam cęgi trixie i z białymi pazurami jest ok ale te ciemne to boję się obcinać bo rdzenia nie widzę :roll: Quote
GameBoy Posted July 29, 2008 Author Posted July 29, 2008 ja już też mam trixie, pazury przycięte ale nadal dość długie, ciemne są i trochę się boję je krócej ciachać Quote
brazowa1 Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 [quote name='justynka97']Ja nie czaje pocoto obcinanie pazurów:crazyeye:mój piesek sam sobie przeciera kiedy biegnie na asfalcie chyba że pies ma paraliż :placz:to wtedy trzeba obcinać:lol:[/quote] moja suka ma tak wysklepione lapy,ze nijak pazurami nie dotyka ziemi.Dotykalaby,gdyby byly dwa razy dłuzsze Quote
grrrond Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 ja mam takie małe cążki i tnę pazury zarówno Kefirowi jak i śwince swojej. Jak jasne pazury - to widać gdzie nerw, a ciemne obcinam na taką długość jak jasne ;) Quote
Avaloth Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 my obcinaliśmy Chesterowi pazury, tylko jak był mały bo teraz same się zdzierają od biegania po kostce i ziemi ^^ obcinaliśmy na 'czuja' więc też ci nic nie doradzę :eviltong: Quote
Viris Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 [quote name='justynka97']Ja nie czaje pocoto obcinanie pazurów:crazyeye:mój piesek sam sobie przeciera kiedy biegnie na asfalcie chyba że pies ma paraliż :placz:to wtedy trzeba obcinać:lol:[/quote]A ja "nie czaję" jak niektórzy nie potrafią używać mózgu... Skoro pada pytanie, skoro są dostępne przyrządy do obcinania, skoro nawet weterynarze świadczą takie usługi to znaczy że psy i to w sporej większości jednak obcinania wymagają. Znam już takich co twierdzili że pies sobie sam wyśmienicie ściera pazury - a psy męczyły się z gigantycznymi pazurami... widać że miały przez nie problem z chodzeniem. U mojej suni też widać "od spodu" w miarę gdzie jest koniec nerwów. Przy ciemnych pazurach polecam właśnie obcinać po końcóweczce i próbować trochę dalej. U mojej suni zauważyłam że właśnie jak tym sposobem trafię już blisko nerwu to widać zmianę w strukturze - widać że za moment będzie już ta część unerwiona. Więc skracając pazur po milimetrze powinno się udać. Quote
GameBoy Posted July 31, 2008 Author Posted July 31, 2008 wlasnie tez tak czynie, sa coraz krotsze i poki co nic zlego sie nie dzieje:cool1: Quote
Viris Posted July 31, 2008 Posted July 31, 2008 Ja jeszcze później jak coś się źle obetnie ( rozdwoi się czy coś ) to delikatnie tekturowym pilniczkiem piłuję. A jeszcze co do obcinania to zauważyłam że jak teraz rzadziej skracałam pazury to ma dłuższą tą część unerwioną. A gdzieś właśnie słyszałam że trzeba skracać i to jak najczęściej żeby ta unerwiona część się nie wydłużała. Quote
GameBoy Posted July 31, 2008 Author Posted July 31, 2008 dziekuje za wszystkie informacje, bede systematycznie wprowadzac w zycie :p Quote
katik Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Jak miałam większe psy to sobie same ścierały chodząc po twardych nawierzchniach. Pazurki były bardzo krótkie, ze samemu nie dałoby się uciąć do takiej długości. Teraz Magia jest za lekki, żeby sobie ścierać pazurki. Na dodatek pazury ma czarne i boję się je obcinać. Więc od czasu do czasu tylko troche je skracam pilniczkiem, a obcinam jedynie pazury przy piątym palcu. Quote
adriana87 Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 [quote name='brazowa1']moja suka ma tak wysklepione lapy,ze nijak pazurami nie dotyka ziemi.Dotykalaby,gdyby byly dwa razy dłuzsze[/quote] To po co jej jeszcze obcinasz pazurki? Obcina się wtedy kiedy dotykają już ziemi, a nie jak najbliżej rdzenia. Z obcinaczy polecam CAMONA, jak dotąd mnie nie zawiódł Quote
vena&vivi Posted August 3, 2008 Posted August 3, 2008 Z tym rdzeniem, ktory rośnie jak się rzadko obcina to chyba prawda bo ja mam doga panikarza ktory boi sie obcinania(wyrywa łapy i zadne smakolyki, nagrody nic nie daje) więc obcinamy rzadko jak już naaprawde trzeba i zauważyłam , że ma coraz dalej unerwienie. Quote
Frytela Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Moja znajoma zawsze piluje pazury ta maszynka do pierwszej kropli krwi, rdzen sie skraca. Jak sobie kupie takie cudenko tez tak bede robic, bo moje paskudy tylko tylnie pazurska same sobie dobrze skracaja ;) Quote
Śnieżynka Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Frytela jaką maszynką można jakiegoś linka do niej ?? Quote
Frytela Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 Ona ma to: [URL]http://www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?pcatid=9840&cmpid=01csent&ref=3665&subref=AA&srccode=cii_9324560&cpncode=12-60634119-2[/URL] jest taki nadmuch chlodnym powietrzem, wiec nie nagrzewa sie pazurek ani nic, szybko i praktycznie bezbolesnie jak do rdzenia dojdzie w polsce mozna kupic jakiejs innej firmy, i u nas jest tylko jedna dostepna na rynku, sprowadzana z belgii [URL]http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,361723,0.html[/URL] Quote
PATIszon Posted August 4, 2008 Posted August 4, 2008 [quote name='Frytela']Moja znajoma zawsze piluje pazury ta maszynka do pierwszej kropli krwi, rdzen sie skraca[/quote] Wow, to musi byc fascynujace przezycie dla psa......:roll: Quote
Recommended Posts